Laatst bijgewerkt op 12 september 2024

Amaretto zelf maken 🥃

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Amaretto is een aromatische likeur gemaakt van amandelen, bittere amandel extract, specerijen, alcohol, suiker en water. Het is geen distillaat, en daarom kun je het zelf maken. Wij zijn Italianen en delen ons bijgewerkte recept met pure alcohol of wodka.

Een filmpje van de Amaretto die wij op deze pagina maken. Makkelijk en vrij snel met ons originele recept

Met de publicatie van ons nieuwe boek met zelfgemaakte Italiaanse likeurrecepten leek het ons passend om het Amaretto recept ook hier op de site te updaten.

Amaretto behoort niet tot de meest populaire recepten, omdat het niet bepaald eenvoudig is om de smaak of kleur thuis na te bootsen.
Als je het doet met een bereiding als die van limoncello, krijg je een troebele vloeistof, wit als je alleen amandelen gebruikt, en met een smaak die helemaal niet aan Amaretto doet denken.

Het volgende recept is daarom ons origineel, het resultaat van onze experimenten. Na vier weken kun je hem proeven, maar zoals we zullen zien: hoe langer de likeur rijpt, hoe beter.




Om thuis amaretto te maken, laat je de amandelen, kaneel en vanille macereren in een alcoholische oplossing.

De smaak komt echter niet uit een van deze ingrediënten: we voegen er een paar druppels bitteramandelextract aan toe, dat we gemakkelijk kunnen vinden in biologische voedingswinkels of online. We macereren bittere amandelen niet omdat ze giftig zijn, en om deze reden is het noodzakelijk om het kant-en-klare extract te kopen.

De ambergele kleur van amaretto komt van vanille en kaneel. Volg de stappen van ons recept tot op de letter om een likeur te verkrijgen met een heldere kleur, slechts gedeeltelijk ondoorzichtig en vooral met een lekkere amaretto smaak.

Amaretto zelf maken met pure alcohol of wodka


4.7
(19) beoordelingen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 4 weken maceratietijd
  • 2+ weken rijping

Met 96% alcohol en water, of 40% wodka

Meestal worden Italiaanse likeurrecepten gemaakt met pure alcohol voor consumptie. Maar pure alcohol is niet ideaal om de aroma’s van vanille en amandelen te extraheren: het is beter als het alcoholpercentage rond de 40% ligt.

Voor dit recept kunnen we dus 96% alcohol en water mengen, of direct 40% wodka gebruiken, bij voorkeur die met een neutrale smaak.


Amaretto met 30% alcoholpercentage

We laten de ingrediënten macereren in 40% alcohol en pas op het einde van de bereiding voegen we de suiker toe.

Wanneer je suiker toevoegt, neemt het alcoholgehalte af.
Met de hoeveelheid suiker die wij in het recept aangeven, krijg je een amaretto met een alcoholpercentage van 30%. Voilà! Net zoals wat je in de winkel koopt.

Ingrediënten

  • 400 ml alcohol 96% voor consumptie
  • 560 ml water
  • 320 g suiker
  • 60 g zoete ongebrande amandelen
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel bitter amandel extract

👉 Als alternatief kun je 96% alcohol en water vervangen door 960 ml 40% wodka.

Ingrediënten voor zelfgemaakte amaretto
Kaneelstokje, vanillestokje, ongebrande amandelen en bittere amandelen extract. Dit zijn de ingrediënten die we gebruiken om de amaretto te aromatiseren

Hoeveelheid likeur die je krijgt

Met deze hoeveelheden krijg je ongeveer 1 liter Amaretto. Om 2 liter te maken, vermenigvuldig je eenvoudig elk ingrediënt met 2, enzovoort.
Aangezien pure alcohol erg duur is, adviseren wij je om eerst met kleine hoeveelheden te experimenteren. Op de foto's, maken we een halve liter.


Waarom gebruiken we geen bittere amandelen

Bittere amandelen zijn de zaden van abrikozenpitten. Ze bevatten echter een giftige en giftige stof: amygdaline.

We raden je daarom aan niet te experimenteren met deze stoffen, die gevaarlijk kunnen zijn.

"Het consumeren van meer dan drie kleine rauwe abrikozenpitten, of minder dan een half groot zaadje per keer, kan de grenzen van veiligheid verleggen."


Je hebt glazen potten en flessen nodig

Om thuis likeuren te maken, heb je luchtdichte glazen potten nodig, en vervolgens glazen flessen om de likeur in te bottelen.

Zowel potten als flessen moeten worden gesteriliseerd voordat er vloeistof in wordt gegoten.

👉 Sla deze stap niet over: de likeur blijft heel lang in de glazen potten en de aanwezigheid van bacteriën kun je het beste vermijden.
Het steriliseren van potten is eenvoudig en je kunt het doen met kokend water, in de oven of zelfs in de magnetron.

Bereiding

  1. Bereid amandelen en vanille voor


    Amandelen

    Ongebrande amandelen moeten worden geschild voordat he ze in alcohol laat weken.

    Om de schil te verwijderen, dompel ze een paar minuten onder in kokend water: de schil laat gemakkelijk los.
    Snijd vervolgens de amandelen in grote stukken.


    Vanille

    Om een lekkere likeur te maken, gebruik een vanillestokje van goede kwaliteit: en dus niet de gedroogde die je in de supermarkt koopt.

    Snij met een mes het vanillestokje in de lengte door en haal de binnenste pulp eruit. Snijd vervolgens de peul ook in stukjes.

    Een vanillestokje van dichtbij gezien, geopend met een mes om het vruchtvlees eruit te halen
    We halen het vruchtvlees uit het vanillestokje voordat we beide in alcohol onderdompelen

    In het recept gebruiken we zowel de pulp als de stukjes vanillestokje.

  2. Giet de alcohol

    Giet de alcohol en vervolgens het water in de gesteriliseerde potten en schud de pot om ze te mengen.

    Als je wodka gebruikt, giet dan dezelfde totale hoeveelheid in de pot.

  3. Voeg de aromatische ingrediënten toe

    Dompel de amandelen, vanille, kaneel en bittere amandelextract in de alcohol.

    Sluit de pot hermetisch af en bewaar hem op een donkere, koele plaats gedurende minimaal 4 weken.

    Amandelen, kaneel en vanille ondergedompeld in alcohol in een luchtdichte pot. Laten we de pot in het donker zetten.

    Gedurende deze periode geven de ingrediënten via het maceratieproces hun aroma's af aan de alcohol.
    Na een paar dagen zie je de vloeistof van kleur veranderen.

    👉 We schreven 4 weken, maar de vanille en kaneel blijven ook na deze periode aroma's vrijgeven. Als je de ingrediënten langer laat macereren, verkrijg je een amaretto met een intensere smaak en kleur.

  4. Zodra de maceratie is voltooid, filter de alcohol

    De likeur in de pot heeft nu een geeloranje kleur.

    Filter de alcohol uit de aromatische ingrediënten met een fijnmazige zeef.
    Om onzuiverheden goed te verwijderen plaatsen wij tevens een katoenen of papier filter op de zeef.

  5. Voeg de suiker toe

    Voeg als laatste de suiker toe.
    De hoeveelheid suiker die wij hebben aangegeven verlaagt het alcoholgehalte van de amaratto van circa 40% naar 30%.

    Meng langzaam goed totdat de suiker volledig is opgelost in de vloeistof.

    Als je het nu proeft, smaakt de likeur naar Amaretto.

    👉 Als je de hoeveelheid suiker verandert, verandert ook het alcoholgehalte. Suiker speelt ook een rol bij het conserveren van de likeur en daarom kun je de door ons aangegeven hoeveelheid beter niet te veel verlagen.

  6. Bottel de likeur

    Voordat de likeur in de flessen wordt gegoten, moeten ze worden gesteriliseerd, op dezelfde manier als voor de glazen potten.

    Giet de drank met een stalen trechter in de flessen.

    Laat de likeur vervolgens minimaal twee weken rijpen op een koele, donkere plaats.
    Maar zelfs in dit geval geldt: hoe langer hoe beter. Tijdens de rijping vinden er nog steeds chemische reacties plaats tussen de ingrediënten van de likeur, waardoor de smaak geleidelijk verbetert.

Een fles zelfgemaakt amaretto likeur
Het enige dat overblijft is de botteldatum op het etiket te schrijven, zodat we weten wanneer de likeur gerijpt zal zijn.

Buon amaretto! 🥃


Tot 6 maanden bewaren

Je kunt zelfgemaakte amaretto maximaal 6 maanden bewaren op een koele, donkere plaats. Zowel alcohol als suiker helpen de drank te conserveren.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Hoe we Amaretto drinken in Italië

Omdat het een zoete drank is, wordt Amaretto meestal geserveerd als digestief, dus na een maaltijd. Het kan als aperitief worden gebruikt of onafhankelijk van de maaltijd worden gedronken. Het is echter niet bedoeld om samen te worden geserveerd voor lunch of diner.

Het wordt aanbevolen om amaretto-likeur te drinken in gewone likeurglazen met een inhoud van 30 tot 60 ml.

De juiste temperatuur om de amaretto te proeven is de kamertemperatuur: zo worden het amandelaroma van de likeur en de bittere nasmaak versterkt.

In Italië wordt Amaretto puur gedronken. Velen verdunnen het met een kleine hoeveelheid water of ijs: het ijs verzacht echter de smaak van de drank.
Amaretto is ook het ingrediënt van veel cocktails, omdat het goed samengaat met sap: bijvoorbeeld met sinaasappelsap of kersensap.


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.