Laatst bijgewerkt op 9 juni 2023

De kolibrie 📚 Sandro Veronesi

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Het boek waarmee de schrijver Sandro Veronesi zijn tweede Premio Strega won. Hoofdpersoon Marco Carrera beweegt zich wild om stil te blijven staan: net als een kolibrie.


Op deze paginaSamenvatting

De kolibrie is een roman geschreven door Sandro Veronesi en gepubliceerd in Italië in 2020 met de uitgeverij "La nave di Teseo". Het is een van de meest bekende en bekroonde boeken van de vele die door Sandro Veronesi zijn geschreven. Het is ook de roman met een Italiaanse schrijver die in 2020 zijn tweede Premio Strega won.

Een kolibrie is een kleine vogel die bijna onbeweeglijk in de lucht kan blijven hangen. Maar zijn stilte is een illusie: het is het resultaat van een zeer snelle vleugelslag, tot 80 slagen per seconde.

Kolibrie is ook de bijnaam van Marco Carrera, de hoofdpersoon van het boek. De bijnaam werd hem door zijn moeder zelf gegeven, vanwege zijn lengte.

Marco Carrera wordt een held van onze tijd genoemd. Er zijn veel tegenslagen in zijn leven: huwelijken die eindigen, onbereikbare liefdes, misverstanden met kinderen en familieverlies.

Als een kolibrie klappert Marco heel snel met zijn vleugels om stil te blijven. Het levert een grote inspanning, maar het blijft leven.
Als een kolibrie is hij in staat elke schok te weerstaan, de moeilijkheden die het leven hem heeft gebracht. Marco Carrera geeft nooit op.

De Colibrì is een eerbetoon aan het verzet. Marco is een normale man die moeilijke beproevingen doorstaat zonder overweldigd te worden. Hij is een held omdat hij de klappen van het leven nauwelijks verdraagt en hij doet het omdat hij, net als ieder van ons, geen keus heeft.

Marco ontdekt dat pijn kan worden vermeden door stil te staan en ervoor te zorgen dat gebeurtenissen hem niet raken.

In Veronesi's roman is er niet alleen pijn, er is ook leven. De geboorte van zijn kleindochter Miraijin zorgt voor een keerpunt voor verandering. Miraijin betekent in het Japans "nieuwe man". In feite zal het kleine meisje vrede en geluk in het leven van haar grootvader brengen, als de vervulling van zijn zoektocht naar zichzelf.

De kolibrie is een roman over pijn en de kracht van het leven. De hoofdpersoon Marco Carrera en alle personages zijn zo levendig dat ze lang in het geheugen van de lezer blijven.

Rond Marco Carrera beschrijft Sandro Veronesi een reeks onvergetelijke personages, in een verhaal dat begint in de jaren 70 en zich uitstrekt tot onze nabije toekomst.

Interview met Sandro Veronesi over de roman De kolibrie

In 2020 is Sandro Veronesi geïnterviewd door BorderKitchen.nl; de video van het gesprek met de schrijver staat online en is hier te zien.
Centraal in het interview staat het boek De Kolibrie en het leven van Marco Carrera. Het karakter verteld door Sandro Veronesi wordt gedefinieerd als een echte held van onze tijd.

Onder de vele prijzen die de roman van Veronesi heeft ontvangen, is er ook die van Boek van het Jaar van de Italiaanse krant il Corriere della Sera.

Over de auteur Sandro Veronesi

Sandro Veronesi is een Italiaanse schrijver en journalist die oorspronkelijk uit Florence komt en in Rome woont. Samen met Paolo Volponi is Sandro Veronesi de enige Italiaanse schrijver die de prestigieuze Premio Strega heeft gewonnen. Veronesi won de eerste Premio Strega in 2006 met Kalme chaos (Caos Calmo), en daarna in 2020 met De kolibrie.

Sandro Veronesi
Sandro Veronesi

Lees meer over Sandro Veronesi.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.