De ideale kooktijd staat meestal aangegeven op de pastaverpakking. In Italië controleren wij echter altijd de kookstatus van de pasta tijdens het koken, vooral als we pasta al dente willen.
Bereid de ingrediënten voor
De ingrediënten zijn niet veel: je hebt alleen de Bolognese ragù en de tagliatelle nodig.
Ontdooi de ragù vooraf . Zoals we hierboven schreven, kun je de Bolognesesaus vanuit de vriezer in de koelkast zetten, zodat deze geleidelijk ontdooit.
Om het sneller te maken, kun je de Bolognesesaus in de magnetron ontdooien als deze de functie defrost heeft.
De ingrediënten van tagliatelle al ragù: Bolognesesaus, tagliatelle en Parmigiano kaas
Verwarm een grote pot water
Giet koud water in een grote kookpot.
In Italië koken we graag pasta in veel water, maar we verspillen het niet graag.
De aanbevolen verhoudingen zijn 1 liter water per 100 gram pasta .
Voeg voor nest pasta zoals tagliatelle wat meer water toe.
👉 Om de pasta te koken, volgen we de stappen van het pasta al dente recept
Bedek de pot met een deksel om het water sneller te laten koken
Giet het zout en de pasta erbij
Als het water kookt, giet het zout erbij. Voor pastawater wordt grof zout gebruikt omdat het makkelijker te doseren is, ook zonder te wegen.
Traditioneel wordt per 1 liter water 10 g zout toegevoegd.
Nadat je het zout erin hebt gedaan, stopt het water een tijdje met koken.
Wacht tot het weer kookt en giet dan de tagliatelle erbij.
Zoals Pellegrino Artusi ook zegt, je hoeft de tagliatelle niet te breken voordat je ze kookt.
👉 Terwijl de pasta kookt, mag het deksel niet op de pan worden geplaatst.
Verwarm de Bolognesesaus
Als de ragù helemaal ontdooid is, doe je hem in een pan en zet je het vuur heel laag. Om te voorkomen dat de Bolognesesaus uitdroogt, verdun je de ragu met een halve pollepel pastawater .
Combineer de pasta en saus
Zijn de tagliatelle bijna al dente , maar nog niet klaar?
Schep met een spaghettilepel de tagliatelle uit het pastawater naar de pan met de saus.
Meng tagliatelle en Bolognesesaus goed door elkaar in de pan op middelhoog vuur.
Voeg eventueel wat kookvocht toe om de saus te verdunnen. Het kookwater bevat zetmeel en maakt de saus romiger.
Leg de tagliatelle op de borden
Voeg een snufje geraspte Parmigiano Reggiano kaas toe en serveer.