Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2022

De hemel verslinden 📚 Paolo Giordano

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

De hemel verslinden is het vierde roman van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano, gepubliceerd 10 jaar na het grote succes van De eenzaamheid van de priemgetallen. Het nieuwe boek is een bildungsroman die de groei van vier vrienden over een periode van 20 jaar volgt.


Het verhaal speelt zich af in Puglia en is een liefdesverklaring voor het Apulische land en voor een bepaalde spiritualiteit die verbonden is met het plattelandsleven en in contrast staat met het leven in een grote stad als Turijn.

Net als in Giordano's andere boeken, zijn de personages verwoed op zoek naar betekenis in het bestaan.

Op deze paginaSamenvatting

De verteller is Teresa, een zestienjarige uit Turijn die haar zomervakantie doorbrengt in Puglia, op de masseria (een soort boerderij) van haar grootmoeder.

De eerste keer dat Teresa ze ziet, baden ze in het zwembad van een privéhuis, naakt, in het geheim. Ze zien er vrij en wild uit. De drie jongens zijn Bern, Tommaso en Nicola.

Teresa is gefascineerd bij het observeren van de naakte en nonchalante lichamen van de drie jongens, hun instinctieve manier van bewegen en communiceren.

De ontmoeting verandert het lot van Teresa. Vanaf dat moment begint Teresa aan een manier van leven die totaal nieuw voor haar is.
De manier van leven van de drie jongens van een Apulische boerderij, geworteld in de aarde en met de ambitie om alles te nemen, zelfs de hemel.

De hemel verslinden - boek achterkant

Recensie

Teresa's grootmoeder zei: “Je doet er eindeloos over om iemand te leren kennen. Je kunt er beter helemaal niet aan beginnen.”

Het karakter van Bern

De jongen waar Teresa zich het meest tot aangetrokken voelt, is Bern: hij heeft een rusteloosheid, kracht en energie die haar onbekend zijn. Bern is ook het centrale personage waar de vriendengroep omheen trekt. Met zijn instinctieve en irrationele drive beïnvloedt Bern het leven van de mensen om hem heen.

Bern is ook het personage dat het beste past bij de titel van de roman: de hemel verslindend, zo groot is zijn honger naar het leven.

Getransporteerd naar een wereld zo ver weg van haar Turijn, wordt Teresa verliefd op de plek, op de levensstijl en wordt ze verliefd op Bern.

Bern leeft in een gemeenschap, geleid door een geestelijke vader die zijn religieuze overtuigingen deelt met jongeren. Met betrekking tot Bern komt Teresa in contact met zijn ideologieën en zijn instinctieve benadering van het leven. Het tegenovergestelde van het gematigde leven dat Teresa leidt in Turijn.

De rebellie tegen de conventionele regels om het instinct te volgen is een van de thema's van De hemel verslinden. Het is een thema dat ook de vader van Teresa aangaat, die ook uit Apulië komt.

In de beschrijving die Teresa geeft, wordt de huid van haar vader na een paar dagen in het zuiden erg donker en als hij in dialect spreekt, verandert zijn stem. Hij ziet eruit als een ander mens dan de goedgeklede ingenieur uit Turijn.
Het was duidelijk dat moeder ervoor had gekozen om met alleen één van hen te trouwen.

Wat is een masseria?

De masserie waren vanaf 1500 veel voorkomende landbouwhuizen in Puglia en Zuid Italië.

Ze functioneerden als boerderijen, met een binnenplaats omringd door hoge muren die het beschermden. De ingangen van de gebouwen keken uit op de interne ruimte, inclusief het huis van de landeigenaar.

een masseria in Apulië

In Giordano's roman symboliseert de boerderij een werkplek en opleiding. Het is een plaats waar het land wordt bewerkt, de olijfbomen worden verzorgd en de amandelbergen worden gepeld.

Voor Teresa, gewend aan de grijsheid van Turijn, betekent de levensstijl van de boerderij een ontdekking van spiritualiteit.


Het lichaam en het leven

Zoals ook in de roman Het menselijk lichaam, is het lichaam het middel waarmee de hoofdrolspelers ernaar streven de hemel te verslinden. Het lichaam is het instrument van passie, inspanning en verlangen.


Het thema van de jeugd

Het andere parallelle thema is de verkenning van de jeugd, met de dromen en idealen die haar kenmerken.

De roman beslaat een periode van 20 jaar, die begint met de adolescentie van de protagonisten. Het leven van de hoofdrolspelers ontwikkelt zich, net als hun dromen.

Een groot deel van het verhaal concentreert zich op het groeiproces van de hoofdrolspelers, en in het algemeen van de jongeren die in de gemeenschap van de Apulische boerderij wonen.
Elk van hen heeft een vitale, en op de een of andere manier anarchistische drive, die hen ertoe aanzet om buiten de regels te leven - soms onaangenaam in de ogen van de lezer.

Het gezichtspunt is altijd dat van Teresa, die geleidelijk deel gaat uitmaken van de gemeenschap. Haar wereld zal op zijn kop staan.


De hemel verslinden en de Apulische settingn

Tijdens zijn Italiaanse tournee voor de presentatie van het boek, legde Paolo Giordano de reden uit voor zijn beslissing om het verhaal in Puglia te spelen.

De schrijver legde uit dat hij Puglia voor het eerst als toerist kende - hij komt uit Turijn, een stad in Noord-Italië. Later begon hij de plaats en de Apuliërs als familie te zien.
Zijn fascinatie voor het Apulische platteland is zichtbaar in de pagina's van de roman, waar het contrast tussen een meer authentieke, menselijke en levensvolle levensstijl dan die van een stad als Turijn wordt benadrukt.

Interview met Paolo Giordano

Spreek je een beetje Italiaans en oefen je graag met de Italiaanse taal? Of ben je benieuwd hoe de schrijver Paolo Giordano er persoonlijk uitziet. We bieden je een kort interview aan waarin de schrijver de oorsprong van zijn roman De hemel verslinden vertelt.

Over de auteur Paolo Giordano

Paolo Giordano werd in 1982 in Turijn geboren. Hij heeft een graad in natuurkunde aan de Universiteit van Turijn en een Ph.D. in theoretische natuurkunde.

Paolo Giordano
Paolo Giordano

Paolo Giordano staat in Italië en in het buitenland bekend om een zeer beroemde roman, De eenzaamheid van priemgetallen (La solitudine dei numeri primi), gepubliceerd in 2008.

Andere boeken van Paolo Giordano zijn Het menselijk lichaam, gepubliceerd in 2012, en De hemel verslinden (Divorare il Cielo, 2018).

Lees meer over Paolo Giordano.

Boeken van Paolo Giordano

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.