Laatst bijgewerkt op 3 mei 2024

De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendin - Elena Ferrante

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

De geniale vriendin is de eerste van een serie van vier romans, in Nederland bekend als . De roman, voor het eerst gepubliceerd in 2011, was een succes voor zowel het publiek als de critici. Dankzij deze roman is de schrijfster Elena Ferrante bekend geworden bij het publiek over de hele wereld.


De geniale vriendin is de titel van het eerste boek in de quadrilogie van de Napolitaanse romans. Het is misschien wel de mooiste van de vier romans, maar het hele verhaal is meeslepend en geliefd bij miljoenen lezers over de hele wereld.

Op deze paginaDe Napolitaanse romans vertellen het leven van twee hoofdpersonen waarmee je je gemakkelijk kunt identificeren, en ze doen dat op een meeslepende manier. Dit is het winnende kenmerk van de romans van Elena Ferrante.

👉 De naam "De napolitaanse romans" komt niet voor in Italië, waar de hele serie in plaats daarvan bekend staat als "L'amica geniale" - "De geniale vriendin".

Een tv-serie geproduceerd door de Italiaanse RAI in samenwerking met HBO en Timvision droeg ook bij aan het vergroten van het succes van de Napolitaanse Romans. De eerste afleveringen werden gepresenteerd op het Filmfestival van Venetië. Elena ferrante werkte mee aan de productie, samen met de auteurs, terwijl ze altijd haar identiteit geheim hield.

Samenvatting

De twee hoofdpersonen van het verhaal zijn twee vriendinnen: Raffaella Cerullo, genaamd Lila, of Lina, en Elena Greco, ook genaamd Lenù.

De twee meisjes wonen in dezelfde vervallen wijk van Napels. De stad is de achtergrond van de hele tetralogie en is altijd aanwezig in de geschiedenis.

Lila is de dochter van een schoenmaker. Haar familie leeft in bescheiden economische omstandigheden. Elena's familie daarentegen is welvarender.
De twee werden vrienden als kinderen. Op de lagere school zijn ze al onafscheidelijke vrienden en hebben ze één verlangen gemeen: ontsnappen aan de verstikkende sfeer van hun buurt.

Het verhaal, gezien de hele tetralogie, strekt zich uit over een halve eeuw: van het begin van de jaren vijftig tot heden.
Naast het verhaal van de twee vrienden vertellen de romans een portret van de Italiaanse samenleving in de twintigste eeuw.

Wie is de geniale vriendin?

Elena is de enige van de twee vriendinnen die verder gaat studeren dan de lagere school, en daarom noemt Lila haar de "geniale vriendin".

Maar tussen de twee vrienden gaat de bijnaam geniale vriendin waarschijnlijk naar Lila. Lila is één van de twee die met moed en vasthoudendheid probeert te ontsnappen aan het grauwe bestaan van haar buurt in Napels.

De roman De briljante vriend is verdeeld in twee delen, Kindertijd en Puberteit.


Kindertijd

Het eerste deel van de roman "De geniale vriendin" is gewijd aan de kinderjaren en is getiteld "Het verhaal van don Achille".
Dit komt omdat het personage Don Achille een beslissende rol speelt bij het ontstaan van de vriendschap tussen de twee meisjes.

Het verhaal wordt verteld in de eerste persoon door Elena. Dit betekent dat, hoewel we veel beschrijvingen van Lila's karakter hebben, de informatie over Elena impliciet is: de lezer heeft de taak om deze af te leiden uit de context en de evolutie van de relatie tussen de twee vriendinnen.

Persoonlijkheidsverschillen zijn al snel zichtbaar. Lina is moediger en ook een beetje onverantwoordelijk. Elena daarentegen is bang om beslissingen te nemen en steunt op haar vriendin.

Ook wordt al snel zichtbaar dat Elena zich minder waardig voelt dan Lila: de de tweede in alles.

Lila is opstandig, maar op school is ze goed, bijna geniaal. Terwijl Elena, die meer respectvol en ijveriger is, niet in staat is om de resultaten van haar vriend te bereiken.
Er is ook een esthetisch verschil tussen de twee: de ene is blond en mollig, de andere is brunette en erg dun.

Hun vriendschap, die begon in de eerste klas, is na vijf jaar school een hechte band geworden.

Maar met het einde van de basisschool wordt hun dagelijks leven gescheiden. Elena blijft studeren; Lila's familie kan haar studie niet betalen en Lila zal haar vader, schoenmaker, moeten gaan helpen.


Puberteit

In het tweede deel van de roman werkt Lila in de winkel van haar vader. De twee vriendinnen zijn echter niet ver weg en blijven elkaar zoeken.

De roman eindigt met Lila's huwelijk, dat wordt afgebeeld in de Italiaanse editie van het boek. Ondanks de verschillende levensrichtingen blijft de band tussen de twee vrienden onoplosbaar.

Elk aspect van het verhaal van de twee vrienden wordt vertegenwoordigd door een verscheidenheid aan gevoelens, die bijdragen aan de emotionele betrokkenheid van de lezer.

Er is een rode draad tussen alle gebeurtenissen die in de roman worden verteld: het is de liefde en diepe vriendschap tussen Lila en Elena.

De geniale vriendin boek achterkant

Recensie


De schrijfstijl van Elena Ferrante

Vier boeken om een verhaal te vertellen lijkt misschien veel. Maar Elena Ferrante wordt gewaardeerd om haar beknopte en effectieve schrijven. Er zijn geen herhalingen in haar boeken. De schrijfster heeft het vermogen om essentieel maar tegelijkertijd ook veelomvattend te zijn.

Het verhaal wordt in de eerste persoon verteld door Elena, Lenù, die ook de verteller is die de lezer door het verhaal van de roman leidt.

Een ander succesfactor van De geniale vriendin is het gemak waarmee de lezer zich kan identificeren met de gevoelens die Lila en Lenù voelen. Hun ellendige leven, maar altijd vol hoop, doet de lezer nadenken over hun toestand, hun keuzes en hun ambities.

Zo zijn miljoenen lezers gefascineerd geraakt door de geschiedenis en sfeer van de Napolitaanse tetralogie. Wanneer je de laatste pagina bereikt, spijt het je een beetje omdat je meer wilt lezen, om dicht bij de hoofdpersonen te blijven.

De plaatsen van De geniale vriendin: de stad Napels

De wijk waar De geniale vriendin zich afspeelt, is de wijk Luzzatti van Gianturco. De wijk is gelegen aan de oostelijke rand van Napels. Het ligt op korte afstand van de halte Gianturco van metrolijn 2.

De parochie van de Heilige Familie is nog steeds zichtbaar, vermeld in de romans, de basisschool, de bibliotheek en de tunnel die van Gianturco naar de zee leidt.

In de wijk is er ook een van de grootste markten van Napels, de markt van Poggioreale, bekend om de verkoop van schoenen.

De vier Napolitaanse romans

Vier boeken, één voor elk seizoen van het leven.

De geniale vriendin is het eerste deel van een serie van vier romans die de relatie van vriendschap tussen de twee hoofdpersonen vertelt, van kindertijd tot ouderdom.

Elk van de vier boeken in de serie vertelt een seizoen in het leven van de hoofdpersonen.

  • Het eerste boek, De geniale vriendin, vertelt over hun kindertijd en adolescentie.

  • Het tweede boek, De nieuwe achternaam, speelt zich af tijdens de adolescentie periode.

  • Het derde boek, Wie vlucht en wie blijft, vertelt de relatie tussen de twee hoofdpersonen in het tijd van volwassenheid.

  • Het vierde boek, Het verhaal van het verloren kind, gaat over het laatste seizoen van het leven, de ouderdom.

Over de auteur Elena Ferrante

Elena Ferrante is een van de belangrijkste en bekendste levende Italiaanse schrijvers.
Dit ondanks dat haar identiteit nog steeds in nevelen gehuld is. De ware identiteit is niet bekend en Elena Ferrante is alleen een pseudoniem.

Ze is over de hele wereld bekend dankzij haar literaire stijl en de kwaliteit van haar werk.
Time Magazine heeft haar geplaatst bij de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

Elena Ferrante
Elena Ferrante

Lees meer over Elena Ferrante.

Boeken van Elena Ferrante

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.