Laatst bijgewerkt op 2 mei 2023

Zelf ijs maken 🍨 lekker en gezond. Net als een gelato in Italië

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen in Nederland en maken al jaren ijs. Hier vind je onze recepten om makkelijk een lekker en gezond italiaans ijs te maken. Roomijs met eieren of zonder ei, of caloriearm zonder slagroom en melk. Met of zonder ijsmachine.


Zelf ijs maken is makkelijk en voordelig. Met een beetje ervaring kun je gezonde ijsjes maken, zo goed als die van de ijssalon.

Wij bij Alle Italiaanse maken al jaren zelf ijs. Toen we naar Nederland kwamen, brachten we de traditie met ons mee. Hier leggen we stap voor stap alles uit over hoe je een heerlijk ijsje maakt, met of zonder de ijsmachine - net als een 🔊 gelato in Italië.

Inhoudsopgave


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren: hoe vertaal je ijs naar het Italiaans? 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Gelatiera IJsmachine
🔊 Gelateria IJssalon
🔊 Latte Melk
🔊 Panna Slagroom
🔊 Zucchero Suiker
🔊 Uova Eieren

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Waarom zelf ijs maken

Zelf ijs maken heeft veel voordelen ten opzichte van wat je in een ijssalon kunt kopen:

 • Voordelig

  Een lekker vers ijsje is een moment van geluk, niet alleen op zomerse dagen.
  Voordat we een ijsmachine kochten, gingen we meerdere keren per week naar de ijssalon. Maar 1 kg ijs in een ijssaloon kost 15 euro en de kosten begonnen op de portemonnee te drukken 💸.
  Voor dezelfde prijs kun je 4 keer zoveel produceren, en je kunt zelf de ingrediënten kiezen. En je kunt al een goede ijsmachine vinden vanaf 50 €.

 • Gezond

  Sommige ijssalons maken naar onze mening te zoet ijs. Wanneer je thuis ijs maakt, kun je de kwaliteit en kwantiteit van de ingrediënten verhouden. Je kunt experimenteren door ijs te maken zonder slagroom, zonder melk of zonder suiker.
  Zelfgemaakt ijs is eenvoudig en gezond, en het bevat natuurlijk niet de conserveringsmiddelen of kleurstoffen die in het verpakte ijs zitten.

 • Makkelijk

  Als je wat ervaring hebt gehad, is het maken van ijs een eenvoudige zaak die minder dan een uur duurt - van het idee om het te maken tot het moment waarop je het eet. Het duurt 10 minuten om de ingrediënten te bereiden en de ijsmachine af te koelen; en nog eens 40 minuten opromen waarin de machine autonoom werkt.
  IJsmachines hebben meestal een timer: deze geeft aan wanneer het ijs klaar is.


23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten om zelf ijs te maken

Melk, slagroom en suiker zijn de 3 belangrijkste ingrediënten om zelf ijs te maken. Aan deze basisingrediënten kun je andere toevoegen en je favoriete smaken krijgen.

 1. Melk

  Zelf ijs maken - ingrediënten - Melk

  De functie van melk is om water, vetten en eiwitten te leveren.
  Hiervoor is het beter om verse volle melk te gebruiken. Bij magere melk kan het resultaat een te vloeibaar ijsje zijn. Het is ook mogelijk om ijs te maken met lactosevrije melk, die we ook wel eens gebruiken.

  In fruit ijs, dat sorbet wordt genoemd, kun je ook gewoon water gebruiken. Op deze manier wordt de fruit smaak versterkt, omdat het niet verzacht wordt door de melk.

 2. Slagroom

  Zelf ijs maken - ingrediënten - Slagroom

  Verse slagroom wordt gebruikt om vet aan het ijs toe te voegen. Degene die we gebruiken, en die je vaak in de supermarkt aantreft, bevat ongeveer 30% vet.
  De slagroom mag niet worden opgeklopt voordat deze aan het mengsel wordt toegevoegd.

 3. Suiker

  Zelf ijs maken - ingrediënten - Suiker

  Suiker is, samen met vetten, eiwitten en water, een van de basiselementen van zelfgemaakt ijs.
  Je kunt experimenteren met allerlei soorten suikers: normale tafelsuiker, rietsuiker, fructose. We gebruiken ook regelmatig honing.


