Laatst bijgewerkt op 30 oktober 2024

Traditionele pastarecepten gemaakt door Italianen 🍝 Handig kookboek

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en we delen de pastagerechten van onze traditie, zoals we ze in Italië maken. We bereiden ze stap voor stap samen met jou in een receptenboek vol illustraties. Makkelijk, snel en al dente 👌


42 traditionele recepten
gemaakt door Italianen

Voor iedereen die snel en met gezonde ingrediënten een heerlijk pastagerecht wil leren maken

Pastarecepten zoals we
die in Italië maken

Velen zoeken op onze site naar populaire pastasauzen zoals carbonara, cacio e pepe en ragù Bolognese; maar ook gnocchi, lasagne en pesto.
We hebben het allemaal verzameld in ons pasta recepten kookboek, beschikbaar in e-book of paperback formaat.

Pasta
2e editie

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons pastarecepten book.
🔍 Klik om in te zoomen
  • Alle Italiaanse Traditionele Pastarecepten
    `
E-book 9,99
  • 173 pagina's vol recepten

  • Het origineel, nu in de 2e editie met 42 traditionele gerechten

  • Compatibel met alle soorten apparaten

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen
Italiaanse pastarecepten
🍝 Klassieke
  • Penne all’Arrabbiata
  • Spaghetti all’Amatriciana
  • Spaghetti alla Carbonara
  • Spaghetti cacio e pepe
  • Spaghetti aglio, olio e peperoncino
  • Spaghetti alla Puttanesca
  • Rigatoni alla Norma
  • Pappardelle ai funghi champignons
  • Spaghetti met tomaat en ricotta
  • Rigatoni met spek & walnoten
  • Pasta e fagioli

🍝 Ragù
  • Ragù alla Bolognese
  • Tagliatelle met ragù Bolognese
  • Paddenstoelen ragù
  • Linzen ragù

🌿 Pesto
  • Pesto alla Genovese
  • Linguine met pesto, aardappelen en sperziebonen
  • Fusilli & pesto alla Trapanese
  • Courgettepesto
  • Fusilli met courgettepesto en garnalen
  • Radicchio-pesto
  • Linguine met radicchio-pesto en amandelen
  • Pistachepesto
  • Rigatoni met pistachepesto en zalm
  • Walnotenpesto
  • Conchiglioni met walnotenpesto en spek

🐟 Vis
  • Spaghetti met tonijn
  • Bigoli con le sarde
  • Farfalle met gerookte zalm in roomsaus

👨‍🍳 Zelf maken
  • Gnocchi van aardappelen zonder ei
  • Saffraan gnocchi met ei
  • Ricotta gnocchi met tomatensaus
  • Gebakken gnocchi alla Sorrentina
  • Orecchiette
  • Orecchiette met broccoli en worst
  • Strangolapreti uit Trentino

👨‍🍳 Gebakken
  • Bechamelsaus
  • Lasagne al ragù
  • Lasagne met paddenstoelen
  • Pesto lasagne met vegan bechamelsaus
  • Gebakken conchiglioni met ricotta en spinazie

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk pastarecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!


Pastarecepten zoals we die in Italië maken

«Maak jij werkelijk elke dag een gerecht dat je lekker vindt?» Een vriend die bij mij thuis logeerde, vroeg het mij.
Wat mijn vriend wilde weten was hoe ik, en miljoenen Italianen met mij, in het drukke dagelijkse leven de tijd vond om zelf een Amatriciana te maken.

Sommigen denken dat de klassieke pastagerechten uit de Italiaanse traditie, die over de hele wereld zo bekend zijn, een uitgebreide bereiding en een lange lijst met ingrediënten vereisen.
Zeker, een bord pasta kan met veel stijl en zorg worden bereid, zoals in de meest elegante restaurants.

Maar Italiaanse pasta's en sauzen komen voort uit een populaire traditie, zoals de cucina povera, waarbij je met de ingrediënten die je voorhanden hebt elke dag snel een heerlijk gerecht kunt bereiden.
Moeders en grootmoeders in Italië maken pasta voor het hele gezin, terwijl ze ook de bereiding van een tweede gang verzorgen, volgens de Italiaanse eetgewoonten.

In ons pasta kookboek, nu in de tweede editie, hebben we 42 recepten geselecteerd, waarvan de meeste in minder dan een half uur klaar zijn: precies de tijd die nodig is om naar de winkel te gaan om een kant-en-klaar gerecht te halen.
Met de voldoening dat jij het gerecht bereidt, met eenvoudige en gezonde ingrediënten.

Ook geven we alle tips over het koken van pasta, saus en hoe we deze mengen.

Om een typisch Italiaanse vaardigheid te verwerven en 🔊 bella figura (een goede indruk) te maken als je pasta bereidt voor de mensen van wie je houdt, of voor je moment van plezier.



Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Ricettario Kookboek
🔊 Piatto di pasta Pasta gerecht
🔊 Sugo per la pasta Pastasaus
🔊 Ricette originali Originele recepten

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Traditionele Italiaanse pastarecepten

Italië is groot en de culinaire gewoonten zijn talrijk. Dus per definitie bestaat er niet zoiets als «echt Italiaans»; het geldt ook voor eetgewoonten en pastagerechten.

Maar de recepten die we presenteren, zijn niet alleen van onze familie of vriendenkring: voordat we elk gerecht bereiden, vergelijken we ons recept met de «originele» en stellen we een versie voor die zo nauwkeurig mogelijk is.


De ingrediënten

We proberen recepten voor te stellen die realistisch zijn, die je echt kunt maken. Want sommige ingrediënten die in Italië klassiekers zijn, vind je hier in Nederland niet altijd, of niet helemaal hetzelfde.

De ingrediënten van Pasta alla Carbonara
Het originele Pasta alla Carbonara recept bevat «guanciale», een soort varkensvlees die hier in Nederland echter moeilijk te vinden is. We vervangen het door pancetta, wat eigenlijk ook veel gezinnen in Italië gebruiken

Makkelijk, snel en al dente 👌

We bereiden recepten op een vlotte, snelle en georganiseerde manier.

De meeste pastagerechten die wij presenteren, maak je in 30 minuten. Dit zijn eenvoudige gerechten, te beginnen met de ingrediënten.

Tegenwoordig worden ze aangeboden door elegante restaurants, maar klassieke sauzen als cacio e pepe of aglio e olio maak je met simpele ingrediënten.

We laten je stap voor stap zien hoe we deze pastarecepten bereiden, met oog voor detail: welke tomaat gebruiken we, hoe fruit je knoflook en ui, hoe mix je pasta en saus.

Want het maken van een pastagerecht is voor veel Italianen een van de gezelligste en meest persoonlijke momenten van de dag.

Pasta all’Arrabbiata

Met tomatensaus en rode peper

⏰ Bereidingstijd: 25 min

In het Italiaans betekent «arrabbiato» letterlijk «boos».
In Romanesco, het dialect van Rome, zeg je 🔊 arrabbiato om iets bijzonder «uitgesproken» aan te duiden, zoals de smaak van rode peper in deze saus.

Pasta all Arrabbiata - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti all'Arrabbiata uit ons receptenboek

Pasta all’Amatriciana

Met tomatensaus en pancetta

⏰ Bereidingstijd: 25 min

De Amatriciana saus ontleent zijn naam aan de stad Amatrice, tussen de regio's Lazio en Abruzzo.
Traditioneel wordt het gemaakt met guanciale, de varkenswang bereid volgens de traditionele methode van Amatrice, niet snel te vinden in Nederland. We gebruiken pancetta als alternatief, zoals velen ook in Italië doen.

De klassieke pastasoort voor de Amatriciana is spaghetti of 🔊 bucatini, dit zijn dikkere en hol van binnen spaghetti.

Pasta all Amatriciana - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti all'Amatriciana

Pasta alla Carbonara

Met eieren, Pecorino kaas en pancetta

⏰ 30 min

Net als de Amatriciana is ook de Carbonara typisch uit Midden-Italië en bevat traditioneel guanciale. In plaats daarvan gebruiken we pancetta, snel te vinden in Nederland, zoals velen in Italië ook doen.
En natuurlijk zonder slagroom.

Pasta alla Carbonara - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti cacio e pepe

Met Pecorino kaas en zwarte peper

⏰ 25 min

Cacio e pepe, kaas en peper. Het is een typische pastasaus uit Midden-Italië die ook in het buitenland erg populair is geworden. Het bevat slechts 3 ingrediënten, maar velen zeggen dat het moeilijk te maken is. Er zijn twee trucs: gebruik Pecorino kaas van goede kwaliteit (en vooral dat je lekker vindt) en doe weinig zout in het water.

Spaghetti cacio e pepe - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti cacio & pepe

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Met rode peper en zwarte peper

⏰ 20 min

Als we in Italië met vrienden zijn, het is laat in de avond en we hebben honger, bereiden we de klassieke «spaghetti di mezzanotte», de «middernacht pasta». En de perfecte saus hiervoor is de Aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en rode peper): traditioneel uit de Napolitaanse keuken.

Pasta aglio olio - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti Aglio Olio uit ons receptenboek

Spaghetti alla Puttanesca

Met tomatensaus, olijven, kappertjes en ansjovis

⏰ 30 min

Nog een traditionele saus uit de Napolitaanse keuken, die we in heel Italië bereiden. De Puttanesca is een lekkere pastasaus met een heel sterke smaak: we voegen er ook ansjovis aan toe, zoals in de meest populaire versie van het recept.

Spaghetti alla Puttanesca - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti alla Puttanesca

Rigatoni alla Norma

Aubergines, tomaten, Pecorino (of ricotta salata)

⏰ 40 min

De Norma is een typische saus uit de stad Catania op Sicilië. Het bevat aubergines, tomaat en ricotta salata, wat een harde en zoute schapenkaas is: hiervoor gebruiken we Pecorino kaas als alternatief.

Pasta alla Norma gemaakt volgens Italiaans recept
De Mezzi Rigatoni alla Norma die we voor dit recept hebben bereid

Ragù alla Bolognese

Gehakt, pancetta, gepelde tomaten en witte wijn

⏰ 2 uur 30 min

Bolognesesaus, of ragù alla Bolognese zoals we in Italië zeggen, brengt de typische geur van de zondag in de huizen van veel Italianen, vooral in de noordelijke regio's.
Typisch uit Emilia, we bereiden het langzaam op laag vuur en bewaren het ook om er de volgende dagen van te genieten.

Bolognesesaus - Traditioneel Italiaans recept
Bolognesesaus uit ons kookboek

Mafaldine met ragù Bolognese

Bolognesesaus, Parmigiano en basilicum

⏰ 20 min

Met de Bolognesesaus die we zelf hebben gemaakt, bereiden we snel een heerlijk pastagerecht. De mogelijkheid om een bord pasta met ragù te eten wanneer je maar wilt, vinden wij een luxe en altijd een genot.

In plaats van de klassieke «tagliatelle» gebruiken we «mafaldine»: een lange, dikke en smakelijke pastasoort.

Pasta met ragù alla Bolognese - Traditioneel Italiaans recept
Pasta met ragù alla Bolognese uit ons kookboek

Pasta met tomaat en ricotta

Dadeltomaten, verse ricotta en basilicum

⏰ 25 min

De romige versie van de tomatensaus, maar ook relatief lichte. In dit recept gebruiken we dadeltomaten («Datterini»).

Pasta met tomaat en ricotta - Traditioneel Italiaans recept
Pasta met tomaat en ricotta uit ons receptenboek

Rigatoni met spek en walnoten in roomsaus

Kookroom, spekreepjes en walnoten

⏰ 25 min

«Panna, speck e noci»: een saus die ons comfortfood is op winteravonden. Het wordt meestal gemaakt met dun gesneden spek, maar spekreepjes voegen textuur toe aan de saus.
Lekker met korte en dikke pasta, zoals gnocchi of rigatoni die we in dit recept gebruiken.

Pasta met spek en walnoten in roomsaus - Traditioneel Italiaans recept
Rigatoni met spek en walnoten in roomsaus uit ons receptenboek

Pesto alla Genovese

Met basilicum, olijfolie, Parmigiano kaas, knoflook en pijnboompitten

⏰ 15 min

Het familierecept van mijn vriend, afkomstig uit Genua, met de hoeveelheden ingrediënten die ze gebruiken in de regio Ligurië.

Traditioneel werd pesto gemaakt met een vijzel en stamper; maar het kan ook in 5 minuten met de blender of de staafmixer, even lekker.

Pesto alla Genovese - Traditioneel Italiaans recept
Pesto alla Genovese makkelijk en snel uit ons receptenboek

Linguine met pesto, aardappelen en sperziebonen

⏰ 30 min

Net als pesto is ook “linguine” een typische pastasoort uit Ligurië, ook wel “bavette” genoemd. Het lijkt op dikke spaghetti met een wat afgeplatte vorm, en die vind je hier in Nederland ook.

We bereiden ze volgens het traditionele recept van Genua: met pesto, aardappelen en sperziebonen.

Linguine met Pesto alla Genovese, sperziebonen en aardappelen - Traditioneel Italiaans recept
Linguine met Pesto alla Genovese, sperziebonen en aardappelen

Fusilli met pesto alla Trapanese

Cherry-trostomaten, basilicum, amandelen, pecorino kaas en veel knoflook

⏰ 35 min

Pesto alla Trapanese, typisch uit West Sicilië, is een licht alternatief voor pesto alla Genovese: het bevat slechts een druppel olijfolie, het vruchtvlees van cherry-trostomaten en amandelen in plaats van pijnboompitten.

Pesto rosso uit Sicilië - Traditioneel Italiaans recept
Pesto rosso, net zoals in Sicilië

Traditioneel doen ze het op Sicilië met veel knoflook, een teentje per persoon: doseren naar eigen smaak.

Fusilli met Pesto rosso - Traditioneel Italiaans recept
Fusilli met Pesto rosso uit ons pasta kookboek

Bigoli con le sarde

Sardines, ui, witte wijn en pasta all’uovo

⏰ 30 min

«Bigoli» is een typische pastasoort met ei uit de regio Veneto, vergelijkbaar met dikke spaghetti. Het is zeer geliefd en wordt bij feestelijke gelegenheden in gezelschap gegeten.

In de stad Vincenza maken ze ze met eend met sinaasappel, en in Verona met sardines, traditioneel genoten met een goede witte wijn.
In ons recept vervangen we «bigoli» door «maccheroni all’uovo», die we ook hier in Nederland vinden.

Bigoli con le sardele als in Veneto
Bigoli con le sardele, een heerlijk pastagerecht uit regio Veneto

Farfalle met gerookte zalm in roomsaus

Gerookte zalmfilet, kookroom en peterselie

⏰ 25 min

Deze pastasoort werd traditioneel gemaakt van overgebleven stukjes deeg, met de vingers geknepen in de vorm van een vlinder (🔊 farfalla in het Italiaans).

Farfalle, room en gerookte zalm zijn een klassieker: we gebruiken uitstekende gerookte zalm uit Urk.

Farfalle met gerookte zalm in roomsaus - Traditioneel Italiaans recept
Farfalle met gerookte zalm in roomsaus

Spaghetti met tonijn

Tonijn in olijfolie, rode ui, olijven, rode peper en peterselie.

⏰ 25 min

🔊 Pasta con tonno is een van de pijlers van het dieet van studenten uit heel Italië: lekker, voedzaam en betaalbaar.
Tonijn van het Italiaanse merk is hier in Nederland veel duurder, en daarom wordt dit gerecht een waardevol recept. We verrijken het met rode ui, olijven, chilipeper en optioneel kappertjes.

Pasta met tonijn - Traditioneel Italiaans recept
Spaghetti met tonijn

Orecchiette zelf maken

Met griesmeel van harde tarwe, water en zout

⏰ 1 uur

🔊 Orecchiette, wat kleine oren betekent. Het is een typische pastasoort uit Bari en de regio Apulië, dat uit slechts 3 ingrediënten bestaat.
Je kunt genieten van verse of gedroogde orecchiette, heerlijk en heel leuk om te maken.

Orecchiette zelf maken - Traditioneel Italiaans recept
Zelfgemaakte orecchiette uit ons kookboek

Orecchiette met broccoli en worst

⏰ 30 min

Pastasaus van broccoli en worst is een klassieke combinatie met orecchiette. Eerst koken we de broccoli en maken er een crème van; dan gebruiken we hetzelfde kookwater om de orecchiette in te koken.
Gemaakt met een worst van goede kwaliteit, het is een uitzonderlijk gerecht.

Orecchiette met broccoli en worst - Traditioneel Italiaans recept
Orecchiette met broccoli en worst

Strangolapreti uit Trentino

Spinazie, droog brood, eieren en Grana kaas

⏰ 1 uur 20 min

Traditioneel gooiden families oud brood niet weg, maar bewaarden ze het in papieren zakken om te drogen.
Zo kun je Canederli of ook 🔊 Strangolapreti maken, wat letterlijk betekent “die de priesters wurgen”. We bereiden ze met gesmolten boter en salie, zoals op feestelijke zondagen in Trentino.

Strangolapreti uit Trentino - Traditioneel Italiaans recept
«Strangolapreti alla Trentina» uit ons receptenboek

Ricotta gnocchi met tomatensaus

Ricotta, ei, bloem en Parmigiano kaas

⏰ 50 min

Een smakelijk alternatief voor de klassieke aardappelgnocchi: ricotta gnocchi zijn snel en makkelijk te bereiden.
We koken ze vers zodra ze gemaakt zijn, of we maken ze alvast klaar voor de volgende dag,

Ricotta gnocchi zelf maken - Traditioneel Italiaans recept
Zelfgemaakte ricotta gnocchi uit ons kookboek

Volg onze recepten

We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe pasta recepten: lekkere en pastasauzen die je thuis maakt.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.