Laatst bijgewerkt op 7 mei 2022

Koffie zetten met de Italiaanse mokka ☕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Hoe gebruik je een koffie percolator? Welke en hoeveel koffie? Hoe je thuis gemakkelijk, snel en voordelig de perfecte Italiaanse koffie zet. Net als in Italië


Om te groeien heeft de koffieplant een equatoriaal klimaat nodig. Koffie groeit dus niet in Italië.
Desondanks is koffie een belangrijk deel van de Italiaanse cultuur. Italiaanse koffie, en vooral de mokkapot, zijn twee symbolen van Italië in de wereld.
Sinds de zestiende eeuw heeft Italië een grote koffietraditie ontwikkeld, samen met innovatieve methoden om het beste aroma uit koffiebonen te halen.

Koffie drinken in Italië wordt geassocieerd met het gebruik van de koffiepot thuis en de espressomachine in bars, restaurants en kantoren. Tegenwoordig is koffie drinken een gelegenheid om in gezelschap te zijn en momenten van sereniteit te ervaren. Zoet of bitter, koffie ontbreekt nooit in Italiaanse huizen.

Op deze pagina praten we over alles wat met koffie in Italië te maken heeft: traditie, koffie recepten, koffiesoorten, wereldberoemde koffie merken, espressomachines en natuurlijk de klassieke Italiaanse percolator.



Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je koffie zetten in het Italiaans?
Op Alle Italiaanse, terwijl we vertellen over de cultuur van ons land, delen we ook een beetje van de taal. De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Caffè Koffie
🔊 Caffettiera Italiaanse koffiezetapparaat
🔊 Tazzina di caffè Koffiekopje
🔊 Fare il caffè Koffie zetten
🔊 Caffetteria Koffiebar

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


De Italiaanse koffie traditie

Venetië en de oorsprong van de Italiaanse koffie

De arts en botanicus Prospero Alpini wordt gecrediteerd als de eerste die de kwaliteiten van koffie bekendmaakte. Sindsdien begonnen Venetiaanse kooplieden koffie uit Ethiopië te importeren.

Aanvankelijk verkocht in apotheken, was koffie een zeer dure drank die gereserveerd was voor aristocraten. Aan het einde van de zeventiende eeuw begon koffie zich zelfs onder intellectuelen te vestigen.

Caffè Florian in Venetië
Caffè Florian geboren in Venetië in 1720. Het is het oudste café ter wereld

De eerste cafetaria werd ook geopend in Piazza San Marco in Venetië. In korte tijd namen de coffeeshops toe, en in 1763 waren er 218 in Venetië.

De Italiaanse espresso koffie

In 1900 ontmoet technologie de techniek van koffie productie, met de creatie van de espresso machine en van de koffiepot, italiaanse percolator.

De moderne koffie espresso machine

Espresso is een methode die is ontwikkeld om de bereidingstijden van koffie op openbare plaatsen te verkorten.

Caffè Florian in Venetië
Angelo Moriondo, maker van de eerste espressomachineen en koffie liefhebber.
Bron:Wikipedia Italië

In Italië werd de eerste espressomachine in 1884 gepatenteerd door Angelo Moriondo in Turijn.

De machine voor het produceren van moderne espresso koffie werd echter in 1948 ontwikkeld door Achille Gaggia, die drukextractie introduceerde.

Hierdoor kan een intensere en aromatischere koffie worden verkregen, met een dichte en compacte crème laag: de espresso koffie zoals we die vandaag kennen.

Caffè Florian in Venetië
Het "klassieke" model van de Gaggia espresso machine. Bron:Wikipedia EN

De Italiaanse koffiezetapparaat: de Bialetti mokkapot percolator

De mokkapot is een symbool van Italië, maar de naam "moka" komt van de stad Mokka in Jemen, beroemd om de productie en teelt van Arabica koffie.

Het mokka koffiezetapparaat, dat we kennen als mokkapot of percolator, is gemaakt door Alfonso Bialetti in 1933 in Omegna, aan het Ortameer.

Renato Bialetti en het Bialetti logo op de mokka
Renato Bialetti, geïllustreerd door Paul Campani. Deze illustratie, bijgenaamd de "kleine man met een snor", werd het logo van Bialetti.

De mokkapot bestaat uit drie stukken aluminium die vastgeschroefd en met elkaar verbonden zijn.
Icoon van Made in Italy design, de koffiepot wordt nog steeds in miljoenen huizen gebruikt om de dagen van Italianen te begeleiden.

percolator Bialetti Moka Express onderdelen
Alle componenten van de Italiaanse percolator

De beste Italiaanse Bialetti percolators

Veel italiaanse bedrijven maken koffie percolators. Naar onze mening is de kwaliteit van Bialetti nog steeds moeilijk te overtreffen. De Bialetti koffiepotjes zijn gemaakt van goede materialen en worden in verschillende modellen geproduceerd.

Bialetti Moka Express: het origineel

De Moka Express is het klassieke italiaanse percolator, met een zandlopervorm en een achthoekige voet. Dit is het meest duurzame en betrouwbare Bialetti percolator, met het bedrijfslogo gedrukt op de voorkant. Hieronder is het afgebeeld in een speciale rode editie.

Vergeleken met die van signor Bialetti, is de Moka Express die tegenwoordig wordt verkocht, tot in detail verbeterd. Zo is het kunststof van de handgreep vervangen door hittebestendige siliconen.
De mokkapot is nu te zien in de vaste collectie van het MoMA in New York.


Bialetti Brikka: intense koffie en crème

Wij bij Alle Italiaanse zijn grote fans van de Brikka Bialetti. Deze percolator is speciaal gemaakt om een crèmelaag op de koffie te creëren, die meestal moeilijk te verkrijgen is met mokkapot, en die het voorrecht is van de koffie espresso. De Brikka produceert ook een intensere koffie dan die van de normale percolator. Bekijk onze review van de Bialetti Brikka.

Met de Brikka zetten we binnen enkele minuten lekkere koffie met een crèmelaag. Onze vrienden zijn altijd verrast door het resultaat! De Brikka is verkrijgbaar in 2 maten: 2 of 4 koffiekopjes.


Bialetti Moka Induction voor moderne kookplaten

Zoals de naam al aangeeft, is de Bialetti Moka Induction ontworpen door Bialetti voor gebruik in moderne keukens met inductievlam, keramische of elektrische kookplaat. De Moka Induction heeft ook een bijzonder en innovatief ontwerp, waardoor hij zich onderscheidt van het klassieke model.

Het onderste deel van de Moka Induction is breder dan normaal om ervoor te zorgen dat de mokka herkend wordt door het inductieplaat. Gebruik je de Moka Induction op een inductie kookplaat, dan is koffie in minder dan 2 minuten klaar.


Bialetti Venus, gemaakt van roestvrij staal

Bialetti Venus is een percolator met een elegant design, geheel gemaakt van roestvrij staal. Mokkapotjes zijn meestal gemaakt van aluminium; roestvrij staal (RVS) is minder schadelijk voor de gezondheid en oxideert niet na verloop van tijd.

In de Bialetti Venus rijst de koffie iets langzamer dan in de traditionele Moka Express, maar die van Venus is erg goed. De Bialetti Venus percolator is ook geschikt voor inductie kookplaten. Omdat het is gemaakt van roestvrij staal, is het een van de weinige moche die in de vaatwasser kan worden gewassen.


De Bialetti Mukka Express

De Bialetti Mukka Express is niet alleen erg esthetisch; hij maakt ook lekkere caffè latte en een uitstekende cappuccino. De kleuren van de koe staan natuurlijk voor de mix tussen zwarte koffie en het wit van melk.

Om een cappuccino te maken met de Mukka Express, moet je de instructies precies volgen: je moet bijvoorbeeld verse volle melk gebruiken in plaats van magere melk, die in de bovenkant van het percolator moet worden gestoken.
Het Mukka Express koffiepotje is iets duurder dan de andere koffiepotten, en je kunt het rond de 60 euro vinden.

Alessi: Italiaanse design ontmoet espresso koffie

De Italiaanse percolator is vaak geassocieerd met Bialetti, omdat de oprichter Renato Bialetti de eerste was die de Italiaanse moka creëerde.

Maar er is nog een ander Italiaans merk dat percolators van hoge kwaliteit produceert, en dat is Alessi. Als Bialetti bekend staat om zijn functionaliteit, is Alessi een voorvechter van design en stijl.

Alessi 9090

Alessi S.p.A. is een van de grootste bedrijven in de industriële ontwerpsector, opgericht door Giovanni Alessi in 1921.
Het bedrijf is gevestigd in Crusinallo, een fractie van Omegna, in regio Piemonte: dezelfde stad waar Bialetti werd geboren.

In de twintigste eeuw stond het gebied bekend om de metaalverwerking. In feite werd het bedrijf Alessi geboren als een metallurgisch laboratorium en gieterij; vandaag produceert het design artikelen.

Sinds de jaren zeventig is design het belangrijkste kenmerk van Alessi; het bedrijf heeft altijd samengewerkt met Italiaanse en internationale ontwerpers, zoals Achille Castiglioni, Ettore Sottsass en Richard Sapper, auteur van de beroemde Alessi 9090 espressomachine.

De beste percolators van Alessi

De Alessi percolators zijn direct herkenbaar aan hun elegante design. Elke koffiemaker in de Alessi collectie is een klein kunstwerk.

Een echt ontwerpwerk moet mensen in beweging brengen, emoties overbrengen, herinneringen oproepen, verrassen, tegen de stroom in gaan.

- Alberto Alessi

De percolators van Alessi zijn objecten met een modern design, die tegelijkertijd geïnspireerd zijn op de traditie van het Italiaanse koffiezetapparaat. Het Made in Italy wordt vertegenwoordigd door de aandacht voor esthetiek en de uitstekende kwaliteit van de materialen.


Alessi Ossidiana

Het percolator Alessi Ossidiana is in 2014 ontworpen door de Siciliaanse architect Mario Trimarchi.

De percolator is gemaakt van een aluminium gietstuk; het heeft de vorm van een sculptuur, die herinnert aan de facetten van de obsidiaan vulkanische steen.

Zoals de ontwerper Trimarchi zei, drukt deze percolator het verhalende vermogen van objecten uit.
Door zijn vorm communiceert de koffiepot herinneringen en beelden. Alessi Ossidiana ontving in 2016 de Compasso d'Oro award, uitgereikt door de ADI - Associazione per il disegno industriale (Association for industrial design).


Alessi Pulcina

Het Alessi Pulcina mokkapot is een van onze favoriete koffiemakers. De eerste keer dat we de Pulcina zagen, dachten we wauw. Het ontwerp van de Pulcina is een werk van architect Michele De Lucchi. Dit percolator is een design object dat uit een andere tijd lijkt te komen.

Maar design is niet het enige sterke punt van de Alessi Pulcina, die interessante technologie en functionaliteit heeft.
De percolator is gemaakt van gegoten aluminium: dit zorgt volgens de fabrikant voor een betere vermenging van het water met het koffie.

De tuit van de mokkapot lijkt op de snavel van een kuiken: vandaar de naam Pulcina, wat in het Italiaans kuiken betekent.


Alessi Moka

Onder de koffiezetapparaten van Alessi is de Moka degene met het minst extravagante design. Zoals de naam al aangeeft, is het in feite een eerbetoon aan de originele Moka express die Renato Bialetti in 1933 creëerde. Met veel innovaties en een vleugje klasse: de percolator van Chipperfield is beslist elegant.

De ontwerper van Alessi Moka, David Chipperfield, legde zijn bedoeling uit: de Italiaanse mokkapot maakt al tientallen jaren deel uit van het dagelijks leven van Italianen.
Het geluid van de onderdelen die in elkaar passen, het wachten terwijl de koffie op het vuur staat, de koffie die rijst in de mokkapot. Voor miljoenen Italianen heeft de mokkapot een eigen identiteit en roept het een gevoel van thuis en familie op.


Alessi 9090

Het Alessi 9090 espresso koffiemaker is de eerste mokkapot die Alessi produceerde in de jaren zeventig. Het is gemaakt door ontwerper Richard Sapper en heeft een uniek en naar onze mening uitzonderlijk design.

Alessi 9090 was ook het eerste object van Alessi dat werd opgenomen in de Permanent Design Collection van het MOMA in New York.

Alessi 9090 koffiezetapparaat
Een Alessi 9090 koffiezetapparaat

Het werkt als een normale koffie percolator, met twee delen die in elkaar passen: maar aan de buitenkant heeft het een heel andere vorm.
De 9090 is gemaakt van gepolijst RVS en daardoor geschikt voor inductie platen.

De Alessi 9090 kost meer dan andere percolators. Helaas is het ook moeilijk te vinden en niet altijd beschikbaar in online winkels.

De beste merken Italiaanse gemalen koffie voor percolator

Natuurlijk kun je je favoriete koffie gebruiken.
We houden van 100% Arabica, maar een blend met een percentage Robusta is niet per se van mindere kwaliteit.

De koffie voor de percolator heeft een grovere maling dan die voor een espressomachine. Omdat de druk van de espressomachine hoger is (ongeveer 9 bar), moet je een laag fijngemalen compacte koffie gebruiken.

historische reclame van koffie Paulista
Geniet van een lekkere kop Italiaanse koffie! Koffie werd in het begin van de 17e eeuw in Venetië geïmporteerd. Van daaruit verspreidde het zich over heel Europa en werd het de favoriete drank van intellectuelen.

In Nederland vind je alle grote merken Italiaanse koffie: Lavazza, Segafredo, Illy. We hebben een pagina gemaakt met een selectie van de beste Italiaanse koffies die je ook hier in Nederland kunt vinden. Vreemd genoeg kost onze favoriete koffie hier minder dan thuis in Italië. 😃


Italiaanse koffiepot, koffiezetter of koffiekan. Welke is correct?

We moeten zeggen dat het voor ons niet gemakkelijk was om te begrijpen hoe de italiaanse mokkapot in Nederland precies heet, zelfs niet na navraag bij onze Nederlandse collega's. 🤔

De meest gebruikte term is "percolator", hoewel de percolator oorspronkelijk een ander apparaat zou zijn. Het wordt echter gebruikt om koffie te zetten, maar het werkt anders dan de Italiaanse koffiepot, het gebruikt geen druk om koffie te filteren, en is uitgevonden in Amerika in 1800.

Caffè Florian in Venetië
De originele Amerikaanse percolator

Zoals Wikipedia zegt over de percolator:

De Italiaanse mokkapot of moka pot wordt ook wel een percolator genoemd, hoewel de methode enigszins verschilt.

Bron: Wikipedia NL

Bialetti gebruikt zelf het woord percolator op de website om van de Italiaanse moka te spreken. Dit komt waarschijnlijk omdat "percolator" het meest gezochte woord is.

In Italië noemen we het gewoon moka, met een "k", zoals de Engelsen doen. Woord dat afkomstig is uit de stad Mocha, in Jemen, een van de oudste centra voor de teelt en productie van koffie.

In Nederland daarentegen wordt de Italiaanse percolator met veel andere namen aangeduid: koffiekan, koffiepot (en het verkleinwoord koffiepotje, dat vinden wij vooral lekker), of simpelweg koffiezetter.

Voor ons is het een kans om nieuwe woorden in het Nederlands te leren; het belangrijkste is dat de italiaanse koffiemachine goede koffie produceert.


Italiaanse koffie maken met een percolator

4.8
(16) beoordelingen

In dit recept leggen we stap voor stap uit hoe je een uitstekende Italiaanse koffie zet met de mokkapot.

Om de bereiding van de perfecte Italiaanse koffie uit te leggen, nemen we als referentie deze studie van de blog van Dario Bressanini, met de zeer serieuze titel "De wetenschap van koffie met Moka".

  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 5 min. bereiden

Ingrediënten voor een lekkere koffie

  • Een mokkapot percolator
  • Kraanwater
  • Gemalen koffie voor mokka
  • En natuurlijk een fornuis, gas of inductie.

Hoeveel water in de mokka?

Laten we beginnen met het water. De ketel van de percolator moet tot aan het ventiel gevuld zijn. Vul het niet verder! Dit is belangrijk voor het goed functioneren van de mokka.

Hoeveel water in de mokkapot
Er moet een kleine luchtzak onder het trechter achterblijven en de koffie in het trechter mag het water eronder niet raken.


De percolator vullen: hoeveel koffie?

Vul het trechter tot de top zonder een heuvel te creëren. Druk niet op de koffie! Anders vertraag je het stijgen van het water. Maar maak er niet eens gaten in, anders maak je het te gemakkelijk.

Deksel open of dicht? Doe wat je wilt, er lijkt geen verschil te zijn.

Hoeveel koffie in de mokkapot

Het gasfornuis aansteken: hoge of lage gasvlam?

Het is het beste om op laag vuur te verwarmen om de temperatuur geleidelijk te verhogen en de koffie langzaam uit de kolom te laten komen.

Wat gebeurt er in de mokka?

De vlam onder de mokkapot verwarmt niet alleen het water maar ook de bovenliggende lucht die we hebben achtergelaten bij het vullen van de percolator.

Als de temperatuur stijgt, verhoogt de lucht de druk, zet uit en duwt het water terug in het trechter, waardoor de koffie nat wordt.

Een Neutron movie gemaakt door Anders Kaestner bij het Paul Scherrer Instituut

Dit proces wordt ook ondersteund door de verdamping van water.


Wanneer is koffie in de percolator klaar?

Wanneer het waterniveau in de boiler onder de trechteruitloop zakt, begint het mokkapotje te spuiten als een vulkaan totdat het water op is.

Nu is het tijd om de vlam onder de percolator te doven. In de fase waarin de percolator losbarst, heeft het water een zeer hoge temperatuur en onttrekt het in de koffie aanwezige stoffen die het bitter maken, met een "verbrande" smaak. Deze stoffen mogen niet in onze koffie terechtkomen.

Onze tip om dit probleem op te lossen: zet het vuur uit als de koffie langs de kolom loopt. De koffie mag niet gorgelen en spatten. Er blijft een beetje water in de ketel achter, maar je krijgt betere koffie.


Koffie mixen of niet?

Koffie mixen of niet

Onze lekkere Italiaanse koffie is nu klaar. De eerste koffie die vrijkomt, op 70 graden, is aromatischer. De volgende is bitterder en blijft aan de oppervlakte in de mokka. Dit is waarom we de koffie het liefst mixen voordat we hem gieten.

Percolator koffie klaar

Geniet van je Italiaanse koffie! 😄☕

Een boek over hoe je de perfecte koffie zet

De Brikka is echt een uitzonderlijke percolator. Het is ook de mokkapotje die wij bij Alle Italiaanse gebruiken om elke dag koffie te zetten. Met veel plezier ontdekten we dat een Nederlandse schrijver een heel boek heeft geschreven over hoe je de perfecte koffie zet met Brikka.

De perfecte mokka-espresso op bol.com
Bindwijze E-book
Taal nl
Auteur(s) Bert Boschman
Uitgever Uitgeverij V'Rmond
Verschenen Adobe ePub

Het verschil tussen koffie gemaakt met mokka en koffie gemaakt met een espressomachine

De espressomachine heeft een groot verkoopargument: het zet elke keer perfecte koffie. Het is gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk schoon te maken. De espressomachine heeft echter ook nadelen: koffie zetten kost meer, voor de portemonnee en voor het milieu.


Het verschil in koffiekwaliteit

Espresso is een intensere koffie dan koffie gemaakt met een percolator. Het grootste verschil is echter de aanwezigheid van de crème. Daarom drinken velen liever een kopje koffie van de bar, of kopen ze een koffiepad- of koffiecupmachine. Zo zijn koffie en crème altijd consistent.

Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om met de mokka een intense koffie met crème te zetten: lees onze review van de Bialetti Brikka, en van onze favoriete mokkapotjes die een intense koffie produceert met een crèmelaag erop.


Welke bevat de meeste cafeïne?

Hoewel espresso koffie meestal intenser is, is het niet zo dat er meer cafeïne in zit dan koffie gemaakt met mokka.
Allereerst hangt het af van de gebruikte koffie, het merk en de soort.
Verder blijft in de percolator het water langer in contact met het koffiepoeder, en heeft het meer tijd om de elementen van de koffie op te nemen, waaronder cafeïne. Daarom bevat de koffie die met de mokkapot wordt gemaakt meestal meer cafeïne dan de koffie die met de espressomachine wordt gemaakt.


Het verschil in kosten

Natuurlijk kost een percolator een stuk minder dan een espressomachine. Maar ook de kosten van elke koffie zijn lager met de mokkapot.

Met dezelfde kwaliteit en hetzelfde merk koffie kost de gemalen koffie voor de mokka meestal minder dan de koffie in cups of pads.


Percolator of espressomachine, wat is duurzamer?

Espresso koffie maken met een machine, met pads of kups, heeft veel hogere milieukosten dan koffie met mokka.
De doses espresso koffie zitten vaak in plastic wikkels. De producenten beweren dat dit type verpakking duurzaam is, maar de verpakking is zeker uitgebreider dan de koffie voor de mokka.
Bovendien is de espressomachine zelf moeilijker weg te gooien, omdat er elektronische componenten in zitten en veel plastic.


Verschil in druk

Zowel de mokkapot als de espressomachine gebruiken druk om de drank uit het koffiepoeder te halen.

In de espressomachine bereikt de druk 9 atmosfeer: hierdoor kunnen microbellen van water worden gecreëerd, die een dichte koffie crème vormen.

De mokkapot werkt in plaats daarvan met 2 atmosfeer: wanneer het water in de onderste kamer kookt, duwt de druk veroorzaakt door de waterdamp het water naar boven, waardoor de koffie stijgt.

Hoe maak je koffie crème met een percolator?

Is het mogelijk om crema op koffie met een mokkapot te krijgen, zoals die van de espresso aan de bar? Zeker.
Naast de klassieke Bialetti Moka Express hebben we en een speciaal percolator genaamd Brikka die een schuimlaag kan produceren.

Lees onze pagina over de Bialetti Brikka.

Percolator koffie klaar
Koffie gemaakt met de Brikka is naar onze mening beter dan die van alle andere percolators.

De Brikka heeft een systeem om de druk in de percolator te verhogen (een dop op de tuit die bij een bepaalde druk stijgt). De koffie in de Brikka rijst sneller, 'explosiever' dan de klassieke Moka Express.
Het consumeert wat meer koffie, maar het resultaat is vergelijkbaar met de espresso in de bar.

De mokkapot in Italië is altijd populair

Koffie maken met een percolator, in Italië, is al lang als thuis als in cafés teruggekeerd. En het is ook dankzij de speciale soorten cafés die recent uitkomen.

Veel Italiaanse bars bieden koffie gemaakt met en percolator als een alternatief voor de espresso. In restaurants wordt de mokkapot gebruikt voor het goede aroma van koffie die in de lucht rijdt. De mokkapot heeft de geur van thuis. Het betekent slow-coffee, een ritueel dat we 's ochtends doen.

En natuurlijk is de makkapot percolator ook milieuvriendelijker: een koffie bereid met de mokka heeft geen plastic afval, in tegenstelling tot de koffie in capsules.

Na gebruik: hoe een percolator schoonmaken?

Na gebruik de mokka met water afspoelen en laten drogen. Zet het niet in de vaatwasser en was het vooral niet met afwasmiddel.

De twee trechters en de interne pakking zijn de onderdelen die met meer zorg moeten worden gereinigd.

  • Het trechter waarin de koffie wordt geplaatst, moet grondig worden gereinigd. Als het verstopt raakt, kan het water niet passeren en zal de mokka zeer verdunde koffie produceren. Met geduld en heet water is de percolator weer zo goed als nieuw. Om de gaatjes vrij te maken kun je een speld gebruiken.

  • Het bovenste zeefje kan worden verwijderd, evenals de rubberen ring.

Percolator onderdelen

De rubber-ring is het onderdeel dat gemakkelijker slijt, en het is ook de gemakkelijkste vervanging om te vinden.
Als de ring nieuw is, is het een witte rubberen cirkel. Maar al na een paar kopjes koffie begint ze van kleur te veranderen, neigend naar bruin. Wanneer de kleur echt te donker begint te worden, is het tijd om de ring te vervangen. Eenmaal veranderd, zal de mokka als nieuw gaan werken.

Wanneer percolator vervangen?

De mokka is een apparaat dat bijna volledig in metaal is gebouwd. Dit betekent dat het, mits goed schoongemaakt en geconserveerd, jarenlang meegaat. Zeker als het niet wordt vergeten op het vuur 😇

Produceert de mokka ondanks reiniging en onderdelen geen goede koffie meer? Dan is het waarschijnlijk tijd om op te geven en een nieuw percolator te kopen.

Welke maat van percolator kopen?

De maat van de percolator mokka wordt gemeten in kopjes koffie.
Een koffiekopje kan ongeveer 40 ml vloeistof bevatten, De koffie die wordt ingeschonken neemt ongeveer 30 ml in beslag. Net als een espresso in een café in Italië.

Bialetti percolator: helemaal van één tot 18 koffiekopjes

Bialetti mokkapotjes verschillen niet alleen in vorm en kleur, maar ook in de hoeveelheid koffie die ze kunnen produceren. Het Italiaanse bedrijf produceert zelfs een mokka van 18 kopjes (18! Geen typfout). De meest voorkomende variëren van twee tot vier kopjes.

percolator van verschillende maten

Het is natuurlijk mogelijk om de hoeveelheid water en koffie die in de tank van een mokka wordt geplaatst te verminderen, en bijvoorbeeld slechts 2 koffies uit een 4-kops mokkapot te produceren.
Een tip: als er maar 2 van jullie thuis zijn, is het misschien beter om geen mokka te kopen met meer dan 3 kopjes. Je zou uiteindelijk veel meer drinken dan nodig is, voor ons werkt het tenminste zo 🙂

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We updaten ze met recensies en tips over hoe je de mokkapot kunt gebruiken om de perfecte koffie te krijgen.

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel