Laatst bijgewerkt op 20 november 2025

Pepernotenijs 🍨 Vegan zonder melk of eieren

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en maken met de vegan pepernoten een romig en zacht ijsje met de smaak van anijs, zonder melk of eieren. Ons originele recept, stap voor stap gefilmd 👍

De smaak en textuur van pepernoten waren voor mij een kleine verrassing hier in Nederland: ik vind ze heerlijk.

De aroma van anijs komt ook voor in veel Italiaanse desserts: bijvoorbeeld in de sbrisolona en de rijsttaart uit Midden-Italië (torta di riso), die traditioneel worden gegeten met anijslikeur - de bekendste is sambuca, maar degene die geschikt is voor desserts is de Sassolino, ambachtelijk gemaakt op basis van steranijs.

Ik heb toen pepernoten gekocht, de taaie, met het idee om er ijs van te maken. Ik weet niet of dit voor alle pepernoten geldt, maar die van mij waren veganistisch: er zat inderdaad geen melk of eieren in de ingrediëntenlijst.

En aangezien ik een paar dagen geleden kruidnoten-ijs met melk en slagroom heb gemaakt, leek het me een goed idee om eens iets anders te proberen en vegan pepernotenijs te maken.

Vegan en dus minder lekker? Natuurlijk niet, anders zou ik het niet doen! Mijn idee is dat zonder melk en slagroom de smaak van pepernoten niet wordt verwaterd door zuivelproducten; ik wil de pittige smaak van pepernoten in het ijs behouden.

Met een voordeel: dit recept bevat veel minder calorieën dan dat van kruidnoten en is heerlijk romig. Ik heb het stap voor stap gefilmd 👍




Pepernotenijs 🍨 Vegan recept met ijsmachine


5
(1) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 1 uur bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

In het recept gebruik ik de gewone producten die je in de supermarkt vindt, in de bakkerijafdeling. Ze bevatten tarwebloem, sojaolie, suiker en zijn gelabeld als veganistisch. Het recept is hierop gecalibreerd.

Naast een hoog suikergehalte bevatten ze ook een (klein) percentage eiwitten: dit helpt ons ijs romig te maken.
We mengen ze met de andere ingrediënten zonder het mengsel te verwarmen, aangezien ons ijs geen eieren bevat.

Smaak

Naar mijn mening, uitzonderlijk: het ijs wordt een soort “mou” (toffee) snoepjes met een anijssmaak, die mij ook een beetje aan drop doet denken. Toen ik het ijs 's avonds maakte, was het te donker om de ijshoorn te fotograferen en moest ik mezelf inhouden om het tot de volgende dag te bewaren 🤭


Calorieën

Pepernoten zijn niet zo licht en bevatten ongeveer 350 kcal; maar volgens mijn berekeningen bevat dit ijs slechts 177kcal/100g! Het ijs met kruidnoten bevat er 230 kcal, terwijl fiordilatte ongeveer 200 kcal.


Kosten

Ik heb ongeveer 2 euro uitgegeven voor 1 kg ijs :) tegen de prijzen van 2025. Ik heb een half zakje pepernoten gebruikt.


Tools

Pepernoten, die een taaie consistentie hebben, zijn moeilijk te vermalen met de staafmixer die ik meestal gebruik voor ijsrecepten. Daarom weeg ik eerst alle ingrediënten af en doe ik het mengsel vervolgens in een blender om het fijn te mixen.
De blender moet bij voorkeur krachtig zijn, omdat ik heb gemerkt dat pepernoten de neiging hebben om tussen de messen vast te komen zitten.

Je kunt het recept met elk soort ijsmachine maken, omdat het mengsel de standaard voedingswaarden van ijs heeft: je kunt dus een zelfvriezende ijsmachine gebruiken, een met koelelement of zelfs de Ninja Creami met de standaard “Gelato/IJs”.

Zoals bij alle recepten weeg ik de ingrediënten af met een digitale keukenweegschaal.

Casa di Gianni logo - Italiaanse recepten

Dit recept is alleen beschikbaar voor leden van Casa di Gianni.




Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.