Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2023

Penne 🍝 Hoe te koken en de bekendste Italiaanse recepten

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Penne is een van de meest populaire soorten Italiaanse pasta, typisch voor Genua in Ligurië. Het past heel goed bij sauzen all'Arrabbiata, alla Carbonara, met gehakt als Bolognesesaus, of gewoon met tomatensaus die we op deze pagina bereiden.

Een filmpje van ons penne met tomatensaus recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.

Penne is een soort Italiaanse pasta in de vorm van een buis, enkele centimeters lang, en schuin afgesneden aan de uiteinden.
Het is een van de pastavormen waar we het meest van houden in Italië: dankzij de korte en holle vorm mengt de saus zich perfect met de pasta en zorgt voor een zeer aangename smaak voor het gehemelte.

In Italië is 🔊 penne ook het onderwerp van een meme: in Italië houden we zelfs van penne rigate, maar van penne smooth veel minder. We praten er later op deze pagina over.

In Italië wordt penne ook gewaardeerd omdat het perfect combineert met verschillende sauzen. Het klassieke recept is Penne all'Arrabbiata, of met gehakt als ragù Bolognese; maar het is een van de (weinig) soorten pasta die we gewoonlijk alla Carbonara bereiden, en zelfs met wodka zoals farfalle.
Als het van goede kwaliteit is, gaat Penne ook prima gewoon in bianco: dat betekent op smaak gebracht met slechts een beetje olijfolie.

Op deze pagina maken we we stap voor stap een eenvoudig, snel en bijzonder gerecht: Penne met tomatensaus 🍅. Voor snel koken gebruiken we San Marzano tomaten, die je ook buiten Italië heel goed kunt vinden.


22 pastarecepten
gemaakt door Italianen

Pasta
Alle Italiaanse

Traditionele pastarecepten zoals we die in Italië maken

Alles wat je wilt weten om pasta te koken zoals in Italië

Bekijk


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂



Penne met tomatensaus 🍅 Italiaans recept


4.9
(24) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 25 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat
Penne met tomatensaus - Italiaans recept
De Penne met tomatensaus die we op deze pagina stap voor stap bereiden

In dit recept bereiden we stap voor stap een bord penne rigate met tomatensaus.

We koken de penne al dente in kokend water, gezouten met grof zout.

We maken de tomatensaus met met San Marzano-tomaten, die erg populair zijn in Italië omdat ze niet lang hoeven te koken en erg lekker zijn. In het buitenland vind je ze makkelijk als gepelde tomaten.

De bereidingswijze: we bereiden de pasta en de saus samen, en dan werken we met twee pannen: de grote pot voor de pasta en de pan voor de saus.

Aan het einde van het koken combineren we pasta en saus om een romiger gerecht te krijgen 👌



Ingrediënten

Hoeveelheid

 
4
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
penne Penne Rigate 180 g
tomaten-gepelde Gepelde tomaten 400 g
knoflook knoflook 2 teentjes
olijfolie Extra vergine Olijfolie 2 eetlepels
zout Zout 1 snufje
basilicum Basilicum 12 blaadjes

Hoeveelheid ingrediënten

Reken voor elke persoon een hoeveelheid pasta van 80 gram: in Italië geldt dat als de standaardportie gedroogde pasta.
Deze hoeveelheid is geschikt in verhouding tot de overige ingrediënten van de saus.


Hoeveel water per 100 g penne?

Om pasta te koken gebruiken we 1 liter water per 100 g pasta. Dus 3,2 liter voor 320 g pasta.

We maken twee porties penne en daarom is minder dan 2 liter water voldoende

Gebruik grof zout in deze hoeveelheid om het kookwater te zouten: 10 g voor elke 1 liter water.


Bereiding

  1. Verwarm het water voor de pasta

    Voor de stappen voor het koken van pasta volgen we het pasta al dente recept.

    De eerste stap: vul een pan met koud water en verwarm deze. Als je de pan afdekt met een deksel, kookt het water sneller.

    Terwijl het water opwarmt, bereiden we de saus in een pan.

    Een pasta pot afdekt met een deksel
    Als je de pot afdekt met een deksel, kookt het water sneller
  2. Fruit de knoflook

    Sofrito ( in het Italiaans) is de basis voor veel Italiaanse sauzen: het geeft smaak aan het gerecht.

    In het Italiaans noemen we het 🔊 soffritto: we gieten twee eetlepels olijfolie in een pan samen met een of twee teentjes knoflook, en verhitten op laag vuur.

    Dit is de basis die de tomatensaus zijn smaak geeft.

    Fruit de knoflook enkele minuten: de knoflook mag niet aanbranden of bruin worden, anders is de saus niet zo lekker.

    Als alternatief voor knoflook maken veel Italiaanse gezinnen gesauteerde witte uien. Je kunt een teentje knoflook vervangen door een halve ui.

    👉 Bekijk ook ons pasta met tomatensaus recept.

    knoflook fruiteen voor pastasaus
    Voor elk teentje knoflook voegen we een lepel olijfolie toe
  3. Voeg de gepelde tomaten toe

    Voordat de knoflook bruin wordt, voeg je de gepelde tomaten toe.
    Je kunt ze al gesneden in een kom bereiden en ze dan in de pan gieten.

    Voeg een pollepel kookwater toe om de saus te verdunnen, breng op smaak met peper en zout en laat op laag vuur inkoken; liefst met deksel, zo blijft het aroma van tomaten beter behouden in de saus.

    De kookstatus van de saus controleren
  4. Kookt het water? Voeg zout en pasta toe

    Voeg als het water kookt eerst een handvol grof zout toe. We raden 10 g zout aan voor elke 100 g pasta.

    Als je het zout erin gooit, stopt het water even met koken. Wacht tot het water weer kookt voordat je de pasta toevoegt.

    Na het toevoegen van de pasta even roeren: zo voorkom je dat de pasta gaat plakken.
    Lees ook de andere trucs om pasta niet te laten plakken.

    Penne koken en tomatensaus in een andere pan
  5. Controleer de kookstatus van de saus

    Als de tomatensaus te droog wordt, voeg dan een beetje zout water toe van het koken van de pasta.Het zetmeel dat door de pasta vrijkomt, maakt de saus dik en romig.

    Tomatensaus voor pasta bereiden
  6. Controleer de kookstatus van de Penne

    Kijk in de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de pasta hoeveel minuten de pasta idealiter nodig heeft om klaar te zijn.

    Koken in 11 minuten; al dente in 9 minuten
    Koken in 11 minuten; al dente in 9 minuten

    Natuurlijk vertrouwen we de instructies niet 🙂 en we controleren van tijd tot tijd de kooktoestand van de pasta. Het is vooral belangrijk als je pasta al dente wilt.

  7. Voeg de Penne toe aan de saus

    Is de pasta al dente? Zet het vuur uit.

    Een stuk Penne al dente
    Het lijkt al dente, maar voor de zekerheid proeven we het

    Breng met een schuimspaan de Penne van de pot naar de pan met de tomatensaus. Roer de pasta en saus enkele ogenblikken op middelhoog vuur door.

  8. Je penne met tomatensaus is klaar

    Nadat je de penne op het bord hebt gedaan, kun je verse basilicum en geraspte kaas toevoegen: in Italië gebruiken we meestal Parmigiano, Grana of Pecorino.


Zoals we in Italië zeggen: 🔊 Buon appetito!

Penne met tomatensaus klaar - Italiaans recept
Ons penne met tomatensaus is klaar

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


22 pastarecepten
gemaakt door Italianen

Pasta
Alle Italiaanse

Traditionele pastarecepten zoals we die in Italië maken

Alles wat je wilt weten om pasta te koken zoals in Italië

Bekijk

De meest populaire recepten met Penne

Dankzij hun vorm passen Penne en Mezze Penne goed bij alle soorten sauzen.
Het klassieke gerecht is Penne met saus van tomaten en chili: all'arrabbiata, typisch voor regio Lazio.

Penne gaat ook heel goed samen met andere beroemde sauzen uit de Italiaanse traditie: Penne all'amatriciana, met Bolognese ragù, carbonara; en natuurlijk met pesto uit Ligurië, de streek waar Penne vandaan komt.

Tegenwoordig is Penne alla vodka, een gerecht dat in de jaren 80 werd geboren, ook erg populair.

Penne all'arrabbiata, geserveerd in restaurant Da Lucia in Rome
Penne all'arrabbiata, geserveerd in restaurant Da Lucia in Rome Foto: DC

Wat betekent «Penne» in het Italiaans?

Net als veel andere soorten Italiaanse pasta, is de naam 🔊 penne meervoud. Het is het meervoud van penna, een enkel stuk pasta.

Met het woord penne geven wij Italianen aan:

  • Pennen om te schrijven

  • De veren van vogels

  • De Penne pasta natuurlijk!

De naam van pasta Penne is afgeleid van vulpennen: de schuine snede van de pasta deed denken aan de vorm van de penpunt van een vulpen.

Naast de klassieke Penne, Lisce of Rigate, zijn er ook andere soorten pennen: er zijn ook Pennette en Pennoni. Lekkere alternatieven die ons ook de mogelijkheid geven om de Italiaanse taal te leren.

Italiaans leren 🇮🇹

De woorden waaraan we -etto, -etta, -ette toevoegen, zijn in het Italiaans vezzeggiativi (koosnaam), en duiden op iets dat kleiner is dan het origineel. Pennette zijn kleiner dan Penne.

Zoals je waarschijnlijk weet, kunnen woorden die eindigen op -one, -oni iets groots betekenen: het is het geval van Pennoni.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Penne lisce (letterlijk) gladde Penne
🔊 Penne rigate Penne met groeven
🔊 Pasta Italiana Italiaanse Pasta

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

De oorsprong van Penne en de traditie van pasta in Ligurië

Vreemd genoeg weten we precies de oorsprong van Penne: het werd uitgevonden in Ligurië in 1865. De uitvinder is Giovanni Battista Capurro, een pastafabrikant uit Genua, die dat jaar het patent registreerde voor een machine die pasta snijdt met een schuine snede.

👉 De innovatie van Capurro was dat de pasta aan de uiteinden kon worden gesneden zonder deze te pletten, waardoor de buisvorm behouden bleef.

Penne komt dus oorspronkelijk uit Ligurië, in Noord-Italië; het verspreidde zich echter zo snel over het schiereiland dat maar weinigen in Italië de oorsprong echt kennen.

Tegenwoordig is het een veelvoorkomende pastasoort die wordt verkocht door alle grote pastamerken, en natuurlijk ook door ambachtelijke pastaproducenten in heel Italië.

Een close-up van een stuk penne pasta
Een close-up van een stuk penne pasta. Je kunt de schuine snede zien, gemaakt zonder de uiteinden samen te drukken

Ligurië staat bekend om vele andere soorten pasta, die traditioneel worden geassocieerd met deze regio:


  • Trofie

    Trofie is het bekendste type pasta dat typisch is voor Ligurië: het is een pastasoort gemaakt met water en zachte tarwebloem, zoals typisch is voor Noord-Italië. Ze hebben een langwerpige en opgerolde vorm, zoals een spil. De meest klassieke en iconische combinatie is trofie met pesto; als je naar Genua gaat, mag je Trofie al Pesto niet missen.


  • Lasagne met pesto

    Lasagne is niet typisch voor Ligurië, omdat de meest bekende recepten uit Emilia Romagna komen: maar terwijl ze in Emilia het met ragù en tomaat maken, wordt de lasagne in Ligurië gemaakt met groene pesto, een icoon van de regio Ligurië en Genua.


  • Bavette

    Bavette is een lange soort pasta, zoals spaghetti, maar dan breder en afgeplat. In Ligurië werden ze oorspronkelijk gebruikt voor bouillon. Tegenwoordig zijn ze echter in heel Italië populair als alternatief voor spaghetti.

Wat zit er in Penne?

Penne wordt meestal verkocht als gedroogde pasta, gemaakt met griesmeel van harde tarwe(🔊 semolina in het Italiaans).

In Italië is de verkoop van gedroogde pasta wettelijk geregeld, zoals we hebben uitgelegd op de pagina over Italiaanse pasta.
Om op de markt te worden gebracht, moet pasta aan een reeks strikte eisen voldoen, waaronder de samenstelling van voornamelijk water en griesmeel van durumtarwe.

Dit is niet het geval in andere Europese landen, waar de pasta op de markt mogelijk zachte tarwebloem bevat - wat uitstekend is voor het maken van verse pasta, maar duidt op lage kwaliteit in droge pasta.

Bij het kiezen van een pasta product lezen we wat de fabrikant op de verpakking zegt: als het hoofdingrediënt durumtarwemeel is, is dit al een indicatie van de goede kwaliteit van de pasta.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die de kwaliteit bepalen, zoals het tijdstip en de manier van drogen.

Het etiket van een pakje spaghetti van het merk Grand'Italia
Het etiket van een pakje spaghetti van het merk Grand'Italia

De voedingswaarden van Penne pasta

Dit zijn de voedingswaarden van 100g Penne, zoals vermeld op de website van de fabrikant van Barilla.

Energie 359 kcal
Vetten 2,0 g
Koolhydraten 71,2 g
Vezels 3,0 g
Eiwitten 12,5 g
Zout 0,013 g

De waarden zijn hetzelfde voor de pennen die in Nederland op de markt worden gebracht en voor die in Italië.

Pennen van verschillende soorten, ingrediënten en kleuren

Net als bij andere Italiaanse pastavormen, zijn er veel soorten penne:


  • Penne Rigate (Penne met groeven)

    Penne Rigate is het soort Penne waar Italianen de voorkeur aan geven. Deze pasta is lekkerder voor het gehemelte en houdt de saus beter vast, die in de holtes van de pasta komt.

    Bovenal geven de groeven dikte aan de pasta: als hij al dente is, is hij bijzonder smakelijk.

    Oorspronkelijk waren de groeven op de pasta echter een toevoeging, gemaakt om structuur te geven aan het stuk pasta. Experts wijzen erop dat als pasta wordt gemaakt met hoogwaardige ingrediënten, de groeven niet nodig zijn.


  • Penne Lisce (gladde Penne)

    Velen in Italië zijn geen grote fans van Penne Lisce: omdat penne lisce vaak glad is, zowel voor de saus als voor de vork; bovendien is het deeg minder dik dan die van penne rigate, en dus minder lekker als hij al dente is.

    Dit klopt, want velen hebben ervaring met penne die niet van de beste kwaliteit zijn. Penne lisce door ambachtelijke pastamakers heeft meestal een poreus, niet-glad oppervlak, waardoor de pasta perfect kan mengen met de saus.

    Een bord Penne Lisce met tomatensaus
    Een bord Penne Lisce met tomatensaus Foto: Wikimedia.org

  • Mezze penne, Lisce of Rigate

    🔊 Mezze penne, halve penne. Ze zijn waarschijnlijk de favorieten van Italianen (en ook van mijn familie).
    Door de kortere vorm zijn ze perfect om al dente te koken: ze buigen niet zoals de klassieke penne, en ze zijn klein, compact en tamelijk stevig, zoals we ze graag hebben in Italië.

    Daarnaast zijn de Mezze Penne ook geschikt voor koude pastagerechten.


  • Pennette

    Pennette is zo lang als Penne, maar heeft een kleinere diameter, ongeveer de helft.
    Lisce of Rigate, Pennette is uitstekend met tomatensaus.


  • Pennoni

    Zoals Penne, maar met een grotere diameter en dikkere pasta. Je vindt Pennoni zowel handgemaakt als geproduceerd door grote merken. Natuurlijk kan Pennoni Rigati of Lisci zijn.


  • Mezzi Pennoni

    Als bewijs van de grote verscheidenheid aan pasta die in Italië wordt geproduceerd, zijn er ook de Mezzi Pennoni: een pastavorm met de grootste diameter van Penne, maar slechts half zo lang, zoals Mezze Penne.

De ingewikkelde relatie van de Italianen met Penne Lisce

Penne lisce, vooral mezze penne van een ambachtelijk merk of in ieder geval van goede kwaliteit, is een uitstekende pastasoort die zich goed aan de saus hecht.

Helaas heeft echter een groot deel van de Italianen ervaring met de penne lisce van de grote supermarkt merken, die niet altijd even goed uitstekend zijn: deze penne lisce lisce zijn gemakkelijk te gaar en glippen weg als je ze probeert te plukken met een vork.

Dus in maart 2020, toen Italianen massaal naar de supermarkt stroomden om voorraden in te slaan, bleef er nog maar één soort pasta over in de schappen: Penne Lisce.

Alle pasta uitverkocht, behalve Penne Lisce
Alle pasta uitverkocht, behalve Penne Lisce

Volg onze recepten

Kijk op onze pagins's over Italiaanse pasta. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons nieuwe WhatsApp channel