Laatst bijgewerkt op 22 augustus 2023

Limoncello zelf maken 🍋 Klaar in 1-3 dagen

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Limoncello of limoncino? Wij zijn Italianen en delen de tradities en het snelle en gemakkelijke recept om in slechts drie dagen een perfecte limoncello zelf te maken. Wij bereiden het stap voor stap

Een filmpje van ons limoncello recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.

Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Limoncello Limoncello
🔊 Limone Citroen
🔊 Buccia di limone Citroen schil
🔊 Liquore Likeur

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Limoncello zelf maken: origineel Italiaans recept


4.9
(20) beoordelingen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 3 dagen bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Limoncello is een zeer gemakkelijk likeur om thuis te bereiden. Niet alleen in Italië maar ook hier in Nederland!

Het recept bevat slechts vier ingrediënten: eetbare citroenschil, alcohol 96% voor consumptie, water en suiker.

De ingredienten om limoncello zelf maken
De ingrediënten en gereedschappen om limoncello te maken, minus de alcohol

De bereiding is heel eenvoudig omdat je geen speciaal gereedschap nodig hebt.
Verder volgen we een speciaal recept: dat van de limoncello scientifico, de wetenschappelijke limoncello: klaar in slechts 3 dagen (of zelfs in slechts één dag).


Het wetenschappelijke limoncello recept 🤓

Zelf limoncello maken is onlangs ook erg populair geworden in Italië dankzij een artikel van professor Dario Bressanini, Italiaanse chemicus en wetenschapsschrijver, gepubliceerd op de blog Wetenschap in de Keuken (Scienze in Cucina).

Dit recept is erg populair omdat:

  • allereerst kun je de ingrediënten precies berekenen: het kan niet fout gaan.

  • Het is een supersnel recept: in slechts 3 dagen, maar zelfs één is genoeg, krijg je een uitstekende en verse limoncello.


Hoe lang duurt het eigenlijk om limoncello te maken?

Elk recept geeft verschillende bewaartermijnen aan: van een week tot veertig dagen. Maar hoeveel dagen maceratie zijn er echt nodig om de essentiële oliën uit citroen te extraheren?

Bressanini citeert een onderzoek van het Department of Food Sciences van de Universiteit van Napels toonde aan dat één dag maceratie voldoende is om de belangrijkste componenten volledig te extraheren.
Om zelfs de secundaire aroma's volledig te extraheren, duurt het maar drie dagen.

👉 In zijn proef doet Bressanini ook een test door de citroenschillen slechts één dag te laten macereren.

En hij legt uit dat de meeste aroma’s al na één dag in alcohol zijn verdund; limoncello die op één dag wordt gemaakt, zou zelfs nog frisser smaken. Zeker het proberen waard.


Zelfgemaakte limoncello: de recept parameters

Er zijn twee parameters die we kalibreren om de perfecte limoncello voor onze smaak te verkrijgen: het alcoholgehalte en de zoetheid.

Sommigen geven de voorkeur aan een laag alcoholische en zeer zoete limoncello, anderen geven de voorkeur aan meer alcoholische en niet erg zoete likeur.


Het alcoholpercentage

De limoncello op de markt verschilt sterk per producent: het alcoholgehalte is gemiddeld 30%, maar kan variëren tussen 25% vol en 37%.

👉 We blijven in het midden en maken een limoncello met een alcoholpercentage van 30%, zoals die van producent Villa Massa.


Het percentage suiker

Limoncello is niet alleen min of meer alcoholisch, maar kan ook min of meer zoet zijn. En natuurlijk hangt de juiste zoetheid af van persoonlijke smaak.

In de limoncello die je koopt, zit suiker tussen de 18% en 29%.

👉 In ons recept gebruiken we 25% suiker, om een limoncello te verkrijgen die zoet is, maar niet te zoet.

Het perfecte recept hangt dus af van persoonlijke smaak.

De ingrediënten zijn eenvoudig en je kunt experimenteren om een zoetere of meer alcoholische likeur te krijgen.


🍋 Ingrediënten

Om ingrediënten en verhoudingen te berekenen, beginnen sommigen met hoeveel citroenschil je hebt; anderen door hoeveel alcohol 96% je beschikbaar hebt.

Het lijkt ons logisch om te vragen: hoeveel limoncello wil je maken? 😊 En daarom hebben wij een kleine tool ontwikkeld die je, op basis van de liters limoncello die je wilt bereiden, precies vertelt wat de ingrediënten zijn om een limoncello te maken met een alcoholpercentage van 30%.


Hoeveelheid

 
1
 

liter limoncello


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
citroenschil Citroenschil (eetbaar) 100 g
alcohol-96 Alcohol 96% voor consumptie 263 g
water Water 619 g
suiker-wit Suiker 206 g

Hoe meet ik de ingrediënten af?

We hebben alle ingrediënten in grammen uitgedrukt, dus het meten is eenvoudig en nauwkeurig: met een digitale keukenweegschaal weeg je zowel vaste stoffen als vloeistoffen door ze in een kom te gieten.


🍸 Alcohol 96% voor consumptie

Om limoncello te maken, gebruik je alcohol 96% die geschikt is voor voedselconsumptie.

In Italië kun je tegen een betaalbare prijs alcohol 96% kopen in supermarkten. In plaats daarvan wordt in Nederland, zoals je weet, 96% alcohol voor consumptie niet verkocht, en daarom is de enige manier om het te importeren.

👉 Bekijk ook de aanwijzingen van de Rijksoverheid over de import van alcohol in Nederland.


🍋 De eetbare citroenschil

Het ideaal is natuurlijk om citroenen van de Amalfikust beschikbaar te hebben, perfect voor limoncello. Sommige online winkels importeren ze zelfs, maar de prijzen zijn naar onze mening een beetje gek.

Zelfs hier in Nederland vind je uitstekende citroenen voor het maken van limoncello: maar zorg er wel voor dat ze een eetbare schil hebben en dat de schil in ieder geval niet is behandeld.


Let op! Eetbare schil betekent niet dat het niet is behandeld

👉 Wij vinden dit een belangrijk onderwerp; vooral als je de schil gebruikt voor een drankje als limoncello.

De schil van veel citroenen die te koop zijn, is behandeld met chemicaliën die de citroenen mooier en duurzamer maken.

De chemicaliën zijn soms ook aanwezig op de schil van citroenen met eetbare schil. Dit komt omdat sommige stoffen binnen bepaalde grenzen door het RIVM als veilig worden beschouwd.

Het etiket van citroenen met eetbare schil van Jumbo
Twee delen van hetzelfde citroenenlabel. Op de verpakking staat of de schil gebruikt kan worden in desserts: maar dit betekent niet dat de citroenen niet zijn behandeld. In Italië mogen citroenen die met Imazalil zijn behandeld, niet worden verkocht met het label «eetbare schil».

Het is dus belangrijk dat je biologische, onbehandelde citroenen met eetbare schil gebruikt om limoncello te maken.


Hoeveel citroenen voor limoncello?

In Amalfi extraheren ze ongeveer 40 gram per citroen; we hebben eigenlijk 10 gram uit elke citroen gehaald.

In ons recept hebben we ongeveer 30 gram citroenschil nodig voor elke 100 milliliter alcohol 96%.

Voor een halve liter limoncello raspten we de schil van 5 citroenen.


Gebruik alleen het gele deel van de schil

De citroenschil is, net als die van andere citrusvruchten, samengesteld uit een wit sponsachtig deel, albedo genaamd, en een dunne gekleurde schil, rijk aan essentiële oliën, genaamd flavedo.

De flavedo is het onderdeel dat je nodig hebt. Daarentegen is het albedo, het wit, bitter en geeft het niet veel aroma's.

Omdat de citroenen die wij vinden meestal een dunne schil hebben, is het lastig om de flavedo goed te scheiden en blijft er een klein beetje albedo achter - zoals je op de foto's kunt zien.

Citroen schil
De verschillende delen van de schil van een citrusvrucht, albedo en flavedo
Flavedo en albedo zijn de componenten van citrusschillen. We konden de namen in het Nederlands niet vinden 🤷

Voorbereiding: wat heb je nodig

  • Luchtdichte glazen potten. Deze gebruiken wij om de citroenschillen in alcohol te laten weken.
    Lege jampotten zijn prima.

  • Lege glazen flessen om onze limoncello in te bewaren

Ingrediënten en hulpmiddelen voor het maken van limoncello
Groepsfoto voordat je begint

Bereiding

  1. Maak de alcoholinfusie

    • Was de citroenen heel goed en schil ze vervolgens met een dunschiller. Verwijder voorzichtig het witte gedeelte en bewaar alleen het gele gedeelte, de flavedo.

      👉 Als je de schil in reepjes snijdt, komen oliën en aroma's er sneller uit.

    • Giet de alcohol 96% in een glazen pot, voeg de citroenschillen toe en sluit hermetisch af.

    👩‍🔬 Tijdens deze fase dringt de alcohol door in de flavedo en vervangt het aanwezige water dat er weer uit komt.
    De alcohol lost de essentiële oliën op die geleidelijk in oplossing komen.

    Laat het op kamertemperatuur rusten. Het is belangrijk dat de potten goed gesloten zijn en dat ze op een donkere plaats worden bewaard.

    Dit komt omdat sommige van de geëxtraheerde stoffen lichtgevoelig zijn en in het licht worden afgebroken.

    Limoncello-infusie verpakt in aluminiumfolie
    Heb je geen donkere plek om de pot op te bergen? Geen probleem: bekleed de fles met aluminiumfolie, om het licht niet door te laten

    Schud de potje een of twee keer per dag om de oplossing te homogeniseren.


    Voeg geen citroensap toe

    De essentiële olie in flavedo kan niet alleen verslechteren door licht, maar ook door de zure omgeving. Daarom wordt het afgeraden om citroensap aan limoncello toe te voegen.


  2. Filter de infusie na één of drie dagen

    Hoe lang is het wachten dan? We raden je aan om zowel met één dag als met 3 dagen te proberen, en dan te kijken welke het beste is. In beide gevallen is het recept erg snel. Het is het proberen waard!

    Bressanini stelt dat de limoncello die een dag heeft gerijpt in zijn test een fris citroenaroma heeft. In plaats daarvan heeft degene die 3 dagen gerijpt is een smaak die meer lijkt op de limoncello die je al in de winkel koopt.

    Na maceratie, na één of 3 dagen, verwijder de schil en filter de alcoholische extracten.


  3. Voeg suiker en water toe

    Voordat we water en suiker toevoegen, mengen we ze op laag vuur tot een suikersiroop, die we vervolgens mengen met de gefilterde alcohol.

    Giet het water in een sauspan, voeg de suiker toe en verwarm op laag vuur. Breng het mengsel aan de kook en laat het twee minuten op laag vuur koken, terwijl je langzaam roert.

    De suikersiroop is klaar: zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

    👉 In ons recept zijn de verhoudingen suiker en water 1:3; je kunt de twee ingrediënten verschillend doseren om een zoetere limoncello te verkrijgen.


  4. Combineer de infusie en de suikersiroop

    Zodra je de twee vloeistoffen combineert, is het een moment van grote voldoening, want het mengsel krijgt meteen de kleur van limoncello!

    Zelfgemaakt limoncello klaar in een potje

    Meng goed en giet het in een fles. Je kunt uiteraard meteen proeven hoe hij smaakt, maar voordat je hem serveert raden we je aan hem een weekje te laten rusten.

    👉 Je kunt limoncello bewaren in de koelkast of vriezer. Uiteraard moet limoncello erg koud geserveerd worden.

    Ter vergelijking heb ik mijn zelfgemaakte limoncello naast een fles limoncello uit de winkel gezet, die je hier in Nederland vindt. De kleur is anders, maar houd er rekening mee dat de gekochte fles limoncello deels ondoorzichtig is.

    Een fles zelfgemaakte limoncello naast een fles limoncello uit de winkel

    We hebben ze allebei geproefd: die van ons smaakt veel beter 😊 Het heeft een frissere en intensere citroensmaak (maar wij zijn bevooroordeeld).

Geniet van je zelfgemaakte limoncello! 🍋

Zelfgemaakt limoncello met het Italiaanse recept
Onze zelfgemaakte limoncello, in Haarlem in september 2023. Voor deze fles van 0,5 liter heb ik iets meer dan 100 g alcohol van 96% gebruikt voor consumptie en de schil van 5 citroenen

Was het de moeite waard?

Ja zeker. Nu we hebben geleerd hoe we limoncello maken, weten we dat het een heel gemakkelijke bereiding is. Het moeilijkste is het vinden van 96% alcohol voor voedselgebruik en vooral van citroenen die niet zijn behandeld.


En de kosten?

Zelf limoncello maken is sowieso erg handig en ook voordelig: we hebben in totaal zo'n 40 euro uitgegeven aan de ingrediënten, waar we zo'n 5 liter uitstekende limoncello uit kan halen.
Met de voldoening dat het door ons zelfgemaakt is!


👉 Met onze limoncello maken we ook een heerlijk limoncello ijs, dat we publiceren op ons ijs recepten e-boek.

Limoncello IJs - Alle Italiaanse

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Zelfgemaakte limoncello bewaren

Wij raden aan om zelfgemaakte limoncello in de vriezer te bewaren, als er voldoende ruimte is. Zo behoudt de limoncello zijn geur en smaak intact en is hij klaar als je hem ijskoud serveert.

Dankzij de aanwezigheid van alcohol bevriest limoncello uiteraard niet als je hem in de kou bewaart.

Als alternatief kun je zelfgemaakte limoncello op kamertemperatuur bewaren; in dit geval kun je het een paar uur in de vriezer leggen voordat je het serveert. In Italië drinken we zelden limoncello op kamertemperatuur.

Limoncello Spritz maken recept

Probeer ook Limoncello Spritz: de nieuwe Italiaanse cocktail die limoncello combineert met een ander beroemd Italiaans product, Prosecco uit regio Veneto.

Wanneer limoncello drinken, voor of na eten?

Limoncello kan op elk moment van de dag gedronken worden, maar wordt in Italië meestal aan het einde van de maaltijd geserveerd, samen met het dessert.

In werkelijkheid is het niet echt logisch om limoncello als een digestief te beschouwen: limoncello is een zeer suikerhoudende drank en verteert niet als een kruidenbitter. Het feit dat het een digestief is, is gewoon een populair geloof.


Hoe limoncello te serveren en hoe te drinken

  1. Serveer limoncello heel koud

    We raden aan om het minstens een uur te laten afkoelen voordat je het drinkt. Dit verbetert de smaak en maakt de drank verfrissender.

  2. Welk glas voor limoncello?

    We raden je aan een borrelglas te gebruiken en de glazen ook in te vriezen. Een leeg borrelglas breekt niet.

  3. Schenk de limoncello

    Schenk de likeur in een borrelglas. Limoncello wordt vaak geserveerd in een borrelglas of een glas met lange steel. Let op: glazen met een lange steel kunnen echter gemakkelijk breken.

    Limoncello wordt meestal puur geserveerd, zonder ijsblokjes. Voeg alleen ijsblokjes toe als de limoncello of het glas nog niet koud zijn.

  4. Geniet van je limoncello 🍋

    Zeker in bars wordt limoncello ook als shot gedronken, allemaal in één keer. We drinken het graag in kleine slokjes en stoppen even om de smaak te ruiken.

    Limoncello gaat meestal niet gepaard met voedsel; alleen met een schijfje citroen als decoratie.

Meer weten: de traditie van limoncello in Italië

Zoals bij veel "made in Italy" producten, is het vaststellen van de oorsprong van limoncello een serieuze zaak.

De eerste persoon die het handelsmerk "Limoncello" registreerde, was Massimo Canale in Capri in 1988.
De heer Canale stamde af van een familie die, via zijn restaurant op het blauwe eiland Capri, sinds het begin van de twintigste eeuw de alcoholische drank op basis van citroen produceerde.

De specialiteit van het restaurant was namelijk een citroen likeur gemaakt volgens het eeuwenoude recept van de nonna. Citrusvruchten, citroenen en sinaasappels werden gekweekt in hun weelderige tuin.

De oorsprong van Limoncello wordt echter betwist. De traditie van limoncello is niet alleen op het eiland Capri, maar aan de hele kust van Amalfi. Zelfs in Sorrento en Amalfi werd de citroenlikeur geproduceerd en door iedereen gewaardeerd.

Volgens het verhaal boden rijke families de limoncello aan hun gasten aan; vissers en boeren gebruikten limoncello om de kou te bestrijden; de broeders produceerden het in de kloosters.
Kortom: iedereen houdt van limoncello.

Sinds de jaren '90 is limoncello ook buiten Italië populair geworden en tegenwoordig wordt het over de hele wereld op de markt gebracht: net als bij andere originele Italiaanse dranken, bijvoorbeeld Amaretto en Vermouth.

Citroenen van de kust van Amalfi I.G.P.

Om kwaliteit en herkomst te garanderen, hebben de citroenen van Sorrento en van de Amalfi kust de Europese erkenning gekregen van product met Beschermde Geografische Aanduiding (I.G.P.).

De Sfusato Amalfitano citroenen worden geteeld op een oppervlakte van 700 hectare citroenboomgaarden, door ongeveer 1500 producenten. De gemiddelde productie per hectare is 2 ton.

Sorrento citroenen

De vrucht wordt gekenmerkt door een langwerpige elliptische vorm, een gladde schil en een felgele kleur. Het aroma en de geur zijn intens en sterk, het sap overvloedig en zeer zuur, en met weinig zaden.

De citroenbomen van de Amalfi kust worden gekweekt op de typische terrassen. De teelt vindt plaats onder steigers van kastanjepalen, om beschut te zijn tegen de elementen.
De planten staan op veilige afstand van elkaar.

Amalfi citroenbomen
Citroenboemen van de Villa Massa Limoncello

De oogst vindt meestal plaats in de periode van februari tot oktober en gebeurt met de hand om direct contact van de citroenen met de grond te voorkomen.


De Amalfi kust

De kust van Amalfi strekt zich uit over meer dan 50 km - van Positano tot Vietri sul Mare. Het heeft een oppervlakte van 100 vierkante kilometer, omvat 15 gemeenten en het hoogste punt bereikt 1.036 meter.

Amalfi kust

Het is een plaats met een rijke geschiedenis, zetel van de Maritieme Republiek Amalfi in 839 na Christus. en is nu opgenomen in het Unesco werelderfgoed.

Limoncello uit Sorrento: Sorrento Citroen Likeur I.G.P.

De citroenen van de Amalfikust worden gebruikt voor de productie van de traditionele Limoncello van Sorrento.

In 2008 kreeg de likeur gemaakt met deze citroenen ook de I.G.P.-erkenning, met de naam 'Sorrento Citroen Likeur'.

De originele en echte Limoncello di Sorrento I.G.P. moet worden geproduceerd in een van de gemeenten van het gebied dat loopt van Vico Equense tot Massa Lubrense, en ook op het eiland Capri.
Dus niet op Sicilië, zoals vaak wordt gedacht.

Amalfi kust kaart

Niet alleen limoncello wordt gemaakt met Amalfi citroenen

De citroen van de Amalfi kust (Limone Costa d'Amalfi IGP) wordt veel gebruikt in voedsel, dankzij het intense aroma, de dikke schil, het sappige en halfzoete vruchtvlees en de bijna afwezigheid van zaden.

Het typische gebruik van citroen is als smaakmaker: op vis, op zeevruchtenhapjes, op voorgerechten, op vlees. Citroen wordt heel, in plakjes of zelfs alleen als ingrediënt gebruikt. De chef-koks van de kust van Amalfi hebben er het gastronomische symbool van gemaakt.

Sommige bars in de omgeving serveren zelfs citroen koffie.

Citroen van Sorrento en Amalfi wordt ook gebruikt in desserts, en het onmiskenbare aroma is de basis van vele lokale specialiteiten: taarten, soesjes, chocolaatjes en andere typische lokale zoetigheden zoals de delizie.

Delizie al limone
Delizie al limone, een dessert dat je absoluut moet proberen. Bron: Wikipedia IT

Limoncello of limoncino?

Als je naar Italië gaat, zul je merken dat de citroen likeur op veel plaatsen Limoncino heet, en niet Limoncello. Waarom?

Limoncino is de naam die in Noord-Italië wordt gebruikt. Citroenen gedijen ook goed in veel andere regio's die niet aan de kust van Amalfi liggen. Inderdaad, de oudste getuigenissen van citroenlikeur komen uit Noord-Italië.

Limoncello zelf maken recept

In de 19e eeuw noemde de dichter Eugenio Montale de likeur die in de Cinque Terre werd geproduceerd, "citroen nectar".
Tegenwoordig is de limoncino die in de Cinque Terre wordt geproduceerd een biologisch product dat wordt beschermd door de Regio Ligurië en het Cinque Terre Park, en wordt gekenmerkt door het kwaliteitskeurmerk van typische producten.
Ter vergelijking: het recept voor limoncello uit Amalfi, Capri en Sorrento is iets recenter.

Limoncello wordt niet alleen geproduceerd in Ligurië en Campanië: in Italië wordt het tegenwoordig op grote schaal industrieel gemaakt, ook in Sicilië en Calabrië.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.