Laatst bijgewerkt op 4 september 2022

Penne 🍝 Hoe te koken en de bekendste Italiaanse recepten

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Penne is een van de meest populaire soorten Italiaanse pasta, oorspronkelijk afkomstig uit Genua in Ligurië. Rigate of lisce, zo kook je de meest populaire Italiaanse recepten: all'arrabbiata, alla carbonara en met ragù Bolognese.

Een bord Penne al ragù
Een bord Penne al ragù

Wat is Penne?

Penne is een soort pasta in de vorm van een buis, enkele centimeters lang, en schuin afgesneden aan de uiteinden.

Penne verschilt van een ander beroemd pastasoort, macaroni, die een rechte snede heeft.

Waarom zijn pennen populair? Dankzij de holle vorm mengt de saus zich perfect in de pasta en dringt het door in alle scheuren. Dit zorgt voor een zeer aangename smaak voor het gehemelte.

Penne wordt meestal verkocht als gedroogde pasta, gemaakt met griesmeel van durumtarwe.

In Italië is penne ook het onderwerp van een meme, zoals ze het tegenwoordig noemen: het lijkt erop dat Italianen Penne Lisce "haten" - vooral die uit de supermarkt. We praten er later op deze pagina over.

Net als bij andere Italiaanse pastavormen, zijn er veel soorten Penne. Ken jij ze allemaal?

 • Penne Lisce en Penne Rigate, de originelen. Penne Rigate behoort tot de favoriete pastavormen van de Italianen.

 • Mezze Penne, Lisce en Rigate. Met Bolognesesaus en een scheutje Parmezaanse kaas zijn dit mijn persoonlijke favorieten.

 • Pennette, dunner. Ze kunnen ook in bouillon worden gebruikt

 • Pennoni, met grotere afmetingen: zowel in diameter als in dikte van het deeg

Sommige combinaties van Penne en saus zijn beroemd: Penne met tomatensaus, Penne all'arrabbiata, Penne alla carbonara en zelfs Penne alla vodka.

Als het van goede kwaliteit is, gaat Penne ook heel goed gewoon met tomatensaus of in bianco met een scheutje olie.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Wat betekent Penne?

Net als veel andere soorten Italiaanse pasta, is de naam penne meervoud. Het is het meervoud van penna.

Met het woord penne geven wij Italianen aan:

 • Pennen om te schrijven

 • De veren van vogels

 • De Penne pasta natuurlijk!

De naam van pasta Penne is afgeleid van vulpennen: de schuine snede van de pasta deed denken aan de vorm van de penpunt van een vulpen.

De enkelvoudige penna wordt zelden gebruikt om een enkel stuk pasta aan te duiden: technisch is het correct, maar het wordt gewoon niet gebruikt in het Italiaans.

Naast de klassieke Penne, Lisce of Rigate, zijn er ook andere soorten pennen: er zijn ook Pennette en "Pennoni". Lekkere alternatieven die ons ook de mogelijkheid geven om de Italiaanse taal te spreken.

Italiaans leren 🇮🇹

De woorden waaraan ik -etto, -etta, -ette toevoeg, zijn in het Italiaans vezzeggiativi (koosnaam), en duiden op iets dat kleiner is dan het origineel. Pennette zijn kleiner.

Zoals je waarschijnlijk weet, kunnen woorden die eindigen op -one, -oni iets groots betekenen: het is het geval van Pennoni.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Penne lisce (letterlijk) gladde Penne
🔊 Penne rigate Penne met groeven
🔊 Pasta Italiana Italiaanse Pasta

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

De oorsprong van Penne en de traditie van pasta in Ligurië

Penne werd uitgevonden in Ligurië in 1865. De uitvinder is Giovanni Battista Capurro, een pastafabrikant uit Genua, die dat jaar het patent registreerde voor een machine die pasta snijdt met een schuine snede.
De innovatie van Capurro was dat de pasta aan de uiteinden kon worden gesneden zonder deze te pletten, waardoor de buisvorm behouden bleef.

Daarom komen de pennen uit Genua; maar als je het de Italianen vraagt, zullen ze je niet vertellen dat penne een typisch Ligurisch gerecht is. Dit komt omdat de pastavorm met schuine sneden zich al snel over het hele schiereiland verspreidde, zelfs in Zuid-Italië waar de traditie van droge pasta groot is.
Tegenwoordig is het een veelvoorkomende pastasoort die wordt verkocht door alle grote pastamerken, en natuurlijk ook door ambachtelijke pastaproducenten in heel Italië.

Maar Ligurië staat bekend om vele andere soorten pasta, die traditioneel worden geassocieerd met deze regio:


 • Trofie

  Trofie is het bekendste type pasta dat typisch is voor Ligurië: het is een pastasoort gemaakt met water en zachte tarwebloem, zoals typisch is voor Noord-Italië. Ze hebben een langwerpige en opgerolde vorm, zoals een spil. De meest klassieke en iconische combinatie is trofie met pesto; als je naar Genua gaat, mag je Trofie al Pesto niet missen.


 • Lasagne met pesto

  Lasagne is niet typisch voor Ligurië, omdat de meest bekende recepten uit Emilia Romagna komen: maar terwijl ze in Emilia het met ragù en tomaat maken, wordt de lasagne in Ligurië gemaakt met groene pesto, een icoon van de regio Ligurië en Genua.


 • Bavette

  Bavette is een lange soort pasta, zoals spaghetti, maar dan breder en afgeplat. In Ligurië werden ze oorspronkelijk gebruikt voor bouillon. Tegenwoordig zijn ze echter in heel Italië populair als alternatief voor spaghetti.

Wat zit er in Penne?

In Italië is de verkoop van gedroogde pasta wettelijk geregeld, zoals we hebben uitgelegd op de pagina over Italiaanse pasta.
Om op de markt te worden gebracht, moet pasta aan een reeks strikte eisen voldoen, waaronder de samenstelling van voornamelijk water en griesmeel van durumtarwe.

Dit is niet het geval in andere Europese landen, waar de pasta op de markt mogelijk zachte tarwebloem bevat - wat uitstekend is voor het maken van verse pasta, maar duidt op lage kwaliteit in droge pasta.

Bij het kiezen van een pasta raden we je aan om te controleren wat de fabrikant op de verpakking zegt: als het hoofdingrediënt durumtarwemeel is, is dit al een indicatie van de goede kwaliteit van de pasta.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die de kwaliteit bepalen, zoals het tijdstip en de manier van drogen.

Het etiket van een pakje spaghetti van het merk Grand'Italia
Het etiket van een pakje spaghetti van het merk Grand'Italia

De voedingswaarden van Penne pasta

Dit zijn de voedingswaarden van 100g Penne, zoals vermeld op de website van de fabrikant van Barilla.

Energie 359 kcal
Vetten 2,0 g
Koolhydraten 71,2 g
Vezels 3,0 g
Eiwitten 12,5 g
Zout 0,013 g

De waarden zijn hetzelfde voor de pennen die in Nederland op de markt worden gebracht en voor die in Italië: we schrijven het omdat het niet altijd het geval is voor andere soorten voedsel, en de ingrediënten variëren ook erg; de hoeveelheid zout is bijvoorbeeld vaak anders.

De waarden zijn hetzelfde voor de penne die in Nederland en Italië op de markt wordt gebracht: we schrijven het omdat het niet altijd het geval is voor andere soorten voedsel, en de ingrediënten variëren ook erg; de hoeveelheid zout is bijvoorbeeld vaak anders.

Verschillende soorten pennen


 • Penne Lisce (gladde Penne)

  Zoals alle soorten pasta is Penne van oorsprong gladde, lisce in het Italiaans.

  Veel Italianen houden niet van Penne Lisce (meer hierover hieronder): dit komt doordat we gewend zijn gladde penne uit de supermarkt te eten, misschien niet de beste kwaliteit.

  De originele Penne Lisce is poreus en heeft een ruw oppervlak: zo houden ze de saus goed vast. We raden je aan om de handgemaakte Penne te proberen: ze zullen je verbazen.

 • Penne Rigate (Penne met groeven)

  Penne Rigate is het soort Penne waar Italianen de voorkeur aan geven. Deze pasta is lekkerder voor het gehemelte en houdt de saus beter vast, die in de holtes van de pasta komt.

  Oorspronkelijk was de groef op de pasta echter een toevoeging, gemaakt om de structuur van de pasta steviger te maken. Experts wijzen erop dat door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten, groef niet nodig is.


 • Mezze penne, Lisce e Rigate

  Zoals de naam al aangeeft, zijn Mezze Penne ongeveer half zo lang als normale veren. Volgens velen (en naar mijn mening dat ik schrijf) zijn ze zelfs beter dan de originele Penne, omdat ze de saus perfect opnemen en omdat ze erg praktisch zijn om te eten.

  Daarnaast zijn de Mezze Penne ook geschikt voor koude pastagerechten.


 • Pennette

  Pennette is zo lang als Penne, maar heeft een kleinere diameter, ongeveer de helft.
  Lisce of Rigate, Pennette is uitstekend met tomatensaus.


 • Pennoni

  Zoals Penne, maar met een grotere diameter en dikkere pasta. Je vindt Pennoni zowel handgemaakt als geproduceerd door grote merken. Natuurlijk kan Pennoni Rigati of Lisci zijn.


 • Mezzi Pennoni

  Als bewijs van de grote verscheidenheid aan pasta die in Italië wordt geproduceerd, zijn er ook de Mezzi Pennoni: een pastavorm met de grootste diameter van Penne, maar slechts half zo lang, zoals Mezze Penne.

De moeizame relatie van de Italianen met Penne Lisce

Er is een soort meme ontstaan rond de relatie van Italianen met Penne Lisce.

Begin 2020 renden de Italianen naar de supermarkt om een voorraad in te slaan, in het licht van de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Met recht een van de meest begeerde producten was droge pasta: het heeft een uitstekende toevoer van voedingsstoffen en is jarenlang houdbaar zonder dat het bederft.

In de schappen van Italiaanse supermarkten was alle pasta uitverkocht, behalve één specifiek soort: Penne Lisce. In de kranten schreven ze: «Italianen willen geen Penne Lisce, zelfs niet als ze hongersnood voorzien».

Alle pasta uitverkocht, behalve Penne Lisce
Alle pasta uitverkocht, behalve Penne Lisce

Als Penne Rigate een van onze favoriete soorten pasta is, waarom dan deze minachting voor Penne Lisce?

Het stereotype is dat "Penne Lisce slijmerig zijn en de saus niet opnemen!".

Als je ooit een bord Penne Lisce hebt gegeten, die uit de supermarkt, dan weet je waar we het over hebben. Ze zijn gewoon niet zo goed als de gegroefde versie.

Fabrikanten van ambachtelijke Penne, van goede kwaliteit, zorgen er echter voor dat slijmerige Penne alleen door grote retailers worden geproduceerd.
Wat we leuk vinden aan Penne Rigate is dat ze de saus vasthouden. De ambachtelijke penne, zelfs Lisce, hebben een ruw en poreus oppervlak dat wordt gebruikt om de saus op te nemen.

De moraal is: als je handgemaakte Penne Lisce van hoge kwaliteit vindt, probeer ze dan. Je zult merken dat zelfs zonder de groeven Penne helemaal niet slecht zijn.


Penne met tomatensaus - Italiaans recept, eenvoudig en snel


4.8
(6) beoordelingen

 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 25 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Dit recept is bedoeld om uit te leggen hoe je snel een bord Penne met tomatensaus kookt: het is een van de gerechten die we het vaakst doen. Met een bord Penne voelen we ons altijd een beetje thuis.

Penne en tomaten
Penne en tomaten

Het is een praktisch en snel recept: we leggen de stappen uit om de pasta en de saus tegelijk te maken; op deze manier verstrijken er slechts 25 minuten vanaf het begin van de bereiding tot het moment om de pasta te eten!


Ingrediënten

 • Zout 10 g
  Om Penne te koken gebruiken we grof zout, maar fijn zout is ook prima.

 • Penne 100 g
  Of Mezze Penne; Rigate of Lisce.

 • Koud water 1 L

Ingrediënten om penne te koken
Ingrediënten om penne te koken

Ingrediënten voor de tomatensaus

 • Gepelde tomaten 200 g

 • Halve ui (of 1 teentje knoflook)

 • Olijfolie een scheutje

 • Zout een snufje

 • Basilicum enkele blaadjes

Ingrediënten om tomatensaus te maken
Ingrediënten om tomatensaus te maken

Hoeveel Penne per persoon?

De aanbevolen portie droge pasta voor één persoon is ongeveer 80-100 g. In dit recept geven we 100 g Penne aan om gemakkelijk de hoeveelheid water te berekenen.


Bereiding

 1. Vul een pot met water en zet deze op het fornuis

  Voor de stappen voor het koken van pasta volgen we het pasta al dente recept. De eerste stap is om het water voor de pasta in een pot te gieten en het fornuis aan te zetten. Terwijl het water opwarmt, maken we de saus in een pan.

  Vul een pot met water

  Hoeveel water per 100 g Penne?

  De standaard hoeveelheid water voor het koken van 100 g Penne is 1 L water. We raden je aan deze indicatie te respecteren, ook en vooral om waterverspilling te voorkomen - met respect voor het milieu.

  Dat gezegd, zijn we er zeker van dat in Italië (en in Nederland) de meeste mensen ruim 1 L water gebruiken voor elke 100 g pasta. Als je de test doet, zul je zien dat het heel weinig water is in vergelijking met de hoeveelheid pasta. Traditioneel wordt pasta gekookt in overvloedig water.

 2. Maak de sofrito

  Sofrito (🔊 soffritto in het Italiaans) is de basis voor veel Italiaanse sauzen: het geeft smaak aan het gerecht.

  Als je een verse tomatensaus uit Italië proeft en het ziet er erg lekker uit, dan is dat ook te danken aan de sofrito.

  Je kunt deze stap natuurlijk ook overslaan: maar zonder de sofrito zal de pasta alleen naar gepelde tomaten smaken.

  Er zijn veel manieren om sofrito te maken, die allerlei soorten groenten kan bevatten: de meest gebruikte groenten voor sofrito zijn ui, knoflook, selderij en wortelen. Elk van deze groenten geeft een bepaalde smaak aan de saus: als je wilt experimenteren, raden we je aan ze niet allemaal bij elkaar te voegen maar verschillende combinaties te proberen. Op deze manier kun je begrijpen hoe een enkel ingrediënt de smaak van de saus die je krijgt beïnvloedt.

  Voor ons snelle recept van Penne met tomatensaus maken we een simpele sofrito met ui en olijfolie.

  Sofrito maken voor pastasaus

  Kanttekening: veel Italianen gebruiken knoflook in plaats van ui; het is zeker een gezonde keuze. We gebruiken het vaak omdat we vinden dat de ui een minder "sterke" smaak heeft die we lekkerder vinden; het is aan jouw voorkeur.

  Dat gezegd, sofrito maken is eenvoudig:

  • Snijd een halve ui in hele fijne stukjes

  • Giet een scheutje olijfolie in een pan en voeg de ui toe. De pan moet groot genoeg zijn om daarna de tomaat te bevatten.

  • Steek het vuur in de pan aan

  • Fruit de ui een minuut of twee in kokende olie

  De sofrito is klaar als de ui een gouden kleur heeft.

 3. Maak de tomatensaus

  Voeg het zout toe als het water kookt, en niet eerder. Sterker nog, als je het zout eerst giet, vertraag je het koken van het water.

  Als de uien goudbruin zijn, giet de gepelde tomaten in de pan. Voeg een snufje zout toe; als je wilt, kun je ook een beetje peper en chili toevoegen.

  Laat de saus de volgende 10 minuten op laag vuur koken terwijl je de pasta klaarmaakt. Vergeet niet af en toe te mixen.

 4. Kookt het water? Voeg zout en pasta toe

  • Voeg als het water kookt eerst een beetje zout toe. We raden 10 g zout aan voor elke 100 g pasta.

  • Als je het zout erin gooit, stopt het water even met koken. Wacht tot het water weer kookt voordat je de pasta toevoegt.

  • Na het toevoegen van de pasta even roeren: zo voorkom je dat de pasta gaat plakken.
   Lees ook de andere trucs om pasta niet te laten plakken.

 5. Controleer de kookstatus van de saus

  Een trucje: als de tomatensaus te droog wordt, voeg dan een beetje zout water toe van het koken van de pasta; het is perfect om de saus op de juiste plaats lekker en sappig te houden.

  De kookstatus van de saus controleren

  Als de tomatensaus heet is, voeg dan een paar blaadjes vers basilicum toe en zet het vuur laag. Zo blijft de saus heet, wachtend tot de pasta klaar is.

 6. Controleer de kookstatus van de Penne

  Kijk in de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de pasta hoeveel minuten de pasta idealiter nodig heeft om klaar te zijn.

  Natuurlijk vertrouwen we de instructies niet 🙂 en we controleren van tijd tot tijd de kooktoestand van de pasta. Het is vooral belangrijk als je pasta "al dente" wilt, of hoe je het lekker vindt.

  Koken in 11 minuten; al dente in 9 minuten
  Koken in 11 minuten; al dente in 9 minuten
 7. Voeg de Penne toe aan de saus

  Is de pasta al dente? Zet het vuur uit.

  Breng met een schuimspaan de Penne van de pot naar de pan met de tomatensaus. Roer de pasta en saus enkele ogenblikken op hoog vuur door.

 8. Je penne met tomatensaus is klaar

  Een bord dampende Penne met tomatensaus, klaar om te serveren: net als in Italië.


Een bord Penne Lisce met tomatensaus
Een bord Penne Lisce met tomatensaus Foto: Wikimedia.org

De meest populaire recepten met Penne

Dankzij hun vorm passen Penne en Mezze Penne goed bij alle soorten sauzen.
Het klassieke gerecht is Penne met saus van tomaten en chili: all'arrabbiata, typisch voor regio Lazio.

Penne gaat ook heel goed samen met andere beroemde sauzen uit de Italiaanse traditie: Penne all'amatriciana, met Bolognese ragù, carbonara; en natuurlijk met pesto uit Ligurië, de streek waar Penne vandaan komt.

Tegenwoordig is Penne alla vodka, een gerecht dat in de jaren 80 werd geboren, ook erg populair.

Penne all'arrabbiata, geserveerd in restaurant Da Lucia in Rome
Penne all'arrabbiata, geserveerd in restaurant Da Lucia in Rome Foto: DC

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.