Laatst bijgewerkt op 11 april 2022

Kind 39 📚 Ilaria Tuti

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Met haar debuutroman Kind 39 werd de Italiaanse schrijfster Ilaria Tuti beroemd in Italië en in de wereld. Het boek is gepubliceerd in meer dan 20 landen. In Nederland werd het boek in 2019 uitgegeven door Xander Uitgevers. Ilaria Tuti is ook de auteur van twee andere zeer succesvolle romans: De slapende nimf en de historische roman Bloemen van steen.


Op deze paginaSamenvatting

Kind 39 is de eerste roman van Ilaria Tuti, gepubliceerd in Italië in 2018 met de titel Fiori sopra l’Inferno.
De publicatie van het boek had onmiddellijk succes bij critici, de media en het publiek.

In Ilaria Tuti's roman, een thriller vol mysterie, komen de kleuren van de tricolore voor: het wit van de sneeuw, het groen van het bos en het rood van het bloed.

Kind 39 speelt zich af in een bergdorp in Noord-Italië, vlakbij de grens met Oostenrijk. In het boek vermengt de schrijfster op vakkundige wijze echte gebeurtenissen en bestaande plekken met de fictie elementen van het verhaal.

Het dorp bestaat echt, maar het wordt door de auteur genoemd met de verzonnen naam Travenì. Het is een afgelegen plek, omgeven door bergen en sneeuw. Een oase van rust die echter enkele geheimen verbergt.

Het verhaal begint met de ontdekking, in het bos, van het lijk van een man. De man is zonder kleren. Zijn kleren zijn niet ver weg op een vogelverschrikker gelegd, die over de dode lijkt te waken.
Op dit punt maakt de lezer kennis met commissaris Teresa Battaglia: hoofdpersoon van deze en andere romans van Ilaria Tuti.

Een van de meest gewaardeerde aspecten van het boek is de manier waarop de auteur het profiel van de personages schetst. Karakter, achtergrond, relaties worden nauwkeurig en geloofwaardig beschreven.

Teresa Battaglia is een sterk karakter in het openbaar en kwetsbaar in het privéleven. Ze staat voor macht en gerechtigheid, maar tegelijkertijd is ze stiekem ziek en zwak.
Commissaris Battaglia is een personage met een complexe persoonlijkheid die in het boek wordt verteld. In het begin is ze rationeel en zelfverzekerd. Maar naarmate het verhaal vordert, toont de commissaris de lezer haar pijn, haar worsteling met haar verleden en haar angst voor de toekomst. Teresa Battaglia is ook een vrouw die erin slaagt om gerespecteerd te worden in een wereld van mannen.

De jonge inspecteur Massimo Marini werkt met haar samen. Hij is onervaren en trots. Er ontstaat meteen een bijzondere relatie tussen de twee. Teresa richt zich op hem en mist nooit de kans om hem te raken; dit drijft de jongere echter om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Het is dankzij de vakkundige karakterisering van de personages dat de roman van Ilaria Tuti een succes is geworden. De vertelstijl is elegant en effectief.
De moordenaar zelf heeft een complex maar geloofwaardig en coherent profiel.

Het verhaal zit vol met wendingen. Om de naam van de moordenaar te weten, zullen we de antwoorden op tal van andere vragen moeten vinden. Wie is kind 39? Wat is er in het verleden gebeurd dat het zo cruciaal was voor wat er in het heden gebeurde?

Het boek is op een makkelijke manier geschreven, geschikt voor iedereen, maar niet triviaal. De setting is zeer suggestief en is een van de sterke punten van het boek. Ilaria Tuti beschrijft het leven in het kleine dorpje in de bergen goed en laat de donkere kanten zien van wat lijkt op een klein paradijs.

Meedoen: TEDx met Ilaria Tuti

Wil je je Italiaans oefenen? In deze korte film gemaakt voor TEDx vertelt Ilaria Tuti over haar pad om een van de beroemdste Italiaanse schrijvers van de afgelopen jaren te worden.
De schrijfster deelt haar ervaring: ze vertelt over talent, inzet, keuzes.

De boodschap is positief voor degenen die mee willen doen en hun potentieel naar boven willen halen.

Over de auteur Ilaria Tuti

Ilaria Tuti is geboren en woont in de regio Friuli in Noord-Italië. De link met haar land en met de bergen komt tot uitdrukking in zijn boeken.

Ilaria Tuti
Ilaria Tuti

Lees meer over Ilaria Tuti.

Boeken van Ilaria Tuti

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.