Laatst bijgewerkt op 4 februari 2023

Vuurvaste pizzasteen gebruiken en schoonmaken 🍕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Een groot deel van het succes van een zelfgemaakte pizza hangt af van de pizzaoven. Met een pizzasteen maak je lekkere pizza's, zachte en knapperige in je thuisoven. Hier leggen we uit hoe de vuurvaste steen te gebruiken en hoe te schoonmaken: voor een perfecte Italiaanse pizza.


Zoals we in het Italiaanse pizza recept vertellen, heb je voor het maken van een lekkere zelfgemaakte pizza verse ingrediënten en een zorgvuldig gemaakt pizzadeeg nodig. Verder hangt een groot deel van het succes af van de oven.

Het type oven en de baktemperatuur zijn het grootste verschil tussen de pizza die je in een pizzeria eet en de pizza die je thuis maakt.

Volgens de Disciplinare internazionale van de Associazione Verace Pizza Napoletana (de internationale regelgeving van de Vereniging van echte Napolitaanse pizza) moet de pizza gebakken worden in een houtoven op een temperatuur van ongeveer 430-480° C. Bij deze temperatuur is het voldoende om de pizza 60-90 seconden te bakken.

Maar de huisoven haalt maar een maximale temperatuur van 220 tot 300 graden: te weinig om een pizza te bakken zoals die in een pizzeria.
Bij een lagere temperatuur moet de pizza langer garen. Dit heeft twee nadelen:

 • de pizzabodem gaat snel van ongekookt naar hard, zoals een koekje

 • door het lang koken droogt de tomaat uit en wordt de mozzarella verkoold.

In plaats daarvan heeft de pizza die je in een pizzeria eet een knapperige pizzabodem; de tomaat is rood en vers en de morrarella witte en lekker.

Zelf pizza maken - voorbeeld van een Italiaanse pizza

Hoe maak je een krokante pizza met de thuisoven

Om een krokante pizzabodem te maken met de huisoven, kun je een vuurvaste pizzasteen gebruiken. Niet alleen de pizzabodem: met de pizzasteen duurt het bakken een paar minuten minder - en zelfs de toppings zijn lekkerder.

Een pizzasteen is een goedkoop alternatief voor elektrische pizzaovens en zorgt voor een knapperig deeg en perfect gebakken ingrediënten.

Op deze pagina leggen we alles uit over pizzastenen: hoe het werkt en hoe je een pizzasteen gebruikt, de eigenschappen, welke te kiezen en hoe de steen schoonmaken.

Op deze paginaWat is een vuurvaste steen voor pizza?

Een vuurvaste steen is een plaat gemaakt van poreuze en vuurvaste materialen: dit betekent dat het vloeistoffen absorbeert en bestand is tegen hoge temperaturen.

Een pizzasteen heeft twee eigenschappen:

 1. Het verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak; zo wordt de pizzabodem zacht en knapperig.

 2. De pizzasteen neemt de vochtigheid van het deeg op. Op deze manier is het bakken van pizza sneller.

Een krokante pizza met een pizzasteen
Een pizza gebakken met een vuurvaste pizzasteen

Waar kun je de vuurvaste steen voor gebruiken?

 • Je kunt een pizzasteen ook gebruiken voor brood, focaccia, koekjes en toast.
  Je kunt het ook gebruiken voor ander gebakken voedsel: we hebben het bijvoorbeeld ook met succes geprobeerd voor gebakken aardappelen en kastanjes.

  Brood gebakken met een pizzasteen
  Brood gebakken met een pizzasteen
 • De vuurvaste steen daarentegen mag niet worden gebruikt voor voedsel dat vloeistoffen en oliën bevat: tijdens het bakken druppelt de olie op de steen, impregneert het en genereert veel zwarte rook.
  De pizzasteen is dus niet geschikt voor vlees, vis, en zelfs niet voor taarten. We weten het omdat we het hebben geprobeerd :-)


Bakken met een pizzasteen: voordelen 👍

 • De pizza wordt knapperig en krokante

 • De pizzabodem wordt gelijkmatig gebakken: je krijgt geen halfdoorbakken pizza's meer

 • De steen hoopt zich op en houdt warmte vast: dus zelfs als je de oven opent, blijft de temperatuur gemakkelijker op peil

 • De smaak van tomaat, mozzarella en toppings wordt versterkt

 • De baktijd van de pizza is korter

 • Het is een voordelig alternatief voor de elektrische pizzaoven


Een kroante pizzabodem met een pizzasteen
Een knapperige pizzabodem

Pizzasteen: de nadelen 👎

 • Zelfs als de pizza minder tijd nodig heeft om te bakken, moet de oven langer worden voorverwarmd. Er is dus een hoger stroomverbruik.

 • Er is weinig aan te doen: de steen wordt vuil vanaf het eerste gebruik. Een klein beetje tomaat of olie glijdt van de pizza op de steen: het gebeurt altijd. Hier vertellen we hoe je de pizzasteen het beste schoonmaakt.

 • De pizzasteen kan breken, ook als je er voorzichtig mee omgaat. Eigenlijk is het ons nog nooit overkomen, zelfs niet als we een heel dunne steen gebruiken. Maar het kan zeker. Om dit te voorkomen, leggen we uit hoe je pizzasteen goed gebruikt.


Pizzasteen op de gasplaat

Op zoek naar informatie over de vuursteen, vonden we op internet veel afbeeldingen en video's van mensen die de steen op de gasplaat verhitten.
We hebben het nooit geprobeerd, dus hebben we het onderzocht.

Je hebt een hulpmiddel nodig om de vlam te verspreiden, om ervoor te zorgen dat de warmte wordt doorgegeven aan het hele oppervlak van de pizzasteen. Anders verwarmt de gasvlam een enkel deel van de steen, die het risico loopt te breken.

Hoe bak je pizza met een vuurvaste steen?

Als je pizza thuis maakt, bereid je deze meestal al op een bakplaat. Dan zet je de bakplaat in de voorverwarmde oven.
De bakplaat is koud wanneer het in de oven wordt geplaatst, en warmt op tijdens het bakken.

Als je de pizzasteen gebruikt, leg je de pizza met behulp van een pizzaschep op de steen die al heet in de oven staat.
In contact met de hete steen kookt de pizzabodem beter en wordt knapperiger.

Hoe bak je pizza met een vuurvaste steen? De stappen zijn:

 1. Plaats de pizzasteen in de koude oven

  De pizzasteen moet in de oven worden geplaatst voordat deze wordt aangezet.
  Een koude steen mag niet in een oven worden geplaatst die al aanstaat en heet is, omdat door de thermische schok de steen zal breken.

  Je kunt het ofwel op de grill plaatsen, en niet op een bakplaat.

  Op welke hoogte moet de vuurvaste steen worden geplaatst? In het bovenste of onderste deel van de oven? Er zijn veel stromingen in dit opzicht. Hieronder bespreken we waar de pizzasteen in de oven moet.

 2. Zet de oven aan op maximale temperatuur

  Het goed voorverwarmen van de oven is een van de belangrijkste stappen om zelf pizza te maken.

  Als je een vuurvaste steen gebruikt, moet de oven langer worden voorverwarmd. Dit komt omdat de steen tijd nodig heeft om warmte op te hopen. Afhankelijk van de oven die je gebruikt, duurt het 30 tot 45 minuten om de juiste temperatuur te bereiken om een krokante pizza te bakken.

 3. Leg de pizza op de steen

  Heb je de oven goed voorverwarmd?
  Dan is het tijd om de pizza in de oven te doen. Hiervoor is een pizzaschep erg handig.

  Op dit punt zouden we moeten hebben:

  • De pizza klaar op het pizzaschep, al met tomaat en toppings.

  • Het pizzaschep moet een klein laagje harde tarwebloem hebben, zodat de pizza van de schep naar de pizzasteen kan glijden.

  Er mag geen bakpapier onder de pizza liggen: de pizzadeeg moet in direct contact staan met de steen.

  Met de oven goed voorverwarmd en met de pizza op de schep, is het tijd om te bakken: open de oven en schuif de pizza op de steen. Als de handeling is gelukt, kun je de oven sluiten.

  een pizzasteen in de oven
 4. Draai de pizza om tijdens het bakken

  Een voordeel van de steen is dat het warmte vasthoudt: je kunt de oven dus halverwege de bereiding openen om de pizza te controleren en om te draaien.

  We raden je echter aan om de oven zo min mogelijk te openen en twee minuten te wachten voordat je de pizza omdraait. Dit komt doordat in de eerste twee minuten van het bakken de pizzabodem nog aan de steen vastgeplakt zit.

  De baktijd van pizza op de pizzasteen ⏲️

  Een pizza met de vuurvaste steen heeft minder tijd nodig om te bakken dan de pizza op de bakplaat.

  Een oven die 220 graden bereikt, bakt pizza op de vuurvaste steen in ongeveer 10 minuten, als de steen heet is. Een oven die 300 graden bereikt, heeft nog minder nodig.


 5. Haal de pizza van de steen

  Pizza uit de steen halen is heel eenvoudig: de pizzadeeg plakt niet aan de steen. Let er bij deze stap op dat je niet (te veel) tomaat en olie van de pizza op de steen laat druppelen om deze niet vuil te maken.

  pizz halen met een pizzaschep
 6. Zet de oven uit en laat de steen afkoelen

  Als je klaar bent met het gebruik van de oven, zet het uit met de steen erin.

  Wacht voordat je de pizzasteen verplaatst totdat deze helemaal koud is. De vuurvaste steen heeft een lange tijd nodig om warmte op te hopen, en even lang om deze te verliezen.

  Als je een steen verplaatst die nog heet is, loop je het risico het te breken.
  Op dit punt is het waarschijnlijk dat je steen een beetje vuil is geworden. Lees dan onze tips voor het schoonmaken van pizzasteen.

Waar plaats je de pizzasteen in de oven?

Moet de pizzasteen in het bovenste of onderste deel van de oven? Er zijn verschillende denkrichtingen op internet. Wij vertellen je onze ervaring.

een pizzasteen in de oven

We hebben geprobeerd pizza te bakken met de pizzasteen in het hoogste deel van de oven, een paar cm van de bovenste weerstand (de warmtebron). Op die positie laten we de steen al voorverwarmen.

 • De voordelen van deze methode

  De pizza is uitstekend. Met een paar cm tussen de steen en de bovenste weerstand probeerden we de G3 Ferrari pizzaoven te simuleren.


 • De nadelen

  • Door de beperkte ruimte is het lastig om de pizza op de steen te zetten.

  • Als je veel beleg doet, moet je oppassen dat de pizza het bovenste verwarmingselement van de oven niet raakt.

  • De steen moet erg heet zijn als je de pizza erin doet. Anders moet je de pizza langer laten bakken en zal de bovenkant, dicht bij de warmtebron, verbranden.

  Als je een krachtige oven hebt die zowel van onder als van boven op een uniforme manier kan verwarmen, dan raden we je aan om de steen in het midden te plaatsen: niet boven of onder.

  pizzasteen waar in oven plaatsen

  Door de oven en de steen goed voor te verwarmen, krijg je uitstekende pizza's en heb je ruimte om de pizza om te draaien en te controleren terwijl deze aan het bakken is.

Een vuurvaste pizzasteen kopen: welke te kiezen

Het eerste dat opvalt is de kleur: meestal zijn de pizzastenen wit, of crème. Eigenlijk kunnen ze van andere kleuren zijn, afhankelijk van het materiaal.
Maar de kleur is een onbelangrijk detail: de steen wordt bij het eerste gebruik vuil. Proberen om het vlekkeloos te houden is een strijd tegen de windmolens.

De afmetingen van de steen zijn belangrijk:

 • De breedte van de vuurvaste steen

  Er zijn vierkante of ronde pizzastenen: controleer in ieder geval of de steen de juiste maat heeft voor jouw oven.

 • De dikte van de pizzasteen

  Een dikke steen breekt minder snel, maar het duurt langer om warmte op te bouwen: de oven moet langer worden voorverwarmd.

We gebruiken een dunne steen van slechts 1,5 cm dik en dat bevalt ons tot nu toe prima.

Pizzasteen werkt ook goed op de bbq

Sommige soorten pizzastenen zijn ook goed voor de bbq: deze stenen hebben handvatten, handig om de hete steen uit de bbq te halen.

Bij de oven daarentegen zijn de handvatten minder handig: ons advies is altijd om de steen niet te verplaatsen als deze heet is.

Een kroante pizzabodem met een pizzasteen
Pizza bakken met een pizzasteen op de bbq

Pizzasteen accessoires

Samen met de pizzastenen raden wij ook een pizzascheep aan, die een belangrijke bondgenoot is als het gaat om het zetten van pizza op steen.
We hebben het erover gehad in de stappen voor het gebruik van de pizzasteen

Hoe kan je een pizzasteen schoonmaken?


Een vuurvaste pizzasteen wordt vanaf het eerste gebruik gemakkelijk vuil.

Dit komt omdat er gemakkelijk een beetje olie, tomaat of mozzarella op de steen valt. De steen is poreus en absorbeert vloeistoffen, waarvan het impregneert. Er is niks te doen.

Zelfs webshops als BOL schrijven een disclaimer: de steen blijft niet lang wit, zo werkt het.

Als je online zoekt, tonen de webpagina's voor het opschonen van vuursteen nooit afbeeldingen. Dit komt omdat wanneer het vuil is, de steen vuil blijft 🤷.

Omdat het erg poreus is, absorbeert het alle vloeistoffen die erop vallen: vloeistoffen die vervolgens verbranden als je de steen gebruikt om de volgende pizza te maken.

👉 Gebruik daarom geen schoonmaakmiddelen op de vuurvaste steen; doe de steen niet in de vaatwasser en dompel hem niet onder in water.

In onze ervaring is de enige manier om de steen wit te maken, het gebruik van een elektrische oven die 400 graden bereikt: we schrijven er hieronder over.

Zonder de oven op 400 graden is het perfect reinigen van een vuurvaste steen niet mogelijk.

Maar de grotere vlekken kun je wel verwijderen.

Zo blijft de steen vuil: maar het produceert geen rook en geurtjes als je hem voor de volgende pizza gebruikt.

We hebben geprobeerd en laten je onze test zien: zelfs als de afbeeldingen zeker niet prettig en perfect zijn, omdat het onderwerp een vuile steen is. Maar ze zijn echt.

Pizzasteen schoonmaken
Dit is een vuurvaste pizzasteen die na het eerste gebruik vuil werd, toen hij veel pizza's achter elkaar maakte. Voordat je het opbergt, moet het worden schoongemaakt.


 1. Laat de steen eerst afkoelen

  Wacht na gebruik tot de steen is afgekoeld. Verplaats de steen nooit als deze heet is, anders riskeer je het te breken.

 2. Verwijder de verbrande stukjes

  Verwijder met een metalen spatel de verbrande stukjes, zoals mozzarella en tomaat, van het oppervlak van de steen.

  Vuurvaste steen schoonmaken

 3. Veeg het oppervlak af met een licht vochtige doek

  Gebruik geen schoonmaakmiddelen of te veel water. Maak hiervoor een doek lichtjes nat met water - niet te veel.
  Gebruik de doek vooral op donkere plekken.

  Pizzasteen reinigen

  We gebruikten een spons, omdat het gemakkelijker is om het oppervlak van de steen te krassen.


 4. Laat het drogen

  Laat het drogen en veeg het oppervlak van de steen ten slotte af met een droge doek.

Pizzaoven steen schoonmaken

Zoals je kunt zien, is het resultaat geen witte steen. Maar de donkere vlekken zijn verwijderd; de volgende keer dat het wordt gebruikt, mag de steen geen rook of geur afgeven.

vuurvaste pizzasteen schoonmaken met een licht vochtige doek, voor en na
Vuurvaste pizzasteen schoonmaken met een licht vochtige doek, voor en na

Vuurvaste steen schoonmaken: meest voorkomende fouten

 • Sommigen stellen voor om de steen in water te laten weken: we hebben dit nog nooit gedaan en we raden het ook niet aan. Als het te veel water opneemt, loopt de steen zelfs het risico gemakkelijker te breken.

 • Gebruik nooit wasmiddelen: de steen neemt alle vloeistoffen op en je wilt niet dat hij chemicaliën opneemt, die dan vrijkomen op je volgende pizza.

 • Om dezelfde reden mag de pizzasteen niet in de vaatwasser.

De aanwezigheid van vlekken op de vuurvaste steen is volkomen normaal en doet geen afbreuk aan de functionaliteit. Onze suggestie is om jezelf niet te pushen en in plaats daarvan te genieten van een goede pizza.Zo maak je de steen van een elektrische pizzaoven schoon

We hebben geschreven hoe je de elektrische pizzaoven perfect schoonmaakt: met een pizzaoventje zoals de G3 Ferrari is dat eenvoudig, want het is voldoende om de lege oven op maximale temperatuur aan te laten staan.

Elektrische pizzaoven schoonmaken
Zo maak je de pizzasteen van de Ferrari G3 schoon. De vuurvaste steen van de elektrische pizzaoven wordt weer helemaal wit dankzij het fenomeen van pyrolyse

De elektrische pizzaoven kan 400 graden bereiken: door de hitte wordt een chemisch proces (de pyrolyse) in gang gezet dat het vuil uit de steen haalt.

Om dit te doen, is het noodzakelijk om de oven op het balkon te plaatsen, of in ieder geval buiten, omdat deze veel rook produceert.

Na verloop van tijd, na ongeveer een uur, vormt zich een laag zwarte patina op de steen. Verwijder het stof gewoon met een doek en daaronder vind je de perfect witte steen.

Deze methode is niet mogelijk in de thuisoven: ten eerste omdat deze niet zulke hoge temperaturen bereikt; en bovendien wil je je keuken en huis niet met rook vullen.

Volg onze pizza pagina's

We zullen deze pagina updaten met nieuwe tips om een pizza net zo lekker te maken als dat je eet in een pizzeria in Italië!

Geniet van je Italiaanse pizza! 😄🍕

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.