Laatst bijgewerkt op 8 oktober 2024

Limoncello zelf maken 🍋 Klaar in 1-3 dagen

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Eetbare citroenschil, 96% alcohol voor consumptie, water en suiker. Wij zijn Italianen en maken het wetenschappelijke limoncello recept stap voor stap, klaar in slechts 1-3 dagen. Heel makkelijk met onze bereiding 👍

Een filmpje van ons limoncello recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.



Limoncello zelf maken: origineel Italiaans recept


4.9
(20) beoordelingen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 3 dagen bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Limoncello is een zeer gemakkelijk likeur om thuis te bereiden, niet alleen in Italië maar ook hier in Nederland.
Het recept bevat slechts vier ingrediënten: eetbare citroenschil, alcohol 96% voor consumptie, water en suiker.

Zowel in Italië als in Nederland is het niet moeilijk om biologische citroenen te vinden, waarvan je de schil kunt gebruiken in desserts.

Pure alcohol voor consumptie daarentegen is verkrijgbaar bij een groeiend aantal online winkels, tegen een prijs die vergelijkbaar is met wat het in Italië kost.

De ingredienten om limoncello zelf maken
De bereiding is heel eenvoudig omdat je geen speciaal gereedschap nodig hebt. Naast de ingrediënten heb je alleen lege glazen flessen en potten nodig

Verder volgen we een speciaal recept: dat van de limoncello scientifico, de wetenschappelijke limoncello: klaar in slechts 3 dagen (of zelfs in slechts één dag).


Het wetenschappelijke limoncello recept 🧪

Zelf limoncello maken is onlangs ook erg populair geworden in Italië dankzij een artikel van professor Dario Bressanini, Italiaanse chemicus en wetenschapsschrijver, gepubliceerd op de blog Wetenschap in de Keuken (Scienze in Cucina).

Dit recept is erg populair omdat:

  • allereerst kun je de ingrediënten precies berekenen: het kan niet fout gaan.

  • Het is een supersnel recept: in slechts 3 dagen, maar zelfs één is genoeg, krijg je een uitstekende en verse limoncello.


Echt maar 3 dagen voor limoncello?

Elk recept geeft verschillende bewaartermijnen aan: van een week tot veertig dagen. Maar hoeveel dagen maceratie zijn er echt nodig om de essentiële oliën uit citroen te extraheren?

Bressanini citeert een onderzoek van het Department of Food Sciences van de Universiteit van Napels toonde aan dat één dag maceratie voldoende is om de belangrijkste componenten volledig te extraheren.
Om zelfs de secundaire aroma's volledig te extraheren, duurt het maar drie dagen.

👉 In zijn proef doet Bressanini ook een test door de citroenschillen slechts één dag te laten macereren.

En hij legt uit dat de meeste aroma’s al na één dag in alcohol zijn verdund; limoncello die op één dag wordt gemaakt, zou zelfs nog frisser smaken. Zeker het proberen waard.

🍋 Ingrediënten

De ingrediënten zijn updated en verbeterd, nadat we het thuis vele malen hebben gemaakt.
Met deze hoeveelheden krijg je een limoncello met een alcoholpercentage van rond de 30%, net zoals je die in de winkel koopt.


Hoeveelheid

 
1
 

liter limoncello


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
citroenschil Citroenschil (eetbaar) 120 g
alcohol-96 Alcohol 96% voor consumptie 320 g
water Water 480 g
suiker-wit Suiker 400 g

Hoe meet ik de ingrediënten af?

We hebben alle ingrediënten in grammen uitgedrukt, zelfs vloeistoffen. Zo meet ik alle ingrediënten op dezelfde manier af. Weeg elk ingrediënt eenvoudig met de digitale weegschaal, zoals in de onderstaande video.


🍸 Alcohol 96% voor consumptie

Om limoncello te maken, gebruik je alcohol 96% die geschikt is voor voedselconsumptie.
In Italië kun je het makkelijk vinden in de supermarkt (echt waar). In Nederland, zoals je weet, wordt 96% alcohol voor consumptie niet verkocht, en daarom is de enige manier om het via een online verkoper te importeren.
De prijs is vergelijkbaar, ongeveer 30 euro per liter.


