In het recept gebruik ik de gewone producten die je in de supermarkt vindt, in de bakkerijafdeling. Ze bevatten tarwebloem, sojaolie, suiker en zijn gelabeld als veganistisch. Het recept is hierop gecalibreerd.
Naast een hoog suikergehalte bevatten ze ook een (klein) percentage eiwitten: dit helpt ons ijs romig te maken.
We mengen ze met de andere ingrediënten zonder het mengsel te verwarmen, aangezien ons ijs geen eieren bevat.
Smaak
Naar mijn mening, uitzonderlijk: het ijs wordt een soort “mou” (toffee) snoepjes met een anijssmaak, die mij ook een beetje aan drop doet denken.
Toen ik het ijs 's avonds maakte, was het te donker om de ijshoorn te fotograferen en moest ik mezelf inhouden om het tot de volgende dag te bewaren 🤭
Calorieën
Pepernoten zijn niet zo licht en bevatten ongeveer 350 kcal; maar volgens mijn berekeningen bevat dit ijs slechts 177kcal/100g! Het ijs met kruidnoten bevat er 230 kcal, terwijl fiordilatte ongeveer 200 kcal.
Kosten
Ik heb ongeveer 2 euro uitgegeven voor 1 kg ijs :) tegen de prijzen van 2025. Ik heb een half zakje pepernoten gebruikt.
Tools
Pepernoten, die een taaie consistentie hebben, zijn moeilijk te vermalen met de staafmixer die ik meestal gebruik voor ijsrecepten. Daarom weeg ik eerst alle ingrediënten af en doe ik het mengsel vervolgens in een blender om het fijn te mixen.
De blender moet bij voorkeur krachtig zijn, omdat ik heb gemerkt dat pepernoten de neiging hebben om tussen de messen vast te komen zitten.
Je kunt het recept met elk soort ijsmachine maken, omdat het mengsel de standaard voedingswaarden van ijs heeft: je kunt dus een zelfvriezende ijsmachine gebruiken, een met koelelement of zelfs de Ninja Creami met de standaard “Gelato/IJs”.
Zoals bij alle recepten weeg ik de ingrediënten af met een digitale keukenweegschaal.