Laatst bijgewerkt op 8 juli 2022

Paolo Cognetti - Leven in de bergen, boeken en documentaires

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Paolo Cognetti is een van de bekendste Italiaanse schrijvers van de afgelopen jaren. Winnaar van de Strega prijs 2017 met de beroemde roman De acht bergen, Cognetti schrijft boeken en maakt documentaires over zijn grote passie: het leven in de bergen.
Wie is Paolo Cognetti

Paolo Cognetti is een Italiaanse schrijver. Niet alleen dat: hij is ook een producent van films en documentaires. Cognetti werd geboren in Milaan op 27 januari 1978. In Milaan studeerde hij aan de Civica Scuola di Cinema.

Paolo Cognetti
De Italiaanse schrijver Paolo Cognetti
Bron: Fabio Artese

In het begin van zijn carrière schreef Cognetti veel essays en korte verhalen. Dankzij deze begon hij bekend te worden in de Italiaanse literaire omgeving.

Tegenwoordig is Paolo Cognetti in Italië en in de wereld bekend dankzij enkele romans over de relatie tussen de mens en de bergen, waarvan De acht bergen de bekendste is.

De eerste verhalen van Paolo Cognetti (2003 - 2014)

De eerste verhalen van Cognetti gaan over jongeren in Italië en hun precaire werkomstandigheden.

Ik, die schrijf, werkte begin jaren 2000 in Milaan. Hoewel ik Cognetti nooit persoonlijk heb ontmoet, begrijp ik goed waarom hij over dit onderwerp praat.

 • Fare ordine (2003)

  Paolo Cognetti debuteerde als schrijver in 2003 met het korte verhaal Fare ordine.
  Met dit korte verhaal won Cognetti de Premio Subway - Literature, een prijs toegekend aan Under35 schrijvers en dichters, door de Laboratorio-E20 Association (nu Subway Edizioni)


  Italiaans leren 🇮🇹

  Fare ordine in het Italiaans betekent "volgorde".

  In plaats daarvan betekent fare un ordine betekent "iets bestellen" zoals "iets online bestellen".

  Afhankelijk van de context, het naamword ordinein het Italiaans betetekent:

  🔊 Ordine Volgorde
  🔊 Un ordine Een bestelling

  maar ook:

  🔊 Un ordine Een opdracht

  Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


 • Manuale per ragazze di successo (2004)

  Het korte verhaal Manuale per ragazze di successo (letterlijk Handboek voor succesvolle meisjes) maakt deel uit van de bloemlezing La qualità dell'aria, onder redactie van Nicola Lagioia en Christian Raimo.


 • Una cosa piccola che sta per esplodere (2007)


 • Sofia draagt altijd zwart (2007)

  Sofia draagt altijd zwart (Sofia si veste sempre di nero), een roman van 230 pagina's, is vertaald in het Nederlands en wordt uitgegeven door Atheneaeum - Polak & van Gennep.


 • A pesca nelle pozze più profonde (2014)

  A pesca nelle pozze più profonde (letterlijk Vissen in de diepste poelen) is een reflectie op de kunst van het schrijven van korte verhalen geïnspireerd door Amerikaanse meesters van de korte vorm zoals Ernest Hemingway, Raymond Carver, Grace Paley, Alice Munro.


Prijzen en onderscheidingen

Paolo Cognetti was een van de jongste Italiaanse schrijvers die de Premio Strega won, waarschijnlijk de belangrijkste literaire erkenning in Italië.
Cognetti won in 2017 de Premio Strega dankzij de roman De acht bergen.

Naast de Premio Strega heeft Cognetti's werk vele andere prijzen ontvangen:

 • Premio Settembrini in 2008

 • Premio Lo Straniero nel 2009, een erkenning die door het tijdschrift Lo Straniero wordt toegekend aan kunstenaars en schrijvers van bijzonder belang.

 • Prix Médicis étranger

 • Prix François Sommer

 • English Pen Translates Award

 • Premio Itas

 • Premio Viadana

 • Premio Leggimontagna

 • Grand Prize del Banff Mountain Book Competition met De acht bergen.

Paolo Cognetti en de stad New York

Sinds 2004 is Paolo Cognetti vaak op bezoek in New York. Zoals hij zelf verklaarde, is Cognetti gefascineerd door de Amerikaanse metropool. Ter gelegenheid van het eerste bezoek maakte hij een documentaire over Amerikaanse literatuur, Scrivere / New York.

Cognetti heeft ook twee persoonlijke gidsen voor de stad New York geschreven, waarin hij de stad vanuit zijn oogpunt laat zien.


 • New York è una finestra senza tende (2010)

  New York è una finestra senza tende (letterlijk New York is een raam zonder gordijnen), uitgegeven door Minimum Fax in 2010.


 • Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014)

  Tutte le mie preghiere guardano verso ovest, over de relatie tussen New York en eten, uitgegeven door EDT in 2014.


 • New York Stories (2015)

  In 2015 was hij curator van de collectie New York Stories, uitgegeven in Italië door Einaudi. Het is een serie korte verhalen van schrijvers uit de twintigste eeuw, allemaal in New York.

