Over de hele wereld is macaroni synoniem met pasta. Maar in Italië heet het niet zo en heeft het in elke regio een andere vorm. Een pagina gewijd aan macaroni, geschreven door Italianen.
Een bord macaroni bestellen in Italië: wat is makkelijker? maar je kunt voor verrassingen komen te staan. Natuurlijk brengen ze je een bord pasta: maar wat voor pasta?
In feite duidt het woord macaroni op elke plaats een ander soort pasta aan.
Zowel in Nederland als in Amerika is macaroni een soort kleine pasta in de vorm van een elleboogbuis.
In Italië wordt dit soort pasta niet macaroni genoemd, maar pipette, wat een kleinere variant is van de pipe (lisce of, beter, rigate).
In werkelijkheid bestaat het woord macaroni niet in Italië, omdat het een woord is dat door de Amerikanen werd gebruikt, en vanuit Amerika is het waarschijnlijk in Nederland aangekomen.
De Italianen zeggen 🔊maccheroni; woord dat een ander soort pasta symboliseert, afhankelijk van de regio.
Dus als je het woord "traditioneel" over "macaroni" leest, weet je dat de "traditie" waarnaar het verwijst de Amerikaanse is, in plaats van de Italiaanse.
De vorm van maccheroni in Italië
In Italië is maccheroni in elke regio een ander soort pasta.
Ik kom bijvoorbeeld uit Noord-Italië en ik ken Barilla maccheroni met de naam sedani, lisci of rigati.
In een groot deel van Midden-Italië is macaroni een soort pasta zoals rigatoni of tortiglioni. Net als spaghetti en bucatini wordt het bereid met traditionele sauzen uit de regio's Lazio en Umbrië, zoals Arrabbiata, Amatriciana en Carbonara.
Maccheroni alla chitarra uit Abruzzo
Zelfs in nabijgelegen gebieden kan maccheroni een heel andere vorm hebben. Uit de regio Abruzzo, in Midden-Italië, zijn de 🔊maccheroni alla chitarra beroemd (chitarra zoals gitaar).
De gitaar is geen saus: het is het gereedschap dat wordt gebruikt om een lange pastavorm zoals spaghetti te krijgen, maar met een vierkant gedeelte in plaats van een ronde.
Het gereedschap wordt gitaar genoemd omdat de vorm lijkt op de snaren van het muziekinstrument.
Kerst maccheroni uit Ligurië
In de steden Genua en La Spezia is er een soort pasta die traditioneel alleen met Kerstmis wordt bereid.
Het is Natalini of Maccheroni di Natale (Kerst macaroni): een soort pasta in de vorm van smalle en langwerpige penne.
Kerst macaroni wordt meestal bereid met een saus van tomaten en vlees genaamd Tuccu alla Genovese.
Het recept wordt alleen met Kerst gegeten om geluk te brengen voor het nieuwe jaar.
De sauzen voor macaroni
Omdat zelfs de Italianen het niet eens zijn over wat maccheroni is, bestaat er geen typisch Italiaanse saus voor maccheroni. Dus laten we het hebben over macaroni, degene die we buiten Italië kennen.
Het beroemdste macaroni recept ter wereld is waarschijnlijk wat de Amerikanen mac & cheese noemen en wat wij Italianen 🔊pipette al formaggio noemen.
Naast kaas zijn de meest gebruikte sauzen bij macaroni de klassieke: met gehakt (in Italië noemen we dat ragù, en Bolognesesaus is de bekendste) of simpel met tomaten- en basilicumsaus. Beide recepten zijn versierd met geraspte kaas zoals Parmigiano Reggiano, Grana Padano of Pecorino Romano.
We beginnen bij de basis: laten we eens kijken hoe we macaroni perfect kunnen koken, al dente zoals pasta bereid in Italië.
In dit recept koken we macaroni zonder saus.
Maar op Alle Italiaanse hebben we de recepten van de bekendste Italiaanse sauzen gepubliceerd: een simpele en lekkere variant van de tomatensaus is bijvoorbeeld de Arrabbiata, die naar onze mening heel goed samengaat met macaroni.
Recept: Macaroni al dente koken, zoals in Italië 🍝
Hoe macaroni koken: het lijkt makkelijk, maar het bereiden van macaroni al dente vereist een beetje aandacht en liefde.
Misschien is het ook om deze reden dat in Italië de macaroni, die met de vorm van kleine elleboogbuizen, niet erg populair zijn in Italië.
Kleine pasta zoals macaroni, in Italië, wordt meer beschouwd als voor de bouillon.
Maar zoals ze in het Oude Rome zeiden: de gustibus non disputandum est: het zijn persoonlijke voorkeuren.
We delen alle stappen om kleine, al dente en smakelijke macaroni perfect te bereiden.
Waarom macaroni al dente koken
Italianen houden van pasta al dente, of liever: ze kunnen het niet eten als het te gaar is (🔊pasta scotta, in het Italiaans).
Het is niet alleen een kwestie van voorkeuren: pasta al dente koken vergemakkelijkt de vertering, helpt de glycemische index van een maaltijd te verlagen en verhoogt het verzadigingsgevoel.
Pasta al dente moet langer gekauwd worden. Door te kauwen geven de speekselklieren sappen vrij die het verteringsproces vergemakkelijken.
Om macaroni te koken is het beter om een grote pan te gebruiken - niet alleen voor spaghetti maar voor pasta in het algemeen.
Een keukenlepel
Om macaroni te mengen. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.
Een vergiet of een schuimspaan
Het wordt gebruikt om de pasta af te gieten. Bij korte pasta zoals macaroni is het gebruik van een schuimspaan waarschijnlijk praktischer; maar het hangt ook af van de hoeveelheid pasta.
Een pannenlap
Om de kookpan veilig te hanteren als deze erg heet is.
Ingrediënten voor 3 personen
24g Zout
2.4 L Water
240g Macaroni
240, 2.4, 24. Tussen deze getallen, namelijk de hoeveelheid pasta, water en zout, zit een verband.
Hoeveel macaroni per persoon?
Ons recept om macaroni te koken is voor 3 personen: 80 g macaroni per portie.
In Italië kent iedereen een regel die niet alleen voor macaroni geldt, maar voor alle gedroogde pasta: een portie pasta is ongeveer 80 gram. Dit cijfer wordt aangegeven door de Società Italiana di Nutrizione Umana (Italiaanse Vereniging voor Menselijke Voeding).
Uit de hoeveelheid pasta kunnen we dan de benodigde hoeveelheid water en zout berekenen.
Bereiding
Vul een kookpot met koud water
Om macaroni te koken, moet je eerst het water aan de kook brengen.
Het water moet koud zijn uit de kraan in de pot.
Hoeveel water om macaroni te koken?
In Italië gieten velen een grote hoeveelheid water. De reden is dat pasta op deze manier beter kookt.
Maar we houden niet van waterverspilling. Om pasta te maken is er een regel die heel goed werkt: gebruik 1 L water voor elke 100 g pasta.
Voor 80 gram pasta heb je dus minder dan een liter water nodig.
Lijkt weinig? Eigenlijk is 1 L water voldoende om een portie pasta te koken, ook al is het lange pasta zoals spaghetti.
Zet de kookpot op het fornuis
Voordat je het zout en de pasta toevoegt, moet het water koken: dit duurt ongeveer 10 minuten.
Om het water in minder tijd te laten koken, dek de pan af met het deksel.
Het deksel gaat er niet in als de pasta in het water zit, in de volgende stappen.
Giet het zout erbij
Kookt het water? Het is tijd om het zout erbij te doen, voordat je de macaroni gooit.
Ook voor zout is er een regel: 10 g zout voor elke 1 L water.
Italianen gebruiken grof zout voor pastawater. Bijna niemand meet de juiste hoeveelheid zout, meestal is het geïmproviseerd: deze taak is gemakkelijker met grof zout.
Als je het zout in de pot giet, stopt het water een minuut of twee met koken. Wacht tot het water weer kookt voordat je de pasta toevoegt, anders wordt de kooktijd langer.
Giet de macaroni erbij
Op dit punt heb je al 240 g macaroni afgemeten, 80 g per portie. Giet de macaroni in het kokende water en roer kort, slechts een paar draaien.
Meteen mengen is een trucje om te voorkomen dat pasta blijft plakken.
Voor hetzelfde doel zeggen sommigen dat ze olie in het pastawater gieten. Het is iets dat niemand in Italië doet, want olie gaat niet samen met water. Als het doel is om te voorkomen dat de macaroni blijft plakken, is het beter om het van tijd tot tijd te roeren.
Gedroogde pasta gemaakt van harde tarwe griesmeel, zout en water plakt niet echt, vooral als macaroni al dente worden gekookt.
In het Italiaans is pasta gooien🔊buttare la pasta genoemd. Dit is een zeer populaire term en wordt gebruikt als alternatief voor Ik ben onderweg, meestal in minder dan 10 minuten.
Doe het deksel niet op de pot terwijl de pasta in het water staat.
Wacht terwijl de pasta kookt
Hoe weet je wanneer macaroni klaar is? Op twee manieren.
Van de kleur: gedroogde pasta gemaakt met griesmeel van durumtarwe heeft een gelige kleur; als het kookt, wordt het geel een beetje bleker.
De beste manier om te begrijpen wanneer macaroni klaar is, is door ze te proeven.
Gebruik een schuimspaan om een of twee macaroni te nemen. Macaroni zijn erg heet: je kunt erop blazen en een paar seconden wachten.
Met een beetje ervaring kun je begrijpen hoeveel minuten er nog over zijn voordat de pasta al dente is.
De kooktijd staat bijna altijd op de verpakking van de pasta en voor macaroni is over het algemeen ongeveer 10 minuten. Sommige pastamerken voegen ook de kooktijd al dente toe.
Barilla schrijft bijvoorbeeld al dente in 11-12 minuten op de verpakking van macaroni; in plaats daarvan zijn Grand'Italia macaroni klaar in slechts 7 minuten.
Giet de macaroni af
Als je denkt dat de macaroni al dente is, of in ieder geval als hij gaar is zoals jij het lekker vindt, is het tijd om hem af te gieten.
De eenvoudigste manier is om een vergiet te gebruiken (een 🔊scolapasta in het Italiaans).
Bereid het vergiet in de gootsteen voor en zet het koude water aan.
Er moet altijd koud water zijn terwijl je de pasta afgiet, omdat kokend water de leidingen en de gootsteen kan beschadigen; koud water dient om de temperatuur in evenwicht te houden.
Ook is het een goed idee om een pannenlap te gebruiken om de hete kookpot te hanteren.
Als je alle macaroni in het vergiet hebt gedaan, schud het dan een beetje om al het overtollige water weg te laten lopen.
Daarna kun je de macaroni overdoen in een kom of bord.
Tip: Als je niet alle macaroni meteen op hebt, voeg dan een scheutje olijfolie toe en meng een beetje. Dus de macaroni vallen niet aan; heel weinig olie is genoeg, je hoeft niet te veel te doen.
Voeg je een saus toe aan macaroni? 🍅
Als je macaroni bereidt met een saus, zoals tomatensaus, kun je ze ook een minuut of twee eruit halen, voordat ze al dente zijn.
Breng met een schuimspaan de macaroni van het pastawater naar de pan met de saus. Zo blijft het pastawater in de kookpot; je kunt een halve pollepel pastawater gebruiken om de saus te verdunnen en op smaak te brengen.
Ga door met het koken van de macaroni in de saus voor een extra minuut of twee.
Je macaroni al dente is klaar
Een bord dampende macaroni, klaar om te serveren - en om te eten.
Macaroni, zoals de Italiaanse immigranten in Amerika werden genoemd
Zoals de beroemde Italiaanse encyclopedie Treccani schrijft, werd met de naam macaroni in Amerika niet alleen pasta aangeduid, maar ook de Italianen zelf.
De bijnaam pasta-eters, of direct macaroni, werd gebruikt om de Italiaanse immigranten in Amerika, en vooral de Napolitanen, aan te duiden vanwege hun culinaire gewoonten.
De bijnaam had geen positieve connotatie; tot de jaren zeventig, toen Amerikanen het mediterrane dieet ontdekten, waarin pasta van harde tarwe griesmeel en tomaten een centrale rol spelen.
Wat is het enkelvoud van macaroni? Zoals we schreven, zeggen de Italianen maccheroni en niet macaroni; daarom komt het enkelvoud van macaroni niet voor in de Italiaanse woordenschat.
Net als spaghetti, penne, fusilli en vele andere soorten pasta, is maccheroni meervoud.
Een enkel stuk pasta in het Italiaans is maccherone. Maar in de huidige Italiaanse taal worden de namen van pasta enkelvoud zelden gebruikt.
Dit is ook de reden waarom we ons op soms vergissen, en we de meervoudsvorm van pastanamen schrijven.
Buiten Italië wordt het woord macaroni ook gebruikt zoals in Italië het woord pastasciutta: een algemene term om een pastagerecht aan te duiden.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Maccheroni
Macaroni
🔊
Maccherone
Macaroni enkelvoud
🔊
Pastasciutta
(een bord) pasta
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
De macaroni van Alberto Sordi in de film Un Americano a Roma
Op websites die praten over pasta, of over Italië in het algemeen, heb je waarschijnlijk dit zwart-witbeeld gezien van een man in een grappige outfit die een enorm bord pasta eet.
Deze heer is Alberto Sordi, een van de beroemdste Italiaanse acteurs aller tijden. De scène komt uit de film Un Americano a Roma, waarin de hoofdpersoon de Amerikanen probeert te imiteren.
Maar tussen een yoghurt en een bord maccheroni kan hij het niet laten: en verslindt het bord pasta in grote happen.
Zelfs in deze iconische scène is de betekenis van "macaroni" onduidelijk. In feite noemt Alberto macaroni wat ondubbelzinnig op een bord spaghetti lijkt.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.