Laatst bijgewerkt op 23 mei 2023

Italiaanse literatuur 📚 Boeken uit Italië

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Wat zijn de mooiste romans in de Italiaanse literatuur? Wij zijn Italianen presenteren de meest succesvolle schrijvers en boeken van de afgelopen jaren.

Italiaanse boeken uit de jaren 2000Italiaanse boeken uit de jaren 1900Het verkennen van de Italiaanse literatuur kan overweldigend lijken, omdat de productie erg rijk is.
Er is veel informatie op internet, maar deze wordt niet altijd op een gestructureerde manier gepresenteerd. Beroemde Italiaanse schrijvers die tegenwoordig veel boeken verkopen, worden vermengd met de auteur uit het verleden die Italianen op school studeren.

Op deze pagina maken we een grote lijst met Italiaanse boeken, in een poging wat orde te scheppen. We groeperen de boeken in categorieën die gemakkelijk te begrijpen zijn, zelfs voor degenen die nog nooit een Italiaans boek hebben gelezen.

Laten we deze pagina beetje bij beetje bijwerken. Om te beginnen hebben we de boeken per decennia verdeeld - we kijken naar de boeken van de jaren 2020 en 2010. • De acht bergen - Paolo Cognetti

  De acht bergen op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Cognetti
  Uitgever N.v.t.
  Verschenen 240

  De acht bergen is de roman waardoor Paolo Cognetti bekend werd bij het internationale publiek.

  De roman werd in november 2016 in Italië gepubliceerd door Einaudi en in 2019 in Nederland door De Bezige Bij. De Italiaanse titel van het boek is Le otto montagne.
  Het boek gaat over vriendschap en eenzaamheid, in een verhaal waarin de berg de hoofdrol speelt.

  In 2017 won het boek de Strega Award. Cognetti's roman is vertaald in 40 talen.

  Lees de samenvatting en de recensie van De acht bergen.

 • De buitenjongen - Paolo Cognetti

  De buitenjongen op bol.com
  Bindwijze E-book
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Cognetti
  Uitgever De Bezige Bij
  Verschenen 114

  De buitenjongen (Il ragazzo selvatico), gepubliceerd in Italië in 2013, is de tweede roman van Paolo Cognetti die in het Nederlands is vertaald - na Sofia draagt altijd zwart (Sofia si veste sempre di nero), en vóór het zeer beroemde De acht bergen. Het is Cognetti's eerste boek gewijd aan de bergen en aan de ontdekking van jezelf dankzij de eenzame ervaring van het leven in de wildernis.

  Een paar winters geleden maakte ik een moeilijke tijd door. [..] Ik was dertig en voelde me futloos,verloren en ontgoocheld, zoals je je voelt waneer iets wat je onderneemt op niets uitloopt. [..] En voraal schreef ik niet, wat voor mij gelijkstaat aan niet slapen of niet eten: het was een leegte zoals ik die nog nooit eerder had ervaren.

  — Paolo Cognetti, De buitenjongen

  Lees de samenvatting en de recensie van De buitenjongen.

 • Zonder de top te bereiken - Paolo Cognetti

  Zonder de top te bereiken op bol.com
  Bindwijze Hardcover
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Cognetti
  Uitgever De Bezige Bij
  Verschenen 144

  Zonder de top te bereiken - een reis door de Himalaya (Senza mai arrivare in cima is de Italiaanse titel), is het derde boek van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti gewijd aan de bergen, na De buitenjongen (2013) en na het grote internationale succes van De acht bergen (2016).

  Toen hij de leeftijd van 40 bereikte, legt Cognetti uit dat hij "het afscheid wilde vieren van dat verloren koninkrijk dat de jeugd is".

  Samen met twee vrienden vertrok hij naar de Himalaya. Zonder de top te bereiken is het verhaal van hun reis. En het is een verhaal vol passie, typisch voor de stijl van Cognetti. Het is geen verhaal van avontuur en extreme beklimmingen: het is in plaats daarvan het filosofische verhaal van een reis bestaande uit mensen, vriendschap en landschappen; en de manier van leven van de Himalaya bevolking.

  Zonder de top te bereiken verscheen in 2018 in Italië. Vanaf 2020 is het ook beschikbaar in het Nederlands, uitgegeven door De De Bezige Bij.

  Lees de samenvatting en de recensie van Zonder de top te bereiken.

 • Het geluk van de wolf - Paolo Cognetti

  Het geluk van de wolf op bol.com
  Bindwijze Hardcover
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Cognetti
  Uitgever De Bezige Bij
  Verschenen 208

  Na de eerste romans die zich afspelen in Milaan, zoals in Sofia draagt altijd zwart, en in New York met een reeks korte verhalen en documentaires, keert Paolo Cognetti terug met een nieuw boek over de zoektocht naar zichzelf door de ervaring van het leven in de bergen.

  Zijn nieuwe boek Het geluk van de wolf (La felicità del lupo is de Italiaanse titel), in het Nederlands vertaald door uitgeverij De Bezige Bij, volgt het internationale succes van De acht bergen.

  De berg die door Cognetti wordt verteld, is de plek waar de levens van eenzame mensen elkaar ontmoeten.
  De personages in de roman vluchten ergens voor en zijn tegelijkertijd op zoek naar hun eigen thuis, een plek om gelukkig te zijn.

  De roman werd in Italië gewaardeerd om zijn eenvoud: in de fictieve locatie van Fontana Fredda, komen en gaan de hoofdpersonen, net als de seizoenen. En zoals de wolven, waarvan wordt gezegd dat ze na bijna een eeuw afwezigheid weer in het bos zijn teruggekeerd.

  Lees de samenvatting en de recensie van Het geluk van de wolf.

 • Kind 39 - Ilaria Tuti

  Teresa Battaglia 1 - Kind 39 op bol.com
  Bindwijze E-book
  Taal nl
  Auteur(s) Ilaria Tuti
  Uitgever Ilaria Tuti
  Verschenen 326

  Kind 39 is de debuutroman van de Friuliaanse schrijfster Ilaria Tuti.

  Het boek verscheen in 2018 met de Italiaanse titel Fiori sopra l'inferno, en was meteen een succes in Italië en in het buitenland.

  De roman is een mysterievolle thriller die zich afspeelt in een bergdorp: een verhaal dat fictie combineert met echte plaatsen en gebeurtenissen.
  De setting en karakterisering van de personages droegen bij aan het succes van het boek.
  De hoofdpersoon, commissaris Teresa Battaglia, speelt ook een centrale rol in de volgende boeken van Ilaria Tuti.

  Kind 39 is uitgebracht in meer dan 20 landen.

  Lees de samenvatting en de recensie van Kind 39.

 • De slapende nimf - Ilaria Tuti

  Teresa Battaglia 2 - De slapende nimf op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Ilaria Tuti
  Uitgever Xander Uitgevers B.V.
  Verschenen 464

  De slapende nimf (Ninfa dormiente in het Italiaans) is het tweede thrillerboek geschreven door Ilaria Tuti en vertaald in het Nederlands. In Nederland werd het boek in 2020 uitgegeven door Xander Uitgevers, evenals de bestseller Kind 39.

  In De slapende nimf keert de commissaris Teresa Battaglia terug, een personage dat geliefd is bij de lezers van Ilaria Tuti, en een van de meest fascinerende en complexe onderzoekers van de recente Italiaanse literatuur.

  Net als Ilaria Tuti's andere romans speelt De slapende nimf zich ook af in de bergen en valleien van haar regio, Friuli. Een land aan de grens met Slovenië dat de schrijfster in detail beschrijft; om ons de oude tradities en folklore te laten weten van de mensen die daar wonen.

  Lees de samenvatting en de recensie van De slapende nimf.

 • Bloemen van steen - Ilaria Tuti

  Bloemen van steen op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Ilaria Tuti
  Uitgever Cargo
  Verschenen 336

  Bloemen van steen (Fiore di Roccia is de italiaanse titel) is een historische roman van de Italiaanse schrijfster Ilaria Tuti, uitgegeven in Italië door Longanesi in 2020 en in Nederland door uitgeverij Cargo in 2021.

  Met dit boek wijkt Ilaria Tuti tijdelijk af van het thrillergenre van haar eerste twee boeken. Ze vertelt ons het vergeten verhaal van de Portatrici carniche ("portatrici" betekent "draagsters"): vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een centrale rol speelden in de regio Friuli.

  De auteur legt uit dat ze zich losmaakte van het thrillergenre omdat ze dit verhaal wilde vertellen voordat het verloren ging.

  En we zijn heel blij dat Ilaria Tuti een boek heeft geschreven over het thema van de dragsters: Bloemen van steen is een spannende en ontroerende roman, waardoor we nog meer verliefd zijn geworden op de Italiaanse schrijfster.

  Lees de samenvatting en de recensie van Bloemen van steen.

 • De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano

  De eenzaamheid van de priemgetallen op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Giordano
  Uitgever De Bezige Bij
  Verschenen 318

  De eenzaamheid van de priemgetallen is de eerste roman van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano, gepubliceerd in 2008.
  Het boek won zowel de Premio Strega als de Premio Campiello Opera Prima, twee van de belangrijkste literaire prijzen in Italië.

  Het boek gaat over eenzaamheid en het onvermogen om te communiceren. Een jongen en een meisje zoeken elkaar hun hele leven op, ze raken elkaar aan maar vinden elkaar nooit echt.
  Een boeiend verhaal dat de eenzaamheid van veel jongeren beschrijft.

  In 2010 werd een film gemaakt van de roman van Paolo Giordano, geregisseerd door Saverio Costanzo.

  Lees de samenvatting en de recensie van De eenzaamheid van de priemgetallen.

 • De hemel verslinden - Paolo Giordano

  De hemel verslinden op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Giordano
  Uitgever De Bezige Bij
  Verschenen 464

  Tien jaar na De eenzaamheid van de priemgetallen keert Paolo Giordano terug naar het vertellen over jeugd en de overgang naar volwassenheid.

  De hemel verslinden is een roman die ook de volwassenheid van Paolo Giordano als schrijver markeert. Het is een bildungsroman die de groei van vier vrienden in twee decennia volgt en zich afspeelt in Puglia.

  Een ambitieus en krachtig verhaal over jeugd, liefde, teleurstelling en het gevoel van leven van de jonge hoofdpersonen.
  De roman werd zeer gewaardeerd in Italië en verraste zelfs degenen die niet van De eenzaamheid van de priemgetallen hielden.

  Lees de samenvatting en de recensie van De hemel verslinden.

 • Het menselijk lichaam - Paolo Giordano

  Het menselijk lichaam op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Paolo Giordano
  Uitgever De Bezige Bij
  Verschenen 320

  Na het uitstekende debuutboek De eenzaamheid van priemgetallen publiceert Paolo Giordano zijn tweede roman, Het menselijk lichaam.

  De schrijver besloot een verhaal te vertellen dat zich afspeelt onder soldaten in Afghanistan, na een bezoek aan Italiaanse troepen in 2010.

  Het boek vertelt de relatie tussen de soldaten die gestationeerd zijn in de Forward Operating Base "Ice", een rechthoek van zand in de Afghaanse woestijn. De bewoners van de basis zijn jongens van dezelfde leeftijd als de schrijver.

  Ondanks de compleet andere setting dan in de eerste roman, worden sommige thema's gedeeld met De eenzaamheid van priemgetallen: vooral jeugd en de overgang naar volwassenheid.

  De roman van Paolo Giordano gaat niet over de oorlog, maar de reden die elk van die jongens ertoe bracht om in Afghanistan te gaan vechten - een emotioneel conflict, met andere mensen, met hun familie of met zichzelf.

  Lees de samenvatting en de recensie van Het menselijk lichaam.

 • De kolibrie - Sandro Veronesi

  De kolibrie op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Sandro Veronesi
  Uitgever Prometheus
  Verschenen 336

  Sandro Veronesi publiceerde in 2020 De Kolibrie, met de italiaanse uitgever La nave di Teseo. Het is een van de meest bekende en bekroonde boeken van de vele die door Sandro Veronesi zijn geschreven. Het is ook de roman met een Italiaanse schrijver die in 2020 zijn tweede Premio Strega won.

  De kolibrie is een roman over pijn, maar ook over de kracht van het leven. De hoofdpersoon Marco Carrera is een personage met veel ongelukkige gebeurtenissen. Maar het is als een kolibrie, het beweegt zijn vleugels zeer snel, overwint moeilijkheden en blijft onbeweeglijk waar het is.

  Een boek over veerkracht en een mooi verhaal over de familiegeschiedenis van een moderne held.

  Lees de samenvatting en de recensie van De kolibrie.

 • Ik ben niet bang - Niccolò Ammaniti

  Ik Ben Niet Bang op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Niccolo Ammaniti
  Uitgever Niccolo Ammaniti
  Verschenen 206

  Ik ben niet bang (Io non ho paura is de originele Italiaanse titel) is de roman, gepubliceerd in 2001, die Niccolò Ammaniti bekend maakte bij het grote publiek, zowel Italiaans als internationaal.

  De roman speelt zich af op het platteland van Zuid-Italië en is een verhaal over de kinderen en de volwassenen van een klein dorp. Het centrale thema van de roman is solidariteit en menselijkheid, en de moed om daarvoor te kiezen en de consequenties daarvan te dragen.

  Het boek, uitgegeven in Nederland door Lebowski, inspireerde ook tot de gelijknamige film, geregisseerd door Gabriele Salvatores.

  Lees de samenvatting en de recensie van Ik ben niet bang.

 • Ik haal je op, ik neem je mee - Niccolò Ammaniti

  Ik haal je op, ik neem je mee op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Niccolo Ammaniti
  Uitgever Niccolo Ammaniti
  Verschenen 420

  Ik haal je op, ik neem je mee (Ti prendo e ti porto via) is het tweede boek geschreven door Niccolò Ammaniti, gepubliceerd in Italië in 1999.

  Het is een van de meest bekende en geliefde boeken van Ammaniti. Zoals de New York Times schreef, de roman begint als een provinciaal verhaal, het eerst wegzakt in het drama. Het is een Amarcord, met karakter.

  Net als veel andere boeken van de Italiaanse schrijver vertelt de roman de verwevenheid van de levens van vele personages. Personages die een beetje versuft zijn, hebben een rommelig en problematisch leven.
  Hun paden ontmoeten elkaar, verteld op een grappige maar ook tragische manier, voordat ze het onverwachte einde bereiken.

  Ook in het buitenland was Ik haal je op, ik neem je mee erg populair, omdat het een typisch Italiaans verhaal vertelt met de indringende stijl van Ammaniti.

  Lees de samenvatting en de recensie van Ik haal je op, ik neem je mee.

 • Zo God het wil - Niccolò Ammaniti

  Zo God Het Wil op bol.com
  Bindwijze Hardcover
  Taal nl
  Auteur(s) Niccolo Ammaniti
  Uitgever Niccolo Ammaniti
  Verschenen 446

  Vijf jaar na het succes van Ik ben niet bang, is Niccolò Ammaniti terug met Zo God het wil (Come Dio comanda), gepubliceerd in Italië in 2006 en winnaar van de prestigieuze Strega prijs in 2007.

  Net als in Ik haal je op, ik neem je mee is de hoofdpersoon een tiener: Cristiano Zena. Samen met zijn vader Rino vecht Cristiano tegen de wereld in de achtergestelde en gewelddadige periferie van Noordoost-Italië.

  Net als in het vorige "Het Laatste Oudejaar Van De Mensheid", wisselt het boek de verhalen van de hoofdpersonen wier levens met elkaar verbonden zijn in een wervelende climax van gebeurtenissen.
  In Nederland werd het boek uitgegeven door Lebowski.

  Lees de samenvatting en de recensie van Zo God het wil.

 • De vier Napolitaanse romans van Elena Ferrante

  Elena Ferrante publiceerde in 2011 De geniale vriendin, het eerste deel van een tetralogie die de relatie van diepe vriendschap tussen de twee hoofdpersonen vertelt, van kindertijd tot ouderdom.

  • De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendin (L'amica geniale), 2011

   De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendin op bol.com
   Bindwijze Paperback
   Taal nl
   Auteur(s) Elena Ferrante
   Uitgever Elena
   Verschenen 336

   Het eerste boek begint met het verhaal verteld door Elena, een van de twee hoofdpersonen, inmiddels bejaard.
   Elena, bekend als Lenù, herinnert zich de lange vriendschap met Lila, vanaf de kindertijd - wanneer de twee schoolgenoten zijn - en vervolgens tot de adolescentie.

   Hun verhaal speelt zich af in de stad Napels, in de naoorlogse periode.
   Vanaf het allereerste boek wordt de lezer begeleid door de effectieve stijl van Ferrante, die het verhaal van de twee vrienden boeiend en bijzonder weet te maken.

   Lees de samenvatting en de recensie van De geniale vriendin.

  • De Napolitaanse romans 2 - De nieuwe achternaam (Storia del nuovo cognome), 2012

   De Napolitaanse romans 2 - De nieuwe achternaam op bol.com
   Bindwijze Paperback
   Taal nl
   Auteur(s) Elena Ferrante
   Uitgever Wereldbibliotheek
   Verschenen 480

   Het tweede boek van de Geniale serie neemt het verhaal van de vorige roman over, waarbij Lila trouwt terwijl ze nog minderjarig is.

   Het verhaal gaat verder met de relatie tussen de twee vrienden die complexer wordt, tussen genegenheid, nabijheid en kleine jaloezie. Net als in het eerste boek kan de literaire stijl van Elena Ferrante het dagelijks leven boeiend maken. De lezer, nu dol op de serie, wordt tot de laatste pagina begeleid door de effectieve schrijfstijl van Ferrante.

   Lees de samenvatting en de recensie van De nieuwe achternaam.

  • De Napolitaanse romans 3 - Wie vlucht en wie blijft (Storia di chi fugge e di chi resta), 2013

   De Napolitaanse romans 3 - Wie vlucht en wie blijft op bol.com
   Bindwijze Paperback
   Taal nl
   Auteur(s) Elena Ferrante
   Uitgever N.v.t.
   Verschenen 416

   In het derde boek zijn Lila en Elena volwassen. De eerste bleef in Napels en voedde haar zoon Gennaro op samen met Enzo, een man die haar hielp na haar scheiding. Ze is ontevreden over haar baan en haar liefdesleven, maar ze geeft niet op en zal haar verlossing vinden.

   Elena is verwikkeld in een liefdeloos huwelijk met Pietro, die behoort tot een bekende familie in Florence. Ze is moeder, huisvrouw en begint haar werk als schrijfster. Elena's personage is in feite het alter ego van Ferrante.

   Het boek gaat ook in op maatschappelijke vraagstukken die de achtergrond vormen van de verhalen van de twee vrienden: bijvoorbeeld de echtscheiding, de 68ers-beweging, en de Camorra.

   Lees de samenvatting en de recensie van Wie vlucht en wie blijft.

  • De Napolitaanse romans 4 - Het verhaal van het verloren kind (Storia della bambina perduta), 2014

   De Napolitaanse romans 4 - Het verhaal van het verloren kind op bol.com
   Bindwijze Paperback
   Taal nl
   Auteur(s) Elena Ferrante
   Uitgever Wereldbibliotheek
   Verschenen 480

   In het vierde boek van de serie beschrijft Elena Ferrante voor de laatste keer de diepe band die Lina en Elena verenigt.

   In dit boek is Elena weggelopen met Nino, die ze ziet als de liefde van haar leven.
   Lila bleef in Napels, is betrokken bij familierelaties en heeft succes geboekt als tech ondernemer.

   De twee vrienden botsen, beïnvloeden elkaar, drijven uit elkaar en vinden elkaar dan weer.
   Door de gebeurtenissen van het leven ontdekken de twee vrouwen zichzelf en vernieuwen ze hun vriendschapsband.

   Lees de samenvatting en de recensie van Het verhaal van het verloren kind.

 • De verborgen dochter (La figlia oscura), 2006

  De verborgen dochter op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Elena Ferrante
  Uitgever Wereldbibliotheek
  Verschenen 160

  De verborgen dochter is de derde roman van Elena Ferrante, geschreven in 2006. In Italië werd de roman uitgegeven door E/O, de historische uitgeverij die de relaties met de mysterieuze schrijfster verzorgt.

  De serie van De geniale vriendin, waarvoor Elena Ferrante over de hele wereld beroemd is, vertelt de vriendschap tussen twee vrouwen van kinds af aan tot op hoge leeftijd.

  De verborgen dochter daarentegen is een verhaal over de complexe relatie tussen moeder en dochters, een verhaal dat je verbaast en sprakeloos maakt.

  In tegenstelling tot de quadrilogie van De geniale vriendin is De verborgen dochter een kort boekje, slechts 160 pagina's in de Nederlandse uitgave van de Wereldbibliotheek. Je leest het in een dag uit, maar het is een verhaal dat lang zijn sporen nalaat.

  Lees de samenvatting en de recensie van De verborgen dochter.

 • Het leugenachtige leven van volwassenen - Elena Ferrante

  Het leugenachtige leven van volwassenen op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Elena Ferrante
  Uitgever Wereldbibliotheek
  Verschenen 336

  Vijf jaar na het laatste hoofdstuk van de beroemde serie De geniale vriendin keert Elena Ferrante terug met een nieuw literair werk: Het leugenachtige leven van volwassenen.
  Het nieuwe verhaal neemt de thema's en gevoelens over van een bildungsroman, waaraan de mysterieuze schrijver ons heeft gewend.

  De hoofdpersoon en verteller van het "Het leugenachtige leven van volwassenen" is opnieuw een meisje: in het centrum van het verhaal staat de overgang van kindertijd naar volwassenheid.
  In de 330 pagina's van de roman Giovanna, zal de hoofdpersoon de verwarde relaties van de volwassen wereld ontdekken.

  Ook de plaats waar het verhaal zich afspeelt ligt dicht bij die van De geniale vriendin. We zijn nog steeds in Napels, ook al woont de hoofdpersoon in een heel andere buurt dan die van Elena en Lila.

  Lees de samenvatting en de recensie van Het leugenachtige leven van volwassenen.

 • In de marge (I margini e il dettato), 2021

  In de marge op bol.com
  Bindwijze E-book
  Taal nl
  Auteur(s) Elena Ferrante
  Uitgever Wereldbibliotheek
  Verschenen 63

  In de marge is de Nederlandse vertaling van I margini e il dettato, het nieuwste boek van Elena Ferrante.

  Het boek is geen roman, maar een verzameling van vier essays; gepubliceerd in Italië in november 2021, vertaald door Ann Goldstein en gepubliceerd in het Engels in maart 2022.

  In het boek, Ferrante vertelt wat schrijven en literatuur voor haar zijn.
  Voor veel lezers deden de vier essays van In de marge denken aan een eerder werk van Elena Ferrante, Frantumaglia.

  Lees de samenvatting en de recensie van In de marge.

 • Into the Labyrinth - Donato Carrisi

  Into the Labyrinth (in het Italiaans L'uomo del labirinto) is de achtste roman van de schrijver Donato Carrisi, gepubliceerd in 2017.

  Het boek is het derde boek in de serie van Mila Vasquez, die in totaal uit vier romans bestaat. De andere drie zijn De Souffleur (Il Suggeritore, 2009), The Vanished Ones (L'ipotesi del male, 2013) en Il gioco del Suggeritore (2018).

  Into the labyrinth is ook de titel van een film uit 2019, de tweede film als regisseur van Donato Carrisi. Als acteurs zijn er Valentina Bellè, Toni Servillo, Dustin Hoffman.

  De roman begint met de verdwijning van Samantha, een 13-jarig meisje dat tot dan toe een normaal leven leidt.
  Samantha wordt pas 15 jaar later gevonden. In een ziekenhuisbed en nu 28 jaar oud, kan ze niet uitleggen hoe ze wist te ontsnappen en waarom ze daar is. Al die jaren houdt een psychopaat haar gevangen in een ondergronds labyrint.

  Het verhaal trekt de aandacht van kranten en televisie, die de ontvoerder de naam "De man van het labyrint" geven.
  Hoe heeft Samantha de afgelopen 15 jaar overleefd? Wie is de ontvoerder en waarom deed hij het?

  Into the labyrinth is een van Carrisi's romans die het meest wordt gewaardeerd door het publiek. Met deze roman behaalde de schrijver in totaal 3 miljoen verkochte boeken.

  De roman begint met een zacht tempo, en krijgt steeds meer toon naarmate je dichter bij het einde komt. Finale die, zoals gebruikelijk in de thrillers van Carrisi, vol wendingen zit. Het vermogen van Carrisi ligt precies hierin: de lezer aan het twijfelen brengen over alle personages. Tot het einde begrijp je nooit wie ik werkelijk ben, achter de schijn.

  Citaat uit het boek

  De menselijke natuur was in staat tot genialiteit en schoonheid, maar ook tot donkere en misselijkmakende afgronden.

 • The Girl in the Fog - Donato Carrisi

  The Girl in the Fog op bol.com
  Bindwijze Digitaal luisterboek
  Taal en
  Auteur(s) Donato Carrisi
  Uitgever Little Brown UK
  Verschenen 09:16:49

  The Girl in the Fog (2015) is de zesde roman van Donato Carrisi, de bestverkochte Italiaanse thrillerschrijver ter wereld: een miljoen exemplaren alleen met zijn boek De Souffleur.

  In 2017 was Carrisi ook de scenarioschrijver en regisseur van de film met dezelfde naam The Girl in the Fog. De film is geïnspireerd op de roman en heeft sterren als Toni Servillo en Jean Reno. De film is ook het regiedebuut van Donato Carrisi, die een David di Donatello won voor beste nieuwe regisseur.

  De nacht waarop alles verandert, is een nacht van ijs en mist in Avechot, een verre stad midden in de Alpen.
  Misschien was het juist de mist die speciaal agent Vogel's auto in een greppel dreef. Vogel is ongedeerd maar in shock. Hij weet niet meer waarom hij daar is en hoe hij daar is gekomen.

  Het is nu twee maanden geleden dat een meisje uit het dorp in de mist verdween. In eerste instantie werd gedacht dat het meisje vrijwillig van huis was weggelopen. Toen werd gedacht aan een ontvoering, en de zaak werd een groot mediaverhaal.

  Dit is de specialiteit van rechercheur Vogel. Hij geeft weinig om wetenschappelijk bewijs. Hij is meer geïnteresseerd in het aantrekken van camera's en verschijnen op de voorpagina's van kranten.

  Het verhaal dat in Carrisi's boek wordt verteld, pikt en vermengt enkele gevallen van misdaadnieuws die in de jaren 2010 in Italië plaatsvonden.
  Onze ervaring is dat de media in Nederland niet op zoek zijn naar de spectaculaire verheerlijking van misdaden en het 'monster'.
  In Italië hebben tv en kranten echter veel dramatische verhalen omgevormd tot een geweldige mediashow. The Girl in the Fog spreekt precies hierover.

  In de roman is het de agent Vogel die het mediapotentieel van de zaak ziet en de aandacht van de media trekt. Maar ook de andere personages redden zich niet van Carrisi's kritiek: wanneer we met zekerheid het 'monster' identificeren, voelen we ons beter over onszelf. Het publiek heeft een schuldige nodig in plaats van de waarheid te vinden.

  The Girl in the Fog is niet zomaar een roman vol wendingen en in één ruk uit te lezen. Het is een kritiek op ons allemaal, en op wat onze samenleving is geworden, met zijn interesse in misdaadnieuws.
  Volgens Carrisi zijn het goed en het kwaad kanten van dezelfde medaille.

  Citaat uit het boek

  Justitie interesseert niemand. Mensen willen een monster... En ik geef ze wat ze willen.

 • The Hunter of the Dark - Donato Carrisi

  The Hunter of the Dark is een roman van Donato Carrisi gepubliceerd in 2014. Het boek is het vervolg op Het Tribunaal van de Ziel, en de prequel op "The Master of Shadows". Onder Carrisi-fans staan deze drie boeken bekend als "de Marcus trilogie".

  De hoofdpersonen van de drie romans zijn Marcus, van de Penitenzieria Apostolica, en Sandra Vega, politie-fotodetector. Hun band, die begon in Het Tribunaal van de Ziel, wordt nog sterker in The Hunter of the Dark.

  De twee hoofdpersonen krijgen te maken met een reeks moorden, waarbij jonge stellen het slachtoffer worden. De moordenaar handelt altijd op dezelfde manier: eerst doodt hij de man met een geweerschot, en dan de vrouw met een mes.
  Een terugkerend detail in alle gevallen is dat vrouwen post mortem worden gefotografeerd door de moordenaar. De details zijn belangrijk, omdat ze Marcus en Sandra helpen de aanwijzingen te vinden om tot de oplossing van het onderzoek te komen.

  Carrisi begeleidt de lezer samen met Marcus en Sandra in de wereld van de esoterie op zoek naar de moordenaar. Wat is zijn echte gezicht? En wat is het motief? Welke geheimen zitten er in deze puzzel verborgen?

  "The Hunter of the Dark" is een roman die de lezer vermaakt en boeit.
  Tot het einde zit het vol met wendingen: Carrisi weet zelfs de meest oplettende lezer goed te verwarren. Onvoorspelbaarheid is een van de kenmerken van Donato Carrisi's boeken: geen enkele verklaring is triviaal.

  Nogmaals, in dit boek spreekt Carrisi over het goed en het kwaad, die niet zonder elkaar kunnen bestaan. Het belang van het kwaad ligt in het beschermen van het goede.

  Net als in Carrisi's andere boeken ligt het tempo van het verhaal altijd hoog.
  De gebeurtenissen en personages worden op meesterlijke wijze gepresenteerd en met elkaar verweven. Weer een roman op hoog niveau van Donato Carrisi.

  Citaat uit het boek

  Sommigen denken dat het beschermen van de kwaadaardige component van de menselijke natuur essentieel is voor het behoud van onze soort.

 • Schittering - Margaret Mazzantini

  Schittering op bol.com
  Bindwijze E-book
  Taal nl
  Auteur(s) Margaret Mazzantini
  Uitgever Wereldbibliotheek
  Verschenen 287

  Zullen we ooit onszelf kunnen zijn? vraag het aan de hoofdpersonen van deze roman.

  Schittering is het verhaal van twee jongens, Guido en Costantino, die in hetzelfde gebouw wonen, in een Rome uit de jaren 70.

  Guido is de zoon van een rijke familie en woont op de vierde verdieping. Costantino is de zoon van de portier van het gebouw en woont in de kelder.

  De roman is geschreven vanuit Guido's oogpunt. Zoals in alle boeken van Mazzantini zit de geschiedenis vol passie en emoties. Guido en Costantino zijn mannen met tegengestelde kenmerken en met twee verschillende manieren om hun lot onder ogen te zien.

  In de loop der jaren gaan Guido en Costantino uit elkaar en vinden elkaar, waarbij ze wederzijdse aantrekkingskracht voelen.

  Schittering is een boek over zelfzucht door twee mannen. Margaret Mazzantini vertelt over stille gevoelens, die wel bekend zijn maar niet getoond kunnen worden. De schrijver is goed in het vastleggen van de nuances van gevoelens, zelfs mannelijke.

  En uiteindelijk ontdekken we dat voor iedereen de pracht is om onszelf uit te drukken voor wat we zijn, voor de eigenschappen die ons uniek en anders maken.

 • The Vanished Ones - Donato Carrisi

  The Vanished Ones op bol.com
  Bindwijze Digitaal luisterboek
  Taal en
  Auteur(s) Donato Carrisi
  Uitgever Saul Reichlin
  Verschenen 13:02:44

  «Er is een gevoel dat iedereen vroeg of laat in het leven heeft ervaren: het verlangen om te verdwijnen. Om aan alles te ontsnappen. Om alles achter te laten. Maar voor sommigen is het niet alleen een voorbijgaande gedachte. Het wordt een obsessie. Deze mensen verdwijnen in het donker. Niemand weet waarom. Niemand weet wat er met hen gebeurt. En bijna iedereen vergeet het snel».

  The Vanished Ones, gepubliceerd in Italië in 2013, is het derde boek van de thrillerschrijver Donato Carrisi. Deze roman is zowel de prequel als het vervolg op De Souffleur (2009). De twee boeken delen de hoofdpersonen, zoals agent Mila Vasquez.

  Mila Vasquez is de hoofdpersoon van in totaal vier romans geschreven door Carrisi. Het personage is natuurlijk fictief, maar Carrisi beweert dat hij is geïnspireerd door een agent van het politiebureau van Rome. Haar uitdrukking is: «Ik zoek ze overal. Ik zoek ze altijd».

  Het verhaal speelt zich zeven jaar na de zaak van De Souffleur af. Een moordenaar vermoordt een hele familie en redt alleen het jongste kind. Het lijkt erop dat de dader een man is die 17 jaar eerder verdween, en dat hij op het moment van het misdrijf dezelfde kleding droeg als op het moment van zijn verdwijning.

  De zaak wordt onderzocht door Mila Vasquez, die op zoek gaat naar de identiteit van de moordenaar.
  Terwijl ze het kantoor van de vermiste personen binnenloopt - 'Limbo' genaamd - staren honderden ogen haar aan vanaf de muren van de kamer, die bedekt zijn met foto's. Voor haar is het onmogelijk om te vergeten wie er in het niets is verdwenen.

  Het Italiaanse publiek waardeerde de originaliteit van het verhaal van The Vanished Ones. Het boek is vooral geliefd bij degenen die De Souffleur al hebben gelezen: Carrisi is in staat om een spanning te creëren die groeit naarmate de lezer gepassioneerd raakt over de pagina's van het boek.

  Carrisi is een 'mainstream' schrijver: maar zijn verhalen zijn nooit banaal, hij heeft een meeslepende stijl en zorgt ervoor dat de lezer echt de behoefte voelt om het boek te blijven lezen om de oplossing van het mysterie te ontdekken.

  Onder de kritieken: sommige fans van Carrisi hielden meer van het eerste boek van de serie, De Souffleur. Voor anderen is het verhaal verteld in The Vanished Ones een beetje vergezocht. Iedereen is het eens over de kwaliteit en het uitstekende niveau van Carrisi's schrijven.

  In een interview met de krant La Stampa zei Carrisi dat het idee voor het boek bij hem opkwam toen hij een T-shirt zag met de tekst: "Je kent geen angst totdat je een hoest onder je bed hoort".

  Citaat uit het boek

  Een les die ik in mijn carrière heb geleerd, is dat niemand echt geïnteresseerd is in slachtoffers - de politie, de media of het publiek kan het niets schelen. Uiteindelijk herinnert iedereen zich alleen de naam van de daders, terwijl de slachtoffers zijn vergeten.

 • Het Tribunaal van de Ziel - Donato Carrisi

  Het tribunaal van de ziel is de tweede roman van Donato Carrisi, gepubliceerd in 2011. Net als het vorige boek De Souffleur, is ook Het tribunaal van de ziel van een thrillergenre. Passend bij de achtergrond van Donato Carrisi: de schrijver is licentiaat in de rechten met als specialisatie criminologie.

  Het verhaal speelt zich af in Rome en speelt zich af over 5 dagen: één voor elk hoofdstuk van het boek, met talloze flashbacks van de voorgaande maanden.

  In een oud café in Rome onderzoeken twee mannen het dossier van een vermist, mogelijk ontvoerd meisje. Er is niet veel tijd meer. Het verhaal begint hier.

  Carrisi's boeken worden gewaardeerd omdat ze kunnen verbazen. Ze zitten vol wendingen, zijn niet triviaal en hebben een hoog tempo.

  Carrisi heeft het vermogen om zich goed te identificeren met de geest van de moordenaar, hij is in staat om de gedachten en logica over te brengen die leiden tot het plegen van de misdaad.

  De roman wordt nog boeiender gemaakt door de talloze wendingen, tot aan de laatste pagina's. Geen van de personages is wat ze in eerste instantie lijken: de aanwijzingen om het mysterie op te lossen zijn verborgen in hun verleden.

  Citaat uit het boek

  Het goed heeft altijd een prijs, Marcus. Het kwaad is gratis.

 • De Souffleur - Donato Carrisi

  De Souffleur is Donato Carrisi's debuutroman, gepubliceerd in 2009.

  In Italië was Carrisi's eerste roman een doorslaand succes: het boek bleef meer dan 30 weken in de bestsellerlijsten staan. Sindsdien heeft het 19 edities gehad en is het in 26 talen vertaald, met meer dan een miljoen verkochte boeken.

  Voor het Italiaanse publiek was Carrisi's boek ook een bron van trots: een thriller geschreven door een Italiaanse auteur die kan wedijveren met de grote Amerikaanse thrillerauteurs.

  Het boek begint met een macabere vondst van menselijke resten op een open plek. De task force van onderzoekers, onder leiding van criminoloog Goran Gavila, gaat op zoek naar de seriemoordenaar.

  De hulp van Mila Vasques, een specialist in het opsporen van vermiste personen, zal van fundamenteel belang zijn. Mila Vasques zal de hoofdpersoon zijn van 3 andere romans van Donato Carrisi, allemaal gelinkt aan De Souffleur.

  Carrisi is bedreven in het kalibreren van de spanning in de pagina's van het boek, in een verhaal dat zich ontwikkelt in het grijze gebied tussen goed en kwaad.

  De seriemoordenaar van het boek is een vijand die vele gedaanten kan aannemen. Onderzoekers hebben te maken met het kwaad dat ieder van ons in zich heeft.

  Carrisi's boek is meeslepend, nooit saai, en de wendingen zijn niet triviaal: vooral in het einde van het boek.

  In 2013 publiceert Carrisi een roman, De kwade hypothese, die zowel de prequel als het vervolg is op De Souffleur. De romans zijn met elkaar verbonden en delen enkele hoofdpersonen, en Carrisi zelf noemde ze tweelingromans.

  Citaat uit het boek

  Het helpt je niet om te weten hoe. Je hoeft niet te begrijpen waarom.
  Het is niet genoeg voor je om uit te vinden wie. Hij is al een stap voor.

 • Is dit een mens - Primo Levi

  Is dit een mens op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Primo Levi
  Uitgever J.M. Meulenhoff
  Verschenen 212

  Is dit een mens (Se questo è un uomo) is het eerste boek van de chemicus en schrijver Primo Levi, geschreven zodra de auteur terugkeerde naar zijn geboorteplaats Turijn, nadat hij aan de Duitse gevangenschap was ontsnapt.

  Samen met Het Achterhuis van Anne Frank is het waarschijnlijk de beroemdste literaire tekst ter wereld over de ervaring van de Holocaust.

  Is dit een mens is het getuigenis van de verschrikkelijke ervaring die Levi, een lid van een familie van joodse afkomst, heeft meegemaakt.
  Na een lange en avontuurlijke terugreis (die Levi zal vertellen in zijn tweede boek, Het respijt, La tregua), moet Levi de ervaring van de gevangenschap vertellen.

  Het was Levi's bedoeling om een historisch getuigenis te schrijven dat aan het geheugen en aan toekomstige generaties zou worden doorgegeven. Het boek is opgedragen aan de verloren: degenen die de verschrikkelijke toestand van het concentratiekamp niet hebben overleefd.

  De gebeurtenissen in het boek beginnen met de verovering van Levi in 1943, de deportatie naar het concentratiekamp Monowitz bij Auschwitz, tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945.

  In eerste instantie werd het werk van Primo Levi afgewezen door de grote Italiaanse uitgever Einaudi. Het werd vervolgens in 1947 uitgegeven door De Silva, met een verkoop van slechts duizend exemplaren.
  Maar het boek kreeg de positieve recensie van Italo Calvino: in 1958 bracht Einaudi Is dit een mens opnieuw uit, dat dit keer een succes werd in Italië en in de wereld.

  Lees de samenvatting en de recensie van Is dit een mens.

 • Het respijt - Primo Levi

  Het respijt op bol.com
  Bindwijze Paperback
  Taal nl
  Auteur(s) Primo Levi
  Uitgever J.M. Meulenhoff
  Verschenen 236

  Het respijt is de tweede roman van Primo Levi. Het werd geschreven tussen 1961 en 1962 en werd in 1963 uitgegeven door de Italiaanse uitgever Einaudi.

  Het respijt is het vervolg op het verhaal van Is dit een mens. In het boek, zestien jaar na de vorige roman geschreven, vertelt Primo Levi over zijn lange reis door Europa om naar huis terug te keren na de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz.

  De repatriëring van Levi en van de andere Italiaanse veteranen vond zeer laat plaats, eind 1945.
  De reis begint in januari en eindigt in oktober 1945 en gaat door zeven Centraal-Europese landen: Polen, de Sovjet-Unie (Wit-Rusland en Oekraïne), Roemenië, Hongarije, Tsjechoslowakije, Oostenrijk en Duitsland. Tot zijn aankomst in Turijn in Italië, de stad Primo Levi.

  Het avontuur van Primo Levi door Europa zit vol met gebeurtenissen, mensen en ontmoetingen: sommige zijn met luchtigheid en ironie geschreven, andere zijn verdrietig en vol nostalgie.

  Lees de samenvatting en de recensie van Het respijt.Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel