Laatst bijgewerkt op 9 november 2022

Onze collectie Italiaanse films 🎞️

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Romantische, dramatische of Italiaanse komedies. We hebben de films van de Italiaanse cinema verzameld die we het leukst vonden, van de jaren 2000 tot de jaren 70.

Als we bij Alle Italiaanse zin hebben om naar een film te kijken, zoeken we vaak naar Nederlandse films: om het plezier van het kijken naar een film te combineren met de mogelijkheid om te leren.
Niet alleen van de taal, maar ook van de cultuur, geschiedenis en samenleving die in de cinema wordt verteld.

Maar een goede Nederlandse film vinden is niet eenvoudig. Niet omdat die er niet zijn. Als je online zoekt, vermelden de meeste pagina's altijd dezelfde films, vaak niet te recent.

Wij denken dat je hetzelfde overkomt als je op zoek bent naar een lijst met Italiaanse films. De meeste webpagina's bevatten La Vita e' Bella, de filmografie van Sofia Loren en La Dolce Vita.
Dit zijn allemaal werken die zeker deel uitmaken van de geschiedenis en het bekijken waard zijn, maar daar houdt de filmproductie niet op.

De Italiaanse cinema heeft een lange geschiedenis, met illustere acteurs uit vervlogen tijden zoals Marcello Mastroianni, Alberto Sordi en Vittorio Gassman.
Maar er is ook een hedendaagse Italiaanse cinema, met getalenteerde acteurs en regisseurs, die vertelt over moderne maatschappelijke vraagstukken en waar we je aan kunnen raden.

Als filmliefhebbers die we zijn, hebben we daarom besloten om een sectie over Alle Italiaanse te creëren die gewijd is aan films, acteurs en regisseurs van de Italiaanse cinema. Er zijn zoveel films die ons ontroerd hebben en waar we je graag aan voorstellen.

InhoudsopgaveItaliaanse films jaren 2020

 • Freaks Out

  Freaks Out - Film 2021
  Filmgenre Avontuur, fantastisch, historisch
  Productie Italië, België 2021
  Looptijd 141 min
  Regie Gabriele Mainetti
  Acteurs

  Freaks Out is de tweede film van de Italiaanse regisseur Gabriele Mainetti, na het veelgeprezen "Lo chiamavano Jeeg Robot".
  De film speelt zich af in Rome in 1943, tijdens de nazi bezetting, met een groep freaks die in een circus werken.

  De vier hoofdrolspelers van Freaks Out zijn Mario (Claudio Santamaria, de hoofdrolspeler van Jeeg Robot), harig als Chewbacca en begiftigd met grote kracht.
  Matilde (Aurora Giovinazzo) is een meisje dat bij aanraking elektriciteit opwekt.
  Mario (Giancarlo Martini) is een dwerg met de kracht van magnetisme.
  Cencio (Pietro Castellitto) kan insecten bestrijden en verlichten.

  Freaks Out - Film 2021

  Hun show wordt onderbroken door het lawaai van de vliegtuigen, de explosies en de bombardementen. Isreal (Giorgio Tirabassi), de eigenaar van het circus, verdwijnt op mysterieuze wijze met al het geld, misschien geladen in een trein zonder terugreis.

  Matilde, Mario, Fulvio en Cencio, gemarginaliseerd en door iedereen beschouwd als "freakfenomenen", bevinden zich alleen en proberen te ontsnappen aan de stad en de nazi's.
  Ze zullen moeten botsen met Franz (Franz Rogowski), de schurk van de film en eigenaar van de ZirkusBerlin, die de nazi-waanzin vertegenwoordigt: vol van zichzelf, geobsedeerd door macht en geïnteresseerd in het occulte.

  Het verhaal van Freaks Out doet denken aan Inglourious Basterds van Quentin Tarantino, waar een kleine groep rebellen wraak neemt door de nazi's te verdrijven.
  Veel Italiaanse critici hebben ook opgemerkt hoe Mainetti is geïnspireerd door Tod Browning's Freaks, een film uit 1932 die vertelt over de menselijkheid van monsters en de wangedrocht van mensen.

  Freaks Out - Film 2021

  Freaks Out is een film met een groot budget, en dat blijkt: in de techniek en in de zorg voor de special effects waar realisme en verbeelding elkaar ontmoeten.
  Het is een spannende en actievolle film. Sommige commentatoren hebben kritiek geuit op de grootsheid van de film en ook op de lengte: de speciale effecten dienen ook om onvolkomenheden in het ritme en de vertelling te verbergen. Na Lo chiamavano Jeeg Robot waren er inderdaad hoge verwachtingen van de film van Mainetti.

  Freaks Out is zeker een film die, dankzij zijn ambities en zijn budget, de lat voor Italiaanse films van de jaren 2020 hoger legt.

 • The Predators (I predatori)

  I predatori (the Predators) - Film 2020
  Filmgenre Dramatisch, komedie, thriller, grotesk
  Productie Italië 2020
  Looptijd 109 min
  Regie Pietro Castellitto
  Acteurs

  The Predators (I predatori) is de eerste film van Pietro Castellitto als regisseur en scenarioschrijver.

  Pietro is de zoon van Sergio Castellitto, een zeer beroemde Italiaanse acteur en regisseur, en van Margaret Mazzantini, schrijver en actrice.
  Waarom geven we je deze informatie? Want de kritiek op het type gezin waaruit Castellitto komt, de hogere middenklasse, staat centraal in de film.

  The Predators, gepresenteerd op het 77e Internationale Filmfestival van Venetië, speelt zich af in Rome en vertelt het verhaal van twee families die hun eigen lot met elkaar verstrengelen.

  De karakters van de twee families hebben blijkbaar een tegengestelde stijl: de ene familie is weliswaar fascistisch, luidruchtig en gepassioneerd. De andere is rijk en intellectueel, koud en geplaagd door een groot communicatieprobleem.
  De personages kruisen hun verhalen tussen chantage, verraad en ongelukken.

  I predatori (the Predators) - Film 2020

  Pietro Castellitto zei over zijn film: "Elk van de personages is alleen, verloren in dat deel van het leven waar niemand je lijkt te begrijpen en waar je zou willen dat al het andere zou gaan".

  In het Rome van I Predatori is er geen goed of slecht: het zijn allemaal slachtoffers en allemaal beulen.

  Castellitto's regiedebuut werd goed ontvangen door zowel het publiek als de critici, die zijn moed en ambitie prezen.

  I predatori (the Predators) - Film 2020

  Het is een film genoemd die de middenklasse bekritiseert, maar geen antifascistische film. De familie die op de slechtste manier wordt geportretteerd, is in feite de rijke en intellectuele.

  Castellitto is goed in het vertellen van de eenzaamheid en het onbegrip binnen de Italiaanse middenklasse omdat hij, buiten de film, tot zo'n familie behoort.


 • Gli Anni più Belli (The Best Years)

  Gli Anni più Belli (The Best Years) - Film 2020
  Filmgenre Dramatisch, komedie, sentimenteel
  Productie Italië 2020
  Looptijd 129 min
  Regie Gabriele Muccino
  Acteurs

  The Best Years (Gli Anni più Belli) is de tweede film van 2020 die we voorstellen, geregisseerd door Gabriele Muccino. Muccino's film speelt zich ook af in de buitenwijken van Rome.

  Muccino vertelt de dromen en teleurstellingen van vier vrienden in veertig jaar Italiaanse geschiedenis, van de jaren tachtig tot vandaag, in hun rijping als mannen, als minnaars en als vrienden.

  Muccino's film volgt het verhaal van een beroemde Italiaanse film van Ettore Scolta, een van onze favoriete films aller tijden en die we aanbevelen: C'eravamo Tanto Amati (We All Loved Each Other So Much), uitgebracht in 1974.

  Muccino zegt: "de relatie tussen deze vier jongens is de lijm die dit verhaal bij elkaar houdt, het is de waarde die betekenis heeft gegeven aan deze existenties. De levens van de hoofdrolspelers ontsporen en vinden zichzelf dan en proosten op de eenvoudigere dingen".

  Gli Anni più Belli (The Best Years) - Film 2020

  Op de achtergrond is er de geschiedenis van Italië en de wereld van de afgelopen 40 jaar. Muccino vervolgt: "Wat er in de wereld gebeurt, definieert ons, zelfs als we het niet willen. Elke onverwachte gebeurtenis, elke keuze leidt hen naar een kruispunt dat hen naar een bestemming leidt in plaats van naar een ander".

  Wij geloven dat de film van Muccino voor het Nederlandse publiek vooral interessant is om de visie op het leven en de toekomst van jonge Italianen te begrijpen, die anders is dan die van Nederlandse jongeren.

  Zoals Pierfrancesco Favino, een van de vier hoofdrolspelers, zegt: "Deze stille generatie van ons die in een hoekje zit te wachten om zijn eigen stem te vinden, is een situatie waarin velen zichzelf kunnen herkennen, in dit gevoel van desoriëntatie".

  Gli Anni più Belli (The Best Years) - Film 2020

  In de cast zit ook de Italiaanse zangeres Emma Marrone die voor het eerst in deze film te zien was.


 • Bad Tales (Favolacce)

  Favolacce - Bad Tales - film
  Filmgenre Dramatisch
  Productie Italië 2020
  Looptijd 98 min
  Regie Damiano e Fabio D'Innocenzo
  Acteurs

  Favolacce, vertaald met de Engelse titel Bad Tales en bekroond op het Filmfestival van Berlijn, is de tweede film van de tweeling Damiano en Fabio D'Innocenzo (de eerste was Boys Cry, La terra dell'abbastanza, 2018 ).

  Bad tales is een dramatische film die zich afspeelt in de wijk Spinaceto, aan de rand van Rome, in een hete zomer.

  De film vertelt het verhaal van enkele families die een ogenschijnlijk comfortabel en vredig leven leiden. Maar ze verbergen een existentieel onbehagen dat elk moment kan ontploffen.

  Favolacce - Bad Tales - film

  De volwassenen in de buurt zijn ontevreden. Families hangen samen, eten samen, maar in werkelijkheid mogen ze elkaar niet en zijn ze jaloers op elkaar. Voor de personages in de film kan de afgunst van anderen hun eigen ongeluk goedmaken.

  Kinderen zijn degenen die de prijs betalen, die de negativiteit en malaise van volwassenen voelen en tekenen van instabiliteit vertonen.

  Bad Tales is dus geen lichte film om naar te kijken, en is gekoppeld aan een realiteit die het leven in de buitenwijken combineert met de crisis van een samenleving.
  We weten niet of een film als deze kan worden gewaardeerd door het Nederlandse publiek.

  Damiano e Fabio D'Innocenzo
  De regisseurs Damiano e Fabio D'Innocenzo

  Het is een film die de eenzaamheid, onvrede en ongelukkigheid vertelt die schuil gaan achter de vrolijke en geruststellende façade van een woonwijk. Ook en vooral binnen het gezin, tussen ouders en kinderen.


 • Gli indifferenti

  Gli indifferenti - Film 2020
  Filmgenre Dramatisch
  Productie Italië, Frankrijk 2020
  Looptijd 81 min
  Regie Leonardo Guerra Seràgnoli
  Acteurs

  De film is geïnspireerd op het boek Gli Indifferenti, geschreven in 1929 door de Italiaanse schrijver Alberto Moravia, een zeer belangrijk boek van de Italiaanse literatuur van de twintigste eeuw.

  Regisseur Leonardo Guerra Seragnoli neemt de thema's van het boek over, gericht op onverschilligheid, conformiteit, minachting en verveling, om een verhaal te vertellen dat zich vandaag afspeelt.

  In de woorden van de regisseur: "In de roman is er een conformisme, een culturele en menselijke verlating tijdens het fascisme. In Gli Indifferenti is de context anders en geactualiseerd."

  De onverschilligheid waarover de roman spreekt, is de passieve houding van de hogere middenklasse die de opkomst van het fascisme mogelijk maakte. Tegenwoordig is onverschilligheid echter het onvermogen van de rijke klasse om menselijke waarden te laten prevaleren, waardoor een culturele en morele crisis wordt bevorderd.

  Gli indifferenti - Film 2020

  Het verhaal van de film, in het kort: een rijke familie die in een elegante wijk van Rome woont, komt in financiële problemen na de dood van hun vader.
  Om haar comfortabele leven niet op te geven, begint de weduwe een relatie met Leo, een manager die de schulden van de familie ondersteunt. Maar de man is niet onbaatzuchtig, en mikt op het mooie huis en de mooie dochter van het gezin.

Italiaanse films jaren 2010


 • Dogman

  Dogman - Matteo Garrone - 2018
  Filmgenre Dramatisch
  Productie Italië, Frankrijk 2018
  Looptijd 102 min
  Regie Matteo Garrone
  Acteurs
  • Marcello Fonte
  • Edoardo Pesce
  • Nunzia Schiano
  • Adamo Dionisi
  • Francesco Acquaroli
  • Laura Pizzirani
  • Alida Baldari Calabria

  Dogman is een van de films van de jaren 2010 die we het leukst vonden.

  Geregisseerd door Matteo Garrone, de regisseur van Gomorrah, laat Dogman zich vrijelijk inspireren door een nieuwsbericht uit 1988 dat furore maakte in Rome en Italië.

  Het verhaal gaat over de moord op de kleine crimineel en amateurbokser Giancarlo Ricci, door Pietro De Negri, sindsdien bekend als Il Canaro della Magliana.


  Het nieuwsbericht waarop de film is gebaseerd

  Canaro is geen Italiaans woord. Het is een woord uit het Romeinse dialect dat wordt gebruikt om het werk van hondentrimster te beschrijven.
  Pietro De Negri, Er Canaro, oefende zijn activiteit uit in via della Magliana in Rome

  Het verhaal in het kort: voortdurend onderworpen aan bedreigingen en afranselingen door Ricci, een crimineel die de hele buurt terroriseerde, besluit Er Canaro De Negri op een dag wraak te nemen.

  Op 18 februari 1988 lokte De Negri Ricci met het excuus een drugsdealer te beroven die de winkel in moest; ze overtuigde hem toen om zich in een hondenkooi te verstoppen, blijkbaar in uitvoering van het plan, maar eigenlijk om hem binnen op te sluiten.
  Op dat moment martelde De Negri, onder invloed van drugs, zijn slachtoffer zeven uur lang.


  Dogman - Matteo Garrone - 2018

  Het nieuws is bijzonder gewelddadig, maar het geweld is niet wat er in de film wordt verteld. En daarom vonden we Dogman zo leuk.

  Dogman vertelt het eenvoudige leven van Marcello, tussen de liefde voor zijn dochter en de liefde voor zijn honden, en vele vrienden in de buurt.

  Dogman - Matteo Garrone - 2018

  Marcello behandelt iedereen met liefde, hij is vriendelijk en weerloos. Daarom wordt hij slecht behandeld door Simoncino, een kleine crimineel uit de buurt.
  In Dogman botsen dus niet mannen maar deugden en waarden: zoals in Wilde Westen films.

  Regisseur Garrone toont in Dogman geen fysiek geweld, maar psychisch geweld. Het geweld van de menselijke dynamiek die de kijker van streek maakt en de film tot een waar meesterwerk maakt.

  Dogman - Matteo Garrone - 2018

  Le borgate, de buitenwijken

  Je hebt gemerkt hoeveel Italiaanse films zich afspelen in de buitenwijken, die in het Italiaans worden gedefinieerd als le borgate (en hun bewoners i borgatari).

  De exacte plaats waar Dogman werd gefilmd, is het Parco del Saraceno in Pinetamare, een fractie van Castel Volturno, in de provincie Caserta.
  Deze plaats is een van de duidelijkste voorbeelden van illegaal bouwen in Italië.

  Dogman - buitenwijken

  De bouw van het dorp is in de jaren zestig gestart door ondernemers met grandioze vergezichten.

  In het begin was het gebied erg levendig en bewoond door soldaten van de nabijgelegen NAVO-basis.
  Vanaf de jaren tachtig is de bouwconstructie echter invasief en gewetenloos geworden.

  Het gebied heeft daardoor een spookachtig en desolaat aspect gekregen, vooral passend in de film van Garrone: een landschap dat doet denken aan het Wilde Westen.


 • Reality

  Reality - Film 2020
  Filmgenre Komedie, dramatisch
  Productie Italië, Frankrijk 2012
  Looptijd 115 min
  Regie
  Acteurs

  Reality is een film uit 2012 geregisseerd door Matteo Garrone, de regisseur van Gomorrah en Dogman.

  Zoals Garrone zelf zei, is de film geïnspireerd op het verhaal van zijn ex-schoonbroer, die werkte als visboer en probeerde de televisiewereld te betreden door deel te nemen aan Big Brother.

  De hoofdpersoon van de film is Luciano, eigenaar van een vismarkt in Napels en begiftigd met bijzondere sympathie. Zijn droom, die ook door de andere personages in de film wordt gedeeld, is om succes te behalen door naar de televisie te gaan.

  Op een dag neemt Luciano deel aan de audities om het Big Brother-huis binnen te gaan. Vanaf dat moment begint een wachttijd die de hele film duurt, en dat wordt een obsessie: de hoop geselecteerd te worden om deel te nemen aan de realityshow.

  Het gebied van Napels waar Reality zich afspeelt is een fascinerende plek, maar ook decadent: de gebouwen zijn vervallen en moeten gerestaureerd worden. Dit druist in tegen de ambities van de bewoners, die alleen vol illusies lijken te zijn.

