Laatst bijgewerkt op 7 september 2024
Zelfgemaakte likeuren receptenboek 🥃
26 traditionele likeuren die we thuis in Italië maken. Met kruiden, specerijen, fruit, chocolade, koffie en zelfs dropjes. Makkelijk, snel en vooral lekker 👌
Laatst bijgewerkt op 7 september 2024
26 traditionele likeuren die we thuis in Italië maken. Met kruiden, specerijen, fruit, chocolade, koffie en zelfs dropjes. Makkelijk, snel en vooral lekker 👌
Voor alle fijnproevers die weten
dat er meer is dan alleen limoncello
Limoncello is lekker, maar wat je zelf maakt is nóg lekkerder. En je kunt likeuren maken met veel kruiden, specerijen en fruit.
Wij hebben onze 26 origineelste recepten verzameld in een zelfgemaakte likeuren receptenboek, beschikbaar in e-book of paperback formaat.
Zelf likeuren maken is voor veel Italiaanse gezinnen een traditie. Een traditie die mogelijk wordt gemaakt door de beschikbaarheid van aromatische ingrediënten, maar ook door het feit dat in Italië pure alcohol voor consumptie makkelijk in de supermarkt te vinden is.
Velen van ons herinneren zich de flessen mentino, nocino en mirto die onze moeder maakte en naast de jam in de voorraadkast bewaarde.
Natuurlijk kopen Italianen ook meestal kant-en-klare limoncello in de winkel. Maar wat je zelf maakt geeft echt voldoening! Een warm welkom voor gasten (een «cordiale», zoals ze dat vroeger zeiden), of een origineel cadeau om aan vrienden te geven bij speciale gelegenheden.
Thuis likeuren maken is niet moeilijk, maar het goed maken ervan vergt wat aandacht. In dit boek delen we onze ervaringen en laten we zien hoe je zelf likeuren kunt maken die niets minder zijn dan die van industriële productie.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Liquore | Likeur |
🔊 Digestivo | Digestief |
🔊 Amaro | Bitter |
🔊 Ricettario | Receptenboek |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
In het Italiaans is gember «zenzero», en dus Zenzerello. Het is een heerlijk alternatief voor Limoncello, pittig, wat wij lekker vinden met een laag suikerpercentage
Munt likeur, «Mentino» in het Italiaans, is lekkerder als we de muntblaadjes in een koud omgeving laten macereren. Zo verkrijgen we heerlijke likeur met een prachtige heldergroene kleur.
Drop likeur maak je meestal met pure drop en suiker. Maar je kunt ook je favoriete snoepjes gebruiken, zonder iets anders toe te voegen. Voor dit recept hebben we harde dropjes gebruikt.
In dit recept kun je 96% alcohol en water gebruiken, of 40% wodka in dezelfde totale hoeveelheid. De smaak wordt gegeven door amandelextract, terwijl de kleur door vanille en kaneel.
Een traditionele recept uit Abruzzo voor de likeur gearomatiseerd met Gentiaan, «Genziana» in het Italiaans. Wij gebruiken alleen de gedroogde wortels van de plant, die je online of in kruidenwinkels kunt vinden. We laten ze macereren in frisse en droge witte wijn.
Laurier, «Alloro» in het Italiaans. Om de likeur te aromatiseren gebruiken we alleen de jongste en meest verse bladeren. Net als bij munt kiezen we voor langzame koude maceratie voor een heldere kleur en delicate smaak.
Met de peren die we hier in Nederland gewoon vinden, maken we een bijzondere likeur, die we graag verrijken met kaneel en kruidnagel.
Wij raden aan om groene kiwi's te gebruiken, omdat in onze ervaring met gele kiwi's de smaak niet optimaal is. En als je specerijen toevoegt, is de likeur nog aromatischer en smakelijker.
Met koude maceratie van verse basilicum blaadjes verkrijgen we een basilicumlikeur met een heldergroene kleur en een delicate smaak.
We maken aardbeien likeur op twee manieren, één met water, de andere romig met melk. Dit is het recept met water, een felrode likeur. Na maceratie zijn de aardbeien niet meer bruikbaar.
Aardbeien likeur gemaakt met melk en slagroom, «latte e panna» inhet Italiaans. Zoet en romig, het heeft een lager alcoholgehalte en moet in de koelkast of vriezer worden bewaard.
Een romige pistache likeur zonder maceratietijd die in de koelkast of vriezer kan worden bewaard. Wij maken ook de pistachepasta, maar je kunt het als alternatief ook kant-en-klaar kopen.
We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe recepten: lekkere likeuren die je thuis maakt.