🍋 De eetbare citroenschil

Zelfs hier in Nederland vind je prima citroenen voor limoncello. Maar de schil van veel citroenen die te koop zijn, is behandeld met chemicaliën die de citroenen mooier en duurzamer maken.

👉 Het is dus belangrijk dat je biologische, onbehandelde citroenen met eetbare schil gebruikt om limoncello te maken.

Sommige online winkels importeren ook citroenen van de Amalfikust, maar de prijzen zijn naar onze mening een beetje gek.

Hoeveel citroenen heb je nodig?

Van elke citroen kregen we 10 g gele schil (flavedo). Voor één liter limoncello hebben we dus ongeveer 12 citroenen nodig.

Gebruik alleen het gele deel van de schil

De citroenschil is, net als die van andere citrusvruchten, samengesteld uit een wit sponsachtig deel, albedo genaamd, en een dunne gekleurde schil, rijk aan essentiële oliën, genaamd flavedo.

De flavedo, het gele gedeelte, is degene die we gebruiken. Daarentegen is het albedo, het wit, bitter en geeft het niet veel aroma's.

De verschillende delen van de schil van een citrusvrucht, albedo en flavedo
Flavedo en albedo zijn de delen van citrusschillen. We konden de namen in het Nederlands niet vinden 🤷

Het alcoholpercentage

De limoncello op de markt verschilt sterk per producent: het alcoholgehalte is gemiddeld 30%, maar kan variëren tussen 25% vol en 37%.

👉 We blijven in het midden en maken een limoncello met een alcoholpercentage van 30%, zoals die van producent Villa Massa.


Het percentage suiker

Limoncello is niet alleen min of meer alcoholisch, maar kan ook min of meer zoet zijn. En natuurlijk hangt de juiste zoetheid af van persoonlijke smaak.

👉 In de limoncello die je koopt, zit suiker tussen de 18% en 29%. In ons recept gebruiken we 25% suiker, om een limoncello te verkrijgen die zoet is, maar niet te zoet.


Gesteriliseerde glazen potten en flessen

We gebruiken luchtdichte glazen potten om de citroenschillen in alcohol te macereren; en de flessen natuurlijk voor het bottelen van limoncello.

De glazen potten en flessen waarin je de limoncello giet, moeten goed gesteriliseerd zijn, zelfs de deksels.
Limoncello blijft weken of zelfs maanden in de flessen zitten: zonde als er na zorgvuldige bereiding met dure ingrediënten bacterieculturen ontstaan omdat de flessen niet gesteriliseerd zijn!

👉 Het steriliseren van een glazen pot is eenvoudig en er zijn veel manieren. Onze favoriet is om ze leeg in de oven te zetten voor 10-15 minuten op 100 °C. Dan zijn ze klaar voor gebruik.

Ingrediënten en hulpmiddelen voor het maken van limoncello
Groepsfoto voordat je begint

Bereiding

  1. Maak de alcoholinfusie

    • Was de citroenen heel goed en schil ze vervolgens met een dunschiller. Verwijder voorzichtig het witte gedeelte en bewaar alleen het gele gedeelte, de flavedo.

      👉 Als je de schil in reepjes snijdt, komen oliën en aroma's er sneller uit.

    • Giet de alcohol 96% in een glazen pot, voeg de citroenschillen toe en sluit hermetisch af.

    De citroenschillen moeten volledig in alcohol worden ondergedompeld

    👩‍🔬 Tijdens deze fase dringt de alcohol door in de flavedo en vervangt het aanwezige water dat er weer uit komt.
    De alcohol lost de essentiële oliën op die geleidelijk in oplossing komen.

    Laat het op kamertemperatuur rusten. Het is belangrijk dat de potten goed gesloten zijn en dat ze op een donkere plaats worden bewaard.

    Dit komt omdat sommige van de geëxtraheerde stoffen lichtgevoelig zijn en in het licht worden afgebroken.

    Limoncello-infusie verpakt in aluminiumfolie
    Heb je geen donkere plek om de pot op te bergen? Geen probleem: bekleed de fles met aluminiumfolie, om het licht niet door te laten

    Schud de potje een of twee keer per dag om de oplossing te homogeniseren.


    Voeg geen citroensap toe

    De essentiële olie in flavedo kan niet alleen verslechteren door licht, maar ook door de zure omgeving. Daarom wordt het afgeraden om citroensap aan limoncello toe te voegen.


  2. Filter de infusie na één of drie dagen

    Hoe lang is het wachten dan? We raden je aan om zowel met één dag als met 3 dagen te proberen, en dan te kijken welke het beste is. In beide gevallen is het recept erg snel. Het is het proberen waard!

    Bressanini stelt dat de limoncello die een dag heeft gerijpt in zijn test een fris citroenaroma heeft. In plaats daarvan heeft degene die 3 dagen gerijpt is een smaak die meer lijkt op de limoncello die je al in de winkel koopt.

    Na maceratie, na één of 3 dagen, verwijder de schil en filter de alcoholische extracten.

    Om eventuele onzuiverheden te verwijderen kun je de vloeistof door een wattenschijfje filteren.
  3. Mix suiker en water toe

    Voordat we water en suiker toevoegen, mengen we ze op laag vuur tot een suikersiroop, die we vervolgens mengen met de gefilterde alcohol.

    Giet het water in een sauspan, voeg de suiker toe en verwarm op laag vuur.
    Aan de kook brengen is niet nodig: het is voldoende dat de suiker volledig in het water is opgelost.

    Zet vervolgens het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.


  4. Combineer de infusie en de suikersiroop

    Zodra je de twee vloeistoffen combineert, is het een moment van grote voldoening, want het mengsel krijgt meteen de kleur van limoncello!

    Hoewel de twee vloeistoffen transparant zijn, wordt de kleur van de limoncello, eenmaal gecombineerd, ondoorzichtig geel.
    Zelfgemaakt limoncello klaar in een potje

    Meng goed en doe het in een gesteriliseerde fles.


    De rijpingstijd

    Natuurlijk wil je het meteen proberen: het is zeker goed gelukt! Voordat je hem serveert raden wij je echter aan hem minimaal een week te laten rijpen.

    Onze limoncello 👍

Zelfgemaakte limoncello bewaren

Nadat je de limoncello heeft gebotteld, kun je deze op een koele, donkere plaats bij kamertemperatuur maximaal 6 maanden bewaren.
Alcohol en suiker maken het behoud ervan mogelijk.

Voordat we het serveren, raden we aan om de fles in de vriezer te leggen, zodat je er heel koud van kunt genieten, zoals we hem in Italië ook meestal drinken. Limoncello bevriest niet in de vriezer.

Geniet van je zelfgemaakte limoncello! 🍋

Zelfgemaakt limoncello met het Italiaanse recept
Onze zelfgemaakte limoncello, in Haarlem in september 2023

Ter vergelijking heb ik mijn zelfgemaakte limoncello naast een fles limoncello uit de winkel gezet, die je hier in Nederland vindt. De kleur is anders, maar houd er rekening mee dat de gekochte fles limoncello deels ondoorzichtig is.

Een fles zelfgemaakte limoncello naast een fles limoncello uit de winkel

We hebben ze allebei geproefd: die van ons smaakt veel beter 😊 Het heeft een frissere en intensere citroensmaak (maar wij zijn bevooroordeeld).


Was het de moeite waard?

Ja zeker. Nu we hebben geleerd hoe we limoncello maken, weten we dat het een heel gemakkelijke bereiding is. Het moeilijkste is het vinden van 96% alcohol voor voedselgebruik en vooral van citroenen die niet zijn behandeld.


En de kosten?

