Laatst bijgewerkt op 24 augustus 2022

Macaroni of maccheroni? 🍝 Italiaanse recepten & hoe te koken

Over de hele wereld is macaroni synoniem met pasta. Maar in Italië heet het niet zo en heeft het in elke regio een andere vorm. Een pagina gewijd aan macaroni, geschreven door Italianen.


Een bord macaroni bestellen in Italië: wat is makkelijker? maar je kunt voor verrassingen komen te staan. Natuurlijk brengen ze je een bord pasta: maar wat voor pasta?

In feite duidt het woord macaroni op elke plaats een ander soort pasta aan.

Zowel in Nederland als in Amerika is macaroni een soort kleine pasta in de vorm van een elleboogbuis.
In Italië wordt dit soort pasta niet macaroni genoemd, maar pipette, wat een kleinere variant is van de pipe (lisce of, beter, rigate).

Een bord Pipe Rigate gemaakt door mijn moeder in Italië
Dit is bijvoorbeeld een bord "pipe rigate", belegd met stukjes spek en bieslook. Pipette is zoals deze pasta, maar dan kleiner. Foto: Mijn moeder ❤️ August 2022

In werkelijkheid bestaat het woord macaroni niet in Italië, omdat het een woord is dat door de Amerikanen werd gebruikt, en vanuit Amerika is het waarschijnlijk in Nederland aangekomen.

De Italianen zeggen 🔊 maccheroni; woord dat een ander soort pasta symboliseert, afhankelijk van de regio.

Dus als je het woord "traditioneel" over "macaroni" leest, weet je dat de "traditie" waarnaar het verwijst de Amerikaanse is, in plaats van de Italiaanse.

Het verschil tussen macaroni en maccheroni
De Italiaanse "maccheroni" zijn groter en minder gebogen dan de in Nederland verkochte "macaroni". Maar zelfs als Barilla ze "macaroni" noemt, associëren Italianen de naam nauwelijks met dit soort pasta.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Wat is het enkelvoud van macaroni? Zoals we schreven, zeggen de Italianen maccheroni en niet macaroni; daarom komt het enkelvoud van macaroni niet voor in de Italiaanse woordenschat.

Net als spaghetti, penne, fusilli en vele andere soorten pasta, is maccheroni meervoud.

Een enkel stuk pasta in het Italiaans is maccherone. Maar in de huidige Italiaanse taal worden de namen van pasta enkelvoud zelden gebruikt.

Dit is ook de reden waarom we ons op soms vergissen, en we de meervoudsvorm van pastanamen schrijven.

Buiten Italië wordt het woord macaroni ook gebruikt zoals in Italië het woord pastasciutta: een algemene term om een pastagerecht aan te duiden.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Maccheroni Macaroni
🔊 Maccherone Macaroni enkelvoud
🔊 Pastasciutta (een bord) pasta

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Macaroni, zoals de Italiaanse immigranten in Amerika werden genoemd

Zoals de beroemde Italiaanse encyclopedie Treccani schrijft, werd met de naam macaroni in Amerika niet alleen pasta aangeduid, maar ook de Italianen zelf.

De bijnaam pasta-eters, of direct macaroni, werd gebruikt om de Italiaanse immigranten in Amerika, en vooral de Napolitanen, aan te duiden vanwege hun culinaire gewoonten.

De bijnaam had geen positieve connotatie; tot de jaren zeventig, toen Amerikanen het mediterrane dieet ontdekten, waarin pasta van harde tarwe griesmeel en tomaten een centrale rol spelen.

De vorm van maccheroni in Italië

In Italië is maccheroni in elke regio een ander soort pasta.

Ik kom bijvoorbeeld uit Noord-Italië en ik ken Barilla maccheroni met de naam sedani, lisci of rigati.

Wat Barilla macaroni noemt, is in Italië hetzelfde als sedani of sedanini
Wat Barilla macaroni noemt, is in Italië hetzelfde als sedani of sedanini. Verward? 😊

In een groot deel van Midden-Italië is macaroni een soort pasta zoals rigatoni of tortiglioni. Net als spaghetti en bucatini wordt het bereid met traditionele sauzen uit de regio's Lazio en Umbrië, zoals Arrabbiata, Amatriciana en Carbonara.

Maccheroni alla amatriciana uit regio Lazio, Italië. Dit soort pasta wordt gewoonlijk
Maccheroni alla amatriciana uit regio Lazio in Italië. Dit soort pasta wordt gewoonlijk "tortiglioni" genoemd. Foto: Randy OHC

Maccheroni alla chitarra uit Abruzzo

Zelfs in nabijgelegen gebieden kan maccheroni een heel andere vorm hebben. Uit de regio Abruzzo, in Midden-Italië, zijn de 🔊 maccheroni alla chitarra beroemd (chitarra zoals gitaar).

De gitaar is geen saus: het is het gereedschap dat wordt gebruikt om een lange pastavorm zoals spaghetti te krijgen, maar met een vierkant gedeelte in plaats van een ronde.

In Abruzzo wordt maccheroni alla chitarra ook
In Abruzzo wordt maccheroni alla chitarra ook "spaghetti alla chitarra" genoemd. Foto: Popo le Chien

Het gereedschap wordt gitaar genoemd omdat de vorm lijkt op de snaren van het muziekinstrument.

Het gereedschap om maccheroni alla chitarra te maken
Het gereedschap om maccheroni alla chitarra te maken. Foto: fugsu

Kerst maccheroni uit Ligurië

In de steden Genua en La Spezia is er een soort pasta die traditioneel alleen met Kerstmis wordt bereid.
Het is Natalini of Maccheroni di Natale (Kerst macaroni): een soort pasta in de vorm van smalle en langwerpige penne.

Kerst macaroni wordt meestal bereid met een saus van tomaten en vlees genaamd Tuccu alla Genovese.
Het recept wordt alleen met Kerst gegeten om geluk te brengen voor het nieuwe jaar.

Maccheroni di Natale uit regio Ligurië
Maccheroni di Natale uit regio Ligurië Foto: Pastificio Alta Valle Scrivia

De macaroni van Alberto Sordi in de film Un Americano a Roma

Op websites die praten over Italiaanse pasta, of over Italië in het algemeen, heb je waarschijnlijk dit zwart-witbeeld gezien van een man in een grappige outfit die een enorm bord pasta eet.

Deze heer is Alberto Sordi, een van de beroemdste Italiaanse acteurs aller tijden. De scène komt uit de film Un Americano a Roma, waarin de hoofdpersoon de Amerikanen probeert te imiteren.

Maar tussen een yoghurt en een bord maccheroni kan hij het niet laten: en verslindt het bord pasta in grote happen.

Alberto Sordi in een beroemde scene van de film Un Americano a Roma
"Maccarone, je hebt me uitgedaagd en ik maak je kapot, ik eet je op!"

Zelfs in deze iconische scène is de betekenis van "macaroni" onduidelijk. In feite noemt Alberto macaroni wat ondubbelzinnig op een bord spaghetti lijkt.

De sauzen voor macaroni

Omdat zelfs de Italianen het niet eens zijn over wat maccheroni is, bestaat er geen typisch Italiaanse saus voor maccheroni. Dus laten we het hebben over macaroni, degene die we buiten Italië kennen.

Het beroemdste macaroni recept ter wereld is waarschijnlijk wat de Amerikanen mac & cheese noemen en wat wij Italianen 🔊 pipette al formaggio noemen.

Mac & Cheese, Macaroni en kaas, Pipette al formaggio.
Mac & Cheese, Macaroni en kaas, Pipette al formaggio. Foto: Tina Witherspoon

Naast kaas zijn de meest gebruikte sauzen bij macaroni de klassieke: met gehakt (in Italië noemen we dat ragù, en Bolognesesaus is de bekendste) of simpel met tomaten- en basilicumsaus. Beide recepten zijn versierd met geraspte kaas zoals Parmigiano Reggiano, Grana Padano of Pecorino Romano.

We beginnen bij de basis: laten we eens kijken hoe we macaroni perfect kunnen koken, al dente zoals pasta bereid in Italië.

In dit recept koken we macaroni zonder saus. Maar op Alle Italiaanse hebben we de recepten van de bekendste Italiaanse sauzen gepubliceerd: een simpele en lekkere variant van de tomatensaus is bijvoorbeeld de Arrabbiata, die naar onze mening heel goed samengaat met macaroni.


Recept: Macaroni al dente koken, zoals in Italië 🍝


4.8
(5) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 25 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Hoe macaroni koken: het lijkt makkelijk, maar het bereiden van macaroni al dente vereist een beetje aandacht en liefde.

Misschien is het ook om deze reden dat in Italië de macaroni, die met de vorm van kleine elleboogbuizen, niet erg populair zijn in Italië.

Kleine pasta zoals macaroni, in Italië, wordt meer beschouwd als voor de bouillon.

Maar zoals ze in het Oude Rome zeiden: de gustibus non disputandum est: het zijn persoonlijke voorkeuren.

We delen alle stappen om kleine, al dente en smakelijke macaroni perfect te bereiden.


Waarom macaroni al dente koken

Italianen houden van pasta al dente, of liever: ze kunnen het niet eten als het te gaar is (🔊 pasta scotta, in het Italiaans).

Het is niet alleen een kwestie van voorkeuren: pasta al dente koken vergemakkelijkt de vertering, helpt de glycemische index van een maaltijd te verlagen en verhoogt het verzadigingsgevoel.

Pasta al dente moet langer gekauwd worden. Door te kauwen geven de speekselklieren sappen vrij die het verteringsproces vergemakkelijken.

Dit wordt ondersteund door zowel de American Diabetes Association als de Italiaanse Umberto Veronesi Foundation.


Om maccheroni te koken heb je nodig

  • Een kookpot

    Om macaroni te koken is het beter om een grote pan te gebruiken - niet alleen voor spaghetti maar voor pasta in het algemeen.

  • Een keukenlepel

    Om macaroni te mengen. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

  • Een vergiet of een schuimspaan

    Het wordt gebruikt om de pasta af te gieten. Bij korte pasta zoals macaroni is het gebruik van een schuimspaan waarschijnlijk praktischer; maar het hangt ook af van de hoeveelheid pasta.

  • Een pannenlap

    Om de kookpan veilig te hanteren als deze erg heet is.


Ingrediënten voor 3 personen

  • 24g Zout
  • 2.4 L Water
  • 240g Macaroni
Ingrediënten om macaroni te maken

240, 2.4, 24. Tussen deze getallen, namelijk de hoeveelheid pasta, water en zout, zit een verband.


Hoeveel macaroni per persoon?

Ons recept om macaroni te koken is voor 3 personen: 80 g macaroni per portie.

In Italië kent iedereen een regel die niet alleen voor macaroni geldt, maar voor alle gedroogde pasta: een portie pasta is ongeveer 80 gram. Dit cijfer wordt aangegeven door de Società Italiana di Nutrizione Umana (Italiaanse Vereniging voor Menselijke Voeding).

Uit de hoeveelheid pasta kunnen we dan de benodigde hoeveelheid water en zout berekenen.


Bereiding

  1. Vul een kookpot met koud water

    Om macaroni te koken, moet je eerst het water aan de kook brengen.
    Het water moet koud zijn uit de kraan in de pot.


    Hoeveel water om macaroni te koken?

    In Italië gieten velen een grote hoeveelheid water. De reden is dat pasta op deze manier beter kookt.

    Maar we houden niet van waterverspilling. Om pasta te maken is er een regel die heel goed werkt: gebruik 1 L water voor elke 100 g pasta.

    Voor 80 gram pasta heb je dus minder dan een liter water nodig.
    Lijkt weinig? Eigenlijk is 1 L water voldoende om een portie pasta te koken, ook al is het lange pasta zoals spaghetti.

    Vul een kookpot met koud water

  2. Zet de kookpot op het fornuis

    Voordat je het zout en de pasta toevoegt, moet het water koken: dit duurt ongeveer 10 minuten.

    Om het water in minder tijd te laten koken, dek de pan af met het deksel.

    Het deksel gaat er niet in als de pasta in het water zit, in de volgende stappen.

    Zet de kookpot op het fornuis

  3. Giet het zout erbij

    Kookt het water? Het is tijd om het zout erbij te doen, voordat je de macaroni gooit.

    Ook voor zout is er een regel: 10 g zout voor elke 1 L water.

    Italianen gebruiken grof zout voor pastawater. Bijna niemand meet de juiste hoeveelheid zout, meestal is het geïmproviseerd: deze taak is gemakkelijker met grof zout.

    Als je het zout in de pot giet, stopt het water een minuut of twee met koken. Wacht tot het water weer kookt voordat je de pasta toevoegt, anders wordt de kooktijd langer.

    Giet het zout erbij

  4. Giet de macaroni erbij

    Op dit punt heb je al 240 g macaroni afgemeten, 80 g per portie. Giet de macaroni in het kokende water en roer kort, slechts een paar draaien.

    Meteen mengen is een trucje om te voorkomen dat pasta blijft plakken.

    Voor hetzelfde doel zeggen sommigen dat ze olie in het pastawater gieten. Het is iets dat niemand in Italië doet, want olie gaat niet samen met water. Als het doel is om te voorkomen dat de macaroni blijft plakken, is het beter om het van tijd tot tijd te roeren.

    Gedroogde pasta gemaakt van harde tarwe griesmeel, zout en water plakt niet echt, vooral als macaroni al dente worden gekookt.

    In het Italiaans is pasta gooien 🔊 buttare la pasta genoemd. Dit is een zeer populaire term en wordt gebruikt als alternatief voor Ik ben onderweg, meestal in minder dan 10 minuten.

    Doe het deksel niet op de pot terwijl de pasta in het water staat.

    Giet de macaroni erbij

  5. Wacht terwijl de pasta kookt

    Hoe weet je wanneer macaroni klaar is? Op twee manieren.

    • Van de kleur: gedroogde pasta gemaakt met griesmeel van durumtarwe heeft een gelige kleur; als het kookt, wordt het geel een beetje bleker.

    • De beste manier om te begrijpen wanneer macaroni klaar is, is door ze te proeven.

    Gebruik een schuimspaan om een of twee macaroni te nemen. Macaroni zijn erg heet: je kunt erop blazen en een paar seconden wachten.

    Met een beetje ervaring kun je begrijpen hoeveel minuten er nog over zijn voordat de pasta al dente is.

    De kooktijd staat bijna altijd op de verpakking van de pasta en voor macaroni is over het algemeen ongeveer 10 minuten. Sommige pastamerken voegen ook de kooktijd al dente toe.

    Barilla schrijft bijvoorbeeld al dente in 11-12 minuten op de verpakking van macaroni; in plaats daarvan zijn Grand'Italia macaroni klaar in slechts 7 minuten.

    Wacht terwijl de pasta kookt

  6. Giet de macaroni af

    Als je denkt dat de macaroni al dente is, of in ieder geval als hij gaar is zoals jij het lekker vindt, is het tijd om hem af te gieten.

    De eenvoudigste manier is om een vergiet te gebruiken (een 🔊 scolapasta in het Italiaans).

    Bereid het vergiet in de gootsteen voor en zet het koude water aan.

    Er moet altijd koud water zijn terwijl je de pasta afgiet, omdat kokend water de leidingen en de gootsteen kan beschadigen; koud water dient om de temperatuur in evenwicht te houden.

    Ook is het een goed idee om een pannenlap te gebruiken om de hete kookpot te hanteren.

    Als je alle macaroni in het vergiet hebt gedaan, schud het dan een beetje om al het overtollige water weg te laten lopen.

    Daarna kun je de macaroni overdoen in een kom of bord.

    Tip: Als je niet alle macaroni meteen op hebt, voeg dan een scheutje olijfolie toe en meng een beetje. Dus de macaroni vallen niet aan; heel weinig olie is genoeg, je hoeft niet te veel te doen.

    Voeg je een saus toe aan macaroni? 🍅

    Als je macaroni bereidt met een saus, zoals tomatensaus, kun je ze ook een minuut of twee eruit halen, voordat ze al dente zijn.

    Breng met een schuimspaan de macaroni van het pastawater naar de pan met de saus. Zo blijft het pastawater in de kookpot; je kunt een halve pollepel pastawater gebruiken om de saus te verdunnen en op smaak te brengen.

    Ga door met het koken van de macaroni in de saus voor een extra minuut of twee.

  7. Je macaroni al dente is klaar

    Een bord dampende macaroni, klaar om te serveren - en om te eten.

Je macaroni is klaar 🍝


Macaroni al dente koken, zoals in Italië 🍝

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!