Guanciale (of pancetta), eidooiers en veel Pecorino kaas. Maar geen slagroom, alsjeblieft. Carbonara is een van de bekendste Italiaanse pastagerechten, oorspronkelijk uit de culinaire traditie van Rome. We delen de ingrediënten, de traditie en het originele recept.
Als je ruzie wilt maken met een Italiaan, zeg hem dan dat Carbonara met slagroom is gemaakt.
Wij weten het ook, het is een stereotype. Maar wij Italianen geven vooral om onze traditionele pastarecepten, en Carbonara is een van de meest bekende en besproken.
Iedereen heeft een mening over de ingrediënten van echtepasta alla Carbonara; en kent de "juiste" ingrediënten, die van het «originele recept».
Carbonara puristen sluiten geen compromissen: Carbonara kan alleen guanciale, eidooiers en Pecorino bevatten. Geen ui, geen knoflook, geen pancetta en absoluut geen slagroom.
Maar in werkelijkheid is er geen origineel recept van Carbonara: het mythische kookboek Il talismano della felicità ("The talisman of happiness") van auteur Ada Boni bevat in het recept van carbonara alle ingrediënten die door puristen het meest worden gehaat: pancetta, ui en parmezaan kaas (maar geen slagroom!).
Verder is het recept van Carbonara vrij recent: het lijkt erop dat het pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft bestaan.
Het lijkt er ook op dat de eerste getuigenis van Carbonara, met de ingrediënten die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, in de Verenigde Staten is uitgevonden en niet in Italië.
Op deze pagina van Alle Italiaanse delen we het "originele" recept van de Carbonara uit Rome, zijn variaties en de trucs om een smakelijke en romige 🔊pasta alla Carbonara te bereiden.
Carbonara is de naam van een Italiaanse pastasaus, typisch voor Rome.
Het moderne Italiaanse Carbonara recept bevat drie hoofdingrediënten: eieren, guanciale en Pecorino kaas. Hoewel, zoals we op deze pagina schrijven, je Carbonara saus ook kunt maken met pancetta, parmezaan en ui.
Het soort pasta dat traditioneel bij Carbonara hoort, zijn spaghetti en rigatoni. 🔊Spaghetti alla Carbonara is een iconisch gerecht uit de Italiaanse keuken; op deze pagina delen we het recept.
Samen met pizza en lasagne is pasta alla Carbonara een van de meest geliefde (en gegeten) Italiaanse gerechten in het buitenland.
Ondanks dat het een eindeloos gespreksonderwerp is voor Italianen, is Carbonara saus snel en gemakkelijk te bereiden. Als je de ingrediënten al klaar hebt, bijvoorbeeld de al gesneden pancetta, duurt het ongeveer een half uur om een goed bord 🔊spaghetti alla carbonara te maken.
Natuurlijk moet je de eerste keren wat ervaring opdoen: hiervoor hebben we de belangrijkste stappen en trucs verzameld in ons recept.
Laten we beginnen met de ingrediënten die we gebruiken in de Carbonara saus.
Soorten pasta voor Carbonara saus
In Italië wordt Carbonara meestal geassocieerd met lange pasta, zoals spaghetti of vermicelli, en met rigatoni als korte pasta. Maar niets verbiedt om penne alla Carbonara te maken.
Een pastasoort die, volgens de Italianen, wellicht niet geschikt is voor Carbonara is eierpasta, juist omdat het recept al voldoende eieren in de saus bevat.
De varianten
In Italiaanse kookboeken zijn het recept voor Carbonara saus en de ingrediënten in de loop van de tijd geëvolueerd.
De eerste recepten bevatten pancetta, ui en parmezaan kaas als ingrediënten. In de jaren 80 werd het ook normaal gemaakt met slagroom, die vandaag de dag nog steeds buiten Italië wordt gebruikt.
Sommige recepten bevatten peterselie, andere bevatten Spaanse peper.
Tegenwoordig bevat het "officiële" recept alleen de essentiële ingrediënten: eieren, guanciale (of pancetta) en Pecorino; versierd met zwarte geraspte peper.
Over één ding is iedereen in Italië het eens: in Carbonara saus gaat geen knoflook of ui.
Slagroom of niet?
Slagroom is geen ingrediënt in pasta alla Carbonara; niet zoals het tegenwoordig in Italië wordt gedaan.
De redenering is dat als je de eieren in overvloed legt, de slagroom overbodig is. Verder mag de pasta niet in melkvloeistof verdrinken.
Slagroom in pasta alla Carbonara was echter een trend in de jaren tachtig en komt voor in veel recepten die in de kookboeken van die tijd zijn gepubliceerd.
Met de toevoeging van de slagroom wordt de Carbonara saus romiger. Het bevat ook meer calorieën, naast het ei en de pancetta die al aanwezig zijn.
Slagroom wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in Carbonara in het buitenland, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.