Amaretto zelf maken met pure alcohol of wodka
👩🍳 Makkelijk
⏰ 4 weken maceratietijd
⏰ 2+ weken rijping
Met 96% alcohol en water, of 40% wodka
Meestal worden Italiaanse likeurrecepten gemaakt met pure alcohol voor consumptie . Maar pure alcohol is niet ideaal om de aroma’s van vanille en amandelen te extraheren: het is beter als het alcoholpercentage rond de 40% ligt.
Voor dit recept kunnen we dus 96% alcohol en water mengen, of direct 40% wodka gebruiken, bij voorkeur die met een neutrale smaak.
Amaretto met 30% alcoholpercentage
We laten de ingrediënten macereren in 40% alcohol en pas op het einde van de bereiding voegen we de suiker toe.
Wanneer je suiker toevoegt, neemt het alcoholgehalte af .
Met de hoeveelheid suiker die wij in het recept aangeven, krijg je een amaretto met een alcoholpercentage van 30% . Voilà! Net zoals wat je in de winkel koopt.
🙄 Sommige sites , zelfs grote en bekende, kopiëren onze recepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons amaretto lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore !
Ingrediënten
400 ml alcohol 96% voor consumptie
560 ml water
320 g suiker
60 g zoete ongebrande amandelen
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
1 eetlepel bitter amandel extract
👉 Als alternatief kun je 96% alcohol en water vervangen door 960 ml 40% wodka .
Kaneelstokje, vanillestokje, ongebrande amandelen en bittere amandelen extract. Dit zijn de ingrediënten die we gebruiken om de amaretto te aromatiseren
Hoeveelheid likeur die je krijgt
Met deze hoeveelheden krijg je ongeveer 1 liter Amaretto. Om 2 liter te maken, vermenigvuldig je eenvoudig elk ingrediënt met 2, enzovoort.
Aangezien pure alcohol erg duur is, adviseren wij je om eerst met kleine hoeveelheden te experimenteren. Op de foto's, maken we een halve liter.
Waarom gebruiken we geen bittere amandelen
Bittere amandelen zijn de zaden van abrikozenpitten. Ze bevatten echter een giftige en giftige stof: amygdaline .
We raden je daarom aan niet te experimenteren met deze stoffen, die gevaarlijk kunnen zijn.
"Het consumeren van meer dan drie kleine rauwe abrikozenpitten, of minder dan een half groot zaadje per keer, kan de grenzen van veiligheid verleggen."
Je hebt glazen potten en flessen nodig
Om thuis likeuren te maken, heb je luchtdichte glazen potten nodig, en vervolgens glazen flessen om de likeur in te bottelen.
Zowel potten als flessen moeten worden gesteriliseerd voordat er vloeistof in wordt gegoten.
👉 Sla deze stap niet over : de likeur blijft heel lang in de glazen potten en de aanwezigheid van bacteriën kun je het beste vermijden.
Het steriliseren van potten is eenvoudig en je kunt het doen met kokend water, in de oven of zelfs in de magnetron.
Hoe we Amaretto drinken in Italië
Omdat het een zoete drank is, wordt Amaretto meestal geserveerd als digestief, dus na een maaltijd . Het kan als aperitief worden gebruikt of onafhankelijk van de maaltijd worden gedronken. Het is echter niet bedoeld om samen te worden geserveerd voor lunch of diner.
Het wordt aanbevolen om amaretto-likeur te drinken in gewone likeurglazen met een inhoud van 30 tot 60 ml.
De juiste temperatuur om de amaretto te proeven is de kamertemperatuur: zo worden het amandelaroma van de likeur en de bittere nasmaak versterkt.
In Italië wordt Amaretto puur gedronken. Velen verdunnen het met een kleine hoeveelheid water of ijs: het ijs verzacht echter de smaak van de drank.
Amaretto is ook het ingrediënt van veel cocktails, omdat het goed samengaat met sap: bijvoorbeeld met sinaasappelsap of kersensap.
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.