  Reality - Film 2020

  De personages zien mensen beroemd gemaakt op televisie en zetten zich in om hen te imiteren.
  Ze proberen te leven van kleine oplichting, wachtend op een meevaller die een keerpunt in hun leven brengt.

  Met Gomorrah sprak Matteo Garrone over de sociale problemen die verband houden met de Camorra. 'Reality' is blijkbaar een andere film, die echter hetzelfde maatschappij vertelt.

  De Italiaanse commentatoren schreven dat 'Reality' de situatie van Italië en van de Italianen vertelt: de personages in de film vertegenwoordigen zeker een samenleving en een cultuur die in een crisis verkeren. Diezelfde kritiek stopt waarschijnlijk niet bij Italië, maar is van toepassing op een groot deel van de westerse samenleving.

  Reality - Film 2020

  Het verhaal van Reality is een moderne Pinocchio die op zoek is naar een nieuw Pleziereiland. Het geleidelijke verlies van contact met de realiteit van een hele bevolking, die haar cultuur en moraal heeft weggegooid in ruil voor een valse en vluchtige identiteit.

 • Perfetti sconosciuti

  Perfetti Sconosciuti - Film 2016
  Filmgenre Komedie, dramatisch
  Productie Italië 2016
  Looptijd 97 min
  Regie
  Acteurs

  Regisseur Paolo Genovese legt uit dat ieder van ons drie levens heeft: een openbaar, een privé en een geheim. Het geheime leven, dat ooit in ons werd vastgehouden, is nu vastgelegd in het geheugen van onze telefoon. Deze overweging is het uitgangspunt van waaruit de film zich ontwikkelt.

  Vier paar vrienden ontmoeten elkaar voor het diner, op een speciale avond vanwege een maansverduistering. Tijdens het diner krijgen ze een idee: hun telefoon op tafel leggen en de berichten die ze 's avonds ontvangen, openbaar maken.

  De vier stellen confronteren elkaar vervolgens over thema's als vriendschap, liefde en verraad en zullen voor het einde van de film ontdekken dat ze in werkelijkheid perfecte vreemden zijn.

  Perfetti Sconosciuti - Film 2016

  Perfetti Sconosciuti wordt zeer gewaardeerd in Italië. Als je de reacties online leest, wordt de film van Genovese voortdurend genoemd als een van de beste films van de jaren 2010.

  Onze oprechte mening: we vonden het niet bijzonder origineel.
  Begrijp ons niet verkeerd: de cast is geweldig en de acteurs zijn allemaal beroemd. We zijn vooral fans van Valerio Mastrandrea, Kasia Smutniak en Marco Giallini. Ook heeft de film een lekker tempo, waardoor er geen risico is dat je je gaat vervelen.
  Maar het thema van de film is niet zo vernieuwend. Stellen in crisis zijn de laatste jaren een terugkerend thema in de Italiaanse cinema.
  Hetzelfde idee achter de film, dat het beter is om de berichten die we via de telefoon ontvangen niet publiekelijk te delen, is een beetje gedateerd om in 2018 opgevoerd te worden.

  Alles op tafel: de Nederlandse remake

  Bovendien kunnen sommige onthullingen van de film schandalig overkomen bij het Italiaanse publiek, maar ze brachten bij onze Nederlandse vrienden niet veel meer dan een glimlach teweeg.
  We zijn benieuwd hoe deze onderwerpen aan bod komen in Alles op tafel, de Nederlandse remake van Perfetti Sconosciuti en die in november 2021 in de bioscoop zal verschijnen.

  Alles op tafel - Film 2021

  Volgens de previews is de plot van de twee films hetzelfde: zeven vrienden komen samen voor het diner en hebben hetzelfde, zeer slechte idee als onze Italiaanse vrienden: hun mobiele telefoons op tafel leggen en publiekelijk hun telefoontjes en hun whatsapp delen berichten.

  Wij van Alle Italiaanse zien graag de cultuurverschillen tussen Italië en Nederland: we zijn benieuwd hoe (en of) de thema's van de film worden aangepast voor het Nederlandse publiek.

  Alles op tafel - Film 2021

  Dit zijn de acteurs die Alles op tafel spelen: Linda de Mol, Peter Paul Muller, Lies Visschedijk, Ramsey Nasr, Eva Crutzen, Waldemar Torenstra, Diederik Ebbinge e Aiko Beemsterboer

 • The Place

  The place - Film 2017
  Filmgenre Dramatisch, noir, fantastisch
  Productie Italië 2017
  Looptijd 105 min
  Regie Paolo Genovese
  Acteurs

  The place is de film die regisseur Paolo Genovese maakte naar Perfetti Sconosciuti.
  De film is een verfilming van de Amerikaanse televisieserie The Booth at the End en heeft een uitstekende cast van getalenteerde Italiaanse acteurs.

  Het verhaal is eenvoudig en intrigerend: een mysterieuze man, gespeeld door de goede Valerio Mastrandrea, zit aan een restauranttafel en kan de wensen vervullen van de mensen die hij ontvangt. In ruil daarvoor moeten ze een taak uitvoeren. Maar elk van deze taken is ethisch en moreel controversieel.

  Zo wil de politieman Ettore het geld van een overval vinden. Om deze wens uit te laten komen, wordt hem gevraagd een willekeurig persoon te slaan.
  Marcella, als ze wil dat haar man herstelt van de ziekte van Alzheimer, moet ze een moord plegen op een drukke plaats.
  Enzovoort.
  Wat zullen de personages in de film kiezen? Wat ben je bereid te doen om te krijgen wat je wilt?

  The place - Film 2017

  Voor deze film kreeg de Genuese regisseur veel kritiek in Italië. Niet omdat de film slecht is, integendeel. Maar omdat het de Italiaanse bewerking is van een Amerikaanse serie, zonder een bijzondere bijdrage te leveren aan de originaliteit made in Italy.

  The place - Film 2017

  Net als de originele Amerikaanse serie is The Place een film over het kwaad in ons. Maar het is ook een film die spreekt van hoop, verborgen in de personages en de eenvoudigste ervaringen.

 • La ragazza nella nebbia

  La ragazza nella nebbia - Film 2020
  Filmgenre Thriller
  Productie Italië 2017
  Looptijd 127 min
  Regie Donato Carrisi
  Acteurs

  La ragazza nella nebbia is een film uit 2017, geregisseerd door Donato Carrisi, gebaseerd op het gelijknamige boek van Carrisi zelf. Carrisi's boek was een bestseller in Italië en in het buitenland, met een verkoop van 3 miljoen exemplaren. Carrisi is nog steeds de Italiaanse thriller auteur die het meeste in het buitenland heeft verkocht.

  Het verhaal in het kort: in een klein bergdorpje verdwijnt op kerstavond een tienermeisje.
  De verdwijning is maandenlang in nevelen gehuld, totdat een politieagent en een psychiater licht werpen op de geheimen van een dorp waarvan de inwoners de waarheid verbergen

  La ragazza nella nebbia - Film 2020
  De acteurs Toni Servillo en Jean Reno

  Het is de eerste film als regisseur van Donato Carrisi, die bescheiden commentaar geeft: "Ik werd geïnspireerd door de noir van de jaren zestig met Volonté, door het geweldige seizoen van de jaren negentig-thriller zoals The Silence of the Lambs of Seven".

 • Il Capitale Umano

  Il Capitale Umano - Film 2013
  Filmgenre Dramatisch
  Productie Italië 2013
  Looptijd 109 min
  Regie Paolo Virzì
  Acteurs

  De film van regisseur Paolo Virzì is vrij geïnspireerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Stephen Amidon, The human capital.

  Het verhaal: Een man op een fiets wordt 's nachts op straat aangereden door een auto.
  De man keerde terug naar huis nadat hij zijn dienst als ober had beëindigd bij een evenement in een privéschool.
  De film is verdeeld in vier hoofdstukken, waarin het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van verschillende personages. De gebeurtenissen en het leven van de hoofdrolspelers verstrengelen zich en verduidelijken de omstandigheden van het ongeval.
  Het vierde vierde hoofdstuk is gewijd aan het slot van het verhaal, waarin we de betekenis van de titel van de film zullen begrijpen.

  Il Capitale Umano speelt zich af in Brianza, een gebied van Lombardije ten noorden van Milaan en het hoofdkantoor van bedrijven en het productieve hart van de regio.
  Lombardije en Milaan zijn de economische hoofdstad van Italië. Brianza is ook de plaats waar de activiteiten van de familie Berlusconi plaatsvinden.

  Il Capitale Umano - Film 2013

  Human capital toont een portret van de Italiaanse upper class. In de film pronkt deze sociale klasse met rijkdom om hun afwezigheid van menselijke waarden te verdoezelen.

  Voor sommige commentatoren is Il Capitale Umano de beste film die Virzì ooit heeft gemaakt. Een boeiende film is het zeker: de oplopende spanning begeleidt de kijker bijna 2 uur film.

  Een opmerking over taal: zoals sommige critici hebben opgemerkt, hebben de personages van Il Capitale Umano een accent en gedrag dat te stereotiep is. Het sterke accent van de Milanese ondernemer dat de mannelijke personages hebben, is zelfs voor het buitenlandse publiek gemakkelijk te herkennen.

 • A casa tutti bene

  A casa tutti bene - Film 2018
  Filmgenre Dramatisch, Komedie
  Productie Italië 2018
  Looptijd 105 min
  Regie Gabriele Muccino
  Acteurs

  "A casa tutti bene?", is het een informele manier die in Italië wordt gebruikt om te vragen "hoe gaat het met je?".

  A casa tutti bene, zonder het vraagteken, is ook de titel van de film geregisseerd door Gabriele Muccino, met een mooie cast van acteurs, waaronder Stefania Sandrelli, Stefano Accorsi, Carolina Crescentini, Pierfrancesco Favino.

  A casa tutti bene - Film 2018

  Gabriele Muccino is de regisseur van vele succesvolle films in Italië. Bijvoorbeeld L'ultimo bacio, een film die zoveel bekendheid heeft gehad dat Will Smith Gabriele Muccino als regisseur van zijn film The Pursuit of Happyness wilde hebben.

  Dat gezegd hebbende: we zijn geen grote fans van Muccino als regisseur. Meestal worden in de films van Muccino de personages niet volledig gekarakteriseerd en worden ze vaak afgebakend door hun stereotypen. We stellen ook vast dat de rol van vrouwen in de films van Muccino beperkt is.

  Het verhaal: een hele familie, bestaande uit grootouders, kinderen en kleinkinderen, verzamelt zich op een eiland om het 50-jarig jubileum van de grootouders te vieren met een lunch.
  Na de lunch de verrassing: de veerboot om terug te keren naar het vasteland vertrekt echter niet vanwege de ruwe zee.
  Alle personages zitten dan vast op het eiland. En zoals in de beste Italiaanse families, brengt gedwongen samenwonen jaloezie en wrok aan de oppervlakte.

  A casa tutti bene - Film 2018

  A casa tutti bene heeft veel personages, meer dan 20. De 105 minuten van de film zijn echter niet genoeg om ze allemaal goed te leren kennen.

  De film gaat over de rusteloosheid en angst die op de loer liggen binnen een ogenschijnlijk welvarende familie. Het thema is een klassieker uit de Italiaanse films van de afgelopen jaren: terwijl de grootouders een fortuin hebben kunnen opbouwen, in dit geval dankzij de directie van een restaurant, verkeren kinderen en kleinkinderen in een crisis: zowel met geld als met genegenheid.

  De protagonisten van A casa tutti bene argumenteren, schreeuwen, huilen: vooral de personages van middelbare leeftijd. De enigen die een gelukkig leven lijken te leiden, zijn grootouders en tieners. "Ik vind ze zo rusteloos, onze kinderen", zegt de grootmoeder gespeeld door Stefania Sandrelli.

  Er zijn zeker reële aspecten in de kwetsbaarheid van Muccino's personages: maar deze rusteloosheid wordt geassocieerd met verhalen die een beetje oppervlakkig, retorisch en naïef lijken.

 • Loro

  Loro - Film 2018
  Filmgenre Biografisch, komedie, dramatisch
  Productie Italië, Frankrijk 2018
  Looptijd 151 min
  Regie Paolo Sorrentino
  Acteurs

  Loro is een film van Paolo Sorrentino die een deel van het leven vertelt van Silvio Berlusconi en de mensen om hem heen, tussen 2006 en 2010.

  De film werd uitgebracht in Italië in 2018 verdeeld in twee delen, Loro 1 en Loro 2.

  Er werd in Italië lang naar uitgekeken naar Loro: Sorrentino is een van de populairste Italiaanse regisseurs van de jaren 2000. Na het maken van een film over de politicus Andreotti (Il Divo), maakt de Napolitaanse regisseur nu een film over Silvio Berlusconi, gespeeld van de hoofdpersoon van Toni Servillo.

  Sorrentino en Servillo zijn ook de regisseur en hoofdrolspeler van La Grande Bellezza. De fotografie van de twee films lijkt erg op elkaar, te beginnen met het kleurenpalet. Veel critici hebben erop gewezen dat de stijl van de twee films vergelijkbaar is, vooral in het eerste deel.

  Loro - Film 2018

  De periode van Berlusconi's politieke en privéleven tussen 2006 en 2010 is interessant en vol onwaarschijnlijke karakters. Dit zijn de jaren van Berlusconi's politieke zonsondergang en de periode van de beroemde bunga bunga. Terwijl zijn vrouw Veronica Lario zich voorbereidde om een echtscheiding aan te vragen, werd Silvio omringd door een circus van mensen die belust waren op roem en geld. Ciarpame senza pudore, "shameless trash", zoals Veronica het definieerde met een uitdrukking die beroemd werd.

  Berlusconi verschijnt na precies 1 uur film. Het eerste deel van de film is gewijd aan hen: zij die hem omringen.

  De personages in de film beelden mensen uit die in die periode echt in het nieuws waren. Ook wij van Alle Italiaanse waren in die jaren in Italië, in Milaan, en we herinneren ons nog goed de telefoontaps die door de krant "La Repubblica" werden gepubliceerd.
  Het waren pure roddels en brachten het beeld over van een wereld die bestond uit feesten en luxueuze villa's, met meisjes die waren ingehuurd om hem te entertainen en gunsten te krijgen.

  Loro - Film 2018

  Een uur na het begin van de film verschijnt hij: Silvio Berlusconi, in zijn weelderige villa op Sardinië. In de film portretteert Sorrentino het privéleven van Berlusconi: zijn pogingen om zowel de politieke macht als zijn vrouw Veronica terug te winnen.
  En dan de politieke en gerechtelijke beschuldigingen, het afluisteren, de arrestaties van de mensen om hem heen en de aardbeving in L'Aquila in 2009.

  Om de film goed te begrijpen, moet je toen echt in Italië hebben gewoond. Maar Loro is nog steeds een film met bijzondere momenten: er is bijvoorbeeld een gedenkwaardige scène waarin Berlusconi, als de beste verkoper van Italië, een willekeurig telefoonnummer belt en zich voordoet als vastgoedverkoper.

  Loro - Film 2018

  Sommige critici in Italië stelden de film niet erg op prijs, omdat ze een grotere nauwkeurigheid van historische reconstructies verwachtten. We raden je aan Loro te kijken: de film van Sorrentino is naar onze mening een van de beste voorbeelden van cinema van de afgelopen jaren in Italië.

 • La terra dell'abbastanza

  La terra dell'abbastanza - Film 2018
  Filmgenre Dramatisch, noir
  Productie Italië 2018
  Looptijd 95 min
  Regie Damiano e Fabio D'Innocenzo
  Acteurs

  La terra dell'abbastanza (letterlijk: Het land van genoeg) is de eerste film van de regisseurs Fabio en Damiano D'Innocenzo. De film ging in première op het Filmfestival van Berlijn 2018.

  Mirko en Manolo zijn twee vrienden die aan de rand van Rome wonen: de locatie van vele andere Italiaanse films: Dogman en Bad tales, om er maar twee te noemen.

  De twee jongens gaan naar de hotelschool en hopen zo snel mogelijk klaar te zijn om aan het werk te kunnen.
  Op een avond rijden ze door een afgelegen straat en rijden een man aan. In paniek rennen ze weg zonder te stoppen om te helpen.
  Ze voelen aanvankelijk sterk wroeging en schuldgevoelens. Het blijkt echter dat de man die ze hebben geïnvesteerd een berouwvolle voormalige maffioso is, die ondergedoken leefde omdat hij werd gezocht door lokale criminelen. Voor de maffiagroep zijn het twee helden.

  La terra dell'abbastanza - Film 2018

  Onder druk van de vader van een van de twee grijpen de jongens hun kans en gaan werken voor de maffia-clan.
  Zonder zich echt bewust te zijn van hun eigen acties, worden ze uitgebuit door de criminele groep. Het schuldgevoel vervaagt als de twee vrienden wennen aan de criminele acties.

  "Met deze film wilden we vertellen hoe gemakkelijk het is om aan het kwaad te wennen", zeggen de regisseurs. "In een wereld waar lijden synoniem is met zwakte, zullen Mirko en Manolo de grenzen verleggen. Om te zien hoe ver je kunt doen alsof je onverschillig bent.".
  "De twee vrienden vermoorden onvrijwillig een man en kiezen de gemakkelijkste weg, die van stilte, maar de geesten van deze gebeurtenis laten hen geen rust. Ze geloven dat het gemakkelijker is om nog minder mens te worden dan te erkennen wat er is gebeurd. Tot het punt dat je niets meer voelt, inclusief je geweten".

  Wat betekent "genoeg" in de titel van de film? Als je La terra dell'abbastanza bekijkt, zul je al snel de afwezigheid van ondeugd en glitter opmerken. Dit is niet het klassieke verhaal waarin de hoofdrolspelers op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om veel geld te verdienen en het goede leven te leiden.

  La terra dell'abbastanza - Film 2018

  Mirko en Manolo leven in het land van genoeg: ze zijn verwikkeld in een louche onderwereld, ongeacht hun echte wil. Uit een eerste gebeurtenis worden alle volgende gebeurtenissen geboren, waarbij de twee betrokken zijn. De film vertelt een triest alledaags verhaal, verstoken van een epische criminele opkomst.

  Als je "La terra dell'abbastanza" leuk vond, raden we je een andere film van de D'Innocenzo aan: Bad Tales (Favolacce in Italiaans), ook in de buitenwijken van Rome, met een iets andere setting.

 • Lo chiamavano Jeeg Robot

  Lo chiamavano Jeeg Robot
  Filmgenre Thriller, noir, actiefilm
  Productie Italië 2015
  Looptijd 118 min
  Regie Gabriele Mainetti
  Acteurs

  In de recente geschiedenis van de Italiaanse cinema zijn er niet veel superheldenfilms. Dit filmgenre vereist meestal geweldige speciale effecten en grote budgetten.
  Regisseur Gabriele Salvatores probeerde het met de film The invisible boy (2014) en nu probeert regisseur Gabriele Mainetti het met Lo chiamavano Jeeg Robot (Ze noemden hem Jeeg Robot).
  Zijn superheldenfilm was geliefd bij iedereen in Italië, zowel bij het publiek als bij de critici; en ook voor ons bij Alle Italiaanse.

  Mainetti's film, net als veel andere recente Italiaanse films, ontwikkelt het verhaal rond Rome en haar buitenwijken.

  Lo chiamavano Jeeg Robot

  Lo chiamavano Jeeg Robot heeft de klassieke structuur van een Amerikaanse superheldenfilm: Enzo is een kleine crimineel die, om aan de politie te ontsnappen, in het water van de rivier de Tiber duikt. Daar komt hij in aanraking met een radioactieve stof. De volgende dag wordt hij wakker met bovenmenselijke kracht.

  Zodra Enzo zijn krachten ontdekt, probeert hij ze in eerste instantie te gebruiken om geld te verdienen. Maar in Rome woedt een oorlog tussen criminele groepen, waarbij ook Enzo's jonge buurvrouw betrokken is. Het meisje, dat onlangs haar vader verloor en geobsedeerd is door de animatieserie Jeeg Robot, herkent Enzo als haar superheld.

  Enzo weet dat hij geen held is, maar onder impuls van het meisje begint hij het ook te geloven: hij begint te denken en zich te gedragen als een superheld. Vanuit dit uitgangspunt ontwikkelt de plot van de film zich.

  Lo chiamavano Jeeg Robot speelt zich af tussen de wijk Tor Bella Monaca en het Olympisch stadion. Deze locaties zijn perfect voor een superheldenfilm in Rome: het zijn populaire plekken en ze passen goed bij het verhaal van een gewone man die speciale krachten verwerft.

  Lo chiamavano Jeeg Robot

  De acteur Claudio Santamaria, die Enzo speelt, is perfect in het vertegenwoordigen van een man zonder veel kwaliteiten, die plotseling merkt dat hij de stad moet redden.

  Luca Marinelli, de schurk van de film, is de ontmoeting tussen de buitenwijken van Rome en de Joker.
  Interessant is ook de Italiaanse voorstelling van de schurk: een crimineel die geobsedeerd is door zijn eigen imago en die, om beroemd te worden, ook probeert te verschijnen in televisieprogramma's.

  Lo chiamavano Jeeg Robot is een spannende en vermakelijke film, met een Italiaanse stijl die hem totaal anders maakt dan Amerikaanse producties.

Italiaanse films jaren 2000

 • Le conseguenze dell'amore

  Le conseguenze dell'amore - Film 2004
  Filmgenre Dramatisch, noir, thriller
  Productie Italië 2004
  Looptijd 100 min
  Regie Paolo Sorrentino
  Acteurs

  Vond je La Grande Bellezza leuk, de film geregisseerd door Paolo Sorrentino en met acteur Toni Servillo in de hoofdrol? Sorrentino en Servillo zijn nu beroemd in Italië en in het buitenland, en hun namen worden geassocieerd met films van hoge kwaliteit.

  Le conseguenze dell'amore, in 2004 in de bioscoop uitgebracht, was het de film waarmee de regisseur en de acteur bekend werden bij het grote publiek.

  De film was gepresenteerd op het 57e filmfestival van Cannes, waar het de enige Italiaanse film in de competitie was, en werd bekroond met de David di Donatello en Golden Globes. Als gevolg van dit grote succes werd het vervolgens in Italiaanse bioscopen vertoond.

  Le conseguenze dell'amore - Film 2004

  Le conseguenze dell'amore speelt zich af in een luxe hotel in Zwitserland waar Titta Di Girolamo, gespeeld door Servillo, wordt gedwongen te leven: een mysterieuze en elegante man die namens de maffia koffers vol geld beheert.

  Di Girolamo is een gevangene van zijn eigen verleden: ver van zijn ex-vrouw en kinderen hoeft hij alleen maar te wachten op het einde van een triest en eenzaam bestaan, gekenmerkt door routinematige gebaren. Haar eenzaamheid in de film wordt geassocieerd met haar lijden aan slapeloosheid. Slapeloosheid wordt door de regisseur Sorrentino gecommuniceerd met de opnamen, de dialogen en de fotografie van de film.

  Le conseguenze dell'amore - Film 2004

  Titta's niet-leven wordt op zijn kop gezet als ze de jonge hotelbarman, gespeeld door Olivia Magnani, benadert. "Aan die toonbank zitten is het gevaarlijkste wat ik ooit heb gedaan", onthult hij.
  De nabijheid van de meid transformeert het voorgeborchte waarin Titta in het echte leven gevangen zit, met doelen en hoop voor de toekomst. Het wordt een kort leven, maar zo intens dat het de moeite waard is om geleefd te worden: en om de film een speciaal plekje in het hart van de kijker te geven.

  We raden je ten zeerste aan om Le conseguenze dell'amore te kijken. Scenario en acteren hebben een magische balans en worden begeleid door een soundtrack die klassieke cinema dichter bij modern brengt.

  Zoals Di Girolamo in zijn notitieboekje schrijft: "Projecten voor de toekomst: onderschat de gevolgen van liefde niet".

 • L'uomo in più (One man up)

  One man up - Film 2001
  Filmgenre Dramatisch, komedie
  Productie Italië 2001
  Looptijd 100 min
  Regie Paolo Sorrentino
  Acteurs

  L'uomo in più, in het buitenland bekend als One man up, is de eerste film van Paolo Sorrentino, een van de beroemdste Italiaanse regisseurs van de laatste 20 jaar en auteur van La Grande Bellezza.

  L'uomo in più werd gepresenteerd op het Internationale Filmfestival van Venetië in 2001. De film speelt zich af in Napels in 1980 en is het verhaal van twee verliezers: de voetballer Antonio Pisapia, en de gelijknamige popzanger Antonio "Tony" Pisapia.
  Beiden staan op het hoogtepunt van hun carrière; maar plotseling gebeurt er iets dat alles verpest, en de nederlaag komt eraan.

  Zanger Tony is extravert, cynisch, egocentrisch. Drugsverslaafd en rokkenjager, wordt hij betrapt in bed met een minderjarige, zijn vrouw en moeder. Hij wordt beschuldigd van verkrachting, zijn carrière eindigt daar en zijn vrienden willen niets meer van hem horen.

  One man up - Film 2001

  Antonio de voetballer daarentegen is verlegen en teruggetrokken. Teamcaptain, hij breekt zijn banden tijdens een training: hij verliest zo zijn plaats in het team, verliest zijn partner en blijft alleen achter met zijn eigen obsessies. "Ik denk dat voetbal een spel is en jij bent een fundamenteel trieste man", zegt de voorzitter van zijn voormalige team tegen hem.

  L'uomo in più is geen film over voetbal, noch over popmuziek. Sorrentino vertelt een verhaal over de zoektocht naar de menselijke ziel, naast uiterlijkheden.
  Beide personages blijven buitengesloten van hun leven. Elke hoop om weer in het spel te komen blijkt een illusie te zijn. Tony was een zanger die theaters kon vullen; nu zingt hij op een koud en leeg plein, in een van de treurigste scènes van de film.
  "Ik werd laat wakker", zegt Tony Pisapia.

  One man up - Film 2001

  De epiloog is de kruising van de twee verhalen: het lot van de twee hoofdrolspelers ontwikkelt zich bitter en onverbiddelijk, totdat ze samenkomen.
  L'uomo in più heeft donkere sferen en een bijna constant gevoel van eenzaamheid, dat in contrast staat met de lichtheid van de jaren '80.

  In deze film was Tony Servillo nog geen bekende acteur, maar zijn talent is door de hele film zichtbaar, vooral in de slotmonoloog. One man up is niet gemakkelijk te vinden op internet; als je het kunt vinden, raden we het van brand ten zeerste aan.

 • Malèna

  Malena - Film 2000
  Filmgenre Dramatisch, sentimenteel
  Productie Italië, Verenigde Staten 2000
  Looptijd 109 min
  Regie Giuseppe Tornatore
  Acteurs

  Malèna is een film uit 2000 van regisseur Giuseppe Tornatore, met in de hoofdrol de Italiaanse actrice Monica Bellucci.

  Het verhaal speelt zich af in Castelcutò, een denkbeeldig dorp op Sicilië, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  De film wordt verteld door de ogen van Renato Amoroso, een 13-jarige jongen die verliefd wordt op de mooiste vrouw van het dorp: Malèna. Renato volgt Malena overal: via hem zien we het leven van het meisje veranderen van een jonge echtgenote in een weduwe, en vervolgens uit noodzaak in een prostituee.

  Malèna's echtgenoot vertrekt naar het front en kort daarna komt het bericht van zijn overlijden.
  Malèna, een weduwe, krijgt te maken met de roddels van een onverdraagzaam Siciliaans dorp uit de jaren 1900.

  Malena - Film 2000

  De schoonheid van Malèna, het verkleinwoord van Maddalena, staat centraal in het verhaal. De mannen maken haar het hof, terwijl de vrouwen van het dorp jaloers reageren.

  Renato volgt Malèna in het geheim, en ontdekt ondertussen zijn seksualiteit. Hij droomt ervan haar te redden, zoals Tarzan met Jane, of als een gangster met zijn vriendin.

  Als Malèna zich noodgedwongen prostitueert met Duitse soldaten, krijgen de vrouwen van het dorp bevestiging van hun roddels. Met de bevrijding dan proberen de vrouwen Malèna het dorp uit te verdrijven.

  Maar er is een plotwending: Malèna's man is niet dood en hij keert terug naar het dorp. Plots verandert alles: en onder de dorpelingen is het alsof er nooit iets is gebeurd.

  Malena - Film 2000

  Met deze film laat Tornatore zien hoe in die tijd op Sicilië werd gedacht aan vrouwen, zeker als ze geen man hadden.

  De setting en fotografie zijn spectaculair en hebben bijgedragen aan het succes van de film. Ze tonen scenario's van een prachtig Sicilië. De muziek van de film is geschreven door Ennio Morricone.

  Malèna is wat ons betreft een film om meer dan eens te kijken.


Volg onze pagina over Italiaanse cinema

Kijk op deze pagina. We verrijken het met nieuwe films en recensies van de beste in Italië geproduceerde films 🎞️.

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage