Laatst bijgewerkt op 6 april 2022

Wie is Ilaria Tuti? Schrijver van thrillers en spannende boeken

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Ilaria Tuti is een Italiaanse thriller schrijfster, bekend om haar spannende boeken Kind 39, De slapende nimf en de historische roman Bloemen van steen. En beroemd om de vrouwelijke hoofdpersoon Teresa Bettaglia. Geboren in Friuli, is de misdaadschrijfster geïnspireerd door Stephen King en Donato Carrisi.
Het is lang geleden dat we een pagina wilden schrijven over de Italiaanse auteur Ilaria Tuti, een van onze favoriete Italiaanse schrijvers. De debuutroman van Ilaria Tuti, Kind 39 (Fiori sopra l'inferno is de Italiaanse titel), is vrij recent: het boek verscheen in 2018.

We zijn erg blij om deze schrijver ook aan het Nederlandse publiek voor te stellen; wij zijn haar grote fans, omdat zij naar onze mening een uitstekend voorbeeld is: in de literatuur en in persoonlijke evolutie.

Wie is Ilaria Tuti

Ilaria Tuti is geboren in 1976 in Gemona, in de regio Friuli, en heeft daar altijd gewoond.
Zij hebt geen literatuur gestudeerd, maar economie. Als kind wilde ze fotograaf worden, ze is gepassioneerd door schilderen en illustreren en werkte jarenlang samen met een uitgeverij als illustrator.

Ilaria Tuti
De Italiaanse schrijfster Ilaria Tuti

Ze begon pas in 2011 met schrijven en plaatste korte misdaadverhalen op online forums. Ilaria Tuti's passie voor thrillerromans komt uit de boeken van Stephen King en de Italiaan Donato Carrisi.

Ilaria Tuti's eerste verhalen waren sciencefiction en horror; ze won ook een prijs met een kort spetterverhaal. Online lezers stuurden haar veel enthousiaste feedback. Tuti begon toen langere verhalen te schrijven: enkele daarvan werden in Italië uitgegeven door uitgeverij Mondadori, voor de reeks boeken I Gialli di Mondadori.

Ilaria Tuti's eerste echte roman is Kind 39, uitgegeven in Italië door Longanesi in 2018 en in Nederland door Xander Uitgevers.

In Italië worden thrillerboeken "gialli" genoemd

In Italië worden thrillerverhalen, zowel boeken als films, gialli genoemd, wat geel betekent. Waarom?

De uitdrukking libro giallo (geel boek) werd geboren in 1929, toen uitgeverij Mondadori een reeks thrillerboeken publiceerde met een gele omslag, genaamd I Gialli Mondadori.

Gialli Mondadori
I Gialli Mondadori

De reden was natuurlijk dat de felgele kleur van de boeken hielp om ze zichtbaar te maken in de boekhandel.

Vanaf dat moment werden in Italië de thrillerverhalen (waar altijd een slachtoffer, een dader en een detective is) gialli genoemd.

🔊 Giallo Geel (kleur)
🔊 Libro Giallo Detective boek
🔊 Racconti Gialli Detective verhalen

Bekijk ook onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

In Frankrijk gebeurde iets soortgelijks met de noir, thrillers met nog donkerdere sferen. De Fransen gebruiken de term noir na de publicatie van een reeks zeer beroemde thrillerromans.


Ilaria Tuti schrijfster van thrillerromans

In talloze interviews werd Ilaria Tuti gevraagd naar de reden van haar toewijding aan het thrillergenre.
Afgezien van de passie voor Stephen King en Donato Carrisi, legde de schrijver uit dat wat haar fascineert de dubbelzinnigheden in de menselijke ziel zijn.

Haar standpunt is zeer interessant: in thrillers is de dader het allereerste slachtoffer. Hij lijdt psychisch en dit lijden drijft hem tot het plegen van een misdaad.

Boeken van Ilaria Tuti

 • Kind 39

  Kind 39 (Fiori sopra l'inferno) is de debuutroman van Ilaria Tuti. Het was meteen een internationaal succes: het boek is gepubliceerd in meer dan 20 landen.

  In Nederland werd het boek in 2019 uitgegeven door Xander Uitgevers. Het is ook het eerste boek met Teresa Battaglia als hoofdpersoon.


 • De slapende nimf

  De slapende nimf (Ninfa dormiente) is Ilaria Tuti's tweede roman, gepubliceerd in Italië in 2019. Het is ook de terugkeer van commissaris Teresa Battaglia en haar assistent Massimo Marini.

  De setting is suggestief: een natuur gemaakt van bossen en bergtoppen, zoals het land waar de schrijver vandaan komt.


 • Bloemen van steen

  Bloemen van steen (Fiore di Roccia) is het derde boek van Ilaria Tuti dat in het Nederlands is vertaald.

  De roman, gepubliceerd in Italië in 2020, speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en vertelt het vergeten verhaal van de Portatrici Carniche: nederige maar sterke vrouwen, met een centrale rol in het conflict in Friuli.

Teresa Battaglia: de hoofdpersoon van Ilaria Tuti's romans

Ilaria Tuti creëerde het personage van Teresa Battaglia, de hoofdpersoon van veel van haar boeken: Kind 39, De slapende nimf, en twee nog niet in het Nederlands vertaalde romans, Luce della notte en Figlia della cenere.

Teresa Battaglia is een ongewone hoofdpersoon, en het is precies om deze reden dat ze ons fascineert.

Het personage gecreëerd door de Italiaanse schrijver is een niet jonge en onaantrekkelijke vrouw, met verschillende gezondheidsproblemen. Zij is een politiecommissaris wiens belangrijkste wapen intelligentie is, niet het pistool.

Naast intelligentie en wijsheid is haar andere sterke punt het vermogen om na elke moeilijkheid op te staan. Teresa Battaglia staat voor vasthoudendheid en integriteit.

Ze is zowel een normale als een buitengewone vrouw. Ilaria Tuti zegt vaak dat ze werd geïnspireerd door de vrouwen die ze elke dag ontmoet:

Er zijn veel Teresa Battaglia, ik ontmoet ze vaak tijdens de presentaties van mijn boeken.

Massimo Marini, de assistente van Teresa Battaglia

Teresa Battaglia, sterk en oprecht, is wat we willen worden. Massimo Marini, haar assistent, is wat we nu zijn: twijfelachtig maar geleidelijk aan steeds zelfverzekerder.

Tuti legt uit dat boeken met één hoofdpersoon niet interessant zijn. Dit is de reden waarom, na de creatie van het personage van Teresa Battaglia, ook Massimo Marini werd geïntroduceerd.

In de boeken van Ilaria Tuti wordt Massimo voortdurend met ironie uitgelokt door Teresa Battaglia: maar tussen de twee bestaat een hechte relatie en een groeiend wederzijds respect.
Massimo reageert positief op Teresa's provocaties, leert van haar en wordt beter in zijn werk.

Samen zijn Teresa Battaglia en Massimo Marini een paar detectives die erg gepassioneerd zijn door de lezers van Ilaria Tuti.

De boeken en schrijvers die Ilaria Tuti inspireerden

Ilaria Tuti zegt Stephen King enorm te bewonderen, met name voor het boek Bezeten Stad: de beschrijving van de begraafplaats bij zonsondergang is episch, zegt ze.

Onder de Italiaanse misdaadschrijvers kiest Ilaria tuti voor Donato Carrisi. Carrisi is interessant omdat hij het psychische leed bij de daders ziet, een leed dat vaak voortkomt uit hun verleden.

Donato Carrisi is een schrijver die veel criminologie heeft gestudeerd. Wanneer iemand in zijn kinderjaren een trauma oploopt, blijkt uit zijn onderzoek dat hij psychische schade oploopt die in de toekomst grote gevolgen kan hebben.
Nogmaals, de moordenaar is het eerste slachtoffer.

Carrisi zegt dat mysterieschrijvers liefdesromans moeten lezen om empathie en passie te leren. En omgekeerd: romanschrijvers kunnen het ritme van spanning leren van thrillers.

Een andere schrijver die Ilaria Tuti bewondert, is de Italiaanse Primo Levi, auteur van Is dit een mens (Se questo è un uomo): zowel vanwege het belang van historisch geheugen, dat een terugkerend thema is in Tuti's boeken, als vanwege zijn grote literaire vaardigheid.

De omslagen van Ilaria Tuti's boeken

De omslagen van Ilaria Tuti's boeken, in hun Italiaanse editie, hebben een rode draad. Midden in het landschap staat een jonge vrouw, met haar rug naar haar toegekeerd.

De omslagen van Ilaria Tuti's boeken

Ilaria Tuti legt uit dat de natuur tot ons spreekt via ons onbewuste, omdat het de voorouderlijke omgeving is waar wij mensen vandaan komen. De bomen en het bos zijn een plek die ons beschermt en tegelijkertijd bedreigt.

Het verband met Friuli, Ilaria Tuti's land van herkomst

Ilaria Tuti heeft altijd in Gemona, in Friuli, gewoond. Het is een plek rijk aan tradities en geschiedenis, met een prachtige en mysterieuze natuur. Hier haalt de schrijver zijn inspiratie vandaan. Friuli is aanwezig in de verhalen van Ilaria tuti, en is herkenbaar voor degenen die in dit deel van Italië woonden, of juist in het noorden van Zuid-Oostenrijk.

Als jong meisje, zegt Tuti, moet je weg gaan en nieuwe plekken ontdekken. Als volwassene heb je daarentegen de behoefte om op één plek te stoppen. En Friuli is de plek waar ze van houdt; het is een liefde die zichtbaar is in veel van zijn boeken, vooral in het recente Bloemen van steen.

De bergen van Friuli zijn plaatsen die tot introspectie leiden: ze vertegenwoordigen de kou van de winter en de zoetheid van de lente, een perfecte balans tussen de vreugde van het bestaan en de hardheid van de dood.

Ilaria Tuti als illustrator: licht en schaduw

Voordat Ilaria Tuti beroemd werd als schrijfster, werkte ze als illustrator voor een uitgeverij.
Haar favoriete kunstenaar is Caravaggio, vanwege het gebruik van licht dat opvalt in de schaduw en driedimensionaliteit van de vormen en kleur garandeert.

Tuti legt uit dat licht, net als in zijn romans, schaduw nodig heeft om zich te openbaren.

Caravaggio - Young Sick Bacchus, 1593
Caravaggio - Young Sick Bacchus (Bacchino malato, 1593)

Ondanks Tuti's ervaring als illustrator heeft ze nog geen roman gemaakt waarin haar illustraties staan.

Maar er is een graphic novel verschenen, met de tekeningen van de tekenaar Ivano Granato, getiteld La bambina pagana, geïnspireerd op het gelijknamige verhaal waarmee Ilaria Tuti in 2014 de Premio Gran Giallo Città di Cattolica award won.

Ilaria Tuti zei ook geïnteresseerd te zijn in de rol van regisseur voor een mogelijke verfilming van haar boeken, een beetje zoals Donato Carrisi dat doet.

Een schrijver verbeeldt de uitdrukkingen van de personages, de toon van de stem, de dialogen. Het werk van de schrijver verschilt dus niet veel van dat van de regisseur.

Interview met Ilaria Tuti

Wil je Italiaans leren? Als je benieuwd bent naar de stem van Ilaria Tuti over haar boeken, bieden we je deze video aan waarin de schrijfster haar roman Bloemen van steen presenteert.

Het boek vertelt het verhaal van de portatrici carniche, die dappere heldinnen waren van de Eerste Wereldoorlog.


Boeken van Ilaria Tuti

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.