Tagliatelle is een typische pastasoort uit Emilia, vaak gemaakt met ei en erg populair in Noord-Italië. Wij zijn Italianen en we maken stap voor stap het recept voor tagliatelle met Bolognesesaus, net zoals in Italië
Tagliatelle is een soort Italiaanse pasta met een lange en platte vorm. Gemaakt met eieren en bloem, het is typisch uit de regio Emilia, en populair in Midden en Noord Italië.
Op deze pagina van Alle Italiaanse bereiden we een klassiek gerecht van tagliatelle met ragù, de beste manier om onze tradities te delen.
Tagliatelle alla Bolognese (ragù) 🍝 Italiaans recept
Buiten Italië is spaghetti de meest populaire pastasoort met Bolognesesaus. Het gerecht is beroemd: Spaghetti alla Bolognese.
Maar in Italië is het klassieke gerecht tagliatelle met ragù bolognese. Om ten minste twee redenen: tagliatelle en ragù zijn typerend voor hetzelfde geografische gebied, Emilia.
Ook is de textuur van tagliatelle ruwer dan die van spaghetti en neemt de saus beter op. En Bolognesesaus past bijzonder goed bij tagliatelle.
In dit recept maken we een bord tagliatelle al ragù Bolognese met een beetje Parmigiano kaas: een uitzonderlijk gerecht dat de Emiliaanse en Noord-Italiaanse keuken vertegenwoordigt.
Het is een heel snel en gemakkelijk recept, maar je moet wel de Bolognese saus klaar hebben staan.
Een gezonde Bolognesesaus maken, die van het originele Italiaanse recept, is niet moeilijk: het duurt in totaal 2 en een half uur.
Een half uur om de ingrediënten voor te bereiden en 2 uur om te koken (maar hoe langer de Bolognesesaus kookt, hoe beter het is).
👉 Bekijk ons traditionele recept voor Ragù Bolognese met stap voor stap bereiding.
Rundergehakt, pancetta en San Marzano-tomaten. Op smaak gebracht met een soffritto van uien en een druppel witte wijn. Net als de ragù Bolognese die we in Italië maken 👍
Ingrediënten
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Tagliatelle
300 g
Bolognese saus
450 g
Parmigiano kaas
60 g
300 g Tagliatelle
3 liter water
30 g grof zout
450 g Bolognese saus
60 g Parmigiano kaas
Hoeveel tagliatelle per persoon?
In de ingrediënten van ons recept hebben we niet aangegeven of tagliatelle vers of droog zijn; bij twijfel schreven we ongeveer 100 g per persoon.
De aanbevolen hoeveelheid verse pasta is groter omdat deze meer water bevat, waardoor het gewicht toeneemt.
Hoeveel ragù Bolognese met tagliatelle?
In de ingrediënten hebben we 150g Bolognesesaus per persoon. Deze hoeveelheid is echter afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en van hoeveel saus je beschikbaar heeft.
Een van de voordelen van zelf Bolognesesaus maken is dat je het kunt invriezen en het de volgende dagen kunt gebruiken.
Een beetje ervaring en planning is nodig: als je veel ragù in één blok invriest, is het moeilijk om een enkele portie los te maken van het bevroren blok saus.
De truc is om de ragù in kleine porties in te vriezen, zodat je de saus makkelijker kunt ontdooien.
❄️ Hoe ontdooi je Bolognesesaus voordat je het gebruikt?
Als je de Bolognesesaus hebt ingevroren, moet je deze natuurlijk ontdooien voordat je hem gebruikt. Maar wat is de beste methode?
Het is niet aan te raden Bolognesesaus op kamertemperatuur te ontdooien: als je ragù Bolognese uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat ontdooien, riskeer je de verspreiding van bacteriën door het grote temperatuurverschil.
De beste methode, ook al duurt het wat langer, is om de ragù in de koelkast te ontdooien. Op deze manier gaat het ontdooien geleidelijk.
Heb je haast? Dan kun je de functie defrost van de magnetron gebruiken. Het is speciaal gemaakt voor het ontdooien van etenswaren uit de vriezer en werkt ook op Bolognesesaus.
Hoe kook je tagliatelle?
Gedroogde tagliatelle koken lijkt erg op het koken van andere soorten droge pasta.
De ideale kooktijd staat meestal aangegeven op de pastaverpakking. In Italië controleren wij echter altijd de kookstatus van de pasta tijdens het koken, vooral als we pasta al dente willen.
Verse tagliatelle hebben weinig tijd nodig om te koken. In kokend en reeds gezouten water komen de tagliatelle na enkele ogenblikken aan de oppervlakte.
Gedroogde tagliatelle moeten in ongeveer 7 minuten gaar zijn; verse tagliatelle daarentegen moet 2 tot 4 minuten koken nadat ze aan de oppervlakte zijn gekomen.
Bereiding
Bereid de ingrediënten voor
De ingrediënten zijn niet veel: je hebt alleen de Bolognese ragù en de tagliatelle nodig.
Ontdooi de ragù vooraf. Zoals we hierboven schreven, kun je de Bolognesesaus vanuit de vriezer in de koelkast zetten, zodat deze geleidelijk ontdooit.
Om het sneller te maken, kun je de Bolognesesaus in de magnetron ontdooien als deze de functie defrost heeft.
Verwarm een grote pot water
Giet koud water in een grote kookpot.
In Italië koken we graag pasta in veel water, maar we verspillen het niet graag.
De aanbevolen verhoudingen zijn 1 liter water per 100 gram pasta.
Voeg voor nest pasta zoals tagliatelle wat meer water toe.
Als het water kookt, giet het zout erbij. Voor pastawater wordt grof zout gebruikt omdat het makkelijker te doseren is, ook zonder te wegen.
Traditioneel wordt per 1 liter water 10 g zout toegevoegd.
Nadat je het zout erin hebt gedaan, stopt het water een tijdje met koken.
Wacht tot het weer kookt en giet dan de tagliatelle erbij.
Zoals Pellegrino Artusi ook zegt, je hoeft de tagliatelle niet te breken voordat je ze kookt.
👉 Terwijl de pasta kookt, mag het deksel niet op de pan worden geplaatst.
Verwarm de Bolognesesaus
Als de ragù helemaal ontdooid is, doe je hem in een pan en zet je het vuur heel laag. Om te voorkomen dat de Bolognesesaus uitdroogt, verdun je de ragu met een halve pollepel pastawater.
Combineer de pasta en saus
Zijn de tagliatelle bijna al dente, maar nog niet klaar?
Schep met een spaghettilepel de tagliatelle uit het pastawater naar de pan met de saus.
Meng tagliatelle en Bolognesesaus goed door elkaar in de pan op middelhoog vuur.
Voeg eventueel wat kookvocht toe om de saus te verdunnen. Het kookwater bevat zetmeel en maakt de saus romiger.
Leg de tagliatelle op de borden
Voeg een snufje geraspte Parmigiano Reggiano kaas toe en serveer.
De naam 🔊tagliatelle komt van het Italiaanse werkwoord 🔊tagliare, wat snijden betekent.
Het wordt gemaakt van een dun vel pasta, zoals dat van lasagna. Het deeg wordt opgerold en vervolgens in plakjes gesneden. Daarom worden de tagliatelle gedroogd in een opgerolde vorm. In Italië noemen we deze pastasoort 🔊pasta a nido, zoals «nest pasta».
Net als veel andere pastasoorten (spaghetti, rigatoni,..) is tagliatelle ook meervoud. Dit komt doordat er veel stukjes pasta op het bord liggen.
Dus de Italianen zeggen 🔊Le tagliatelle sono buone (Tagliatelle zijn lekker), in het meervoud.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Pasta all'uovo
Eierpasta
🔊
Ragù alla Bolognese
Bolognesesaus
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.