Laatst bijgewerkt op 8 december 2021

Biscotti 🍪 Italiaanse koekjes

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Heb je ooit een Italiaans koekje gegeten? Met chocolade, walnoten, amandelen, Italiaanse koekjes zijn heerlijk. De meest populaire en waar je ze kunt vinden in Nederland


Als je door de gangpaden van een Italiaanse supermarkt loopt, zul je verrast zijn door de grote ruimte gewijd aan koekjes en snacks.

In Italië zijn koekjes bij iedereen geliefd, zowel bij het ontbijt als overdag, bijvoorbeeld als tussendoortje (de beroemde merenda, zoals de Italianen het noemen).

Zoals New York Times schrijft,

In de populaire verbeelding is Italië een land waar mensen verse tomaten, pasta, olijfolie van eerste persing en andere hoofdbestanddelen van het mediterrane dieet eten. In de praktijk worden Italianen verenigd door een onverzadigbare honger naar snacks.

Kinderen eten koekjes als ontbijt. Zo ook veel van hun ouders. En we geven het toe: wij van Alle Italiaanse horen daar ook bij 😇

De populariteit van Italiaanse koekjes is te danken aan traditie en cultuur, want alle Italiaanse regio's hebben hun eigen speciale recepten voor handgemaakte koekjes. En het is ook te danken aan de marketing van de grote koekjes fabrikanten, vooral sinds het midden van de jaren zeventig.

In het Italiaans worden koekjes biscotti genoemd, wat letterlijk "twee keer gekookt" betekent: juist om een product te krijgen dat niet meteen bederft, minder delicaat dan een vers product, maar makkelijk te bewaren omdat het weinig water bevat.

Koekjes in Italië worden geproduceerd met cacao, met chocolade schilfers, met room, met citroen: en ze zijn allemaal lekker om in melk, thee en koffie te worden gedompeld.

Op deze pagina presenteren we de meest populaire Italiaanse koekjes en merken, die je misschien al kent: als we een pakje koekjes uit Italië brengen, zijn onze vrienden en collega's altijd enthousiast.

InhoudsopgaveWelke Italiaanse koekjes kiezen?

Samen met de combinatie van croissant en cappuccino, zijn koekjes de ruggengraat van het Italiaanse ontbijt.

Mulino Bianco merk achtergrond
"Herinner je je die koekjes die smaakten naar boter, melk en tarwe? Zoek ze morgenochtend bij Mulino Bianco", zegt de slogan

Naast cappuccino en brioches behoren koekjes tot de meest populaire voedings voor het ontbijt. Koekjes zijn gebruiksklaar, ideaal als je weinig tijd hebt, je handen niet vuil maken en perfect doorweken in melk.

Voordat we beginnen met onze lijst met Italiaanse koekjes, willen we je enkele suggesties geven over de verschillende soorten koekjes.


Check de voedingstabellen en calorieën

Koekjes zijn meestal vrij calorierijk: zelfs als ze erg lekker zijn, is het beter om ze niet te veel te consumeren.

Sommige koekjes worden op de markt gebracht als rijk aan "gezonde" ingrediënten, maar zijn nog steeds industriële producten.

Koekjes bevatten veel koolhydraten en vetten, daarom zijn ze zo lekker. Voor zelfgemaakte koekjes gebruik je meestal boter; aan de andere kant bevatten industriële koekjes vaak verzadigde vetzuren die schadelijk zijn voor het cardiovasculaire systeem.

Volkoren koekjes

Als je kiest voor volkoren koekjes, kun je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bereiken. Koekjes moeten echter deel uitmaken van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, rijk aan fruit, groenten en granen.


Wat is de juiste hoeveelheid koekjes om te eten?

Het hangt natuurlijk af van het soort cookies. De aanbevolen dagelijkse portie per persoon is ongeveer 30 g, wat overeenkomt met een verschillend aantal koekjes.

Een Pavesi Chocolade Gocciola weegt 12 g, dus het aanbevolen aantal is iets meer dan 2.
Of kun je 4 Pan di Stelle koekjes eten, die 7 gram wegen.

Nadat we deze noodzakelijke uitgangspunten hebben gemaakt, gaan we nu verder met het hart van ons artikel: laten we het hebben over onze favoriete Italiaanse koekjes.

De rivaliteit tussen Ferrero en Barilla

In januari 2018 introduceerde Barilla Pan di Stelle Biscocrema, een spread gemaakt van chocolade en 100 procent Italiaanse hazelnoten. Een duidelijke agressie naar Nutella.

