Laatst bijgewerkt op 6 juni 2022

Zelf Italiaanse pizza maken: het originele pizzadeeg recept 🍕

Hoe maak je zelf een pizza dat net zo lekker is als dat van de pizzeria? Wij zijn Italiaanse expats en we presenteren het originele recept van de Italiaanse pizza van Napels.


Als mensen ons vragen wat we missen uit Italië, is er een antwoord dat we nooit geven: pizza. Dit komt omdat het onder Italiaanse expats erg populair is om pizza thuis te maken, dankzij twee trucs:

Het resultaat is een Italiaanse pizza zoals die die je in een pizzeria eet.


Dit is een van de belangrijkste pagina's van Alle Italiaanse, omdat we alle stappen en trucs hebben verzameld om de echte en originele Italiaanse pizza uit Napels te maken, met gezonde ingrediënten.

We hebben ook een speciale interactieve tool ontwikkeld, de pizzadeeg calculator, waarmee je de pizza ingrediënten perfect kunt berekenen.

Inhoudsopgave


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Naast het vertellen over Italiaanse gewoontes, delen we op Alle Italiaanse ook de Italiaanse woorden die we tegenkomen. Op deze pagina:

🔊 Farina Meel
🔊 Lievito Gist
🔊 Sale Zout
🔊 Pomodoro Tomaat
🔊 Forno per pizza Pizzaoven

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Ingrediënten om zelf pizza te maken

Het originele deeg van de Italiaanse pizza uit Napels heeft maar vier ingrediënten: water, bloem, verse gist en zout.

 1. Water

  Je kunt natuurlijk kraanwater gebruiken. Het water moet lauw zijn, rond de 20-22 graden.

 2. Bloem

  Zelf pizza maken - ingrediënten - Bloem

  Voor het maken van pizza gebruiken Italianen 00-bloemmeel, een bloem van gemiddelde sterkte met ongeveer 11-12% eiwit.
  De sterkte van het meel wordt bepaald door het vermogen om water op te nemen en de hoeveelheid proteïne: hoe sterker een meel, hoe meer proteïnen het bevat en hoe beter het water kan opnemen.
  Het 00-meel heeft vergelijkbare eigenschappen als de patentbloem: beide hebben een zeer fijne structuur.
  Om zelf pizza te maken kun je daarom gebruik maken van 00-bloem of patentbloem.

 3. Verse gist

  Zelf pizza maken - ingrediënten - Verse gist

  Bij het originele pizzarecept wordt er gebruik gemaakt van verse gist, die je ook hier in Nederland gemakkelijk kunt vinden. Bijvoorbeeld in de supermarkt.

  Zorg ervoor dat je de resterende gist op de juiste manier bewaart: wikkel het in huishoudfolie of in een diepvrieszak en laat de lucht eruit. Verse gist mag nooit lucht krijgen en moet binnen worden bewaard.

 4. Zout

  Fijn keukenzout werkt prima.


Gedroogde instantgist

Geen verse gist beschikbaar? Je kunt het vervangen door gedroogde instantgist.

Zelf pizza maken - ingrediënten - Gedroogde instantgist

Droge gist is een gevriesdroogde gist met als voordeel dat het lang houdbaar is. Degene die je in een zakje koopt, en het is in de vorm van poeder of korrels.

Hoe droge gist te gebruiken

Om gedroogde instantgist te gebruiken, moet je het eerst oplossen in heet water, tussen 37 en 43 ° C: niet te koud en niet te warm. Laat het dan ongeveer tien minuten zitten. De gist wordt weer actief en kan worden gebruikt.

Verhouding tussen verse en droge gist

De verhouding tussen verse en gedroogde gist is ongeveer 3:1. Voorbeeld: voor een deeg waarbij 9 g verse biergist wordt gebruikt, wordt 3 g droge biergist toegevoegd.


Pizza beleggen

Om een lekkere pizza te maken is niet alleen het deeg belangrijk. Laten we eens kijken welke tomaten en kaas het meest geschikt zijn voor het maken van Italiaanse pizza.

 1. Tomaten voor pizza

  Zelf pizza maken - ingrediënten - Tomaat

  Welke tomaat voor Italiaanse pizza?

  Gepelde tomaten zijn het meest geschikt voor pizza. Het is een langwerpige tomaat: de bekendste variëteit van dit type is "San Marzano", een BOB-product (ie Beschermde Oorsprongsbenaming).
  San Marzano-tomaten zijn ook gemakkelijk te vinden in Nederland, zelfs in de supermarkt.

  Hoe tomaat op pizza te snijden?

  Snijd de gepelde tomaten in kleine stukjes en leg ze op een hellend bord zodat het water eraf loopt. Water is een van de ergste vijanden van onze pizza. 🙂
  Giet het water af en gebruik de tomatenblokjes nadat je ze hebt geplet.

  Hoeveel tomaat op pizza?

  Napolitaanse pizzamakers adviseren 100-120 gram tomatensaus voor een pizza van ongeveer 30 cm.
  Nadat de tomaat is uitgespreid, moeten sommige delen van de pizzabodem transparant zijn.

  Lees de verdieping:
  Welke tomaat voor pizza?

 2. Mozzarella

  Zelf pizza maken - ingrediënten - Mozzarella fiordilatte

  Welke mozzarella voor pizza?

  Mozzarella is een van de producten die de Italiaanse keuken over de hele wereld beroemd hebben gemaakt.

  Het traditionele Napolitaanse pizzarecept omvat het gebruik van mozzarella fiordilatte.
  De fiordilatte is gemaakt van koemelk, is fris en licht en ideaal om pizza op smaak te brengen.

  Maar de mozzarella fiordilatte is rijk aan vloeistoffen: als je de pizza thuis met de oven baakt, loopt het mozzarella-water vaak over de pizza en de andere ingrediënten.
  Dit gebeurt niet in houtovens of in elektrische pizzaovens, die op 400 graden komen en waarin de pizza in enkele minuten gaar is.

  Als je je eigen oven gebruikt, kun je de "mozzarella voor pizza" gebruiken, meestal van een langwerpige en compacte vorm, die je in de supermarkt kunt vinden. Dit type mozzarella bevat minder water. Het is voldoende om het te hakken: het mag niet worden uitgelekt voordat het aan de pizza wordt toegevoegd.

  Bekijk de verdieping:
  Welke kaas op pizza?


Calculator van ingrediënten voor pizzadeeg

Om het recept van de echte Italiaanse pizza nog unieker te maken, hebben we bij Alle Italiaanse de tool gebouwd die de exacte verhoudingen van de ingrediënten berekent om de echte Italiaanse pizza te maken.

Andere blogs vragen je om de berekeningen op de verhoudingen te doen, maar met onze tool hebben we alle berekeningen zelf al gedaan. Je hoeft alleen het aantal pizza's in te voeren dat je wilt krijgen, en hier is de berekening van de ingrediënten.

Naar de pizzadeeg ingrediënten calculator 🍕

Het is gebaseerd op de verhoudingen van het originele recept en we gebruiken het ook om thuis pizza te maken. Je voelt je alsof je in Napels bent 😊


Accessoires voor het maken van pizza

Om pizza te maken heb je geen dure accessoires nodig, maar het is beter om georganiseerd te zijn en alles binnen handbereik te hebben.
Zo voorkomen we dat we met handen vol pasta naar voorwerpen moeten zoeken. 🙂

 • Keukenweegschaal

  Een keukenweegschaal is niet het eerste accessoire dat in je opkomt als het om pizza gaat, maar het is wel essentieel. We raden het ook aan als je een ervaren pizzabakker bent.

  Je hebt dus een weegschaal nodig om het meel te wegen. Met een digitale precisie keukenweegschaal weeg je ook andere ingrediënten zoals gist en zout af.


