Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2022
Sambuca Molinari: de oorsprong, hoe te mixen en waar te kopen 🥃
Sambuca is een legendarische zoete Italiaanse likeur op basis van anijs. Je kunt het puur drinken, met drie koffiebonen of mixed in cocktails.
Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2022
Sambuca is een legendarische zoete Italiaanse likeur op basis van anijs. Je kunt het puur drinken, met drie koffiebonen of mixed in cocktails.
Sambuca is een Italiaanse zoete likeur, gemaakt met water, suiker, essentiële oliën van steranijs en natuurlijke kruiden. Samen met anijs geven kruiden de drank zijn uitgesproken aroma.
Het is een klassieke Italiaanse digestief die bijzonder goed samengaat met koffie. Als het goed is gedaan, is sambuca een delicaat zoete likeur en nooit plakkerig.
Sambuca is een drank met een intens aroma: naast anijs ruik je specerijen, drop, kruiden, citrusvruchten, venkel en bloemen.
Ook de smaak is sterk: als je niet van anijs, venkel en drop houdt, is dit niet de likeur voor jou. Lees anders even verder.
Op deze pagina
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
De geschiedenis van sambuca is verbonden met de stad Civitavecchia, die dicht bij Rome in de regio Lazio ligt.
De oorspronkelijke drank is waarschijnlijk vele eeuwen geleden ontstaan: al in de 9e eeuw importeerde de haven van Civitavecchia anijs uit het oosten. Anijs is een aromatische plant die toen al bekend stond om zijn therapeutische eigenschappen.
De eerste die sambuca in de moderne tijd produceerde, was Luigi Manzi in 1851. In zijn distilleerderij in Civitavecchia, niet ver van de haven, produceerde de heer Manzi een likeur gemaakt van gewone anijs, ook wel groene anijs genoemd.
Luigi Manzi werd niet geboren in Civitavecchia, maar kwam van Ischia, een eiland tegenover Napels, in Campanië. Deze informatie is belangrijk omdat het de naam "Sambuca" helpt verklaren.
De oorsprong van de term "Sambuca" wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan de vlierbessenplant. Deze versie wordt ook gerapporteerd op Wikipedia.
In een brief van 1852 schrijft Manzi:
"Ik maak een fijne anijs die heel goed is voor de maag na het eten. De drank wordt Sambuca genoemd vanwege de sambuchelli".
De sambuchelli waren jonge mensen die de velden rondgingen met water en anijs om aan de boeren aan te bieden.
De naam Sambuca, een dorstlessende drank, werd daarom gekozen in verwijzing naar hen.
Ondertussen, terwijl de "Sambuca Manzi" in Civitavecchia werd geproduceerd, begon de drank van een andere ondernemer zich in Rome te vestigen: Angelo Molinari.
In 1945 creëerde Angelo Molinari zijn eigen versie van Sambuca. Terwijl Sambuca Manzi is gemaakt met gewone anijs, bevat de Sambuca di Molinari steranijs, samen met andere kruiden van hoge kwaliteit.
De "Sambuca Extra Molinari" is geboren, een hoogwaardig product.
Sambuca Molinari is nu nog steeds het populairst: dankzij de kwaliteit en de slimme marketing van Molinari wordt sambuca ook naar het buitenland geëxporteerd.
Een likeur die aanvankelijk lokaal werd geproduceerd, wordt over de hele wereld bekend.
De “Sambuca Extra Molinari” wordt sinds 1945 geproduceerd in via Isonzo in Rome, nadat de oorlog net voorbij was.
Het kleine bedrijf produceerde aanvankelijk een paar honderd flessen per maand, die werden verkocht aan de meer welvarende en verfijnde lokale bevolking.
De marketing van Molinari is vanaf het begin altijd geweest om het imago van Sambuca te associëren met dat van succesvolle mensen.
Het was aanvankelijk Angelo zelf die Sambuca voorstelde aan de restaurants in de trendy straten van het Romeinse "Dolce Vita" van de jaren vijftig.