Ferrero, het bedrijf dat Nutella produceert, reageerde snel.
Begin 2019 bracht en testte het bedrijf Nutella Biscuits, een zandkoeje met een hart van Nutella hazelnootpasta, in andere landen zoals Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Dit om buzz en vraag onder Italianen te verspreiden.

Nutella Biscuits zakje

De release van Nutella Biscuits in Italië gebeurde met een enorme publiciteitscampagne voor de koekjes. Nutella Biscuits kwam in november 2019 op de Italiaanse markt. Het was een enorm succes.

Een maand later antwoordde Pan di Stelle en onthulde Pan di Stelle Biscocrema: een concurrent van Nutella Biscuits koekjes, gegarneerd met de iconische Pan di Stelle ster gemaakt van room.

Mulino Bianco koekjes

Mulino Bianco merk achtergrond

Mulino Bianco is een Italiaans merk dat snacks en koekjes produceert. Net als veel andere Italiaanse koekjesproducenten is Mulino Bianco een bedrijf dat tot de Barilla-groep behoort, die bekend staat om zijn pasta.

Mulino Bianco is waarschijnlijk het bekendste merk koekjes en snacks in Italië.
Wij bij Alle Italiaanse zijn opgegroeid met het dippen van deze koekjes in zijn beroemde kom, genaamd il coccio, die werd verkregen door punten te verzamelen.

Coccio Mulino Bianco kom

Het merk Mulino Bianco werd in 1974 opgericht om de bakkerijproductie van Barilla, historisch verbonden met pasta, te onderscheiden.

In de loop der jaren heeft Mulino Bianco tientallen koekjes gemaakt, met verschillende meelsoorten, chocolade, fruit, die min of meer succesvol zijn geweest.

Barilla is een steeds grotere industriële groep geworden, heeft belangrijke merken zoals Pavesi opgenomen en nieuwe lijnen geïntroduceerd zoals Pan di Stelle, een van de meest succesvolle koekjes in Italië.

De beste Italiaanse koekjes die je ook in Nederland kunt kopen


Pan Di Stelle - Mulino Bianco

Pan di Stelle zijn ronde cacao koekjes, bedekt met kleine glazuursterren. Ze worden geproduceerd sinds 1983 en behoren tot de meest succesvolle Italiaanse koekjes, zelfs in het buitenland.

Traditioneel waren er 7 glazuursterren, dat werden er 11 in 2007. Meer recentelijk is Pan di Stelle een apart merk geworden binnen Mulino Bianco en heeft het een eigen productlijn, zoals cakes en brioches.

Je kunt Pan di Stelle koekjes ook gebruiken om thuis desserts te maken, bijvoorbeeld taarten en ijs.

Een Pan di Stelle koekje weegt 7,3 gram en bevat 38 calorieën.


Macine - Mulino Bianco

Macine zijn koekjes op basis van slagroom, gemaakt in 1984.

Macine Mulino Bianco Italiaanse koekjes

Ze hebben de vorm van een donut met een gat in het midden: als kinderen speelden we ermee door onze vinger of tong te steken.
Ze zijn perfect om in melk of koffie te weken. Dankzij hun roomsmaak eten we ze graag samen met chocolade, bijvoorbeeld samen met Nutella.

Een Macine Mulino Bianco koekje weegt 13 gram en bevat 63 calorieën.


Gocciole al cioccolato – Pavesi

Pavesi is een koekjes fabrikant opgericht in 1937 in Novara, Piemonte. In Italië is Pavesi, zelfs vóór de Gocciole, beroemd om de Pavesini koekjes.

Gocciole Pavesi ontstond in 1984: het zijn zandkoekjes met chocoladedruppels. Ze hebben de vorm van een druppel, vandaar de Italiaanse naam Gocciole, wat "druppels" betekent.

Chocolade Gocciole zijn perfect voor zowel het ontbijt: Pavesi's reclame is er altijd op gericht geweest om ze te eten om de dag mee te beginnen. Een van de meest recente slogans is: "verander je dag van dit naar dit".
Sinds 1999 zijn de Gocciole niet alleen met chocolade, maar is er ook de variant met de smaken Cappuccino en Gianduia.

Een Chocolade Gocciola koekje weegt 12 gram en bevat 57 calorieën. Naar onze mening is het de moeite waard.


Volg onze pagina over Italiaanse koekjes

Kijk op deze pagina. We verrijken het met de meest populaire Italiaanse koekjes, die je ook hier in Nederland kunt vinden en genieten.


Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.