IJs of roomijs?

Velen vragen ons: wat is het verschil tussen ijs en roomijs? Het korte antwoord:

 • IJs is het verse ijs van de ijssalon, dat melk en room bevat, en soms eieren; het bevat meestal tussen de 6% en 8% vet.

 • Roomijs is het ijs van de supermarkt, vetter (het bevat minimaal 10% vet) en vol lucht.

Als je meer wilt weten, leggen we het verschil tussen ijs en roomijs uit op onze pagina over Italiaans ijs.

IJs maken zonder eieren

Zelf ijs maken - ingrediënten - Eieren

Veel online ijsrecepten bevatten eieren als ingrediënten. Sommige sites zeggen dat je 5 of 6 eieren in minder dan 1 kg ijs moet doen - in elke soort ijs en ijssmaak.
Natuurlijk is het ijs romig, want de eieren zijn een verdikkingsmiddel. Maar eieren zijn niet nodig in elke ijssmaak die je thuis maakt.

Om ijs te maken, net zo lekker als in een ijssalon, heb je niet per se eieren nodig. Voor sommige smaken kun je eieren gebruiken, voor andere heb je ze niet nodig.
Je kunt sommige ijssmaken ijs zowel met als zonder eieren maken: vanille-ijs en pistache-ijs kan bijvoorbeeld beide kanten op.

Rocco Bormioli Bahia Ijsglas - 0.36 l - 2 stuks - bol.com

Op Alle Italiaanse schrijven we de recepten voor alle versies op en laten je zien hoe je kunt experimenteren om je favoriete smaken te creëren: ijs zonder eieren, en ijs met eieren. Maar ook caloriearm ijs zonder slagroom, en sorbetijs die alleen water, suiker en fruit bevat.

Lekker en gezond ijs maken

Vers ijs is een gezond voedingsmiddel, zeker als het zelfgemaakt is, maar het bevat nog steeds suiker en vet.

Bovendien is thuis ijs maken zo eenvoudig dat we vaak meer eten dan in een ijssalon. Hier zijn onze tips om gezond en caloriearm ijs te krijgen, door te experimenteren met alternatieven voor suiker en slagroom.IJs maken zonder suiker

Helemaal zonder suiker ijs maken is erg moeilijk, omdat suiker een belangrijke rol speelt bij het verkrijgen van een lekker romig ijsje. Je kunt echter alternatieven voor tafelsuiker gebruik.

We hebben een hele sectie gewijd aan caloriearm ijs, waar we uitleggen hoe je suikervrij ijs maakt.

Lange roestvrij staal ijslepels
Lange roestvrij staal ijslepels - Amazon.nl

IJs maken met rietsuiker of honing

We gebruiken vaak honing of rietsuiker in al het ijs dat we maken. Natuurlijk zal de smaak een beetje anders zijn dan het origineel, maar het smaakt nog steeds geweldig.
rietsuiker moet in dezelfde hoeveelheid worden toegevoegd als normale suiker, terwijl in het geval van honing de helft voldoende is.
Het beste is om te experimenteren totdat je de smaak krijgt die je het lekkerst vindt; je kunt natuurlijk verschillende soorten suiker mengen.
We hebben ook het stevia-poeder geprobeerd, maar het is niet geweldig: het maakt het mengsel zeker zoeter, maar het helpt niet erg om een romig ijsje te krijgen.

caloriearm ijs maken thumbnail

Bekijk ook ons blog over ijs maken zonder slagroom en zonder melk

IJs maken zonder slagroom, melk en eieren: fruit sorbetijs

IJs met fruit kun je op twee manieren maken: met melk of met water. Melkvrij ijs gemaakt met water en fruit heet sorbetijs. Zonder melk en slagroom wordt het fruitaroma nog versterkt.

Fruitschaal - Etagere 3 laags – Fruitmand metaal - Schaal decoratie - voor fruit / groente / snacks / brood – RVS - 48 x 33 x 33 cm - bol.com

Fruit sorbetijs is heel eenvoudig te maken en heeft minder tijd en ingrediënten nodig dan gewoon ijs. De ingrediënten van sorbetijs zijn alleen water, suiker en fruit.

Bovendien behoren sorbetijs tot de categorie veganistisch ijs. Het verschil is dat er in vegan ijs nog steeds vetten of eiwitten zitten, zelfs als ze van plantaardige oorsprong zijn, die in sorbetijs ontbreken.

Tip: voeg een snufje zout toe
Hoewel het misschien niet intuïtief lijkt, raden we je aan om een snufje zout toe te voegen om het ijs nog aangenamer te laten smaken. Dit geldt voor alle smaken ijs, inclusief fruit.

Sorbetijs maken thumbnail

Bekijk ook ons pagina over fruit sorbetijs maken

Vegan ijs maken

In traditioneel ijs worden vetten en eiwitten gehaald uit melk, slagroom en eieren. Om veganistisch ijs te maken, moeten we ze vervangen door plantaardige vetten en eiwitten.

Stevia Avanz Extract - 100 ml - bol.com

De eerste gedachte is vaak om plantaardige room te gebruiken, wat experts echter afraden om redenen van kwaliteit en de manier waarop het wordt vervaardigd. Om deze reden wordt het niet beschouwd als een kwaliteitsingrediënt voor jouw ijs. Het gaat erom plantaardige vetten te vinden die goed zijn voor het maken van ijs. We experimenteerden met verschillende alternatieven en maakten een tijdje ijs met zowel kokosmelk als avocado. Bij beide is het mogelijk om eerlijk ijs te krijgen.
Tussen de twee gaat onze voorkeur uit naar kokosmelk, omdat het de smaak van ijs iets minder verandert. We raden aan om kokosmelk te gebruiken die minstens 20% vet bevat en die normaal in de supermarkt te vinden is.


Chocolade ijs maken thumbnail

Bekijk ook ons recept voor vegan chocolade ijs 🍫🍨

Is ijs glutenvrij?

Voor mensen met een glucose-intolerantie is het heel gemakkelijk om thuis ijs te maken, je hoeft bijna nooit iets te veranderen: slagroom, melk en suiker bevatten namelijk geen gluten. Je hoeft alleen maar op de extra ingrediënten te letten en ze alleen toe te voegen als je zeker weet dat je ze niet verdraagt.


Zelf ijs maken: basisrecept met de ijsmachine

4.9
(14) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 50 min. bereiden

Dit is het basisrecept van het Italiaanse ijs zonder eieren, met de ijsmachine. De Italianen noemen deze ijs smaak 🔊 fiordilatte.
Bekijk ook het recept voor ijs met eieren, wat in het Italiaans 🔊 gelato alla crema is.

Heb je geen ijsmachine? Bekijk onze tips om ijs te maken zonder ijsmachine.

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Wat heb je nodig om thuis ijs te maken?

 1. Ingrediënten

  IJs maken ingrediënten basisrecept
  De producten op de foto zijn een voorbeeld.

  De ingrediënten voor het Italiaanse ijs basisrecept zijn: melk, slagroom en suiker.

 2. Digitale weegschaal en maatbeker

  Krumble Maatbeker met schenktuit - Maatbekers - Meetbeker voor koken en bakken - Maatkan - Kookgerei - Mengbeker - Blender beker - RVS - 1 Liter - 12 x 15 x 13 cm (Ixbxh) - Zilver - bol.com

  Om de ingrediënten te meten, controleren we het gewicht met een digitale weegschaal; het is naar onze mening de meest nauwkeurige methode. Vervolgens mengen we de ingrediënten in een maatbeker met een staafmixer.

  👉 Daarom schrijven we in onze recepten de ingrediënten in gewicht (gram) en niet in volume (liter).

  De maatbeker is dan handig om de ingrediënten in de ijsmachine te gieten.

 3. Staafmixer of mixer

  Bosch MSM66110 ErgoMixx - Staafmixer - Wit/Grijs - bol.com

  Met een staafmixer kun je de ingrediënten mengen, de suikers oplossen en een homogeen mengsel bekomen. Op deze manier kan de ijsmachine zonder problemen ijs roeren.

  Een blender is ook prima: inderdaad erg praktisch, want de mixer heeft een tuit - handig om het mengsel in de ijsmachine te gieten.


 4. IJsmachine

  De ijsmachine is een compact apparaat dat geweldige resultaten geeft.

  Er zijn twee soorten ijsmachines: zelfvriezende of met koelelement. Zelfvriezende ijsmachines zijn praktischer in gebruik, maar iets duurder.

  IJsmachines om ijs te maken
  IJsmachines zijn makkelijk te gebruiken en produceren snel een zeer lekker ijs.

  Voor dit recept gebruiken we een van de meest populaire modellen zelfkoelende ijsmachine; de stappen van de procedure zijn hetzelfde voor vrijwel alle ijsmachines op de markt.
  Wil je alle trucs kennen? We hebben een gedetailleerde handleiding geschreven over het gebruik van de ijsmachine.

  Springlane Elisa IJsmachine

  Bekijk ook onze pagina:
  hoe kies je een ijsmachine?

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

 • 380
  Volle melk 380 g
 • 160
  Slagroom 160 g
 • 90
  Suiker 90 g

Dit zijn de basisingrediënten voor het eenvoudige ijsrecept. Op basis van dit recept kun je vele andere romige smaken maken, zoals chocolade en pistache ijs.

Hoeveel ijs krijg ik met dit recept?

Met de ijs recepten van Alle Italiaanse krijg je net ongeveer 630 gram ijs: goed voor 3 personen. We schrijven deze hoeveelheden ingrediënten om een paar redenen:

 • Vrijwel alle ijsmachines kunnen deze hoeveelheid ijs produceren

 • IJs is makkelijker te maken als de ijsmachine niet helemaal vol is

Als je meer ijs wilt maken, kun je elk ingrediënt eenvoudig met 1,5 of 2 vermenigvuldigen.

👉 We hebben de recept template van deze pagina bijgewerkt, met de functie om de hoeveelheid ingrediënten te verhogen of te verlagen.


Bereiding

 1. Voor het starten

  • Als je een zelfvriezende ijsmachine hebt, zet hem dan aan en laat hem afkoelen terwijl je de ingrediënten klaarmaakt.

  • IJs maken basisrecept - Start
  • Heb je een ijsmachine met koelelement, zorg er dan voor dat het koelelement lang genoeg in de vriezer heeft gestaan.

 2. Meng de ingrediënten

  Meng de ingrediënten met een staafmixer in een maatbeker. Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan de poeders toe. Meng ze op lage snelheid tot je een homogeen mengsel krijgt.

  IJs ingredienten mengen

  IJs - Alle Italiaanse
  👉 Onze tips om zelf ijs te maken in een handig ijs recepten e-book

  Bekijk
 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Heb je een ijsmachine met koelelement, dan is het tijd om deze in elkaar te zetten.

  • Zorg ervoor dat de garde draait.

  • Giet het mengsel vervolgens in de ijsmachine.

 4. Roer 30-40 minuten

  • Stel de timer zo in dat de ijsmachine de volgende 50 minuten blijft draaien.

  • IJs roeren in de ijsmachine
   Onze twee-liter ijsmachine heeft ongeveer 15 minuten nodig om goed af te koelen. We schenken het ijs als de timer ongeveer 45 minuten bereikt.
  • Het roeren van een ijs met slagroom en melk duurt 30-40 minuten; een fruit sorbetijs duurt slechts 20-30 minuten.

 5. Het ijs is klaar 🍨

  Het ijs is klaar als het er "solide" uitziet. Als het recept uitgebalanceerde ingrediënten bevat, is het ijs romig en stopt de roerarm van de ijsmachine langzaam.

  IJs roeren in de ijsmachine

Eet smakelijk, 🔊 buon appetito! 🍨

Zelfgemaakt Italiaans ijs fiordilatte hoorntje
Bekijk ook onze tips hieronder voor het bewaren van ijs. Je vindt het hoorntje gemakkelijk in de supermarkt.
Een detail van ons Italiaans fiordilatte ijs
Een detail van ons Italiaans fiordilatte ijs

23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono

Veelgestelde vragen over zelfgemaakt ijs


Zelfgemaakt ijs is zachter dan ijs in de ijssalon

Het hangt af van de ingrediënten, het recept en de ijsmachine. Maar het is waar, ijs gemaakt met de ijsmachine is vaak iets zachter dan ijs dat je in een ijssalon koopt.

