Laatst bijgewerkt op 12 januari 2023
Pizza Caprese 🍕
Typisch uit Napels, de Pizza Caprese is een pizza bianca: zonder pizzasaus, belegd met plakjes verse tomaat en mozzarella, een scheutje olijfolie, basilicum en oregano. We maken het recept
Laatst bijgewerkt op 12 januari 2023
Typisch uit Napels, de Pizza Caprese is een pizza bianca: zonder pizzasaus, belegd met plakjes verse tomaat en mozzarella, een scheutje olijfolie, basilicum en oregano. We maken het recept
🔊 Caprese is de naam van een typische salade uit Napels, gemaakt van gesneden verse tomaten en mozzarella.
Het is een bekend gerecht uit de Italiaanse keuken, ook hier in Nederland, en vooral in de zomer gegeten.
De pizza caprese is een caprese beleg bovenop een pizzabodem.
Veel Nederlandse sites maken Pizza caprese met tomatensaus, naast verse tomaten: zoals een normale pizza.
Maar in Italië is de Caprese pizza een 🔊 pizza bianca, een witte pizza: een soort pizza zonder de tomatensaus.
👉 Veel klassieke Italiaanse pizza's kunnen ook als een witte pizza gemaakt worden. Een van onze favorieten is de witte pizza met rucola en rauwe ham.
Het is lang geleden dat we een witte pizza hebben gebakken. Maar je vroeg erom en wij hebben het bereid. En het bleek niet alleen mooi op de foto, maar ook verrassend lekker.
Op deze pagina delen we het recept met de ingrediënten en de bereiding, stap voor stap.
Het bijzondere van de witte pizza is dat er geen tomatensaus in zit, en je dus alleen de pizzabodem bakt.
De plakjes verse tomaat en mozzarella worden pas later toegevoegd, als de pizzabodem al klaar is.
De pizza Caprese is daardoor makkelijker te bereiden dan een klassieke pizza, omdat je het niet hoeft te bakken met de tomatensaus.
En als je ooit thuis pizza hebt gemaakt, weet je dat het geen makkelijke stap is om de pizza in de oven te doen met de tomaat en de topping.
Belangrijk voor het maken van een goede pizza Caprese is het pizzadeeg: het mengen van de ingrediënten, het rijzen en bakken.
We gebruiken verse of gedroogde gist; dat laatste vinden we vaker hier in Nederland. De gist wordt opgelost in warm water als allereerste stap bij het bereiden van de pizza.
We raden 8 uur rijzen aan. Het is even wachten maar zeker de moeite waard als je van een goed gerezen pizza houdt. Vaak maken we 's middags het deeg om 's avonds pizza te eten.
Om pizza te bakken, heeft het een zeer hoge temperatuur nodig (de pizzaoven is meer dan 450 graden), en warmte van zowel boven als onder.
Zo is de pizzabodem krokant van buiten, maar zacht van binnen.
Ook thuis kun je uitstekende pizza's maken: zeker als je een krachtige oven hebt, en als je het goed voorverwarmt voordat je pizza in de oven zet.
Bovendien kun je in de conventionele oven een vuurvaste pizzasteen gebruiken, die de knapperige en "betere" pizza in minder tijd kookt: ongeveer 10 minuten.
Maar het gaat niet alleen om de baktijd: de pizza smaakt ook beter.
We gebruiken een elektrische pizzaoven met vuurvaste steen, de G3 Ferrari die een hoge temperatuur bereikt en uitstekende pizza's maakt.
Lauw water, gedroogde of verse gist, bloem van het type Patentbloem en een beetje zout (dat voegen we als laatste toe).
De ingrediënten van pizzadeeg zijn klein en eenvoudig, maar je moet ze wel in de juiste volgorde en op de juiste manier mixen.
Gebruik deze hoeveelheden voor een perfecte pizzadeeg:
Bloem 480 g
Water 308 ml
Zout 14 g
Verse gist 2,2 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
De bloem moet geleidelijk worden toegevoegd en het deeg moet 10-15 minuten worden gekneed. Traditioneel kneed je het pizzadeeg met je handen.
We gebruiken onze handen ook om de pizza uit te rollen, geen deegroller. Sterker nog, als je het pizzadeeg goed laat rijzen, voel je bij het uitrollen de luchtbellen onder je vingers. De deegroller zou de bubbels plat maken.
Verse tomaten 800 g
Mozzarella 500 g
Olijfolie Een scheutje
Alle Italiaanse
Wij schrijven het altijd, en ook voor de witte pizza is het belangrijk: het beleg mag niet te veel water bevatten, anders verwatert de pizzabodem.
Dit geldt vooral voor tomaat en mozzarella. Als je verse tomaat en mozzarella snijdt, bevatten ze veel water. Laat ze goed uitlekken voordat je ze op de pizza legt.
Voor Caprese gebruiken ze in Napels traditioneel buffelmozzarella, die erg dik en smakelijk is. Wij gebruikten in ons recept gewone mozzarella van koemelk: ook lekker.
In Italië gebruiken we voor Caprese, zowel pizza als salade, traditioneel het type tomaat 🔊 Fiascone: een langwerpige tomatensoort, intens rode kleur en zeer sappig. Het meest bekende soort Fiascone is de San Marzano tomaat, een hoogwaardig product dat vooral wordt gebruikt voor pastasaus, voor pizza en ook tomatenrisotto. Hier in Nederland kun je gemakkelijk de gepelde tomaten van San Marzano vinden, en we bevelen ze aan op klassieke pizza's: ze zijn echt lekkerder.
Op de Caprese pizza worden traditioneel zowel Mozzarella als Tomaat in plakjes gesneden.
Basilicum en oregano zijn Italiaanse kruiden die vaak op pizza worden gebruikt, en beide zijn een ingrediënt van pizza Caprese.
Voeg na het plaatsen van de plakjes tomaat en mozzarella een snuifje oregano en een paar blaadjes basilicum toe - samen met een scheutje olijfolie.
👉 Ook als je klassieke rode pizza maakt, met tomatensaus, voeg je de basilicum toe na het koken. In feite verliest basilicum, verwarmd of gedroogd, zijn aroma (in tegenstelling tot andere kruiden zoals oregano).
Als we hier in Nederland een Italiaanse kruidenmix kopen, is die soms niet erg aromatisch: omdat er gedroogde basilicum in zit, zonder smaak.
Giet het lauwe water in een kom en los de gist op; gebruik een vork om te mengen.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe en blijf mengen.
Je krijgt een homogene deegbal; blijf mengen met jouw handen, zoals weergegeven in de afbeelding.
Als je alle bloem hebt toegevoegd, voeg dan als laatste het zout toe.
👉 Bekijk het pizzadeeg basisrecept voor meer informatie over het maken van pizzadeeg.
Leg het pizzadeeg op een werkblad, en kneed met je handen.
Voeg een beetje bloem toe om te voorkomen dat het deeg gaat plakken.
Kneed ongeveer tien minuten, met de beweging als in de animatie.
Je krijgt je een zacht en elastisch deeg.
Doe het deeg in een bak, weg van de lucht.
Dit komt omdat in contact met de lucht het oppervlak van het pizzadeeg een droge korst vormt.
Je kunt het deeg bijvoorbeeld in de kom laten rijzen, afgedekt met een laagje verhoudfolie.
De rijstijd van het pizzadeeg is in tweeën gedeeld: na de eerste twee uur kun je het deeg al in balletjes verdelen, één per pizza, en de resterende 6 uur de balletjes pizzadeeg laten rijzen.
👉 Een goed gerezen pizzadeegblok heeft een glad, niet droog oppervlak en is uitgesmeerd in de breedte.
Begin met het voorverwarmen van de oven: baak de pizza alleen als de oven op maximale temperatuur is.
Leg het deeg op een werkvlak en rol het uit met je handen; druk met je vingers en rek het deeg uit zoals op de afbeelding.
👉 We bereiden de pizzabodem al op de pizzaschep, zo is het makkelijker om de pizzaschijf af te bakken.
Om te voorkomen dat het deeg gaat plakken, bestrooien we de pizzascheep met griesmeel van harde tarwe: ideaal voor deze stap.
Zonder de tomatensaus zal de pizzabodem tijdens het bakken in het midden opzwellen.
Om dit te voorkomen, besprenkelen we de bovenkant van de pizzabodem met een beetje olijfolie, met uitzondering van de randen.
👉 Zonder pizzasaus ook bakken gaat sneller! Pas op dat de pizzabodem niet uitdroogt: witte pizza is lekker als het nog zacht is.
Als de pizzabodem klaar is, haal het uit de oven.
Nadat je ze goed uit het water hebt gehaald, leg je plakjes tomaat en mozzarella op de pizzabodem.
Voeg een beetje oregano toe, een paar blaadjes basilicum en als laatste een scheutje olijfolie.
Het resultaat is verrassend. Verse tomaat en mozzarella passen perfect bij pizza, voor een erg lekker en helemaal niet droog gerecht.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)