In een interview legde Cognetti zijn passie voor Amerikaanse literatuur uit.
Volgens Cognetti is er een verschil tussen de klassieke Italiaanse en Amerikaanse schrijvers. In Italië zijn schrijvers intellectuelen. Aan de andere kant, in Amerika "komt literatuur van de weg, van het bos, van de grenzen". Klassieke Amerikaanse schrijvers zijn mensen die niet per se hebben gestudeerd. Helaas wordt deze wilde benadering tegenwoordig vergeten, zelfs in Amerika.

Zijn boeken, zegt Cognetti, zijn niet autobiografisch. Dit komt omdat het leven de grondstof is waaruit het schrijven voortkomt.

Paolo Cognetti en de bergen

Maar het grote thema van Paolo Cognetti's boeken ligt heel ver van New York, en dat zijn de bergen.

Sinds hij een kind was, brengt Cognetti de zomer door in de Italiaanse regio Valle d'Aosta.
Cognetti schrijft boeken en maakt documentaires over het leven in de bergen, sinds 2013.

Het eerste van deze boeken is De buitenjongen (Il ragazzo selvatico), gepubliceerd in Italië in 2013.

In 2016 publiceerde Paolo Cognetti zijn eerste roman, dat tevens zijn bekendste boek is, De acht bergen (Le otto montagne).

Na het internationale succes van De acht bergen verliet Cognetti tijdelijk de Italiaanse bergen om te gaan wandelen in de Himalaya. Vanuit deze ervaring schreef hij Zonder de top te bereiken (Senza mai arrivare in cima), gepubliceerd in 2018.

Zelfs de meest recente roman van Cognetti, Het geluk van de wolf, is opgedragen aan de berg.

Ik ben geïnteresseerd in het vertellen van een langzame manier om de bergen te ervaren. Om daar te wonen in plaats van het te zien en weg te gaan. (onze vertaling)

—Paolo Cognetti

Als een echte bewoner van de berg is Paolo Cognetti een zeer privépersoon. Het is niet aanwezig op sociale netwerken.
Op 30-jarige leeftijd verliet hij Milaan om in het dorp Estoul in de Valle d'Aosta te gaan wonen.
Hij heeft er vele jaren gewoond, waar hij zijn boeken schrijft.


De roep van de wildernis: een festival op 1800 meter boven zeeniveau

Paolo Cognetti is een van de makers en organisatoren van Il richiamo della foresta (letterlijk De roep van de wildernis): een festival van kunst, boeken en muziek in de bergen, dat drie edities (2017, 2018 en 2019) werd gehouden in Estoul.


Een cultureel almhut in de bergen

Cognetti heeft de stal van zijn hut in Estoul gerenoveerd en omgevormd tot een culturele ruimte. Een plek voor diegenen die het leven in de bergen willen ervaren.

In de bergen besef je hoe je met heel weinig kunt leven. Hoe onze behoeften essentieel zijn: een beetje eten, een warme slaapplaats en weinig anders. De exploitatie van de planeet is gebaseerd op het overbodige, dat we denken nodig te hebben (onze vertaling).

Boeken van Paolo Cognetti

 • Sofia draagt altijd zwart (2012)

 • De buitenjongen (2013)

  In Nederland uitgegeven door De Bezige Bij, De buitenjongen (Il ragazzo selvatico) is een dagboek over het eenzame leven in de bergen.

 • De acht bergen (2016)

  Cognetti publiceerde in 2016 zijn beroemdste roman: De acht bergen, verkocht in 30 landen. Naast de Premio Strega 2017 won de roman de Prix Médicis étranger, de English Pen Translates Award, de Itas Prize en de Grand Prize van de Banff Mountain Book Competition.

 • Zonder de top te bereiken (2018)

  Zonder de top te bereiken (Senza mai arrivare in cima), gepubliceerd in 2018, is een reisverhaal gebaseerd op zijn ervaring in de Himalaya.
  20 dagen en 300 km in een afgelegen gebied van de Himalaya, ver van de toeristische trekpleisters. In het verhaal van Cognetti staat de mens naakt voor de majesteit van de berg en de natuur.

 • Het geluk van de wolf (2021)

  Het geluk van de wolf (La felicità del lupo), Cognetti's meest recente boek gepubliceerd in 2021, is ook gewijd aan de bergen.

Films en documentaires

In 2020 verscheen het in de bioscoop met de film Paolo Cognetti. Sogni di Grande Nord: een reis door de ongerepte natuur van de Verenigde Staten, in het spoor van de meesters van de Amerikaanse literatuur en Chris McCandless van Into the Wild.

Cognetti en zijn metgezel Nicola Magrin reisden van Californië naar Alaska en bezochten de plaatsen van Jack London en Jon Krakauer. Tot de Magic Bus of Into the Wild, de film geproduceerd door Sean Penn in 2007.

Cognetti legt uit dat het verhaal van Chris McCandless zijn leven heeft veranderd. Een bezoek aan Alaska, waar Chris was gevlucht op zoek naar zichzelf, was als bedankt zeggen.


Boeken van Paolo Cognetti

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.