 • Mengkom

  Om het pizzadeeg te kneden heb je een brede mengkom nodig, met gladde zijkanten. Een plastic of glazen menkom is prima.

  mengkom voor pizzadeeg
  Een meengkom

  Op de markt zijn er ook gemaakt van hout: in Italië worden ze madia genoemd en worden zowel gebruikt om het deeg te beginnen als voor laten rijzen.

  madia voor pizzadeeg
  Een "madia", of "maidda" uit Sicilië

 • Pizzaplank

  Een pizzaplank is essentieel voor het maken van pizza. Het kan van hout zijn, als het van marmer is nog beter.

  een pizzaplank om pizza te uitrollen
  Een pizzaplank

  Op de pizzaplank kun je het pizzadeeg kneden, maar ook de pizza uitrollen. Met een snufje bloem plakt de pizzadeeg niet aan de plank.


 • Deegbak

  Je hebt een deegbak nodig om het pizzadeeg te laten rijzen. Een deegbak kan van hout of plastic zijn; belangrijk is dat het geen openingen heeft die lucht binnenlaten terwijl het pizzadeeg rijst.

  deegbak pizza
  Een plastic degbak

  Online vind je deegbakken te koop, met of zonder deksel. Je hebt waarschijnlijk al een geschikte en voldoende grote container in huis.


 • Pizzaschep

  Op het delicate moment dat de pizza klaar is om gebakken te worden, is een pizzaschep een kostbare bondgenoot voor het succes van de operatie.
  Een pizzaschep is ook handig om de pizza tijdens het bakken om te draaien, en om het uit de oven te halen als het klaar is.

  Nowad Pizzaschep RVS Rond - 30,5 cm - PVC Handvat - bol.com

  De pizzaschep is een accessoire dat soms met de pizzaoven wordt geleverd. Voor ons is het een onmisbaar hulpmiddel. We raden hem aan van metaal: de eerste pizzaschep die we hadden was van hout en ging niet lang mee.


 • Pizzasnijder

  Een wiel voor het snijden van pizza: de pizzasnijder is geen essentieel accessoire, maar het is een vleugje klasse - vooral als het goed geslepen is.

  Een pizzasnijder maakt het gemakkelijker om pizza te delen met vrienden.

Zelf pizza maken: het originele Italiaanse pizza recept

4.9
(12) beoordelingen

 • 👩‍🍳 30 min. bereiden
 • 8 uur rijstijd
 • 👨‍🍳 5 min. oventijd


Voorbereiding: dit heb je nodig om thuis pizza te maken


 1. Ingrediënten om zelf pizza te maken

  Hierboven geven we een overzicht van de ingrediënten die je nodig hebt om zelf pizza te maken: erg handig als je de ingrediënten tot in detail wilt weten.

  Zelf pizza maken - basisrecept ingredienten

  We raden natuurlijk aan om verse ingrediënten te gebruiken, die je gemakkelijk in de supermarkt kunt vinden. Bovenal: gebruik altijd olie, tomaat en mozzarella van goede kwaliteit.


 2. Accessoires voor het maken van pizza

  Zelf pizza maken - accessoires
  Accessoires

  Een pizzaplank om de pizzadeeg in te werken, een schep om te bakken en vooral een voorverwarmde oven, beter met een vuurvaste steen.

 3. Een oven geschikt voor het bakken van pizza


  In de normale oven is de temperatuur te laag, meestal 220 graden. De baktijd loopt op (meer dan 10 minuten), en de pizza wordt droog en uitgebreid.


  Snel en heftig bakken is nodig om een knapperige pizza te maken. De traditionele Italiaanse pizza, die gemaakt in een pizzeria, moet 60-90 seconden in een houtoven bakken bij een temperatuur van 450-485 graden Celsius.

  Pizza bakken in de houtoven

  Maar niet iedereen heeft een houtoven. Om zelf thuis een uitstekende pizza te maken, heb je twee opties:

  De vuurvaste pizzasteen

  Als je een goede elektrische of gasoven hebt, is de goedkoopste optie om een pizzasteen te kopen. Als de oven voldoende is voorverwarmd, krijg je een echt lekkere pizza.

  De vuurvaste steen moet in het midden van de oven worden geplaatst, zodat de pizza kan worden bestraald met een warmtebron die van bovenaf komt.
  Bekijk ook onze pagina over de vuurvaste pizzasteen, hoe te gebruiken en schoonmaken.  Elektrische pizzaovens

  Er zijn ovens op de markt die exclusief zijn ontworpen voor het bakken van pizza. In Italië zijn deze elektrische pizzaovens erg populair, vooral onder Italianen in het buitenland. Ze zijn niet duur, nemen weinig ruimte in beslag en zijn snel en gemakkelijk te gebruiken.

  Deze ovens hebben een vuurvaste steen en kunnen 400 graden bereiken, en bakken de pizza perfect in slechts 4-5 minuten.

  Een pizza in de G3 Ferrari pizzaoven
  Lees onze gids: Hoe gebruik je een G3 Ferrari pizza oven 🍕

  De bekendste en meest gebruikte is de G3 Ferrari Delizia. Dit model wordt zeer gewaardeerd en gebruikt door "thuis" pizzamakers. Wij hebben de G3 Ferrari al vele jaren en dat geeft ons altijd veel voldoening 😊.

  We hebben ook een gedetailleerde handleiding geschreven over het gebruik van een pizza oven voor thuis.Aan de slag

Pizza ingrediënten

Zelf pizza maken - basisrecept ingredienten
De producten op de foto zijn een voorbeeld.

Pizzadeeg ingrediënten calculator

Alle Italiaanse

Deze ingrediënten heb je nodig om de pizzabodem te bereiden. Je kunt de verhoudingen van ingrediënten omrekenen met de pizzadeeg calculator.

🍕 Aantal pizza's

 
4
 

Ingrediënten

pizza ingrediënten: meel

Bloem 475 g

pizza ingrediënten: water

Water 309 ml

pizza ingrediënten: zout

Zout 15 g

pizza ingrediënten: gist

Verse gist 0,26 g

Alle Italiaanse


pizza ingrediënten: gedroogde gist

Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.

🙋 Ingrediënten van de pizzadeeg:
veel gestelde vragen

Soms schrijven lezers ons om te vragen of deze ingrediënten correct zijn. De meest gestelde vragen zijn:

 • De gist lijkt mij te weinig. Weet je zeker dat er niet meer moet worden toegevoegd?

  Ja, we weten het zeker. Een blokje verse gist weegt 25 gram en je kunt er tonnen pizza's mee maken. Heel weinig is genoeg voor een pizza.
  Je kunt het verse gistblokje in de vriezer bewaren voor de volgende pizza's.
  Je hebt nog minder gist nodig als je bakpoeder gebruikt: in een verhouding van 3:1 met verse gist.

 • Het zout lijkt mij te veel, of te weinig

  De aangegeven hoeveelheid zout is die van het originele recept.
  Dat gezegd, we zijn geen grote zoutfans; als we pizza voor onszelf maken, doen we gewoon een snuifje in het deeg. We raden je in ieder geval aan om het niet te overdrijven: om smaak aan de pizza toe te voegen, kun je de tomaat zouten zoals je wilt.


 • Olijfolie staat niet bij de ingrediënten van pizzadeeg, waarom?

  Sommige pizzabakkers doen ook olijfolie in het pizzadeeg: als je het wilt toevoegen, wordt het deeg wat knapperiger. We houden van licht eten en houden ons aan het Napolitaanse pizzarecept, daarom hebben we het hier niet vermeld. Maar je kunt er natuurlijk ook wat aan toevoegen.

Pizza beleggen
Toppings voor 4 pizza's

 • pizza ingrediënten: tomaat

  Gepelde tomaten 440 g

 • pizza ingrediënten: mozzarella

  Mozzarella 500 g

 • pizza ingrediënten: olijfolie

  Olijfolie Een scheutje

 • pizza ingrediënten: zout

  Zout 44 g

Alle Italiaanse


Bereiding


Traditionele Italiaanse pizza wordt van begin tot eind met je handen gekneed. Maar als je wilt, kun je de pasta mixer gebruiken.


 1. Los het zout op

  De eerste stap bij het maken van pizza is om het zout in het water op te lossen. Giet al het water en zout in een grote kom en meng tot het zout volledig is opgelost.

  pizza bereiden: mengkom, zout en water

  Het is belangrijk om het zout eerst in het water op te lossen, omdat het zout op deze manier niet in contact komt met de gist. Anders verwijdert het zout water uit de gist enzymen en mislukt het rijzen.

 2. Voeg bloem en gist toe

  Als dit klaar is, voeg je de helft van de bloem toe en als laatste de gist. Begin met roeren met je handen of een pollepel tot de gist is opgelost.

  Giet geleidelijk de bloem en blijf kneden tot al het meel tot het water volledig is opgenomen.

  Pizza kneden

  Met één hand houd je de kom stevig vast en met de andere hand kneed je.

  De juiste handbeweging is van beneden naar boven, en plet het stevig met de handpalm naar beneden.

  Ga door met deze beweging totdat al de bleom is opgenomen en het deeg van de zijkanten van de kom is losgemaakt.


 3. Kneed met beide handen

  Spreid wat meel op een werkblad of pizzaplank, zodat het deeg er niet aan vast kan plakken, en breng het deeg over. Blijf minstens 20 minuten met beide handen kneden.

  Pizza kneden

  De handbeweging is vergelijkbaar met die in de mengkom, maar het moet met twee handen worden gedaan.

  Terwijl je aan gluten werkt, wordt het deeg steeds elastischer. Pas op dat je het deeg niet scheurt, want het zal het glutengaas beschadigen.

 4. Blijf kneden tot het deeg elastisch wordt

  Blijf kneden tot het deeg glad, zacht en elastisch wordt.
  Het deeg moet vochtig aanvoelen, maar mag tegelijkertijd niet aan jouw handen blijven plakken.
  Dompel je vingers lichtjes in het deeg: als het deeg terugkaatst, is het klaar.

  een elastisch bolletje
 5. 🕑 Laat het deeg 2 uur rijzen

  Nu moet je het deeg laten rusten op een tochtvrije plek. Het duurt ongeveer 2 uur voordat het deeg goed is gerezen.


  Gedurende deze 2 uur zetten de enzymen van de bloem de chemische processen in gang die de pizza licht verteerbaar maken. Als we dit deel overslaan, zal de pizza niet erg verteerbaar zijn en zal dit werk door onze maag worden gedaan.

  Er mag geen tocht zijn omdat het deeg anders een korst vormt op het oppervlak.
  Meestal wordt het deeg bedekt met een vochtige doek, die de functie heeft om het uitwendige deel van de massa niet uit te drogen.

  Je kunt het deeg gewoon laten rijzen in de (schone) mengkom, afgedekt met een laagje vershoudfolie.

  vershoudfolie voor pizza leten rijzen
 6. Pizzadeeg in bolletjes verdelen

  Zodra het deeg is verdubbeld, zijn we klaar om door te gaan naar de volgende fase.

  Begin met het opnieuw compact maken van het deeg. Bewerk het met beide handen, in dezelfde beweging als hiervoor, maar voorzichtig. Het doel hier is gewoon om het deeg opnieuw in te pakken, je hoeft het niet te veel te bewerken.


  Het is tijd om het pizzadeeg in bolletjes te verdelen. Om een pizza met een diameter van 30 cm te maken, moet elke bol tussen de 180 en 250 gram bevatten. Onze calculator voor pizzadeeg ingrediënten is ingesteld op 200 gram per bolletje.

  een elastisch bolletje

  Gebruik nog steeds je handen om het deeg te verdelen en zoveel bolletjes te vormen als je wilt.

 7. 🕕 Laat het deeg 6 uur rijzen

  Lat het pizzadeeg 6 uur rijzen

  De bolletjes moeten in een afgedekte voedselcontainer worden geplaatst en 6 uur laten rijzen.

  Een goede pizzabakker controleert af en toe de pizzadeeg bolletjes om te zien hoe het rijzen verloopt. Als de ballen niet omhoog komen, probeer ze dan naar een warmere plek te verplaatsen.


 8. Verwarm de oven voor

  Heb je 6 uur gewacht tot de pizzadeeg goed is rijzen? Haast hebben is een van de meest voorkomende fouten bij het maken van pizza.

  Als de rijstijd voorbij is, ben je klaar om de pizza uit te rollen. Om pizza te bakken, moet de oven voorverwarmd zijn.

  De eerste stap is dus om de oven op maximale temperatuur aan te zetten. Dit geldt zowel voor de huisoven als de elektrische pizza oven.

  Hoe lang moet de oven voorverwarmd worden?
  • Gebruik je de huisoven met vuurvaste pizzasteen, dan moet je hem langer laten opwarmen: de steen moet erg heet worden.

  • 20 minuten zijn meestal voldoende om de pizzaoven voor te verwarmen.

 9. Pizzadeeg uitrollen

  Nadat het deeg 6 uur heeft rijzen, moet het in volume verdubbeld zijn. Een goed gemaakt deeg rijst meer in de breedte dan in de hoogte.
  Het deeg is goed gerezen als het niet te elastisch is, en in plaats daarvan kan het gemakkelijk worden uitgerold.


  Ook deze stap moet worden gedaan met handen die met bloem zijn bestrooid, en niet met de deegroller.

  Het pizzadeeg moet op een licht bebloemd werkblad worden gelegd.

  Je hebt een beetje bloem nodig om te voorkomen dat de pizzadeeg aan het werkvlak blijft plakken.

  Gebruik echter niet te veel bloem, en zorg ervoor dat het niet onder de pizza plakt als het bakt: anders verbrandt het meel aan de onderkant van de pizza.

  Voor deze taak kun je durum tarwemeel gebruiken, dat minder plakt en niet verbrandt.

  De truc om het pizzadeeg uit te rollen is het zo min mogelijk te bewerken.

  Duw met de vingers van beide handen vanuit het midden naar de randen. Maak een gelijkmatige rand zonder het deeg te veel te bewerken.

  een elastisch bolletje

  Het centrale deel moet ongeveer een halve centimeter dik zijn, terwijl de rand 1 of 2 cm hoog moet zijn.


 10. Bereid de tomatensaus voor

  Volgens het traditionele Italiaanse pizza recept moet er verse tomatenpulp worden gebruikt.
  De tomaat mag niet worden gezeefd, maar moet in het vruchtvlees blijven.

  Toevoegen aan tomaat:

  • Zout. Voeg voor elke 100 gram tomaat 1 gram zout toe.

  • Een paar blaadjes basilicum.

  • Een scheutje extra vierge olijfolie.

  Zout, basilicum en extra vierge olijfolie geven de klassieke pizzasmaak.

 11. Snijd de mozzarella

  Italiaanse pizza is gemaakt met mozzarella, vers en van prima kwaliteit. De mozzarella moet in reepjes worden gesneden: zo wordt het vezelig. Als je de mozzarella in grotere stukken snijdt, kan het water niet verdampen en komt het op de pizza terecht.

  mozzarella snijden

 12. Leg de pizza op de schep

  Een ander handig accessoire is een pizzaschep om de pizza in de oven te zetten.

  Leg de pizza voor het bakken op de schep. De pizzaschep moet een dun laagje bloem hebben: een beetje, anders verbrandt de onderkant van de pizza.

  VAGGAN - Pizza schep- Inklapbaar - RVS - bol.com
 13. Voeg tomaat en mozzarella toe

  Tomaat en mozzarella worden voor het bakken op de pizza gelegd.
  Plaats de tomaat vanuit het midden van de pizza. Er is niet te veel tomaat, anders kan het vocht er niet uit lopen en blijft het water op de pizza liggen.


  Leg de tomaat op de pizzabodem niet te lang voor het bakken. Anders wordt het pizzadeeg te nat en wordt het moeilijker om het in de oven te plaatsen.  Strooi de tomaat in een spiraalvormige beweging, niet verder dan de randen van de pizza.

  tomaat op pizza

  Voeg ook de mozzarella toe. Niet te veel: het doel is om pizza met mozzarella te eten, en niet mozzarella met pizza.


  De dressing moet op kamertemperatuur zijn: zet geen koude tomaat, mozzarella en toppings uit de koelkast.
  De mozzarella moet goed gefilterd worden door het water. Je kunt hem bijvoorbeeld wat eerder snijden en op een vergiet laten uitlekken.


  Voeg als laatste wat verse basilicum toe en een scheutje extra vierge olijfolie.

  olijfolie op pizza

  Nu is de pizza klaar om gebakken te worden.

  Zet de pizza in de oven, die al op de maximale temperatuur moet zijn, met de vuurvaste steen er al in.


 14. Tijd om de pizza te bakken

  Heb je de oven goed voorverwarmd tot de maximale temperatuur? Bakken is een van de belangrijkste stappen voor het succes van de pizza.

  Zoals we al schreven, moet de pizza intense hitte krijgen van zowel de onderkant als de bovenkant. Daarom zijn pizzaovens zo efficiënt: de pizzabodem staat in contact met de steen en de bovenste warmtebron is slechts enkele centimeters verwijderd.


  De baktijd is ook afhankelijk van de oven
  • In de huisoven, met of zonder pizzasteen, zal de pizza ongeveer 10 minuten nodig hebben om te koken; misschien een beetje minder, misschien een beetje meer.

  • Met een elektrische pizzaoven zoals de G3 Ferrari die 400 graden kan bereiken, de pizza is klaar in alleen 4-5 minuten.

  • Met een houtoven is de pizza in 90 seconden klaar.


  Waar moet de pizza in de oven?

  In het bovenste gedeelte of in het onderste gedeelte van de oven? Het moet zowel van boven als van onder warmte ontvangen.

  Je kunt experimenteren door de pizza op verschillende hoogtes te zetten. Als je twee pizza's tegelijk bakt, kun je proberen ze halverwege om te draaien.

  Open tijdens het bakken de oven zo min mogelijk. We raden je aan de oven alleen te openen als je de pizza moet omdraaien; snel, om de warmte niet te laten ontsnappen.

 15. De pizza is klaar 👨‍🍳

  Hoe weet je wanneer de pizza klaar is? Het mooie van thuis zelf pizza maken, is dat je kunt beslissen wanneer je het uit de oven haalt. Sommige mensen houden van licht gekookt, anderen bijna verbrand.

  Kijk naar de korst: als deze goudbruin is, is de pizza misschien klaar. Probeer ook de pizzabodem op te tillen: de bodem mag niet verkoold zijn. Bovendien, als de pizza lang in de huisoven blijft, dreigt de pizzabodem zo hard te worden als een koekje.

  Een pizza in de G3 Ferrari pizzaoven

  De echte Italiaanse pizza uit Napels heeft nooit een uniforme kleur. Een pizza heeft een egale kleur als de oventemperatuur niet hoog genoeg was, of als het deeg niet voldoende losgemaakt is.

  de pizza is klaar

  Daarna is de pizza klaar.


Hier is onze zelfgemaakte Italiaanse pizza. Klaar om gegeten te worden, zoals in Napels :-)

Eet smakelijk! 🍕

Vond je dit recept lekker?

Zelf pizza maken - voorbeeld van een Italiaanse pizza
Zelf pizza maken - voorbeeld van een pizza met rucola en ham
Zelf pizza maken - voorbeeld van een pizza met groenten
Een pizza met groenten
Een napolitaanse pizza

Pizza recepten

De echte Italiaanse pizza is niet alleen de Margherita. Pizza is ook heerlijk met een verscheidenheid aan ingrediënten en toppings: vlees, vis, groenten en kazen. We delen de recepten van de populairste pizza's die je in Italiaanse pizzeria's kunt eten.


Pizzaboeken: de beste boeken over Italiaanse pizza

Over pizza zijn natuurlijk talloze boeken geschreven. In onze ervaring staan veel boeken - zelfs geschreven door Italiaanse auteurs - vol met inspirerende foto's en verhalen, maar ze zijn niet zo handig voor degenen die de pizzadeeg techniek willen leren.

Hier hebben we de boeken geselecteerd die naar onze mening het nuttigst zijn om de techniek en de kneepjes van pizza te leren: vooral hoe je het perfecte deeg maakt, de toppings en de recepten van de verschillende soorten pizza's.


The Perfect Pizza Dough


Auteur Fabrizio Casucci
Taal Engels

Het eerste boek dat we aanbevelen is geschreven door Fabrizio Casucci, is beschikbaar in het Engels als ebook en brengt een echte passie voor pizza over.
De auteur is pizzamaker, leraar, schrijver en met zijn advies heeft hij geholpen bij het openen van een groot aantal pizzeria's in Italië en in het buitenland.

The Perfect Pizza Dough Pizza as a Profession op bol.com
Bindwijze E-book
Taal Engels
Auteur(s) Fabrizio Casucci
Uitgever Youcanprint
Verschenen Adobe ePub

Casucci's boek heeft het grote voordeel dat het op een eenvoudige en duidelijke manier is geschreven. Het is een handleiding bedoeld voor zowel amateur- als professionele pizzabakkers.

The Perfect Pizza Dough legt de manier uit om pizzadeeg te maken, waarbij ook verschillende soorten meel worden gemengd. Het boek maakt gebruik van voorbeelden en deelt de geheimen van het vak op een praktische, voor iedereen toegankelijke manier.

Als je al enige ervaring hebt met het zelf maken van pizza, kun je dankzij dit boek de kwaliteit van het deeg drastisch verbeteren.

Dit boek is de voltooiing van een ander boek van dezelfde auteur, La pizza è un’arte ("Pizza is een kunst"), dat we niet in deze taal hebben opgenomen omdat het alleen in het Italiaans beschikbaar is.


The Pizza Bible


Auteur Tony Gemignani
Taal Engels

Het tweede boek dat we voorstellen is niet geschreven door een Italiaanse auteur, maar door een Amerikaan: Tony Gemignani. In Amerika is Tony een populair personage: hij heeft talloze wereldkampioenschappen pizza gewonnen, is master instructor aan de International School of Pizza en verschijnt vaak op televisie.

De reden waarom we het boek van Gemignani aanbevelen, is vanwege de originaliteit: "The Pizza Bible" gaat niet alleen over traditionele Italiaanse pizza.

The Pizza Bible - bol.com

Het boek legt uit hoe je verschillende soorten pizza's en deeg kunt maken, gebaseerd op originele pizza's uit verschillende Italiaanse regio's, maar herzien met een Amerikaanse benadering: Napolitaans, Romeins, Chicago, Californisch.
Als je graag met pizza experimenteert, is dit het boek voor jou.

The Pizza Bible is een geweldig boek om te leren hoe je veel soorten pizzadeeg kunt maken, allemaal van hoge kwaliteit. En zoals de auteur opmerkt, is het niet nodig om een professionele oven te hebben. Om een pizza op hoog niveau te bakken, moet je echter de kneepjes, de techniek en de juiste ingrediënten kennen.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met nieuwe recepten om de echte Italiaanse pizza te maken!

Geniet van je Italiaanse pizza! 😄🍕

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!