Guanciale (of pancetta), eidooiers en veel Pecorino kaas. Maar geen slagroom, alsjeblieft. Carbonara is een van de bekendste Italiaanse pastagerechten, oorspronkelijk uit de culinaire traditie van Rome. We delen de ingrediënten, de traditie en het originele recept.
Een filmpje van ons carbonara saus recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.
Als je ruzie wilt maken met een Italiaan, zeg hem dan dat Carbonara met slagroom is gemaakt.
Wij weten het ook, het is een stereotype. Maar wij Italianen geven vooral om onze traditionele pastarecepten, en Carbonara is een van de meest bekende en besproken.
Iedereen heeft een mening over de ingrediënten van echtepasta alla Carbonara; en kent de "juiste" ingrediënten, die van het «originele recept».
Carbonara puristen sluiten geen compromissen: Carbonara kan alleen guanciale, eidooiers en Pecorino bevatten. Geen ui, geen knoflook, geen pancetta en absoluut geen slagroom.
De ingrediënten van Spaghetti alla Carbonara met pancetta, uit ons pasta recepten boek
Maar in werkelijkheid is er geen origineel recept van Carbonara: het mythische kookboek Il talismano della felicità ("The talisman of happiness") van auteur Ada Boni bevat in het recept van carbonara alle ingrediënten die door puristen het meest worden gehaat: pancetta, ui en parmezaan kaas (maar geen slagroom!).
Verder is het recept van Carbonara vrij recent: het lijkt erop dat het pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft bestaan.
Het lijkt er ook op dat de eerste getuigenis van Carbonara, met de ingrediënten die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, in de Verenigde Staten is uitgevonden en niet in Italië.
Op deze pagina van Alle Italiaanse delen we het "originele" recept van de Carbonara uit Rome, zijn variaties en de trucs om een smakelijke en romige 🔊pasta alla Carbonara te bereiden.
Een tip om een bella figura te maken: de juiste naam van het recept is niet "Pasta carbonara", maar 🔊Pasta alla carbonara
.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Spaghetti
Spaghetti
🔊
Pancetta
Pancetta
🔊
Uova
Ei
🔊
Formaggio Pecorino
Pecorino kaas
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Wat is Carbonara
Carbonara is de naam van een Italiaanse pastasaus, typisch voor Rome.
Het moderne Italiaanse Carbonara recept bevat drie hoofdingrediënten: eieren, guanciale en Pecorino kaas. Hoewel, zoals we op deze pagina schrijven, je Carbonara saus ook kunt maken met pancetta, parmezaan en ui.
Het soort pasta dat traditioneel bij Carbonara hoort, zijn spaghetti en rigatoni. 🔊Spaghetti alla Carbonara is een iconisch gerecht uit de Italiaanse keuken; op deze pagina delen we het recept.
Samen met pizza en lasagne is pasta alla Carbonara een van de meest geliefde (en gegeten) Italiaanse gerechten in het buitenland.
Soorten pasta voor Carbonara saus
In Italië wordt Carbonara meestal geassocieerd met lange pasta, zoals spaghetti of vermicelli, en met rigatoni als korte pasta. Maar niets verbiedt om penne alla Carbonara te maken.
Een pastasoort die, volgens de Italianen, wellicht niet geschikt is voor Carbonara is eierpasta, juist omdat het recept al voldoende eieren in de saus bevat.
Niet alleen Spaghetti maar ook Rigatoni alla Carbonara zijn erg lekker
Spaghetti alla Carbonara is een klassiek gerecht; maar ook rigatoni of tortiglioni passen goed bij Carbonara saus, omdat het dikke en al dente deeg, samen met de gebruinde pancetta, een genot in de mond is
Ondanks dat het een eindeloos gespreksonderwerp is voor Italianen, is Carbonara saus snel en gemakkelijk te bereiden. Als je de ingrediënten al klaar hebt, bijvoorbeeld de al gesneden pancetta, duurt het ongeveer een half uur om een goed bord 🔊spaghetti alla carbonara te maken.
Natuurlijk moet je de eerste keren wat ervaring opdoen: hiervoor hebben we de belangrijkste stappen en trucs verzameld in ons recept.
Laten we beginnen met de ingrediënten die we gebruiken in de Carbonara saus.
Carbonara verschilt van andere typische recepten uit Latium omdat het door de Amerikaanse invloed is uitgevonden met pancetta of bacon - en niet met het typische guanciale.
Na verloop van tijd werd het recept aangepast aan de Romeinse keuken en werd de pancetta afgewisseld met guanciale.
Guanciale is een typische specialiteit uit Latium en wordt gemaakt met het deel van het varken tussen de wang en de nek. Het is ook het basisingrediënt van pasta all'Amatriciana.
Maar hier in Nederland is het niet gemakkelijk om guanciale te vinden. Om deze reden nemen we in ons recept van pasta alla Carbonaragewoon pancetta op, die je in de supermarkt al in blokjes gesneden kunt vinden.
👉 Zelfs in Italië gebruiken velen regelmatig pancetta in Carbonara, vooral in Noord-Italië. Niet alleen omdat guanciale niet altijd aanwezig is; maar ook omdat pancetta minder vet is.
Het verschil tussen pancetta en guanciale in de Carbonara saus
Pancetta wordt gemaakt met de buik van het varken. Je vindt het gemakkelijk in de supermarkt, zoet of gerookt. Beide zijn goed voor het maken van pastasaus, maar vele zeggen dat gerookte pancetta beter is in Carbonara saus.
Pancetta is minder vet dan guanciale; daarom bruinen we het in olijfolie, een hoeveelheid die voldoende is om het bruin te maken.
Guanciale is daarentegen het deel van het varken tussen de kop en de nek, gekruid met kruiden zoals zout en peper en een paar maanden laten rijpen.
Als je Carbonara met guanciale maakt, bak dan zonder de olie: de guanciale wordt bruin in zijn eigen smeltende vet.
Het gesmolten vet wordt vervolgens gemengd met de eidooiers en de Pecorino-kaas uit de saus: zo krijg je de heldere Carbonara die je ziet op de foto's van de foodbloggers.
Maar natuurlijk is de Carbonara met de guanciale ook erg calorierijk.
Eieren
Carbonara saus verschilt van andere recepten uit Latium ook voor het gebruik van eieren. Eieren werden oorspronkelijk heel gebruikt; tegenwoordig zijn er echter onder de ingrediënten alleen de dooiers, en niet de eiwitten.
Hoeveel eieren in Carbonara? Traditioneel worden eieren in grote hoeveelheden gebruikt in Carbonara saus, ook om de afwezigheid van slagroom te compenseren.
De gewoonte is om voor elke persoon een eigeel te doen, plus een extra dooier. Om deze reden hebben we in ons "originele" recept 5 eieren voor 4 personen opgenomen.
Let op: als je wilt kun je minder eieren leggen; 5 zijn echt veel, en het is redelijk om een Carbonara te maken die even lekker is, maar met een lager aantal eidooiers.
Pecorino kaas
Omdat het een typisch recept uit Latium is, bevat traditioneel Carbonara Pecorino Romano kaas.
Maar in werkelijkheid halen veel Italianen het met Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas.
Het is niet zo verwonderlijk: zoals we hebben geschreven, is Parmigiano een van de ingrediënten van Carbonara, ook in het boek van Ada Boni.
Bovendien wordt Parmigiano veel meer gebruikt dan Pecorino door gezinnen in Noord-Italië.
Met Parmigiano heeft Carbonara saus misschien een minder sterke smaak dan de versie met Pecorino.
Rasp de kaas heel fijn, anders ontstaan er klontjes als je hem door de eieren mengt
Kazen die niet in Carbonara mogen worden gebruikt:
Zachte kazen, die niet zo goed scoren bij Carbonara saus.
Reeds geraspte kaasmixen. Het is lekkerder als je de verse Pecorino zelf raspt.
Peper
De toevoeging van peper geeft een kenmerkende smaak aan de Carbonara saus. Welke peper? Wij gebruiken versgemalen zwarte peper.
Zout
Hoeveel zout? In de Carbonara saus hoef je niet veel zout toe te voegen, want pancetta en pecorino zijn al zout.
Pasta
Voor ons recept gebruiken we spaghetti, het klassieke pastagerecht voor Carbonara saus.
Een ander soort lange pasta die erg lekker is bij Carbonara is bucatini.
In Italië maken we ook vaak korte pasta ‘alla carbonara’ zoals rigatoni en tortiglioni.
Een normale portie pasta is meestal 80 g tot 100 g. Voor elke portie pasta rekenen we 90 g spaghetti.
Bereiding
Bereid de ingrediënten voor
Vul een grote pot met water voor spaghetti.
In Italië volgen we deze regel: voor 100 gram pasta gebruiken we 1 liter kookwater; en 10 gram grof zout op zout 1 liter water.
Rasp de Pecorino kaas zeer fijn.
Gebruik je geen pancetta al in blokjes gesneden, snij het vlees dan eerst in reepjes van een halve centimeter dik.
Bak de pancetta (of guanciale) bruin
Als je guanciale gebruikt
Doe de stukjes guanciale die je hebt gesneden in een pan. In Italië is het traditie om voor guanciale een metalen pan te gebruiken.
Met guanciale hoef je geen olie toe te voegen: guanciale bevat al veel vet, dat smelt terwijl je het in een pan bruin bakt. Het vet heeft ook de neiging transparant van kleur te worden.
Bruin een paar minuten op middelhoog vuur.
👉 Sommigen houden de vettige vloeistof die uit het guanciale smelt opzij en mengen het met eieren en Parmezaanse kaas in de volgende stappen.
We houden het recept liever wat luchtiger en raden je aan om het vet dat in de pan ontstaat gewoon weg te gooien.
Bak het guanciale verder bruin, haal ze uit de pan voordat ze verschroeien en bewaar ze in een kom.
Als je pancetta gebruikt
Pancetta is minder vet dan guanciale: je kunt een scheutje olijfolie toevoegen om het in de pan bruin te maken.
Bak de pancetta blokjes een paar minuten bruin; als ze bruin zijn, maar niet verbrand, doe ze dan in een kom: in de volgende stappen voegen we hem toe aan het mengsel van ei en Pecorino kaas.
Kook de spaghetti
Voeg als het water kookt eerst het zout toe en dan de pasta.
Voor pastawater we gebruiken meestal grof zout. De regel is om 10 g zout toe te voegen voor elke 100 g pasta.
Zodra je de spaghetti in water dompelt, strooi ze met een spaghettilepel: zo voorkom je dat ze blijven plakken
Maak het mengsel van ei en kaas
Doe de eidooiers in een kom, voeg de Pecorino toe (maar zoals we schreven: velen in Italië gebruiken Parmezaanse kaas) en een snufje zwarte peper.
Roer met een pollepel tot het mengsel homogeen is. Al roerend hoef je het niet op te warmen.
Om het mengsel romiger te maken, voeg je een beetje pastawater toe: een halve pollepel per keer.
Maar de crème mag nooit te vloeibaar worden.
👉 Zoals we hierboven schreven, gebruiken sommigen het vet van guanciale in plaats van pastawater. Het vet in het guanciale laat de Carbonara saus glanzen en combineert bijzonder goed met het eigeel.
Eidooiers, Pecorino kaas, zwarte peper en een halve pollepel kookvocht: dit is de textuur van de Carbonara saus
Eidooiers, Pecorino kaas, zwarte peper en een halve pollepel kookvocht: dit is de textuur van de Carbonara saus
Pasta en saus combineren
Zijn de spaghetti al dente? Breng met een spaghetti lepel de spaghetti uit het pot met pastawater over in een pan. Je kunt de pan gebruiken waarin je de pancetta hebt gebakken, maar zet het vuur niet aan.
Als je een vergiet gebruikt, bewaar dan wat pastawater: dat heb je straks nodig.
Voeg het mengsel van kaas en ei en een halve pollepel pastawater toe.
Meng alle ingrediënten goed. Voeg opnieuw pastawater toe om de saus romig maar niet vloeibaar te maken. Verwarm de pan niet, want het ei mag niet stollen.
Voeg guanciale of pancetta toe en serveer
Als de saus romig is geworden, voeg de pancetta of het guanciale toe, meng je nog even en leg je de pasta op de borden.
Garneer met een snufje zwarte peper en geraspte Pecorino kaas.
Je spaghetti alla Carbonara is klaar!
Met guanciale en Pecorino zoals in Rome, of met pancetta en Parmezaanse kaas zoals in de huizen van Noord-Italië.
Je Pasta alla Carbonara is klaar. Buon appetito! 🍝
In Italiaanse kookboeken zijn het recept voor Carbonara saus en de ingrediënten in de loop van de tijd geëvolueerd.
De eerste recepten bevatten pancetta, ui en parmezaan kaas als ingrediënten. In de jaren 80 werd het ook normaal gemaakt met slagroom, die vandaag de dag nog steeds buiten Italië wordt gebruikt.
Sommige recepten bevatten peterselie, andere bevatten Spaanse peper.
Tegenwoordig bevat het "officiële" recept alleen de essentiële ingrediënten: eieren, guanciale (of pancetta) en Pecorino; versierd met zwarte geraspte peper.
Over één ding is iedereen in Italië het eens: in Carbonara saus gaat geen knoflook of ui.
Spaghetti alla Carbonara met rode peper in plaats van zwarte peper. Als je het leuk vindt, waarom niet?
Doe je slagroom in de Carbonara?
Slagroom is geen ingrediënt in pasta alla Carbonara; niet zoals het tegenwoordig in Italië wordt gedaan.
De redenering is dat als je de eieren in overvloed legt, de slagroom overbodig is. Verder mag de pasta niet in melkvloeistof verdrinken.
Slagroom in pasta alla Carbonara was echter een trend in de jaren tachtig en komt voor in veel recepten die in de kookboeken van die tijd zijn gepubliceerd.
Met de toevoeging van de slagroom wordt de Carbonara saus romiger. Het bevat ook meer calorieën, naast het ei en de pancetta die al aanwezig zijn.
Slagroom wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in Carbonara in het buitenland, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk.
Een bord Pasta alla Carbonara, met zwarte peper en geraspte Pecorino Romano
"The Talisman of Happiness" - Kookboek van Ada Boni
Il talismano della felicità (The Talisman of Happiness) van Ada Boni is een verzameling recepten, voor het eerst gedrukt in 1929.
Het was een van de eerste kookboeken in het Italiaans, nog steeds een referentiepunt. Het heeft zijn zevende editie bereikt, gepubliceerd in 1999.
De omslag van het boek «Il talismano della felicità» door Ada Boni
Het Carbonara recept van Ada Boni bevat ingrediënten waar de "puristen" van nu hun neus voor ophalen: naast eieren ook ui, boter, pancetta, peterselie en Parmezaanse kaas (de kaas uit Emilia, en niet Pecorino uit Roma). Een demonstratie van hoe gevarieerd het "originele" recept van Carbonara saus is.
Meer weten: de oorsprong van Carbonara saus
Het lijkt erop dat Carbonara rond 1944 in Rome is uitgevonden, met de aanwezigheid van de geallieerden in de hoofdstad.
Het gerecht was gemaakt met pancetta of bacon, door de Amerikanen naar Rome gebracht.
Dit is de reden waarom Carbonara anders is dan andere typische recepten uit Latium, zoals pasta alla Gricia of pasta all'Amatriciana, die in plaats daarvan het traditionele guanciale gebruikten.
De ingrediënten van pasta alla Carbonara herinneren ook aan sommige gerechten uit de Napolitaanse keuken, met losgeklopt ei, kaas en zwarte peper.
Pasta alla Gricia, traditioneel uit regio Latium, is gemaakt met guanciale (geen pancetta) en zonder ei
Waarom wordt Carbonara zo genoemd?
Het is niet precies bekend waarom Carbonara zo wordt genoemd.
Carbonara betekent letterlijk "zoals de Carbonari het maken".De Carbonari, in het dialect van Rome (🔊Romanesco) zou de Carbonai kunnen zijn, de arbeiders die steenkool produceerden in de nabijgelegen regio Abruzzo, de houtskoolbranders.
Een fantasierijke hypothese is dat pasta met ei, reuzel en pecorino kaas de lunch was van de carbonai. Dit verhaal lijkt echter niet veel te gaan over de oorsprong van Carbonara, die, zoals we hebben gezien, verband houdt met de relatie tussen de Romeinse en Amerikaanse keuken.
Een bord Spaghetti alla Carbonara gemaakt met pancetta Foto: Popo le Chien
6 april: Carbonara day
Carbonara Day is geen officieel jubileum, maar wordt al jaren online gevierd. Deel op 6 april op sociale netwerken jouw persoonlijke versie van pasta alla Carbonara met de hashtags #CarbonaraDay en #MyCarbonara.
Spaghetti alla Carbonara, perfect uitgevoerde Foto: Luca Nebuloni
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om authentieke Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden