Wij zijn Italianen en we delen de pastagerechten van onze traditie, zoals we ze in Italië maken. We bereiden ze stap voor stap samen met jou in een receptenboek vol illustraties. Makkelijk, snel en al dente 👌
42 traditionele recepten
gemaakt door Italianen
Voor iedereen die snel en met gezonde ingrediënten een heerlijk pastagerecht wil leren maken
Pastarecepten zoals we
die in Italië maken
Velen zoeken op onze site naar populaire pastasauzen zoals carbonara, cacio e pepe en ragù Bolognese; maar ook gnocchi, lasagne en pesto.
We hebben het allemaal verzameld in ons pasta recepten kookboek, beschikbaar in e-book of paperback formaat.
Pastarecepten zoals we die in Italië maken
«Maak jij werkelijk elke dag een gerecht dat je lekker vindt?» Een vriend die bij mij thuis logeerde, vroeg het mij.
Wat mijn vriend wilde weten was hoe ik, en miljoenen Italianen met mij, in het drukke dagelijkse leven de tijd vond om zelf een Amatriciana te maken.
Sommigen denken dat de klassieke pastagerechten uit de Italiaanse traditie, die over de hele wereld zo bekend zijn, een uitgebreide bereiding en een lange lijst met ingrediënten vereisen.
Zeker, een bord pasta kan met veel stijl en zorg worden bereid, zoals in de meest elegante restaurants.
Maar Italiaanse pasta's en sauzen komen voort uit een populaire traditie, zoals de cucina povera, waarbij je met de ingrediënten die je voorhanden hebt elke dag snel een heerlijk gerecht kunt bereiden.
Moeders en grootmoeders in Italië maken pasta voor het hele gezin, terwijl ze ook de bereiding van een tweede gang verzorgen, volgens de Italiaanse eetgewoonten.
In ons pasta kookboek, nu in de tweede editie, hebben we 42 recepten geselecteerd, waarvan de meeste in minder dan een half uur klaar zijn: precies de tijd die nodig is om naar de winkel te gaan om een kant-en-klaar gerecht te halen.
Met de voldoening dat jij het gerecht bereidt, met eenvoudige en gezonde ingrediënten.
Ook geven we alle tips over het koken van pasta, saus en hoe we deze mengen.
Om een typisch Italiaanse vaardigheid te verwerven en 🔊bella figura (een goede indruk) te maken als je pasta bereidt voor de mensen van wie je houdt, of voor je moment van plezier.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Traditionele Italiaanse pastarecepten
Italië is groot en de culinaire gewoonten zijn talrijk. Dus per definitie bestaat er niet zoiets als «echt Italiaans»; het geldt ook voor eetgewoonten en pastagerechten.
Maar de recepten die we presenteren, zijn niet alleen van onze familie of vriendenkring: voordat we elk gerecht bereiden, vergelijken we ons recept met de «originele» en stellen we een versie voor die zo nauwkeurig mogelijk is.
De ingrediënten
We proberen recepten voor te stellen die realistisch zijn, die je echt kunt maken. Want sommige ingrediënten die in Italië klassiekers zijn, vind je hier in Nederland niet altijd, of niet helemaal hetzelfde.
Makkelijk, snel en al dente 👌
We bereiden recepten op een vlotte, snelle en georganiseerde manier.
De meeste pastagerechten die wij presenteren, maak je in 30 minuten. Dit zijn eenvoudige gerechten, te beginnen met de ingrediënten.
Tegenwoordig worden ze aangeboden door elegante restaurants, maar klassieke sauzen als cacio e pepe of aglio e olio maak je met simpele ingrediënten.
We laten je stap voor stap zien hoe we deze pastarecepten bereiden, met oog voor detail: welke tomaat gebruiken we, hoe fruit je knoflook en ui, hoe mix je pasta en saus.
Want het maken van een pastagerecht is voor veel Italianen een van de gezelligste en meest persoonlijke momenten van de dag.
Pasta all’Arrabbiata
Met tomatensaus en rode peper
⏰ Bereidingstijd: 25 min
In het Italiaans betekent «arrabbiato» letterlijk «boos».
In Romanesco, het dialect van Rome, zeg je 🔊arrabbiato om iets bijzonder «uitgesproken» aan te duiden, zoals de smaak van rode peper in deze saus.
Pasta all’Amatriciana
Met tomatensaus en pancetta
⏰ Bereidingstijd: 25 min
De Amatriciana saus ontleent zijn naam aan de stad Amatrice, tussen de regio's Lazio en Abruzzo.
Traditioneel wordt het gemaakt met guanciale, de varkenswang bereid volgens de traditionele methode van Amatrice, niet snel te vinden in Nederland. We gebruiken pancetta als alternatief, zoals velen ook in Italië doen.
De klassieke pastasoort voor de Amatriciana is spaghetti of 🔊bucatini, dit zijn dikkere en hol van binnen spaghetti.
Pasta alla Carbonara
Met eieren, Pecorino kaas en pancetta
⏰ 30 min
Net als de Amatriciana is ook de Carbonara typisch uit Midden-Italië en bevat traditioneel guanciale. In plaats daarvan gebruiken we pancetta, snel te vinden in Nederland, zoals velen in Italië ook doen.
En natuurlijk zonder slagroom.
Spaghetti cacio e pepe
Met Pecorino kaas en zwarte peper
⏰ 25 min
Cacio e pepe, kaas en peper. Het is een typische pastasaus uit Midden-Italië die ook in het buitenland erg populair is geworden. Het bevat slechts 3 ingrediënten, maar velen zeggen dat het moeilijk te maken is. Er zijn twee trucs: gebruik Pecorino kaas van goede kwaliteit (en vooral dat je lekker vindt) en doe weinig zout in het water.
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Met rode peper en zwarte peper
⏰ 20 min
Als we in Italië met vrienden zijn, het is laat in de avond en we hebben honger, bereiden we de klassieke «spaghetti di mezzanotte», de «middernacht pasta». En de perfecte saus hiervoor is de Aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en rode peper): traditioneel uit de Napolitaanse keuken.
Spaghetti alla Puttanesca
Met tomatensaus, olijven, kappertjes en ansjovis
⏰ 30 min
Nog een traditionele saus uit de Napolitaanse keuken, die we in heel Italië bereiden. De Puttanesca is een lekkere pastasaus met een heel sterke smaak: we voegen er ook ansjovis aan toe, zoals in de meest populaire versie van het recept.
Rigatoni alla Norma
Aubergines, tomaten, Pecorino (of ricotta salata)
⏰ 40 min
De Norma is een typische saus uit de stad Catania op Sicilië. Het bevat aubergines, tomaat en ricotta salata, wat een harde en zoute schapenkaas is: hiervoor gebruiken we Pecorino kaas als alternatief.
Ragù alla Bolognese
Gehakt, pancetta, gepelde tomaten en witte wijn
⏰ 2 uur 30 min
Bolognesesaus, of ragù alla Bolognese zoals we in Italië zeggen, brengt de typische geur van de zondag in de huizen van veel Italianen, vooral in de noordelijke regio's.
Typisch uit Emilia, we bereiden het langzaam op laag vuur en bewaren het ook om er de volgende dagen van te genieten.
Mafaldine met ragù Bolognese
Bolognesesaus, Parmigiano en basilicum
⏰ 20 min
Met de Bolognesesaus die we zelf hebben gemaakt, bereiden we snel een heerlijk pastagerecht. De mogelijkheid om een bord pasta met ragù te eten wanneer je maar wilt, vinden wij een luxe en altijd een genot.
In plaats van de klassieke «tagliatelle» gebruiken we «mafaldine»: een lange, dikke en smakelijke pastasoort.
Pasta met tomaat en ricotta
Dadeltomaten, verse ricotta en basilicum
⏰ 25 min
De romige versie van de tomatensaus, maar ook relatief lichte. In dit recept gebruiken we dadeltomaten («Datterini»).
Rigatoni met spek en walnoten in roomsaus
Kookroom, spekreepjes en walnoten
⏰ 25 min
«Panna, speck e noci»: een saus die ons comfortfood is op winteravonden. Het wordt meestal gemaakt met dun gesneden spek, maar spekreepjes voegen textuur toe aan de saus.
Lekker met korte en dikke pasta, zoals gnocchi of rigatoni die we in dit recept gebruiken.
Pesto alla Genovese
Met basilicum, olijfolie, Parmigiano kaas, knoflook en pijnboompitten
⏰ 15 min
Het familierecept van mijn vriend, afkomstig uit Genua, met de hoeveelheden ingrediënten die ze gebruiken in de regio Ligurië.
Traditioneel werd pesto gemaakt met een vijzel en stamper; maar het kan ook in 5 minuten met de blender of de staafmixer, even lekker.
Linguine met pesto, aardappelen en sperziebonen
⏰ 30 min
Net als pesto is ook “linguine” een typische pastasoort uit Ligurië, ook wel “bavette” genoemd. Het lijkt op dikke spaghetti met een wat afgeplatte vorm, en die vind je hier in Nederland ook.
We bereiden ze volgens het traditionele recept van Genua: met pesto, aardappelen en sperziebonen.
Fusilli met pesto alla Trapanese
Cherry-trostomaten, basilicum, amandelen,
pecorino kaas en veel knoflook
⏰ 35 min
Pesto alla Trapanese, typisch uit West Sicilië, is een licht alternatief voor pesto alla Genovese: het bevat slechts een druppel olijfolie, het vruchtvlees van cherry-trostomaten en amandelen in plaats van pijnboompitten.
Traditioneel doen ze het op Sicilië met veel knoflook, een teentje per persoon: doseren naar eigen smaak.
Bigoli con le sarde
Sardines, ui, witte wijn en pasta all’uovo
⏰ 30 min
«Bigoli» is een typische pastasoort met ei uit de regio Veneto, vergelijkbaar met dikke spaghetti. Het is zeer geliefd en wordt bij feestelijke gelegenheden in gezelschap gegeten.
In de stad Vincenza maken ze ze met eend met sinaasappel, en in Verona met sardines, traditioneel genoten met een goede witte wijn.
In ons recept vervangen we «bigoli» door «maccheroni all’uovo», die we ook hier in Nederland vinden.
Farfalle met gerookte zalm in roomsaus
Gerookte zalmfilet, kookroom en peterselie
⏰ 25 min
Deze pastasoort werd traditioneel gemaakt van overgebleven stukjes deeg, met de vingers geknepen in de vorm van een vlinder (🔊farfalla in het Italiaans).
Farfalle, room en gerookte zalm zijn een klassieker: we gebruiken uitstekende gerookte zalm uit Urk.
Spaghetti met tonijn
Tonijn in olijfolie, rode ui, olijven, rode peper en peterselie.
⏰ 25 min
🔊Pasta con tonno is een van de pijlers van het dieet van studenten uit heel Italië: lekker, voedzaam en betaalbaar.
Tonijn van het Italiaanse merk is hier in Nederland veel duurder, en daarom wordt dit gerecht een waardevol recept. We verrijken het met rode ui, olijven, chilipeper en optioneel kappertjes.
Orecchiette zelf maken
Met griesmeel van harde tarwe, water en zout
⏰ 1 uur
🔊Orecchiette, wat kleine oren betekent. Het is een typische pastasoort uit Bari en de regio Apulië, dat uit slechts 3 ingrediënten bestaat.
Je kunt genieten van verse of gedroogde orecchiette, heerlijk en heel leuk om te maken.
Orecchiette met broccoli en worst
⏰ 30 min
Pastasaus van broccoli en worst is een klassieke combinatie met orecchiette. Eerst koken we de broccoli en maken er een crème van; dan gebruiken we hetzelfde kookwater om de orecchiette in te koken.
Gemaakt met een worst van goede kwaliteit, het is een uitzonderlijk gerecht.
Strangolapreti uit Trentino
Spinazie, droog brood, eieren en Grana kaas
⏰ 1 uur 20 min
Traditioneel gooiden families oud brood niet weg, maar bewaarden ze het in papieren zakken om te drogen.
Zo kun je Canederli of ook 🔊Strangolapreti maken, wat letterlijk betekent “die de priesters wurgen”. We bereiden ze met gesmolten boter en salie, zoals op feestelijke zondagen in Trentino.
Ricotta gnocchi met tomatensaus
Ricotta, ei, bloem en Parmigiano kaas
⏰ 50 min
Een smakelijk alternatief voor de klassieke aardappelgnocchi: ricotta gnocchi zijn snel en makkelijk te bereiden.
We koken ze vers zodra ze gemaakt zijn, of we maken ze alvast klaar voor de volgende dag,
Volg onze recepten
We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe pasta recepten: lekkere en pastasauzen die je thuis maakt.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.