Sambuca werd al snel beroemd onder VIP's zoals Marcello Mastroianni en Anita Ekberg.
Zelfs de reclameslogans van Sambuca zijn populair geworden in Italië: "Occhio all’etichetta" ("Pas op voor het etiket"), "Non si dice Sambuca, si dice Molinari" ("Je zegt geen Sambuca, je zegt Molinari") of "Ho un solo torto, non sono straniera" ("Ik heb er maar één fout: ik ben geen buitenlander").
Het waren commercials met boeiende communicatie en beroemde acteurs en sportsterren.
Tegen het einde van de jaren 70 werd ook de historische "Sambuca Manzi" overgenomen door Molinari. En dankzij dit is de sambuca van het bedrijf Manzi niet verdwenen en kun je hem vandaag nog steeds vinden.
De essentiële oliën waarmee Sambuca wordt gemaakt, zijn het product van de stoomdestillatie van anijs.
Met de naam "anijs" worden verschillende planten gegroepeerd, die niet altijd botanische verwantschap hebben, maar die het aroma gemeen hebben.
Groene anijs (Pimpinella anisum van de Apiaceae familie), wordt gekenmerkt door kleine ovale zaden, waarvan de geur sterk doet denken aan die van venkel.
Steranijs (Illicium verum, Illiciaceae familie) zijn kleine stervormige vruchten. Het is degene die Molinari gebruikt in zijn Sambuca.
Peperanijs (Xanthoxylum piperitium Rutaceae familie) is, evenals steranijs, een specerij afkomstig uit China die veel wordt gebruikt in de Chinese keuken.
Het recept voor de alcoholische drank sambuca is gemaakt met de distillatie van de essentiële oliën van steranijs en kruiden.
Deze ingrediënten geven de likeur door het distillatie proces een sterke anijs geur.
Sambuca is een zoete likeur, met een olieachtige consistentie, met een intense maar delicate smaak.
Volgens EU-verordening 110-2008 is sambuca een alcoholische drank die kleurloos moet zijn en ook een andere reeks kenmerken moet hebben, zoals een minimaal alcoholgehalte.
De sambuca die je op de markt vindt heeft meestal een alcoholpercentage van 40 graden.
Sambuca kan worden geserveerd na de koffie (in Italië wordt een likeur die na de koffie wordt gedronken ammazzacaffè genoemd, letterlijk " koffiemoordenaar"), of gewoon als een drankje tussen de maaltijden.
Het wordt puur geserveerd, soms met toevoeging van een of twee koffiebonen, de zogenaamde "vlieg", die de smaak van sambuca versterken. Het kan met of zonder ijs worden geserveerd.
Sambuca kan gebruikt worden als aanvulling op koffie corretto.
Sambuca kan ook worden gemengd met koud water, en in dit geval wordt het "met de geest" genoemd. In feite wordt de sambuca in contact met water ondoorzichtig wit en ziet hij eruit als rook of een geest.
De praktijk van het verbranden van de sambuca heeft zich vanuit Oosterse landen verspreid en is zeer schilderachtig.
De sambuca wordt aan het oppervlak ontstoken en van het ene glas in het andere gegoten.
Drink alles in één teug op en zuig vervolgens met een rietje de alcoholdampen uit het eerste glas.
De naam komt natuurlijk van de tequila bum bum.
Schenk de sambuca in een smal glas.
Steek de sambuca aan het oppervlak aan en bedek het glas met de palm van je hand totdat de vlam uitgaat.
Het glas moet aan de handpalm worden bevestigd.
Controleer of het glas goed vastzit en schud een paar seconden. Haal je hand weg en drink alles in één teug op.
Je kunt sambuca aan veel andere drankjes toevoegen om een frisse en zoete smaak toe te voegen.
Je kunt bijvoorbeeld creatief zijn en het toevoegen aan cocktails met sinaasappelsap of citroensap. Sambuca heeft echter een zeer dominante smaak, dus het moet zorgvuldig worden gedoseerd. Het neemt gemakkelijk de andere ingrediënten over.
Sambuca kan worden gebruikt in plaats van andere klassieke alcoholische dranken, zoals gin, wodka en grappa, om de cocktail zoeter te maken.
Sambuca gaat ook heel goed samen met kruiden likeuren, altijd zonder de dosering te overdrijven.
Welke merk sambuca is het lekkerst? Het hangt natuurlijk af van je voorkeuren.
15 euro is de minimum prijs in Nederland voor producten als Molinari. De authentieke Manzi sambuca kost iets meer en is moeilijk te vinden.
De meest populaire Sambuca is nog steeds Sambuca Molinari, met een alcoholpercentage van 40 graden.
In Nederland is Sambuca Molinari te koop in 70 cl en 1 liter flessen in winkels als Gall & Gall, ook bestelbaar via de online webshop.
Maar Molinari is niet het enige merk dat Sambuca produceert.
De Isolabella distilleerderij werd in 1971 opgericht door Egidio Isolabella. Het meest authentieke product van de distilleerderij was de Amaro 18 Isolabella, een aperitief bestaande uit 18 verschillende kruiden (vandaar de naam) die gedronken werd vermengd met seltz en citroenschil.
De Isolabella distilleerderij is nu eigendom van het bedrijf Ilva Saronno, beroemd dankzij de productie van Amaretto Disaronno.
Sambuca Isolabella is de enige die samen met Sambuca Molinari 40 graden alcohol heeft.
Naast de Sambuca Isolabella produceert het merk ook Isolabella Limoncello en de Mandarinetto, die je direct herkent aan hun knaloranje kleur.
Na Sambuca Molinari is Sambuca Ramazzotti een van de bekendste in Italië. Ramazzotti is het historische merk opgericht in 1815, producent van de beroemde Amaro Ramazzotti.
In het begin was het bedrijf Ramazzotti alleen gericht op de productie van amaro. Ramazzotti produceert nu een verscheidenheid aan dranken. Sambuca Ramazzotti wordt beschouwd als een van de beste op de markt.
Er is nog een andere reden waarom Sambuca Ramazzotti in Italië wordt gewaardeerd: de prijs van de fles is meestal lager dan de prijs van Sambuca Molinari, en wordt vaak aangeboden. Dit ondanks het feit dat de kwaliteit van de drank als uitstekend wordt beschouwd.
Sambuca Vaccari heeft een bijzonderheid: het wordt geproduceerd met twee verschillende soorten anijs, de mediterrane anijs en de Chinese steranijs. Van de moeilijker te vinden Chinese anijs wordt een sambuca met een rijkere en intensere smaak verkregen.
Het bedrijf Luxardo heeft een geweldige geschiedenis: het werd in 1821 opgericht door Girolamo Luxardo en is sinds 1947 gevestigd in Padua, in de regio Veneto.
Luxardo produceert ook sambuca, genaamd Sambuca dei Cesari, met een alcoholgehalte van 38 graden: 2 graden minder dan Sambuca Molinari.
Vreemd genoeg is Sambuca Luxardo de Sambuca die in Nederland minder kost - in tegenstelling tot Italië, waar de prijs hoger is. De kwaliteit is echter uitstekend. Sambuca dei Cesari bevat geen GGO's, is een gecertificeerd koosjer product en, zoals de producent zegt, is compatibel met een veganistisch dieet.
Luxardo is een geliefd merk in Veneto, een regio die bekend staat om de grote traditie van de productie van wijnen en alcoholische dranken.
Op de website biedt Luxardo ook cocktails aan die te verkrijgen zijn met Sambuca dei Cesari. Een voorbeeld is de cocktail genaamd Witte Thee, die wordt gemaakt door toevoeging aan de sambuca London Dry Gin, witbitter en amandelmelk.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