Laatst bijgewerkt op 11 april 2022

De slapende nimf 📚 Ilaria Tuti

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Na de bestseller Kind 39 (Fiori sopra l’inferno, 2018) komt schrijfster Ilaria Tuti terug met een nieuwe thrillerroman: De slapende nimf (Ninfa dormiente), in 2019 in Italië uitgegeven en in 2020 in het Nederlands vertaald door Xander Uitgevers. Commissaris Teresa Battaglia keert terug, een personage dat de lezers van de eerste thriller van de Italiaanse schrijver had veroverd. Deze roman speelt zich ook af in Friuli, de regio van de auteur, als de daaropvolgende historische roman Bloemen van steen.


Op deze paginaTeresa Battaglia 2 - De slapende nimf op bol.com
Bindwijze Paperback
Taal nl
Auteur(s) Ilaria Tuti
Uitgever Xander Uitgevers B.V.
Verschenen 464

Samenvatting

Een jonge zakenman vindt in de villa van zijn familie een schilderij waarvan hij dacht dat het verloren was gegaan. Het was het werk van zijn oudoom Alessio Andrian, schilder en Partizaan.
Het schilderij stelt een heel mooi meisje voor.

Het was het portret van een vrouw. [..] Het had een volheid, een driedimensionaliteit die verwarrend was. Het was het gezicht van een jonge vrouw van een zo unieke schoonheid, dat het overweldigend was. Ze had haar ogen dicht, haar lange wimpers streken over haar wangen, haar lippen waren half geopend. Ze had iets exotisch, al was dat ondefinieerbaar. Haar bruine haar omlijstte een gezicht met een doorschijnend bleke huid en viel tot op haar borst, in golven die hun contouren verloren en aan de randen van het papier vervaagden.
Het was een magnetische en aangename, verheven en onstuimige, geraffineerde en woeste schoonheid. Rood en zwart, als de hartstocht zelf.

De titel van het werk is De slapende nimf. Het werd geschilderd door Alessio Andrian toen hij jong was, in een zeer verre tijd.

Alessio Andrian was in feite een zeer gewaardeerde schilder voor zijn werken: de schilderijen zijn een fortuin waard, waardoor hij en zijn erfgenamen een comfortabel leven konden leiden.

Maar Andrian stopte met schilderen toen hij nog jong was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een partizaan geweest in de valleien en bossen van Friuli, in Noord-Italië.

Tegen het einde van het conflict, in april 1945, werd Andrian bijna gedood en op het laatste moment gered door een familie uit het dorp Bovec. Sindsdien heeft de schilder nooit meer een woord gesproken. Hij praat niet en beweegt niet.

Nu leeft hij nog, maar al 70 jaar heeft hij maar één ding: obsessief observeert hij de bossen voor zijn villa.

Omdat hij geen informatie van zijn oom kan krijgen, besluit de achterneef van Andrian het schilderij naar een kunsthandelaar en galeriehouder, de heer Gortan, te brengen om het schilderij te laten onderzoeken en beoordelen.

Uit de analyse van het schilderij komt een dramatische waarheid naar voren: het schilderij van De slapende nimf is gemaakt met mensenbloed. Hartspiervezel gemengd bloed.

Dus wendt de galeriehouder zich tot de politie: zit er een moord achter het schilderij?

Commissaris Teresa Battaglia, politieagente en profiler, komt op het toneel. Een personage dat we al hadden ontmoet in Ilaria Tuti's vorige roman, Kind 39.

Mijn naam is Teresa Battaglia en ik ben een commissaris gespecialiseerd in profilering.
Cold cases, dat is het enige wat ik nu aankan. Maar deze zaak is complexer dan ik had verwacht. Ik moet erachter komen wat er met De slapende nimf is gebeurd.
Dit kan mijn laatste zaak zijn.

Cold cases zijn onopgeloste zaken die uit het verleden opduiken.
Samen met haar assistent Massimo Marini en haar team moet Teresa Battaglia een van de meest mysterieuze en gecompliceerde zaken uit haar carrière oplossen, op zoek naar de dader.

Is Alessio Andrian, de partijdige schilder en auteur van de foto, een moordenaar? Heeft hij een jonge vrouw vermoord? De schilder is de enige die de waarheid kent maar niet bruikbaar is voor het onderzoek.

Teresa Battaglia begint het onderzoek, op zoek naar aanwijzingen in de villa van Andrian. Aanwijzingen die helpen te begrijpen wat er gebeurde in de laatste maanden van de oorlog. Op de achterkant van het schilderij staat een datum: 20 april 1945.

Dan begint het avontuur van Teresa Battaglia in Val di Resia, een kleine berggemeenschap geïsoleerd van de rest van de regio. Een plek waar iedereen op een of andere manier met elkaar verbonden is.

En net wanneer de onderzoeken geen resultaat lijken te hebben, verstoort een verschrikkelijk feit de rust van het bergdorp: een mensenhart wordt in het dorp hangend gevonden. Een hart dat uit de borstkas werd gehaald van iemand die op dat moment nog leefde.

De slapende nimf - boek achterkant

Recensie

De hoofdpersonen van De slapende nimf

Italiaanse lezers hebben De slapende nimf zeer goed ontvangen. Velen hielden nog meer van Ilaria Tuti's eerste thrillerroman, Kind 39.

De hoofdpersoon van de roman is de politiecommissaris Teresa Battaglia. Een 60-jarige vrouw met overgewicht en lijdend aan een neurodegeneratieve ziekte die haar langzaamaan doodt.

Haar ziekte dwingt haar een armband te dragen met haar naam en haar dokterstelefoon; ze moet alles wat haar overkomt opschrijven in een dagboek. Zij weet dat dit zijn laatste onderzoek zou kunnen zijn.

Dankzij het personage van Teresa Battaglia heeft de schrijfster een grote opwinding bij haar fans kunnen creëren: wie Kind 39 heeft gelezen, vindt hier een van de meest fascinerende protagonisten van de Italiaanse literatuur van de afgelopen jaren.

Ilaria Tuti zei dat het schrijven van De slapende nimf veeleisender was dan Kind 39. Zij wilde de verwachtingen van haar lezers, die van het personage Teresa en haar verhaal hadden gehouden, niet teleurstellen.

Teresa Battaglia staat centraal in het verhaal en alle andere personages draaien om haar. Net als in Kind 39 is ze een vrouw die in staat is een mysterie op te lossen, voornamelijk dankzij haar intelligentie.

De zeer beroemde Italiaanse schrijver van thrillerromans Donato Carrisi zei over het personage van Teresa Battaglia:

Met haar hoofdpersoon maakt Ilaria Tuti het beste cadeau dat een schrijver zijn lezers kan geven: iemand om aan gehecht te raken.

Net als in Kind 39 is er naast Teresa Battaglia haar assistent Massimo Marini, die in De slapende nimf de problemen uit zijn verleden moet oplossen.

Er ontstaat een relatie van wederzijds respect tussen Massimo Marini en Teresa Battaglia, ondanks het feit dat Teresa zich vaak wat grof tegen hem gedraagt.

Val Resia in Friuli: het gebied van De slapende nimf

Zowel in De slapende nimf, als in Bloemen van steen, laat de schrijfster ons kennismaken met de Italiaanse cultuur en haar land, de regio Friuli.

We waarderen het gedetailleerde onderzoekswerk dat Ilaria Tuti doet voordat ze haar boeken schrijft, en de liefde voor de waarden en folklore van haar regio.
Val Resia ligt in het noordoosten van Friuli, in de provincie Udine, aan de grens met Slovenië. Het heeft een bijzondere geschiedenis en een uitgesproken matriarchale traditie.

Val Resia in Friuli - het gebied van De slapende nimf
Val Resia in Friuli, het gebied van De slapende nimf

Historisch gezien wordt het Val Resia bewoond door mensen van verschillende etnische groepen, en dit wordt aangetoond door het feit dat het bekend staat onder drie namen: Rosajanska Dolina in het Resische dialect; Rezijanska Dolina in het Sloveens; Val Resie in Friulisch.

Voor buitenlandse lezers is dit gebied van Friuli dat Ilaria Tuti in haar romans laat zien bijzonder interessant: omdat het niet tot de gebruikelijke toeristische bestemmingen behoort, maar het zijn plaatsen rijk aan cultuur en traditie, met prachtige natuur.

Het schilderij van De slapende nimf

Voordat Ilaria Tuti bekend werd als schrijfster, werkte ze ook veel als illustrator. Naast een passie voor fotografie sinds de kindertijd. Communicatie via beeld is een thema dat terugkomt in De slapende nimf: via het schilderij van Alessio Andrian, maar ook in de beschrijving van de landschappen, de sfeer en de inwoners van Val Resia.

De slapende nimf - Italiaanse omslag
Op de omslag van de Italiaanse uitgave staat een vrouw in het midden van het landschap.

Ilaria Tuti zei dat ze bij het voorbereiden van de verhalen voor haar boeken in de eerste plaats door beelden denkt. De beeldende kunst is altijd aanwezig in haar romans en is evenzeer een vorm van communicatie als schrijven.

De nooit duidelijke grens tussen goed en kwaad

In Ilaria Tuti's thrillerromans is geen van de personages helemaal goed of slecht.
De schrijfster zei dat de moordenaar het eerste slachtoffer is, de drager van een trauma dat voortkomt uit zijn verleden.
Dus de grens tussen goed en kwaad is altijd vaag, zelfs als we toegeven dat het ons een ongemakkelijk gevoel geeft.

Een voorbeeld in De slapende nimf is de schilder en partizaan Alessio Andrian, misschien een slachtoffer of misschien een moordenaar, die met zijn stilzwijgen een pijnlijk geheim verbergt.

Interview met Ilaria Tuti over De slapende nimf

Op de pagina's van Alle Italiaanse bieden we je vaak interviews met Italiaanse schrijvers.

Rechtstreeks luisteren naar de stem van de auteur is naar onze mening een geweldige manier om een beetje Italiaans te leren. Het laat je ook meer weten over de persoonlijkheid van een schrijver.

In dit interview uit 2019 voor de lokale tv-zender Telefriuli presenteert Ilaria Tuti haar boek De slapende nimf.

Over de auteur Ilaria Tuti

Ilaria Tuti is geboren en woont in de regio Friuli in Noord-Italië. De link met haar land en met de bergen komt tot uitdrukking in zijn boeken.

Ilaria Tuti
Ilaria Tuti

Lees meer over Ilaria Tuti.

Boeken van Ilaria Tuti

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel