Laatst bijgewerkt op 22 december 2023

Amaretto zelf maken 🥃

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Amaretto is een aromatische likeur gemaakt van amandelen, bittere amandel extract, kruiden, specerijen, alcohol, suiker en water. Het is geen distillaat: je kunt het zelf maken en het smaakt erg goed. We delen het recept.

Verschillende Italiaanse merken Amaretto
Verschillende Italiaanse merken Amaretto Foto: Infrogmation

Hoewel de naam Amaretto is, behoort het niet tot de categorie van amaro, Italiaanse dranken gemaakt van kruiden. De bekendste Amaretto is die van de stad Saronno, in de provincie Varese, in Lombardije.

Amaretto di Saronno is een van de beroemdste Italiaanse likeuren ter wereld. De smaak doet denken aan die van marsepein, omdat het aroma van bittere amandelen wordt gebruikt om het te bereiden. Het alcoholgehalte is 28 graden.

Op deze pagina vertellen we je over de oorsprong van Amaretto, het recept om Amaretto thuis te maken; en de cocktails met Amaretto die je kunt maken.



Amaretto di Saronno geschiedenis en oorsprong

Zoals veel recepten op basis van amandel, heeft Amaretto di Saronno een oude oorsprong die teruggaat tot 1500.


Het verhaal van Amaretto

Amaretto is verbonden met Bernardino Luini, een schilder die een leerling was van Leonardo Da Vinci.

Bernardino Luini kreeg de opdracht om een fresco te schilderen in de stad Saronno. Het fresco, dat de Madonna en de Aanbidding der Wijzen uitbeeldt, is nog steeds zichtbaar in het Heiligdom van de Beata Vergine dei Miracoli.

Heiligdom van de Beata Vergine dei Miracoli
De koepel van Beata Vergine dei Miracoli

De schilder wordt verliefd op de mooie eigenaar van de herberg waar hij verbleef, en vraagt haar om te poseren als model voor de Madonna op het fresco.

Ze aanvaardt en in ruil daarvoor geeft ze de schilder een amberkleurige drank, bereid met amandelen, suiker, likeur en kruiden. Vanaf dat moment begon de likeur zich te verspreiden in Saronno en in heel Lombardije.

De twee Amaretto producenten in Saronno

Het commerciële succes van Amaretto begon in de jaren 1900, toen Domenico Reina een winkel opende in het centrum van stad Saronno. Dankzij zijn werk is Amaretto zowel in Italië als internationaal bekend.

  • ILLVA Saronno, opgericht door Domenico Reina, die de likeur van het merk Amaretto Disaronno produceert ("Disaronno" en niet "di Saronno", om juridische redenen).

    Amaretto Disaronno reclame

  • Het bedrijf Paolo Lazzaroni & Figli, dat Amaretto produceert onder de merknaam Amaretto Lazzaroni 1851.
    Het bedrijf Lazzaroni produceert ook Amaretti di Saronno, koekjes die de Nederlanders zeker zullen onthouden bitters koekjes.

    Amaretti Di Saronno koekjes reclame
    Vintage reclame van het bedrijf Lazzaroni. Bron: Beniculturali.it

Amaretto zelf maken: Italiaans recept


4.7
(19) beoordelingen

Zelf amaretto maken is eenvoudig en geeft veel voldoening. De ingrediënten zijn ook gemakkelijk te vinden.

Amaretto likeur is geen distillaat. Het is een op alcohol gebaseerde infusie, zoals nocino en limoncello.

Maar let op: het duurt ongeveer 4 maanden voordat de amaretto klaar is. Ook om deze reden is het zelfgemaakte amaretto recept niet zo populair als het limoncello recept, dat je in slechts 3 dagen kunt maken.

Ingrediënten

  • 1/2 liter 96% alcohol
  • 1/2 liter water
  • 350 gram. rietsuiker
  • 250gr. zoete amandelen
  • 1 theelepel bitter amandelextract (optioneel)
  • 1 vanillestokje (optioneel)
  • 1 kaneelstokje (optioneel)
Ingrediënten voor zelfgemaakte amaretto

Welke alcohol om amaretto te maken?

Om aroma's en smaak uit amandelen te halen, heb je alcohol 96% nodig, geschikt voor consumptie.

In Italië is alcohol 96% makkelijk te vinden; niet zo in Nederland.
Dan kun je ook wodka of grappa gebruiken, met een lager alcoholgehalte: je krijgt echter een meer verdund aroma en een minder intense smaak. Om deze reden hebben we naast zoete amandelen ook amandelextract in het recept opgenomen.


Welke amandelen om amaretto te maken?

Wij raden gepelde amandelen aan, die kosten iets meer maar je hoeft de schil niet zelf te verwijderen.

Belangrijk: om amaretto te maken, gebruik geen bittere amandelen.

Bittere amandelen zijn de zaden van abrikozenpitten. Ze bevatten echter een giftige en giftige stof: amygdaline.