Zelf limoncello maken is sowieso erg handig en ook voordelig: we hebben in totaal zo'n 40 euro uitgegeven aan de ingrediënten, waar we zo'n 5 liter uitstekende limoncello uit kan halen.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

✍️ Comments

Jan 1 Nov 2024

Ciao Gianni, om 3 liter limoncello te maken zou ik volgens jou berekening 36(!) citroenen nodig hebben. Lijkt met wat veel. Klopt die berekening wel? A presto, Jan

Alle Italiaanse

Ja, voor elke middelgrote citroen krijg ik ongeveer 10 gram schil (alleen het gele gedeelte), en daarom heb ik met de hoeveelheden in het recept 6 citroenen voor 0,5 liter gebruikt. En dus ja, 36 voor 3 liter.
Maar ik raad je aan om eerst 0,5 liter likeur te maken, zodat je een idee hebt van het resultaat en de suiker vervolgens beter kunt kalibreren voor toekomstige experimenten. De limoncello is sowieso binnen korte tijd klaar.
De citroenen moeten biologisch en onbehandeld zijn, was ze ook goed voordat je ze schilt.
Grazie, Gianni


Probeer ook Limoncello Spritz: de nieuwe Italiaanse cocktail die limoncello combineert met een ander beroemd Italiaans product, Prosecco uit regio Veneto.



Wanneer limoncello drinken, voor of na eten?

Limoncello kan op elk moment van de dag gedronken worden, maar wordt in Italië meestal aan het einde van de maaltijd geserveerd, samen met het dessert.

In werkelijkheid is het niet echt logisch om limoncello als een digestief te beschouwen: limoncello is een zeer suikerhoudende drank en verteert niet als een kruidenbitter. Het feit dat het een digestief is, is gewoon een populair geloof.


Hoe limoncello te serveren en hoe te drinken

  1. Serveer limoncello heel koud

    We raden aan om het minstens een uur te laten afkoelen voordat je het drinkt. Dit verbetert de smaak en maakt de drank verfrissender.

  2. Welk glas voor limoncello?

    We raden je aan een borrelglas te gebruiken en de glazen ook in te vriezen. Een leeg borrelglas breekt niet.

  3. Schenk de limoncello

    Schenk de likeur in een borrelglas. Limoncello wordt vaak geserveerd in een borrelglas of een glas met lange steel. Let op: glazen met een lange steel kunnen echter gemakkelijk breken.

    Limoncello wordt meestal puur geserveerd, zonder ijsblokjes. Voeg alleen ijsblokjes toe als de limoncello of het glas nog niet koud zijn.

  4. Geniet van je limoncello 🍋

    Zeker in bars wordt limoncello ook als shot gedronken, allemaal in één keer. We drinken het graag in kleine slokjes en stoppen even om de smaak te ruiken.

    Limoncello gaat meestal niet gepaard met voedsel; alleen met een schijfje citroen als decoratie.

Limoncello of limoncino?

Als je naar Italië gaat, zul je merken dat de citroen likeur op veel plaatsen Limoncino heet, en niet Limoncello. Waarom?

Limoncino is de naam die in Noord-Italië wordt gebruikt. Citroenen gedijen ook goed in veel andere regio's die niet aan de kust van Amalfi liggen. Inderdaad, de oudste getuigenissen van citroenlikeur komen uit Noord-Italië.

In de 19e eeuw noemde de dichter Eugenio Montale de likeur die in de Cinque Terre werd geproduceerd, "citroen nectar".
Tegenwoordig is de limoncino die in de Cinque Terre wordt geproduceerd een biologisch product dat wordt beschermd door de Regio Ligurië en het Cinque Terre Park, en wordt gekenmerkt door het kwaliteitskeurmerk van typische producten.
Ter vergelijking: het recept voor limoncello uit Amalfi, Capri en Sorrento is iets recenter.

Limoncello wordt niet alleen geproduceerd in Ligurië en Campanië: in Italië wordt het tegenwoordig op grote schaal industrieel gemaakt, ook in Sicilië en Calabrië.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.