Laatst bijgewerkt op 12 april 2022

De Acht Bergen 📚 Paolo Cognetti

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

De acht bergen is de roman waardoor de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti beroemd werd in Italië en in het buitenland. Het boek, gepubliceerd in Italië in 2016, won de prestigieuze Premio Strega award in 2017 - en is vertaald in 40 talen voor lezers over de hele wereld. In Nederland werd het boek in 2019 uitgegeven door De Bezige Bij.


Op deze paginaSamenvatting

De roman De acht bergen van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti werd in 2017 in Italië uitgegeven door Einaudi, met de originele Italiaanse titel Le otto montagne. Dankzij de roman won Paolo Cognetti in hetzelfde jaar zowel de felbegeerde Premio Strega als de Premio Strega Giovani.

De italiaanse schrijver Paolo Cognetti
De italiaanse schrijver Paolo Cognetti Foto: Vincenza Inchingolo

De roman vertelt over de vriendschap van twee jonge mensen, Pietro en Bruno. De eerste woont in Milaan, de grootste stad van Noord-Italië, en brengt de zomers door in Graines, een klein bergdorpje in de Italiaanse regio Valle d'Aosta, in de buurt van Monte Rosa.

Graines Kasteel in Valle d'Aosta
Graines Kasteel in Valle d'Aosta Foto: Giuseppe Bozzola

Graines is hetzelfde dorp waar Cognetti het grootste deel van het jaar woont, in zijn berghut. Dit aspect van Cognetti's leven wordt ook verteld in zijn andere boeken, met name in De buitenjongen en in Het geluk van de wolf.

In Graines maakt Pietro kennis met Bruno, de zoon van een boerenfamilie.
Ondanks de verschillende levensstijlen van de twee families, worden de twee jongens goede vrienden.

Vanaf dit punt ontwikkelt het verhaal van de roman zich, van kindertijd tot volwassenheid. Hun vriendschap, ontwikkeld tijdens de zomervakantie, zal hun hele leven duren.

Zelfs als hun paden uiteenlopen, houden ze allebei een liefde voor de bergen: Bruno in zijn land, waar hij sterk aan gehecht is, en Pietro die de bergen van Nepal verkent - een ervaring die Cognetti in het boek Zonder de top te bereiken vertelt.

De gebeurtenissen in het leven zullen de twee vrienden helpen om opnieuw contact te maken, met een gemeenschappelijk project: samen een chalet bouwen in een berggebied.
De constructie wordt een project met emotionele waarde.
Op de achtergrond is altijd de berg, die de hoofdpersoon is: fascinerend, maar ook wreed en angstaanjagend.

De almhut op de bergen van Paolo Cognetti

Paolo Cognetti heeft werkelijk een almhut gebouwd in het dorpje Estoul, in de bergen van de Valle d'Aosta.

De almhut van Paolo Cognetti in Estoul,
De almhut van Paolo Cognetti in Estoul

Het berghut werd door Cognetti omgevormd tot een cultureel centrum in het hooggebergte. Op deze locatie organiseerde Cognetti ook een literair festival, Il richiamo della foresta (De roep van de wildernis), dat drie jaar werd gehouden, van 2017 tot 2019.

"De acht bergen" betekenis

De titel De acht bergen komt van een Nepalees verhaal dat in het boek wordt verteld.
Een bejaarde Nepalees tekent een tekening voor Pietro. De tekening toont een wiel met 8 spaken. In het centrale deel is er een zeer hoge berg, Mount Sumeru.
Rond Sumeru zijn er acht bergen en acht zeeën, gepositioneerd als de spaken van het wiel.

De acht bergen - betekenis,
De acht bergen - betekenis

Pietro vertelt het verhaal aan zijn vriend Bruno. Het verhaal heeft geen echte moraal, maar wel een vraag: wie heeft aan het eind van de reis het meeste geleerd? Degene die alle acht bergen bezoekt, of degene die de top van de hoogste berg bereikt?
Een existentiële vraag, die de zin van het leven symboliseert.

Dezelfde vraag is aanwezig in een ander zeer beroemd boek dat we hier over Alle Italiaanse hebben besproken: De geniale vriendin van Elena Ferrante.

In De geniale vriendin vertelt de schrijfster de relatie tussen twee vriendinnen, Elena en Lila. Tussen de twee is Elena het personage dat het meest lijkt op de schrijver: ze weet een verhaal goed te vertellen in het schrijven. Haar vriendin Lila heeft echter nog een ander talent, misschien een groter talent: ze leeft verhalen, ze schrijft niet alleen.

In minder filosofische vorm komt de vraag ook terug in een ander boek van Paolo Cognetti: Zonder de top te bereiken. In het boek spreekt Cognetti over de waarde van de reiservaring, die een hogere waarde heeft dan het ondernemen van het beklimmen van een piek.

De acht bergen - recensie

Sommige lezers hebben gemerkt dat er in "De acht bergen" toch niet veel gebeurt. In die zin dat er geen echt plot is, is er geen spanning.
Na de publicatie van het boek vertelde Cognetti dat het verhaal "er altijd al was geweest": het personage van Pietro is natuurlijk Cognetti, die de relatie met zijn vader, met zijn vriend Bruno en met de bergen vertelt.

De roman De acht bergen van Paolo Cognetti heeft dus twee grote thema's: vriendschap en de bergen.


Liefde voor de bergen

Paolo Cognetti heeft de grote verdienste dat hij veel lezers naar de bergen heeft getrokken. Met zijn oprechte en zuivere schrijfstijl weet Cognetti de liefde voor de natuur en de emoties die hij in de bergen voelt over te brengen.

De bergen van Paolo Cognetti - Estoul in Valle d'Aosta,
De bergen van Paolo Cognetti - Estoul in Valle d'Aosta Foto: Uahlim

De berg is evenzeer de hoofdpersoon van het boek als de twee vrienden Pietro en Bruno.


Twee vrienden, twee jongens, twee mannen

Pietro en Bruno ontmoeten elkaar als kinderen, worden vrienden en ontmoeten elkaar weer als volwassenen. Pietro, het personage dat de schrijver Paolo Cognetti het beste vertegenwoordigt, is degene die de acht bergen heeft bezocht. Bruno daarentegen bleef op de top van de grootste berg: twee verschillende manieren van leven, en uiteindelijk is het niet duidelijk welke de "juiste" is.

Het is moeilijk om niet te verwijzen naar de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. De setting is totaal anders, maar de relatie tussen Pietro en Bruno heeft enige overeenkomsten met die van Elena tot Lila, de hoofdpersoon van De geniale vriendin.

Net als in Ferrante's quadrilogie, spreekt Cognetti's boek ook over groei, verandering en het zoeken naar een plek in de wereld.

Een ander thema van het boek, vergelijkbaar met dat van vriendschap, is de relatie van de twee hoofdrolspelers met hun respectieve vaders.
Pietro's vader de te beklimmen berg als een uitdaging; de zoon heeft het moeilijk om hem te volgen, zelfs niet figuurlijk. Bruno's vader is gewelddadig en communiceren geen liefde met zijn zoon.


De schrijfstijl van Paolo Cognetti

Als schrijver gebruikt Paolo Cognetti duidelijke en eenvoudige zinnen.
Zijn schrijfstijl is essentieel en effectief. We hebben "De acht bergen" in het Italiaans gelezen (Le otto montagne): aangezien hij geen pretentieuze woorden gebruikt, is Cognetti's stijl zelden banaal, sterker nog, het heeft een discrete charme.


Cognetti, De acht bergen, de vertaling van het boek en de Italiaanse taal

Cognetti's boek is vertaald in meer dan 40 talen. In dit verband merkte Cognetti op met een zin van Ludwig Wittgenstein: De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld.

In feite zegt Cognetti dat het niet eenvoudig is om de woordenschat die bij de Alpen hoort in het Engels te vertalen: omdat er in Engeland geen bergen zijn, en er zijn geen die bergen in het bijzonder.

Italiaanse woorden als "alpeggio" en "montanaro" zijn bijvoorbeeld niet direct in het Engels te vertalen.

Google vertaalt montanaro als klimmer: maar in het Italiaans betekent het niet een persoon die de Alpen beklimt, maar iemand die daar in de bergen woont. En met het leven in de bergen is er een hele wereld van kenmerken en ervaringen die het boek van Cognetti beroemd hebben gemaakt in Italië en de rest van de wereld.

Vind je het leuk om Italiaans te leren? Hier een interview met Paolo Cognetti in het Italiaans waarin de schrijver vertelt over de thema's van De acht bergen.

De acht bergen: de film

In 2022 verschijnt een film gebaseerd op De acht bergen. Geregisseerd door regisseur Felix van Groeningen, en geschreven door Charlotte Vandermeersch.
Een van de twee hoofdrolspelers wordt gespeeld door de veelgeprezen Italiaanse acteur Luca Marinelli, bekend van vele Italiaanse films van de laatste jaren, bijvoorbeeld Lo chiamavano Jeeg Robot.

Paolo Cognetti: een leven in de bergen

In september 2018 was Paolo Cognetti te gast in theater De Balie in Amsterdam voor een interview over de thema's van zijn boek De acht bergen.
Samen met Cognetti gaat de gevierde Nederlandse schrijver Tommy Wieringa in gesprek en neemt ook deel aan het debat.

Centraal in het interview staat de relatie van de mens met de natuur, eenzaamheid, vriendschap. De video duurt 2 uur en we stellen hem hier nogmaals voor.

Over de auteur Paolo Cognetti

Paolo Cognetti werd in 1978 in Milaan geboren en is een van de meest succesvolle Italiaanse schrijvers van de afgelopen jaren.

Paolo Cognetti
Paolo Cognetti

Cognetti's verhaal is bijzonder, het is erg interessant en is verbonden met de bergen.

In zijn boeken schrijft hij over actuele onderwerpen: het langzame leven in de bergen, het milieu, de kritiek op het individualisme en het consumentisme.

Lees meer over Paolo Cognetti.

Boeken van Paolo Cognetti

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.