Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023

De Napolitaanse romans 2 - De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

De nieuwe achternaam is de tweede van een serie van vier romans, in Nederland bekend als De Napolitaanse romans. Het boek, voor het eerst gepubliceerd in 2012, begint waar De geniale vriendin eindigde. De twee vriendinnen Elena en Lila zijn twee volwassen vrouwen.


Op deze paginaVan De geniale vriendin serie zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Het is gepubliceerd in 50 landen. Naast Umberto Eco is Elena Ferrante de meest succesvolle Italiaanse schrijfster.

De Napolitaanse romans 2 - De nieuwe achternaam op bol.com
Bindwijze Paperback
Taal nl
Auteur(s) Elena Ferrante
Uitgever Wereldbibliotheek
Verschenen 480

Samenvatting

De nieuwe achternaam vertelt het leven van de twee vrienden Lila en Elena, en van de personages die de wijk Gianturco van Napels bevolken, van 1961 tot 1968.

Nogmaals, aan het einde van het boek blijft het verhaal hangen, waardoor de lezer wacht op het derde hoofdstuk van de Geniale serie.

De nieuwe achternaam begint waar de eerste roman eindigde: met de verrassende komst van de gebroeders Solara op Lila's bruiloft.
Opnieuw beginnen met lezen is dan ook heel eenvoudig: al na drie pagina's weet je wat er daarna gebeurt.

De nieuwe achternaam is die van Lila, een achternaam die ze heeft overgenomen van haar man Stefano Carracci met wie ze op haar zestiende trouwt.
Met het huwelijk lijkt Lila tevreden. Allereerst werd ze rijk: ze pronkt met elegante kleding, ze is mooi en ze staat zelfs nog meer in het middelpunt van het verhaal - waarvan Elena de verteller is.

Het Napolitaanse dialect

In de Italiaanse versie van de Napolitaanse romans gebruiken de personages enkele uitdrukkingen van het Napolitaanse dialect.

In de boeken is het dialect echter beperkt tot korte uitdrukkingen; en het wordt gebruikt door de auteur Elena Ferrante om ons eraan te herinneren dat het verhaal zich afspeelt in Napels, met de cultuur en levensstijl van de mensen uit die stad.

Het dialect wordt niet veel gebruikt omdat het geen geschikte taal is voor de manier waarop de verteller, Elena, het verhaal van het boek beschrijft.

In de televisieserie spreken de personages daarentegen veel in het Napolitaanse dialect. Het gebruik van het dialect maakt de karakters authentieker, benadrukt hun expressiviteit, hun gevoelens en brengt hun emoties beter over.

De nieuwe achternaam - boek achterkant

De relatie tussen de twee vrienden

Wanneer Lila met Stefano Carracci trouwt, is dit het eerste moment waarop de paden van de twee vrienden zich scheiden, met de intrede in het volwassen leven.

In de meeste recensies van De geniale vriendin wordt de relatie tussen Lila en Elena geprezen om zijn onlosmakelijke kracht.

Maar in dit tweede boek wordt hun relatie complex. En het is een relatie die uit veel gevoelens bestaat, liefde maar ook afgunst, het gevoel van wraak. Elk voelt dat ze iets moeten bewijzen aan de ander.

Aan het begin van het boek geeft Lila Elena een doos met acht notitieboekjes erin.
In de notitieboekjes staat, samen met de schrijfoefeningen, het verhaal met de gebeurtenissen en emoties van zijn kindertijd en adolescentie. Dezelfde die worden verteld in de eerste van De Napolitaanse romans.

Lila geeft haar geschriften aan haar vriendin uit angst dat haar man ze zal vinden.
Elena neemt ze mee en vernietigt ze, na ze gelezen te hebben, zo groot is haar minderwaardigheidsgevoel jegens haar vriendin Lila.

Lila heeft er spijt van dat ze haar studie niet heeft kunnen voortzetten zoals haar vriendin. Soms probeert ze haar te imiteren, zoals wanneer ze een cultureel stimulerende relatie zoekt met Nino Sarratore.

Aan de andere kant voelt Elena zich aangetrokken tot Lila's opstandigheid en haar ontremming. Elena denkt dat Lila om deze reden een affaire heeft met Nino, de jongen van wie ze altijd heeft gehouden. En het is uit wraak jegens haar vriend dat ze toegeeft aan Nino's vader, Donato Sarratore.

Dit rollenspel is door de hele roman aanwezig, als een spiegel: Elena tegen Lila, vriendschap, aantrekkingskracht maar ook jaloezie en afgunst. In dit spel is Lila altijd het personage dat de balans creëert en vernietigt.

De schrijfstijl

In deze tweede roman, meer dan in De geniale vriendin, lijkt het erop dat de Napolitaanse romans in werkelijkheid één groot boek zijn dat in vier delen is verdeeld om meer winst voor de uitgever te behalen.
Dit is een van de meest voorkomende kritieken die in Italië zijn geuit na de eerste De geniale vriendin.

In De geniale vriendin ligt het tempo van de vertelling zelfs hoger. Een van de meest gewaardeerde kenmerken van Elena Ferrante is het vermogen om te synthetiseren, het vermogen om te communiceren met effectieve en gerichte woorden.

In plaats daarvan is er in De nieuwe achternaam een neiging om gebeurtenissen te verlengen, een neiging die vooral in sommige delen van het boek aanwezig is, en die opzettelijk kan lijken.

De vier Napolitaanse romans

Vier boeken, één voor elk seizoen van het leven.

De geniale vriendin is het eerste deel van een serie van vier romans die de relatie van vriendschap tussen de twee hoofdpersonen vertelt, van kindertijd tot ouderdom.

Elk van de vier boeken in de serie vertelt een seizoen in het leven van de hoofdpersonen.

  • Het eerste boek, De geniale vriendin, vertelt over hun kindertijd en adolescentie.

  • Het tweede boek, De nieuwe achternaam, speelt zich af tijdens de adolescentie periode.

  • Het derde boek, Wie vlucht en wie blijft, vertelt de relatie tussen de twee hoofdpersonen in het tijd van volwassenheid.

  • Het vierde boek, Het verhaal van het verloren kind, gaat over het laatste seizoen van het leven, de ouderdom.

Over de auteur Elena Ferrante

Elena Ferrante is een van de belangrijkste en bekendste levende Italiaanse schrijvers.
Dit ondanks dat haar identiteit nog steeds in nevelen gehuld is. De ware identiteit is niet bekend en Elena Ferrante is alleen een pseudoniem.

Ze is over de hele wereld bekend dankzij haar literaire stijl en de kwaliteit van haar werk.
Time Magazine heeft haar geplaatst bij de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

Elena Ferrante
Elena Ferrante

Lees meer over Elena Ferrante.

Boeken van Elena Ferrante

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel