Laatst bijgewerkt op 7 september 2024

Zelfgemaakte likeuren receptenboek 🥃

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

26 traditionele likeuren die we thuis in Italië maken. Met kruiden, specerijen, fruit, chocolade, koffie en zelfs dropjes. Makkelijk, snel en vooral lekker 👌

Een filmpje met de zelfgemaakte likeuren uit ons recepten boek


26 traditionele recepten

Voor alle fijnproevers die weten
dat er meer is dan alleen limoncello

Traditionele Italiaanse recepten
van zelfgemaakte digestieven

Limoncello is lekker, maar wat je zelf maakt is nóg lekkerder. En je kunt likeuren maken met veel kruiden, specerijen en fruit.
Wij hebben onze 26 origineelste recepten verzameld in een zelfgemaakte likeuren receptenboek, beschikbaar in e-book of paperback formaat.

Likeuren

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons likeuren recepten book.
🔍 Klik om in te zoomen
  • Alle Italiaanse Zelfgemaakte Likeuren Recepten
    `
E-book 9,99
  • 121 pagina's vol recepten

  • 26 traditionele recepten met een verscheidenheid aan aromatische ingrediënten

  • Compatibel met alle soorten apparaten

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

26 traditionele Italiaanse likeur recepten

  • 🍋 Limoncello
  • 🍋 Crema di limoncello
  • 🌿 Mentino - Munt likeur
  • 🌿 Basilichino - Basilicum likeur
  • 🥃 Zenzerello - Gember likeur
  • 🥃 Amaretto
  • 🌿 Artisjok likeur
  • 🌿 Allorino - Laurel likeur
  • 🥃 Anijs likeur
  • 🌿 Rabarber likeur
  • 🌿 Gentiaan likeur
  • 🥃 Granaatappel likeur
  • 🍓 Aardbeien likeur
  • 🍓 Aardbeien roomlikeur
  • 🥝 Kiwi likeur
  • 🍐 Peren likeur
  • 🍈 Meloen roomlikeur
  • 🍌 Bananen roomlikeur
  • ☕ Koffie likeur
  • ☕ Koffie roomlikeur
  • 🍫 Chocolade roomlikeur
  • 🍫 Witte chocolade roomlikeur
  • ☕🍫 Bicerin roomlikeur
  • 🥃 Pistache roomlikeur
  • 🌰 Hazelnoot roomlikeur
  • 🥃 Drop likeur

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk likeur gemaakt, opnieuw gemaakt als we er niet tevreden mee waren, gefotografeerd en geproefd. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

Gember likeur
Munt likeur
Drop likeur
Amaretto
Gentiaan likeur
Laurier likeur
Peren likeur
Kiwi roomlikeur
Basilicum likeur
Aardbeien likeur
Aardbeien roomlikeur
Pistache roomlikeur

👉 In de recepten gebruiken wij 96% alcohol voor consumptie, die gemakkelijk verkrijgbaar is in Italië. Controleer eerst of je dit ingrediënt kunt vinden.




Zelf likeuren maken is voor veel Italiaanse gezinnen een traditie. Een traditie die mogelijk wordt gemaakt door de beschikbaarheid van aromatische ingrediënten, maar ook door het feit dat in Italië pure alcohol voor consumptie makkelijk in de supermarkt te vinden is.

Velen van ons herinneren zich de flessen mentino, nocino en mirto die onze moeder maakte en naast de jam in de voorraadkast bewaarde.

Natuurlijk kopen Italianen ook meestal kant-en-klare limoncello in de winkel. Maar wat je zelf maakt geeft echt voldoening! Een warm welkom voor gasten (een «cordiale», zoals ze dat vroeger zeiden), of een origineel cadeau om aan vrienden te geven bij speciale gelegenheden.

Thuis likeuren maken is niet moeilijk, maar het goed maken ervan vergt wat aandacht. In dit boek delen we onze ervaringen en laten we zien hoe je zelf likeuren kunt maken die niets minder zijn dan die van industriële productie.



Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Liquore Likeur
🔊 Digestivo Digestief
🔊 Amaro Bitter
🔊 Ricettario Receptenboek

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Gember likeur (Zenzerello)

In het Italiaans is gember «zenzero», en dus Zenzerello. Het is een heerlijk alternatief voor Limoncello, pittig, wat wij lekker vinden met een laag suikerpercentage

Zelfgemaakte gember likeur, van dichtbij en zoals hij gebotteld is
Zelfgemaakte gember likeur heeft een amberkleur

Munt likeur (Mentino)

Munt likeur, «Mentino» in het Italiaans, is lekkerder als we de muntblaadjes in een koud omgeving laten macereren. Zo verkrijgen we heerlijke likeur met een prachtige heldergroene kleur.

Zelfgemaakte munt likeur als het gebotteld wordt
Onze zelfgemaakte munt likeur, met een felgroene kleur

Drop likeur (Liquore alla liquirizia)

Drop likeur maak je meestal met pure drop en suiker. Maar je kunt ook je favoriete snoepjes gebruiken, zonder iets anders toe te voegen. Voor dit recept hebben we harde dropjes gebruikt.

Zelfgemaakte drop likeur op onze tafel
Onze makkelijke en thuisgemaakte drop likeur

Amaretto

In dit recept kun je 96% alcohol en water gebruiken, of 40% wodka in dezelfde totale hoeveelheid. De smaak wordt gegeven door amandelextract, terwijl de kleur door vanille en kaneel.

Zelfgemaakte amaretto likeur van dichtbij
Onze originele zelfgemaakte Amaretto

Gentiaan likeur (Liquore alla genziana)

Een traditionele recept uit Abruzzo voor de likeur gearomatiseerd met Gentiaan, «Genziana» in het Italiaans. Wij gebruiken alleen de gedroogde wortels van de plant, die je online of in kruidenwinkels kunt vinden. We laten ze macereren in frisse en droge witte wijn.

Zelfgemaakte likeur met gentiaan wortel
De smaak van gentiaanwortel doet denken aan zoethout. De likeur krijgt een intens rode kleur

Laurier likeur (Liquore all'Alloro of Allorino)

Laurier, «Alloro» in het Italiaans. Om de likeur te aromatiseren gebruiken we alleen de jongste en meest verse bladeren. Net als bij munt kiezen we voor langzame koude maceratie voor een heldere kleur en delicate smaak.

Zelfgemaakte likeur met verse laurier blaadjes
Onze zelfgemaakte laurierlikeur, heldergroen van kleur

Peren likeur (Liquore alle pere)

Met de peren die we hier in Nederland gewoon vinden, maken we een bijzondere likeur, die we graag verrijken met kaneel en kruidnagel.

Zelfgemaakte peren likeur, rode-oranje van kleur
Onze perenlikeur, die we ook aromatiseren met specerijen

Kiwi likeur

Wij raden aan om groene kiwi's te gebruiken, omdat in onze ervaring met gele kiwi's de smaak niet optimaal is. En als je specerijen toevoegt, is de likeur nog aromatischer en smakelijker.

Thuisgemaakte kiwi likeur, transparant en lightgroen van kleur
Met kiwi's kun je een heerlijke likeur maken met een lichtgroene en transparante kleur

Basilicum likeur (Liquore al basilico - Basilichino)

Met koude maceratie van verse basilicum blaadjes verkrijgen we een basilicumlikeur met een heldergroene kleur en een delicate smaak.

Zelfgemaakte basilicum likeur, transparant en herldergroen van kleur
Met basilicum blaadjes maken we in Italië traditioneel een uitstekende likeur

Aardbeien likeur (Liquore alle fragole)

We maken aardbeien likeur op twee manieren, één met water, de andere romig met melk. Dit is het recept met water, een felrode likeur. Na maceratie zijn de aardbeien niet meer bruikbaar.

Zelfgemaakte aardbeien likeur, helderrode van kleur
Zelfgemaakte aardbeien likeur is ook een van de lekkerste

Aardbeien roomlikeur (Crema di liquore alle fragole)

Aardbeien likeur gemaakt met melk en slagroom, «latte e panna» inhet Italiaans. Zoet en romig, het heeft een lager alcoholgehalte en moet in de koelkast of vriezer worden bewaard.

Zelfgemaakte aardbeien roomlikeur, met aardbeien, melk en slagroom
Onze aardbeien likeur in de versie met melk en slagroom

Pistache roomlikeur (Crema di liquore al pistacchio)

Een romige pistache likeur zonder maceratietijd die in de koelkast of vriezer kan worden bewaard. Wij maken ook de pistachepasta, maar je kunt het als alternatief ook kant-en-klaar kopen.

Zelfgemaakte pistache roomlikeur, met pistachenoten, melk en slagroom
Onze zelfgemaakte pistache likeur

Volg onze recepten

We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe recepten: lekkere likeuren die je thuis maakt.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.