Wil je een iets harder ijsje? Als de ijsmachine klaar is, kun je het ijs in een bak doen en alles ongeveer een half uur in de vriezer leggen: genoeg tijd om het ijs iets harder te maken, maar niet bevroren.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1,2L Elli - bol.com

Hoe zelfgemaakt ijs bewaren?

Zelfgemaakt ijs, net klaar, is heel zacht.
Een optie is om het meteen op te eten, zoals wij dat in de zomer doen.

Maar wat als je het wilt bewaren en later wilt opeten, bijvoorbeeld bij een etentje met gasten? Geen probleem. Zelfgemaakt ijs in de vriezer wordt hard, ongeveer net zo hard als roomijs; maar niet te hard.

Hoe ijs ontdooien om het de volgende dag zacht te eten? Een tip is om het ijs uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur. Op deze manier is het ijs na ongeveer een uur zacht geworden zonder vloeibaar te worden.

Roomijs die je in de supermarkt koopt, blijft zacht omdat er meer lucht en vet in zit: eigenschappen waardoor het lang houdbaar is.Gezond ijs maken met de ijsmachine

De methoden om je eigen ijs te maken zonder ijsmachine zijn naar onze mening niet veel waard.

De ijsmachine is een van de apparaten waar we het meest tevreden over zijn. Het is gemakkelijk te gebruiken en produceert uitzonderlijk ijs. Een goede ijsmachine met koelelement koop je al voor 50 euro; terwijl je al een zelfvriezende ijsmachine koopt vanaf 150 euro.

Onze recepten kunnen met of zonder ijsmachine gemaakt worden, want het belangrijkste zijn de ingrediënten. Maar alleen met de ijsmachine haal je een echt ijs in huis.


IJsmachine gebruiken

Bekijk onze gedetailleerde gids:
Hoe je een ijsmachine gebruikt, stap voor stap

Welke ijsmachine om te kiezen?

Als je eenmaal wat ijs hebt geproefd dat is gemaakt met de ijsmachine en je hebt gezien hoe gemakkelijk het is, wil je er meteen een. Kies het goed, want het wordt de metgezel van je nieuwe hobby: ijs maken.

 • Zelfvriezende ijsmachines

  Dit type ijsmachine is onze favoriet, omdat hij erg makkelijk in gebruik is en niet veel tijd in beslag neemt.

  PRIMO PR405IM IJsmachine - Roomijsmachine Met Compressor - Zelf Vriezend - 1 L - Zwart - bol.com

  Als het wordt gestart, koelt en bevriest het zelfstandig. Het duurt minder dan 50 minuten om een ijs te maken, en je kunt er veel na elkaar maken.
  IJsmachines van dit type vind je al vanaf iets meer dan 150 €, en het resultaat is spectaculair.

 • IJsmachines met koelelement

  Dit type ijsmachine kost minder, maar is langzamer in gebruik. Het bestaat uit twee delen: het koelelement en de motor. Het koelelement wordt eerst in de vriezer gelegd om af te koelen, en daarna wordt hij aan de motor gekoppeld om in te vriezen. Het duurt vele uren om het ijs af te koelen, dus het maken van ijs wordt een lang proces en het is moeilijk om er veel op een dag te maken.

  Domo DO2309I Roomijsmachine - bol.com

  IJsmachines met koelelement kosten iets minder dan zelfvriezende ijsmachines en zijn verkrijgbaar voor slechts 50 €.


IJsboeken en ijsrecepten

We hebben een kleine verzameling gemaakt van de beste boeken om ijs te leren maken. De boeken die we vermelden zijn zowel door Italiaanse auteurs vertaald in het Nederlands of in het Engels, als boeken van Angelsaksische auteurs.
In 2023 schreven wij van Alle Italiaanse ook ons praktische e-book om zelf ijs te maken.


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs
Alle Italiaanse

De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

 • 🐄 Fiordilatte zonder ei
 • 🥚 Vanille roomijs met ei
 • 🍨 Griekse yoghurtijs
 • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
 • 🍨 Witte Chocolade ijs
 • 🍨 Pistache ijs met honing
 • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
 • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
 • 🥥 Vegan kokosijs
 • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
 • 🍋 Citroen sorbetijs
 • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
 • 🍓 Aardbeien sorbetijs
 • 🍒 Kersen sorbetijs
 • 🥭 Mango sorbetijs
 • 🥝 Kiwi sorbetijs
 • 🍹 Spritz ijs
 • 🥃 Limoncello ijs
 • 🍪 Amaretti koekjes ijs
 • 🍪 Stroopwafel ijs
 • 🍪 Speculaasijs
 • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
 • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!


IJs - Recepten van IJssalon Roberto Gelato

Het tweede boek waar we je aan willen voorstellen is oorspronkelijk in het Nederlands geschreven en bevat de recepten van een van de beste ijssalons van Nederland, opgericht door Italianen: de recepten van ijssalon Roberto Gelato in Utrecht.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Carlina De Lorenzo
Uitgever Carlina De Lorenzo
Verschenen 150

Volgens de auteur van het boek, Carlina De Lorenzo van ijssalon Roberto Gelato, IJs betekent feest. En als je thuis ijs leert maken, kan het elke dag feest zijn!

Als je in Utrecht woont, ken je de ijssalon zeker. Het receptenboek van ijssalon Roberto Gelato verscheen in 2012 voor het eerst en heeft zijn derde herdruk bereikt.

We raden dit receptenboek aan omdat:

 • legt op een eenvoudige manier de basisregels uit voor het thuis bereiden van ijs;

 • en omdat het veel recepten bevat uit de familietraditie van ijssalon Roberto Gelato.

In het boek vind je recepten voor klassieke smaken, zoals walnoot-, pistache- of aardbeienijs.

Maar er zijn ook de meer bijzondere smaken (en naar onze mening gekalibreerd voor het Nederlandse publiek) die het sterke punt zijn van de Utrechtse ijssalon: heb je er ooit aan gedacht om ijs te maken met Prosecco, trostomaten of dropjes?

IJs boek recepten Roberto Gelato
Bron: lekkerijs.nl

Naar onze mening is dit het boek op onze lijst dat je het meest zal boeien. En dan, als je het boek hebt gelezen, heb je nog een reden om naar Utrecht te gaan en te genieten van een uitstekend Italiaans/Nederlands ijsje.

Lekker! ijs - ebook

Er is ook een ebook van dezelfde auteur ebook: Lekker! ijs, een makkelijke gids om zelf ijs te leren maken, met duidelijke en eenvoudige stappen.

Lekker! ijs op bol.com
Bindwijze E-book
Taal nl
Auteur(s) Carlina Coletti De Lorenzo
Uitgever Gertie Jaquet
Verschenen 96

Naast traditionele smaken, zoals chocolade ijs, zijn er ook speciale recepten zoals dropijs en tomatenijs.
Zoals de auteur schrijft, "IJs - alleen het woord al tovert een glimlach op de meeste kindergezichten".


The Ciao Bella Book of Gelato and Sorbetto: Bold, Fresh Flavors to Make at Home

Het tweede boek dat we voorstellen is geschreven door F.W. Pearce en Danilo Zecchin. Het is het meest geschikte boek op onze lijst om te leren hoe je thuis zelf ijs kunt maken.

The Ciao Bella Book of Gelato & Sorbetto op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal en
Auteur(s) F. W. Pearce
Uitgever Danilo Zecchin
Verschenen 176

Danilo Zecchin is de meester smaak maker van "Ciao Bella", een bedrijf gespecialiseerd in italiaanse ijs en sorbetijs, dat in 1983 werd opgericht in New York City.
Het boek bevat de belangrijkste stappen voor het zelf maken van ijs, samen met de recepten van de meest populaire smaken.

De recepten van Ciao Bella Book of Gelato and Sorbetto bevatten gezonde ingrediënten.
Als je de instructies in het boek volgt, krijg je een lekker en gezond ijsje, met de juiste hoeveelheid room en eventueel eieren. De auteur werkt in Amerika, maar de recepten zijn die van Italiaans ijs, geen Amerikaans ijs.

Als je de basistechniek van het maken van gelato onder de knie hebt, kun je experimenteren met de meest populaire smaken, zoals chocolade ijs.


Making Artisan Gelato

Het boek van Torrance Kopfer is ook opgedragen aan degenen die thuis ijs willen maken. Het is ook verkrijgbaar als e-book.

Making Artisan Gelato op bol.com
Bindwijze E-book
Taal en
Auteur(s) Torrance Kopfer
Uitgever Quarry Books
Verschenen 176

In de eerste helft van het boek wordt de basistechniek uitgelegd om thuis ijs te maken, een beetje zoals we je op deze webpagina uitleggen.

In Making Artisan Gelato vind je de antwoorden op de basisvragen: hoeveel slagroom moet er in het basisijsrecept? Heb je eieren nodig om Italiaans ijs te maken?

Een waarschuwing: de recepten in het boek zijn ingewikkelder dan die in "The Ciao Bella Book of Gelato and Sorbetto". De smaken zijn die van Amerikaans ijs, en er zijn geen basis smaken die we hier op Alle Italiaanse uitleggen.


Italian Artisanal Gelato According to Donata Panciera

Naar onze mening is dit een van de meest complete boeken over de techniek voor het maken van Italiaans ijs.

Italian Artisanal Gelato According to Donata Panciera op bol.com
Bindwijze Paperback
Taal en
Auteur(s) Donata Panciera
Uitgever Lulu.Com
Verschenen 216

Het boek is geschreven door Donata Panciera, gediplomeerd docente voor de productie van professioneel ijs. Met haar cursussen leert Donata Italiaanse en internationale bedrijven ijs maken.
De auteur heeft 40 jaar ervaring: al in 1985 lanceerde ze Italiaans ijs in Japan en later in Singapore.

Het boek van Donata Panciera is ingewikkelder dan de andere die we hier hebben gepresenteerd, en is vooral interessant voor degenen die een professionele ijsmaker (🔊 gelataia of 🔊 gelataio in het Italiaans) willen worden of op een professionele manier ijs willen maken.

Hierin wordt ook uitgelegd hoe je zelf ijs kunt maken, met inzicht in alle stappen bij de bereiding van ijs.
Het boek bevat ook een groot aantal recepten, zowel voor traditionele smaken als voor meer bijzondere smaken - zoals met walnoten of kaas.

Gezond ijs maken zonder ijsmachine

Zelf ijs maken zonder ijsmachine, hoe doe je dat? Het is een klassieke vraag, die velen stellen. We vroegen ons ook af op een warme zomerdag, vele jaren geleden. Ik herinner me de eerste poging nog: halverwege tussen een ijslolly en een yoghurt. Die avond ging ik ijs kopen bij de ijssalon.

Maar nu, jaren later, hebben we meer ervaring met het maken van ijs thuis. Hier delen we enkele tips om zelf gezond ijs te maken, ook als je geen ijsmachine hebt.

Waarom de nadruk op gezond? De laatste tijd staat op veel kookblogs, zowel Italiaans als Nederlands, een recept voor ijs maken zonder ijsmachine met slagroom, gecondenseerde melk en een paar theelepels rum. Het idee is dat door alles te mengen en af te laten koelen, je een zachte crème krijgt die op ijs lijkt.

Maar er is een addertje onder het gras. In deze recepten doe je 500 g slagroom en 400 g gecondenseerde melk: samen zijn ze 3.000 kcal 🤨. Het heeft niets met ijs te maken.

Ninja Creami IJsmachine - Ice Cream Maker voor Roomijs, Milkshake, Smoothie Bowl en meer - Foodi - NC300EU - bol.com

In plaats daarvan proberen we thuis ijs te maken met de ingrediënten en doseringen van het Italiaanse basisrecept: met slagroom, melk en suiker. Dit recept is ook niet light (we hebben een pagina over caloriearm ijs gepubliceerd), maar het bevat minder dan 1/3 van het dessert met gecondenseerde melk.


Zelf ijs maken: basisrecept zonder ijsmachine

4.3
(5) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min. bereiden
 • Een paar uur wachttijd

Dit is het basisrecept van het Italiaanse ijs zonder de ijsmachine.
Dit recept bevat geen eieren. Als je ijs met eieren wilt maken, gebruik dan de ingrediënten uit het recept van Italiaanse roomijs.

Ingrediënten

 • Melk 380 ml
 • Slagroom 160 ml
 • Suiker 90 g

Zelf ijs maken - basisrecept ingredienten

De ingrediënten zijn hetzelfde als het ijs basisrecept met de ijsmachine. Als je de juiste methode vindt om ijs te maken zonder ijsmachine, kun je alle ijs recepten van Alle Italiaanse gebruiken. Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten veranderen niet.

Bereiding

 1. Doe de ingrediënten

  Doe de ingrediënten in een maatbeker of kom.

  IJs maken basisrecept - ingredienten doen

 2. Meng de ingrediënten

  IJs maken basisrecept - meng de ingrediënten

  Deze stap is hetzelfde als het ijsrecept met de ijsmachine. Mix de ingrediënten met een staafmixer; langzaam, om een gladde crème te verkrijgen.

 3. Vries het mengsel in

  Het ijsmengsel is klaar: nu moeten we het invriezen.
  Het resultaat dat we willen bereiken is een romig ijs, geen stevig blok ijs. Er zijn verschillende methoden om dit te doen: we zullen de meest praktische methode uitleggen. Je hebt een blender en ijsblokjes vormen nodig.

  3x Ijsblokjes/ijsklontjes vormen met deksel blauw - 12 stuks - Ijsblokjes/ijsklontjes makers - bol.com

  De methode om zelf ijs te maken zonder ijsmachine is als volgt: we vriezen het mengsel in en blenden het vervolgens met de blender.

  Dit is waarschijnlijk de minst ingewikkelde manier om thuis ijs te maken zonder ijsmachine. Je krijgt dan geen echt ijsje, maar een bevroren dessert dat op ijs lijkt.

  In de ijsmachine wordt het ijs lang en langzaam gemengd: op deze manier neemt het ijsmengsel lucht op, waardoor het zacht en romig wordt.

  zelfgemaakt roomijs hoorntje

  Zonder de ijsmachine wordt het moeilijker om lucht in het ijs te krijgen, waardoor het ijs hard en bevroren blijft.

  Om thuis ijs te maken met deze methode, heb je een krachtige blender nodig.

  Een tip: vries het mengsel in in ijsvormen, in kleine blokjes in plaats van in één groot blok. Op deze manier bevriest het mengsel sneller en is het makkelijker te blenden.
  We raden aan om het mengsel minimaal 12 uur te laten bevriezen.

  Wil je niet wachten? Gebruik bevroren fruit

  Als alternatief kun je bevroren fruit zoals aardbeien, kersen of mango's mengen, gemengd met water en suiker zoals in een sorbetijs, of met melk of yoghurt als je van ijs op basis van melk houdt.
  Zo is je diepvries dessert direct klaar, zonder te hoeven wachten. Gebruik suiker of honing om te zoeten.


 4. Hak het bevroren ijsmengsel fijn in de blender

  Wanneer de ijsmix helemaal bevroren is, is het tijd om hem uit de vriezer te halen. Doe het bevroren mengsel in de mixer en hak het op maximaal vermogen tot je een crème krijgt die op ijs lijkt.

  Met deze methode krijg je een ijs dessert, gemaakt met de ingrediënten van italiaans ijs. Het resultaat zal anders zijn dan het ijs gemaakt met de ijsmachine en minder romig omdat het niet genoeg lucht bevat.

 5. Je ijs gemaakt zonder ijsmachine is klaar 🍨

  Italiaans ijs gemaakt zonder ijsmachine

Eet smakelijk! 🍨

Nog een alternatief: waterijs vormpjes gebruiken

Je kunt het mengsel in de vormpjes van de waterijs doen en ervan genieten alsof het een waterijs is. Naar onze mening is het de meest praktische, lekkere en snelle oplossing om een vriesvers dessert te eten als je geen ijsmachine hebt.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten voor yoghurt, banaan, chocolade- en vanille-ijs, koekjes.. En dan ijstaarten, sorbetijs en ons exclusieve vegan ijs!

Geniet van je Italiaanse gelato! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.