Likeuren
Wij schreven een kookboek
met 26 originele recepten
van traditionele digestieven
🥃 Bekijk ons receptenboek
In gedrukte of e-book versie
🍋 Ingrediënten
De ingrediënten zijn updated en verbeterd, nadat we het thuis vele malen hebben gemaakt.
Met deze hoeveelheden krijg je een limoncello met een alcoholpercentage van rond de 30 %, net zoals je die in de winkel koopt.
Alcohol 96% 320 g (~ 400 ml)
Citroenschil 120 g
Suiker 400 g
Water 480 g
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam Grammen
Citroenschil (eetbaar)
120 g
Alcohol 96% voor consumptie
320 g
Water
480 g
Suiker
400 g
Hoe meet ik de ingrediënten af?
We hebben alle ingrediënten in grammen uitgedrukt, zelfs vloeistoffen. Zo meet ik alle ingrediënten op dezelfde manier af.
Weeg elk ingrediënt eenvoudig met de digitale weegschaal, zoals in de onderstaande video.
🍸 Alcohol 96% voor consumptie
Om limoncello te maken, gebruik je alcohol 96% die geschikt is voor voedselconsumptie .
In Italië kun je het makkelijk vinden in de supermarkt (echt waar). In Nederland, zoals je weet, wordt 96% alcohol voor consumptie niet verkocht , en daarom is de enige manier om het via een online verkoper te importeren.
De prijs is vergelijkbaar, ongeveer 30 euro per liter.
🍋 De eetbare citroenschil
Zelfs hier in Nederland vind je prima citroenen voor limoncello. Maar de schil van veel citroenen die te koop zijn, is behandeld met chemicaliën die de citroenen mooier en duurzamer maken.
👉 Het is dus belangrijk dat je biologische, onbehandelde citroenen met eetbare schil gebruikt om limoncello te maken.
Sommige online winkels importeren ook citroenen van de Amalfikust, maar de prijzen zijn naar onze mening een beetje gek.
Hoeveel citroenen heb je nodig?
Van elke citroen kregen we 10 g gele schil (flavedo ). Voor één liter limoncello hebben we dus ongeveer 12 citroenen nodig .
Gebruik alleen het gele deel van de schil
De citroenschil is, net als die van andere citrusvruchten, samengesteld uit een wit sponsachtig deel, albedo genaamd, en een dunne gekleurde schil, rijk aan essentiële oliën, genaamd flavedo .
De flavedo , het gele gedeelte, is degene die we gebruiken. Daarentegen is het albedo , het wit, bitter en geeft het niet veel aroma's.
Flavedo en albedo zijn de delen van citrusschillen. We konden de namen in het Nederlands niet vinden 🤷
Het alcoholpercentage
De limoncello op de markt verschilt sterk per producent: het alcoholgehalte is gemiddeld 30% , maar kan variëren tussen 25% vol en 37%.
👉 We blijven in het midden en maken een limoncello met een alcoholpercentage van 30% , zoals die van producent Villa Massa.
Het percentage suiker
Limoncello is niet alleen min of meer alcoholisch, maar kan ook min of meer zoet zijn. En natuurlijk hangt de juiste zoetheid af van persoonlijke smaak.
👉 In de limoncello die je koopt, zit suiker tussen de 18% en 29%. In ons recept gebruiken we 25% suiker , om een limoncello te verkrijgen die zoet is, maar niet te zoet .
Gesteriliseerde glazen potten en flessen
We gebruiken luchtdichte glazen potten om de citroenschillen in alcohol te macereren ; en de flessen natuurlijk voor het bottelen van limoncello.
De glazen potten en flessen waarin je de limoncello giet, moeten goed gesteriliseerd zijn, zelfs de deksels.
Limoncello blijft weken of zelfs maanden in de flessen zitten: zonde als er na zorgvuldige bereiding met dure ingrediënten bacterieculturen ontstaan omdat de flessen niet gesteriliseerd zijn!
👉 Het steriliseren van een glazen pot is eenvoudig en er zijn veel manieren. Onze favoriet is om ze leeg in de oven te zetten voor 10-15 minuten op 100 °C. Dan zijn ze klaar voor gebruik.
Groepsfoto voordat je begint
Likeuren
Wij schreven een kookboek
met 26 originele recepten
van traditionele digestieven
🥃 Bekijk ons receptenboek
In gedrukte of e-book versie
Bereiding
Maak de alcoholinfusie
Was de citroenen heel goed en schil ze vervolgens met een dunschiller. Verwijder voorzichtig het witte gedeelte en bewaar alleen het gele gedeelte , de flavedo .
👉 Als je de schil in reepjes snijdt, komen oliën en aroma's er sneller uit.
Giet de alcohol 96% in een glazen pot, voeg de citroenschillen toe en sluit hermetisch af.
De citroenschillen moeten volledig in alcohol worden ondergedompeld
👩🔬 Tijdens deze fase dringt de alcohol door in de flavedo en vervangt het aanwezige water dat er weer uit komt.
De alcohol lost de essentiële oliën op die geleidelijk in oplossing komen.
Laat het op kamertemperatuur rusten. Het is belangrijk dat de potten goed gesloten zijn en dat ze op een donkere plaats worden bewaard.
Dit komt omdat sommige van de geëxtraheerde stoffen lichtgevoelig zijn en in het licht worden afgebroken.
Heb je geen donkere plek om de pot op te bergen? Geen probleem: bekleed de fles met aluminiumfolie, om het licht niet door te laten
Schud de potje een of twee keer per dag om de oplossing te homogeniseren.
Voeg geen citroensap toe
De essentiële olie in flavedo kan niet alleen verslechteren door licht, maar ook door de zure omgeving. Daarom wordt het afgeraden om citroensap aan limoncello toe te voegen.
Filter de infusie na één of drie dagen
Hoe lang is het wachten dan? We raden je aan om zowel met één dag als met 3 dagen te proberen, en dan te kijken welke het beste is. In beide gevallen is het recept erg snel. Het is het proberen waard!
Bressanini stelt dat de limoncello die een dag heeft gerijpt in zijn test een fris citroenaroma heeft. In plaats daarvan heeft degene die 3 dagen gerijpt is een smaak die meer lijkt op de limoncello die je al in de winkel koopt.
Na maceratie , na één of 3 dagen, verwijder de schil en filter de alcoholische extracten.
Om eventuele onzuiverheden te verwijderen kun je de vloeistof door een wattenschijfje filteren.
Mix suiker en water toe
Voordat we water en suiker toevoegen, mengen we ze op laag vuur tot een suikersiroop, die we vervolgens mengen met de gefilterde alcohol.
Giet het water in een sauspan, voeg de suiker toe en verwarm op laag vuur.
Aan de kook brengen is niet nodig: het is voldoende dat de suiker volledig in het water is opgelost.
Zet vervolgens het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Combineer de infusie en de suikersiroop
Zodra je de twee vloeistoffen combineert, is het een moment van grote voldoening, want het mengsel krijgt meteen de kleur van limoncello!
Hoewel de twee vloeistoffen transparant zijn, wordt de kleur van de limoncello, eenmaal gecombineerd, ondoorzichtig geel.
Meng goed en doe het in een gesteriliseerde fles.
De rijpingstijd
Natuurlijk wil je het meteen proberen: het is zeker goed gelukt!
Voordat je hem serveert raden wij je echter aan hem minimaal een week te laten rijpen .
Zelfgemaakte limoncello bewaren
Nadat je de limoncello heeft gebotteld, kun je deze op een koele, donkere plaats bij kamertemperatuur maximaal 6 maanden bewaren.
Alcohol en suiker maken het behoud ervan mogelijk.
Voordat we het serveren, raden we aan om de fles in de vriezer te leggen, zodat je er heel koud van kunt genieten, zoals we hem in Italië ook meestal drinken. Limoncello bevriest niet in de vriezer.
Geniet van je zelfgemaakte limoncello! 🍋
Onze zelfgemaakte limoncello, in Haarlem in september 2023
Ter vergelijking heb ik mijn zelfgemaakte limoncello naast een fles limoncello uit de winkel gezet, die je hier in Nederland vindt. De kleur is anders, maar houd er rekening mee dat de gekochte fles limoncello deels ondoorzichtig is.
We hebben ze allebei geproefd: die van ons smaakt veel beter 😊 Het heeft een frissere en intensere citroensmaak (maar wij zijn bevooroordeeld).
Was het de moeite waard?
Ja zeker . Nu we hebben geleerd hoe we limoncello maken, weten we dat het een heel gemakkelijke bereiding is. Het moeilijkste is het vinden van 96% alcohol voor voedselgebruik en vooral van citroenen die niet zijn behandeld .
En de kosten?
Zelf limoncello maken is sowieso erg handig en ook voordelig: we hebben in totaal zo'n 40 euro uitgegeven aan de ingrediënten, waar we zo'n 5 liter uitstekende limoncello uit kan halen.
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië , als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed? )
Likeuren
Wij schreven een kookboek
met 26 originele recepten
van traditionele digestieven
🥃 Bekijk ons receptenboek
In gedrukte of e-book versie
Wanneer limoncello drinken, voor of na eten?
Limoncello kan op elk moment van de dag gedronken worden, maar wordt in Italië meestal aan het einde van de maaltijd geserveerd, samen met het dessert.
In werkelijkheid is het niet echt logisch om limoncello als een digestief te beschouwen: limoncello is een zeer suikerhoudende drank en verteert niet als een kruidenbitter. Het feit dat het een digestief is, is gewoon een populair geloof.
Hoe limoncello te serveren en hoe te drinken
Serveer limoncello heel koud
We raden aan om het minstens een uur te laten afkoelen voordat je het drinkt. Dit verbetert de smaak en maakt de drank verfrissender.
Welk glas voor limoncello?
We raden je aan een borrelglas te gebruiken en de glazen ook in te vriezen. Een leeg borrelglas breekt niet.
Schenk de limoncello
Schenk de likeur in een borrelglas. Limoncello wordt vaak geserveerd in een borrelglas of een glas met lange steel. Let op: glazen met een lange steel kunnen echter gemakkelijk breken.
Limoncello wordt meestal puur geserveerd, zonder ijsblokjes. Voeg alleen ijsblokjes toe als de limoncello of het glas nog niet koud zijn.
Geniet van je limoncello 🍋
Zeker in bars wordt limoncello ook als shot gedronken, allemaal in één keer. We drinken het graag in kleine slokjes en stoppen even om de smaak te ruiken.
Limoncello gaat meestal niet gepaard met voedsel; alleen met een schijfje citroen als decoratie.
Limoncello of limoncino ?
Als je naar Italië gaat, zul je merken dat de citroen likeur op veel plaatsen Limoncino heet, en niet Limoncello. Waarom?
Limoncino is de naam die in Noord-Italië wordt gebruikt. Citroenen gedijen ook goed in veel andere regio's die niet aan de kust van Amalfi liggen. Inderdaad, de oudste getuigenissen van citroenlikeur komen uit Noord-Italië.
In de 19e eeuw noemde de dichter Eugenio Montale de likeur die in de Cinque Terre werd geproduceerd, "citroen nectar".
Tegenwoordig is de limoncino die in de Cinque Terre wordt geproduceerd een biologisch product dat wordt beschermd door de Regio Ligurië en het Cinque Terre Park , en wordt gekenmerkt door het kwaliteitskeurmerk van typische producten.
Ter vergelijking: het recept voor limoncello uit Amalfi, Capri en Sorrento is iets recenter.
Limoncello wordt niet alleen geproduceerd in Ligurië en Campanië: in Italië wordt het tegenwoordig op grote schaal industrieel gemaakt, ook in Sicilië en Calabrië.