Sambuca is een zoete likeur gearomatiseerd met anijs. Wij zijn Italianen en maken deze digestief ook thuis, met steranijs en pure alcohol of wodka. Wij delen ons makkelijke, snelle en goed uitgelegde recept 👌
Sambuca is een traditioneel Italiaans digestief, waar we graag van genieten aan het eind van de maaltijd met koffie.
Hoewel het erg populair is, behoort het niet tot de likeuren die we gewoonlijk thuis in Italië maken. Sambuca is bijna synoniem met Molinari, dat wil zeggen degene die industrieel wordt geproduceerd, waardoor het ook in het buitenland beroemd is geworden.
Velen verwarren het met sambuco, een drankje gemaakt van de bloemen van de vlierbessenplant.
De sambuca waar we het over hebben is echter een anijslikeur; hoewel Molinari en industriële sambuca ook andere ingrediënten bevatten, die de smaak aanpassen.
Op deze pagina maken we het makkelijke recept met steranijs, dat echter een frisse smaak heeft en niets te benijden heeft aan degene die je in de winkel koopt.
De sambuca die je in de winkel vindt, zoals Molinari of Vaccari, bevat een alcoholpercentage van ongeveer 37%.
Om het thuis te maken, doen we dit: we laten de steranijs macereren in een mengsel van water en pure alcohol, met een alcoholgehalte van ongeveer 50%.
Dit alcoholgehalte is ideaal voor het infuseren van steranijs.
Zodra de maceratietijd voorbij is, filteren we de alcohol en voegen we de suiker toe.
Suiker verlaagt het alcoholgehalte, en met de aangegeven hoeveelheid komen we uit op zo’n 37%.
Met wodka
We kunnen alcohol en water ook vervangen door wodka, in dezelfde totale hoeveelheid.
Het moet wodka zijn met een neutrale smaak en een alcoholpercentage van ongeveer 40%.
Wanneer we vervolgens suiker toevoegen daalt het alcoholgehalte naar zo’n 30%. Iets minder sterk dan de versie met pure alcohol.
De kleur van sambuca
Terwijl de sambuca uit de winkel transparant en kleurloos is, is de likeur gemaakt met anijs noodzakelijkerwijs lichtgeel, omdat dit de kleur is van de aroma's die we uit de anijsbloemen halen.
Met ons recept behoudt de likeur nog steeds de transparantie.
Ingrediënten
400 ml alcohol 96% voor consumptie
320 ml water
320 g suiker
20 g gedroogde anijs bloemen
👉 Als alternatief kun je 96% alcohol en water vervangen door 720 ml 40% wodka.
20 g steranijs komt overeen met ongeveer 10 gedroogde bloemen.
Hoeveelheid likeur die je krijgt
Met deze hoeveelheden krijg je ongeveer 1 liter anijslikeur. Om 2 liter te maken, vermenigvuldig je eenvoudig elk ingrediënt met 2, enzovoort.
👉 Aangezien pure alcohol erg duur is, adviseren wij je om eerst met kleine hoeveelheden te experimenteren. Op de foto's, maken we een halve liter.
Gesteriliseerde glazen potten en flessen
Naast flessen heb je voor de maceratiestap luchtdichte glazen potten nodig.
👉 Voordat je de vloeistof in potten of flessen giet, is het belangrijk dat deze worden gesteriliseerd.
Deze stap dient om de mogelijke aanwezigheid van bacteriën in de potten tijdens de rijping te voorkomen.
Het steriliseren van potten is eenvoudig en je kunt het doen met kokend water, in de oven of zelfs in de magnetron.
Bereiding
Giet de alcohol
Giet de alcohol en vervolgens het water in de gesteriliseerde potten en schud de pot om ze te mengen.
Als je wodka gebruikt, giet dan dezelfde totale hoeveelheid in de pot.
Voeg de steranijs toe
Doe de sternijs in de alcohol.
Je hoeft de anijsbloemen niet in stukjes te breken.
Sluit de pot hermetisch af en bewaar hem op een donkere, koele plaats gedurende 2 weken.
Vergeet niet om de pot zo nu en dan te schudden, om de extractie van de aroma's te verbeteren.
Zodra de maceratie is voltooid, filter de alcohol
Filter de alcohol uit de steranijs met een fijnmazige zeef.
We plaatsen ook een wattenschijfje op het zeef, om onzuiverheden volledig te verwijderen en zo een heldere en likeur te verkrijgen.
Voeg de suiker toe
Voeg als laatste de suiker toe.
Meng langzaam goed totdat de suiker volledig is opgelost in de vloeistof.
Bij het toevoegen van suiker neemt het alcoholpercentage af: 37% als je het pure alcohol gebruikt, of ongeveer 30% als je wodka gebruikt.
Als je het nu proeft, smaakt de likeur naar sambuca 👍
Bottel de sambuca
Voordat de likeur in de flessen wordt gegoten, moeten ze worden gesteriliseerd, op dezelfde manier als voor de glazen potten.
Giet de drank met een stalen trechter in de flessen.
👉 Je hebt een stalen trechter nodig omdat alcohol een oplosmiddel is en plastic niet geschikt is.
Laat de likeur vervolgens minimaal twee weken rijpen op een koele, donkere plaats.
Buona sambuca! 🥃
Tot 6 maanden bewaren
Je kunt zelfgemaakte sambuca maximaal 6 maanden bewaren op een koele, donkere plaats. Zowel alcohol als suiker helpen de drank te conserveren.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.