Laatst bijgewerkt op 11 maart 2022

De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

De eenzaamheid van de priemgetallen is het eerste boek van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano, gepubliceerd in 2008 en winnaar van de belangrijke Premio Strega prijs. Paolo Giordano is ook de auteur van De hemel verslinden en Het menselijk lichaam.


Op deze paginaDe eenzaamheid van de priemgetallen op bol.com
Bindwijze Paperback
Taal nl
Auteur(s) Paolo Giordano
Uitgever De Bezige Bij
Verschenen 318

De eenzaamheid van de priemgetallen werd in 2008 gepubliceerd door uitgeverij Mondadori in Italië en door Cargo in Nederland. De auteur van de roman is Paolo Giordano, die op dat moment geen beroemde schrijver was, maar een jonge natuurkundestudent met een passie voor schrijven.
De roman, de eerste van Paolo Giordano, was meteen een doorslaand succes in Italië. Het is vertaald en verspreid in 40 landen en er zijn in totaal twee miljoen exemplaren van verkocht.

De eenzaamheid van de priemgetallen won in 2008 de Strega-prijs, waarschijnlijk de belangrijkste literaire erkenning in Italië. Paolo Giordano, geboren in Turijn in 1982, is de jongste schrijver ooit die deze prijs heeft gewonnen.

De eenzaamheid van de priemgetallen - boek achterkant
Paolo Giordano de avond van de Premio Strega 2008. De winnaars krijgen altijd een fles likeur: het is de historische Amaro Liquore Strega, die de naam geeft aan de competitie.

De roman speelt zich af in Turijn in de late jaren 90, en spreekt over de eenzaamheid van veel jonge mensen in de moderne samenleving. In 2010 werd een gelijknamige film gemaakt, die bijdroeg aan het internationale succes van het boek.

Samenvatting

De roman heeft twee hoofdpersonen: Alice Della Rocca en Mattia Balossino. Aan het begin van het verhaal zijn de twee kinderen. Beiden zijn slachtoffer van een trauma dat de rest van hun leven zal beïnvloeden.

De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt worden nooit expliciet genoemd, ook al lijkt de stad Turijn te zijn.

De trauma's van de twee hoofdpersonen

Toen ze 10 was, kreeg Alice een ongeluk tijdens het bijwonen van een skiles. Gescheiden van de rest van de groep, wordt ze alleen gelaten en gewond. Na de val wordt Alice kreupel.

Mattia daarentegen had een zus met een verstandelijke beperking. Om op een dag naar een feest te kunnen gaan, laat hij haar alleen achter in een park. Als hij terugkomt, wordt zijn zus vermist en zal ze nooit meer teruggevonden worden.

Deze ervaringen hebben grote invloed op de adolescentie van Mattia en Alice. Alice lijdt aan anorexia; Mattia is erg eenzaam en doet aan zelfbeschadiging. Ze leren elkaar op school kennen, hangen rond en worden vrienden tegen de tijd dat ze de middelbare school verlaten.

Na de middelbare school studeerde Mattia af in wiskunde; Alice studeert fotografie. De twee beginnen elkaar een beetje uit het oog te verliezen.

Na zijn afstuderen accepteert Mattia een baan als leraar in Noord Europa. Dit verwijdert hem nog meer van zowel zijn familie als van Alice - met wie ze kussen voor Mattia's vertrek.
In Noord Europa is Mattia behoorlijk succesvol, zowel in het lesgeven als in de studie van algebra. Maar in Noord-Europa kan Mattia geen liefde vinden.

Alice daarentegen ontmoette Fabio, een jonge dokter met wie ze trouwt. Maar Fabio wil een kind, wat Alice, onvruchtbaar gemaakt door anorexia, niet kan krijgen. De twee scheiden en Alice valt in een depressie.

Alice is Mattia echter niet vergeten. Enige tijd later neemt ze contact met hem op, omdat ze denkt zijn vermiste zus te hebben gevonden. Hij voegt zich bij haar, de twee brengen tijd samen door, kussen en gaan weer uit elkaar, eeuwig niet in staat om te communiceren.

De eenzaamheid van de priemgetallen - boek achterkant

Recensie

Vlak bij elkaar, maar niet dicht genoeg om elkaar echt te raken.

De traumatische gebeurtenis die ze als kinderen hadden, markeerde het leven van de twee hoofdpersonen.

In de loop van de geschiedenis en van hun leven komen ze dichtbij, raken ze aan, maar ze blijven altijd verdeeld. Net als tweeling priemgetallen: getallen die altijd dichtbij zijn maar elkaar nooit raken.


Tweeling priemgetallen

11 en 13, 17 en 19.

Zoals uitgelegd in De eenzaamheid van priemgetallen, zijn de tweeling priemgetallen de priemgetallen gescheiden door een enkel getal. Onder de priemgetallen zijn dit de getallen die minder vaak voorkomen.

Deze getallen symboliseren de eenzaamheid van Alice en Mattia. Ze zijn op twee aangrenzende sporen, maar zonder de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Zoals priemgetallen, die alleen door één of door zichzelf deelbaar zijn.

De titel van de roman De eenzaamheid van de priemgetallen

De eenzaamheid van de priemgetallen, La solitudine dei numeri primi. Het is een mooie titel, ook in het Italiaans, het geeft de karakters goed weer en heeft bijgedragen aan het succes van het boek.
Maar het is niet de titel die de auteur aanvankelijk heeft gekozen. Paolo Giordano had zijn roman In en uit het water (Dentro e fuori dall'acqua) genoemd.

De titel De eenzaamheid van de priemgetallen is door uitgever Mondadori gekozen, zeker met het oog op marketing.In en uit het water


De eenzaamheid van de twee hoofdpersonen

Het verhaal van De eenzaamheid van de priemgetallen is ontroerend, intens en fundamenteel triest.

De twee hoofdpersonen van Paolo Giordano's roman blijven hun hele leven gevangen in hun toestand van eenzaamheid.
Het lijkt erop dat ze het ongeluk - dat ze kennen - verkiezen boven het vinden van de kracht om te kunnen communiceren. Alsof ze niet echt een keerpunt in hun toestand willen vinden.

De trauma's die ze in de kindertijd hebben opgelopen, hebben ook invloed op hun volwassen leven: Alice en Mattia hebben een lijdende persoonlijkheid, waardoor ze niet kunnen communiceren met hun naasten.
De twee hoofdpersonen naderen en trekken weg, trekken elkaar aan en stoten elkaar af, maar zijn gedoemd zich nooit te verenigen.


De plaats van de roman

In het boek wordt de plaats waar het verhaal zich afspeelt nooit expliciet genoemd. De stad waar Alice en Mattia studeren is waarschijnlijk Turijn, in de regio Piemonte, dezelfde stad als de schrijver Paolo Giordano. Zelfs het Noord-Europese land waar Mattia aan het werk gaat, wordt niet expliciet genoemd.


De climax van het verhaal

Het verhaal en de stijl waarin de roman is geschreven zijn gestructureerd als een climax. Het begin van de roman bevat eenvoudige woorden en concepten.

Naarmate het verhaal evolueert en de gevoelens van de hoofdrolspelers evolueren, wordt het verhaal complexer. De concepten en woorden worden geleidelijk ingewikkelder. De eenvoud van de eerste hoofdstukken verandert voor de lezer in een verrassende complexiteit van het denken.

De stem van Paolo Giordano

Hoor je graag een korte introductie van De eenzaamheid van priemgetallen, rechtstreeks van de stem van Paolo Giordano? We presenteren een korte video in het Engels, uit 2009, waarin de schrijver vertelt hoe het leven voor hem is veranderd na het succes van zijn eerste roman.

Conclusie

De eenzaamheid van de priemgetallen is een interessante roman, dat bij de uitgave in 2008 het Italiaanse publiek en de critici fascineerde. Paolo Giordano's debuutroman is een verhaal over de eenzaamheid, onbegrip en oncommuniciteit van twee jonge mensen in onze samenleving.

Over de auteur Paolo Giordano

Paolo Giordano werd in 1982 in Turijn geboren. Hij heeft een graad in natuurkunde aan de Universiteit van Turijn en een Ph.D. in theoretische natuurkunde.

Paolo Giordano
Paolo Giordano

Paolo Giordano staat in Italië en in het buitenland bekend om een zeer beroemde roman, De eenzaamheid van priemgetallen (La solitudine dei numeri primi), gepubliceerd in 2008.

Andere boeken van Paolo Giordano zijn Het menselijk lichaam, gepubliceerd in 2012, en De hemel verslinden (Divorare il Cielo, 2018).

Lees meer over Paolo Giordano.

Boeken van Paolo Giordano

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel