Rigatoni is een soort korte pasta waar we in Italië dol op zijn, omdat het dik is en de saus heel goed vasthoudt. Wij delen de traditie van rigatoni in ons land en bereiden het recept met saus alla Norma, stap voor stap.
Rigatoni is een soort Italiaanse korte pasta uit de culinaire traditie van Midden en Zuid Italië, traditioneel gemaakt met griesmeel van harde tarwe (semolina).
Een stuk Rigatoni heeft de vorm van een korte buis met een diameter van ongeveer 2 cm, een gegroefd oppervlak (rigata in het Italiaans) en een dik deeg.
In Italië houden we erg van Rigatoni omdat ze, als ze al dente worden gekookt en gegeten met een volle saus, een zeer smakelijke mix vormen.
Het is een soort pasta die goed past bij verschillende soorten sauzen: de saus glijdt in de rigatoni en wordt vastgehouden door de groeven aan de oppervlakte.
De klassieke combinatie is rigatomi met vlees-sauzen, vooral die uit de traditie van Midden-Italië: carbonara, amatriciana en gricia (de amatriciana zonder tomaat).
Rigatoni smaakt ook uitstekend met sauzen van groenten en daarom bereiden wij op deze pagina een lekker bord rigatoni alla Norma, een typisch Siciliaanse saus gemaakt met tomaat en aubergines.