Laatst bijgewerkt op 9 juni 2023

Italiaanse likeuren en digestieven 🥃

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Italië heeft een grote geschiedenis in het produceren van likeuren en digestieven. Grappa, limoncello, amaro, sambuca. Maar hoe drink je deze Italiaanse dranken?


In de Italiaanse cultuur is het een goede gewoonte om het diner af te sluiten met een glaasje likeur of een amaro. Zowel thuis als in het restaurant: veel plaatsen bieden een shot amaro samen met de rekening.

Elke Italiaanse regio wordt vertegenwoordigd door meer dan één typische alcoholische drank. De productie van deze dranken weerspiegelt de grote biodiversiteit van Italië: de geur en smaak van bloemen, planten, fruit en zelfs groenten.

Deze rijkdom en verscheidenheid is het gevolg van het klimaat en het Italiaanse grondgebied. Elke regio heeft verschillende microklimaten, met een mix van bergen, vlaktes, heuvels en het unieke klimaat van de Middellandse Zee.

De populariteit van bitters en alcoholische dranken in Italië heeft ook historische en sociale redenen: in de abdijen en kloosters verspreid over het Italiaanse grondgebied, studeerden de broeders kruidengeneeskunde, die centraal staat bij de productie van likeuren.

In dit gedeelte van Alle Italiaanse; maken we een overzicht van de meest representatieve alcoholische dranken uit de Italiaanse cultuur, vooral diegene die buiten Italië beroemd zijn, zelfs hier in Nederland.

InhoudsopgaveLikeur en amaro: wat is het verschil?

Gedistilleerde drank (vaak kortweg gedistilleerd genoemd) is een alcoholische drank verkregen door destillatie uit gefermenteerde landbouwproducten.

Likeur, ook wel gedistilleerde drank genoemd, is een alcoholische drank verkregen door destillatie uit gefermenteerde landbouwproducten.

Een likeur is samengesteld uit alcohol, suiker en water, warm of koud bereid, op smaak gebracht met extracten van plantaardige oorsprong, zoals aromatische kruiden, fruit en bloemen, door infusie.
Amaro is een likeur waarin aromatische kruiden aanwezig zijn.


Soorten likeuren

Om "likeur" te worden genoemd, moet een drank minimaal 15 procent alcohol en 100 gram suiker per liter bevatten.

Het percentage suiker in likeuren is namelijk erg hoog:wanneer een alcoholische drank 100 tot 250 gram suiker bevat, wordt het "Likeur van .." genoemd. Als de suiker meer dan 250 gram bedraagt, wordt de drank "crème van .." genoemd.

 • Amaretto

  Ondanks de naam is Amaretto geen amaro en zelfs geen distillaat. Dit betekent dat je het thuis kunt maken, net als limoncino en nocino. Volg de instructies om zelf Amaretto te maken en kies kwaliteitsingrediënten: het zal heerlijk zijn.

  Amaretto Disaronno reclame

  Amaretto is ook uitstekend te gebruiken in cocktails, vooral met ijs en sinaasappel.

 • Amaro Ramazzotti

  Ramazzotti Amaro was het eerste Italiaanse aperitief dat geen wijn als basis gebruikte. Het is een mix van 33 verschillende kruiden, wortels en vruchten, waarin het sinaasappelaroma opvalt.

  De Amaro Ramazzotti likeur is verbonden met de stad Milaan en met de economische bloei van de jaren tachtig. Het was de reclame van Ramazzotti die de slogan "La Milano da Bere" uitvond: deze uitdrukking staat voor een tijdperk en is gemeengoed geworden in de Italiaanse taal.

  Ramazzotti amaro reclame Milano da bere

  Ramazzotti Amaro wordt over de hele wereld geëxporteerd en heeft een matige smaak: niet te zoet en niet te sterk. Dit maakt het een geschikt drankje voor elk moment van de dag.


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.