Penne is een van de meest populaire soorten Italiaanse pasta, typisch voor Genua in Ligurië.
Het past heel goed bij sauzen all'Arrabbiata, alla Carbonara, met gehakt als Bolognesesaus, of gewoon met tomatensaus die we op deze pagina bereiden.
Penne is een soort Italiaanse pasta in de vorm van een buis, enkele centimeters lang, en schuin afgesneden aan de uiteinden.
Het is een van de pastavormen waar we het meest van houden in Italië: dankzij de korte en holle vorm mengt de saus zich perfect met de pasta en zorgt voor een zeer aangename smaak voor het gehemelte.
In Italië is 🔊penne ook het onderwerp van een meme: in Italië houden we zelfs van penne rigate, maar van penne smooth veel minder. We praten er later op deze pagina over.
In Italië wordt penne ook gewaardeerd omdat het perfect combineert met verschillende sauzen. Het klassieke recept is all'Arrabbiata, of met gehakt als ragù Bolognese; maar het is een van de (weinig) soorten pasta die we gewoonlijk alla Carbonara bereiden, en zelfs met zalm en wodka zoals farfalle.
Een bord penne is ook prima gewoon in bianco: dat betekent op smaak gebracht met slechts een beetje olijfolie, en misschien geraspte kaas.
Op deze pagina maken we we stap voor stap een eenvoudig, snel en bijzonder gerecht: Penne met tomatensaus 🍅. Voor snel koken gebruiken we San Marzano tomaten, die je ook buiten Italië heel goed kunt vinden.