We raden je daarom aan niet te experimenteren met deze stoffen, die gevaarlijk kunnen zijn.
Wees voorzichtig, zelfs als je online zoekt: sommige alternatieve informatieblogs beweren dat amygdaline kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Voor meer betrouwbare informatie is het echter beter om een arts of voedingsdeskundige te raadplegen.

"Het consumeren van meer dan drie kleine rauwe abrikozenpitten, of minder dan een half groot zaadje per keer, kan de grenzen van veiligheid verleggen."


De smaak van amaretto

Amaretto kan op smaak worden gebracht met een groot aantal kruiden en specerijen. In ons recept hebben we vanille en kaneel verwerkt. Je kunt natuurlijk naar eigen smaak experimenteren met andere kruiden.

Pas op dat je het niet overdrijft, noch met kruiden, noch met suiker. De hoofdsmaak van amaretto is amandelen, geen kruiden. Suiker ook maakt de drank zachter, en wordt vaak gebruikt in industrieel geproduceerde sterke drank om alcohol van lage kwaliteit te maskeren.


De kleur van amaretto

Een belangrijke opmerking over de kleur van de zelfgemaakte amaretto.

De bruine kleur van Amaretto di Saronno, die je in de winkel koopt, komt waarschijnlijk uit kleurstoffen.

Met ons amaretto recept, krijg je een amaretto met een mestaal transparante kleur. Om de klassieke bruine kleur aan de amaretto te geven, kun je deze tips proberen:

  • in plaats van witte suiker kun je bruine suiker of acaciahoning gebruiken;

  • je kunt proberen gedroogde abrikozen aan de infusie toe te voegen, die een bruine kleur zou moeten geven;

  • amandelextract, optioneel in het recept, geeft naast de smaak ook kleur aan de infusie.


Bereiding

  1. Bereid de alcoholinfusie

    • Hak de gepelde amandelen fijn met een keukenmachine of een keukenmes.

    • Giet de alcohol in een glazen container, die een pot of een fles kan zijn, en voeg de gehakte amandelen toe. Als je andere ingrediënten wilt toevoegen, zoals vanille en de bittere amandelextract, is het tijd om deze ook toe te voegen.

    Sluit de container goed af en laat 40 dagen trekken. Vergeet niet om het mengsel een keer per week te schudden.

  2. Na 40 dagen, filter de infusie

    Filter de alcohol na 40 dagen in een andere container. De vaste delen zijn niet meer nodig.

    In de volgende stap maken we de suikersiroop om in de gearomatiseerde alcohol te verwerken.

  3. Bereid de suikersiroop

    Verwarm in een pan het water en voeg de suiker toe om een dikke siroop te krijgen. Het is niet nodig om het water aan de kook te brengen: het is voldoende dat de suiker volledig is opgelost.

  4. Mix alcohol en suikersiroop

    Voeg de suikersiroop toe aan de gearomatiseerde alcohol en meng goed zodat de twee vloeistoffen zich vermengen.

    Sluit de container vervolgens hermetisch (een glazen fles is prima): het moet nog drie maanden rusten.

  5. Wacht ongeveer drie maanden

    Je hoeft geen haast te hebben: amaretto krijgt smaak terwijl hij in de fles staat. Het resultaat mag niet te bitter, niet te zoet, niet te alcoholisch zijn.

Geniet van je zelfgemaakte amaretto! 🥃


Amaretti di Saronno koekjes

Amaretti di Saronno zijn een soort droge koekjes gemaakt met suiker, amandelen en eiwitten.

Net als de likeur zijn ook de Amaretti-koekjes afkomstig uit de stad Saronno en worden ze geproduceerd door het zoetwarenbedrijf D. Lazzaroni & C., dat nog steeds het geregistreerde handelsmerk "Amaretto di Saronno" heeft (en niet Amaretto Disaronno, de drank van de likeur fabriek).

Amaretti Di Saronno koekjes
Bron: Wikipedia IT

Niet alleen Disaronno: Villa Massa Amaretto met amandelen uit Sicilië

Villa Massa is een likeurproducent met een grote traditie, ook in Nederland bekend, vooral vanwege de limoncello die in Sorrento wordt geproduceerd.

Naast limoncello produceert Villa Massa andere traditionele likeuren uit Zuid-Italië: sinaasappellikeur, mandarijnen, Sorrento walnotenlikeur.

Onlangs heeft Villa Massa ook haar Amaretto, geproduceerd met Siciliaanse amandelen, op de markt gebracht.


Hoe Villa Massa Amaretto wordt gemaakt

Amandel is een van de meest representatieve vruchten van Sicilië. Op het eiland zijn de omstandigheden gunstig voor de groei van amandelen van uitstekende kwaliteit: de temperatuur is het hele jaar door warm en de vulkanische grond is zeer vruchtbaar.

Siciliaanse amandelen hebben een dikke schil die hen beschermt tegen slecht weer. Zo behoudt het fruit binnenin zijn smaak.


De smaak van Villa Massa Amaretto

Het aroma van Villa Massa Amaretto is iets bitterder dan Disaronno. Het verschil is al bij de eerste slok te voelen. Het is een goede keuze als je van Amaretto houdt, maar niet te zoet wilt.
Net als Disaronno heeft ook Villa Massa Amaretto een zachte afdronk van marsepein en vanille.

Amaretto Villa Massa is geboren in Italië, maar is Spaans geworden

Het bedrijf Villa Massa werd in 1890 opgericht in Piano di Sorrento. Vanaf 2006 was 51% van de aandelen van Villa Massa eigendom van Zamora Company, een Spaans familiebedrijf dat likeuren en wijnen van hoge kwaliteit produceert, en dat over de hele wereld doorverkoopt. 49% bleef bij de broers Stefano en Sergio Massa Massa.

In 2017 voltooide Zamora Company de overname van Villa Massa, waarmee 100% van het aandelenkapitaal werd bereikt.

Hoe drink je Amaretto

Omdat het een zoete drank is, wordt Amaretto meestal geserveerd als digestief, dus na een maaltijd. Het kan als aperitief worden gebruikt of onafhankelijk van de maaltijd worden gedronken. Het is echter niet bedoeld om samen te worden geserveerd voor lunch of diner.

Het wordt aanbevolen om amaretto-likeur te drinken in gewone likeurglazen met een inhoud van 30 tot 60 ml.

Amaretto Disaronno reclame

De juiste temperatuur om de amaretto te proeven is de kamertemperatuur: zo worden het amandelaroma van de likeur en de bittere nasmaak versterkt.

In Italië wordt Amaretto puur gedronken. Velen verdunnen het met een kleine hoeveelheid water of ijs: het ijs verzacht echter de smaak van de drank.
Amaretto is ook het ingrediënt van veel cocktails, omdat het goed samengaat met sap: bijvoorbeeld met sinaasappelsap of kersensap.

Amaretto Disaronno mixen: cocktails en recepten


Cocktail Disaronno Orange: Amaretto en sinaasappelsap

Amaretto en sinaasappelsap is een klassiek fris aperitief, snel te bereiden en erg lekker. Ideaal om samen te drinken, op zomeravonden maar ook in de winter.

De bereiding duurt slechts enkele minuten. De cocktail wordt geserveerd in normale glazen van 200 ml.

Ingrediënten voor 3 personen

  • 3 sinaasappels, 1 voor elke persoon

  • 10 ml Disaronno per glas

  • Ijsblokjes

Bereiding

De dosering om de Disaronno Orange cocktail te bereiden is 1 deel likeur en 3 deel sinaasappelsap.

  1. Pers de sinaasappels en giet het sap van een sinaasappel in elk glas

  2. Voeg een deel van de Disaronno-likeur toe aan elk glas

  3. Voeg dan wat ijsblokjes toe en meng snel

  4. Optioneel: je kunt elk glas versieren met een schijfje sinaasappel.

  5. Je Disaronno Orange is klaar om geserveerd te worden.


Koffie met toevoeging van Amaretto ☕

Amaretto Disaronno gaat heel goed samen met koffie. Samen met grappa is het een van de meest gebruikte likeuren in Italië om koffie corretto te maken.

Hier zien we een historische advertentie uit 1982:


Amaretto: aanbiedingen en waar kopen

We raden je aan om Amaretto zelf thuis te maken, want het smaakt heerlijk. Maar mocht je ongeduldig zijn, in Nederland is Amaretto Disaronno te koop in 70CL, 100CL en 150CL flessen in winkels als Gall & Gall.

Casoni Amaretto: een lekker alternatief voor Disaronno en Villa Massa

Casoni Amaretto is een minder bekend alternatief voor de meer populaire Amaretto Disaronno, maar is ook van uitstekende kwaliteit.

Casoni Amaretto wordt geproduceerd door de Casoni distilleerderij, een van de oudste Italiaanse fabrieken in de sector. Het bedrijf Casoni is gevestigd in in de stad Finale Emilia, in de provincie Modena. De evolutie van het dorp Finale Emilia is al 200 jaar verbonden met Casoni.

In de loop der jaren heeft de familie Casoni een ambachtelijk bedrijf ontwikkeld tot een groot bedrijf in de productie van likeuren, die in Italië worden verkocht en over de hele wereld worden geëxporteerd.

Casoni Amaretto heeft een minder zoete smaak dan Amaretto Disaronno, maar heeft altijd een uitgesproken amandelaroma. Casoni Amaretto heeft ook een voordeel: in Nederland wordt hij voor een lagere prijs verkocht dan zijn concurrenten, Disaronno en Villa Massa.

Net als de andere amaretto-merken heeft Casoni een alcoholpercentage van 28%. De fabrikant stelt voor om ervan te genieten in combinatie met een dessert of ijs.


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel