Laatst bijgewerkt op 3 augustus 2022

Pappardelle 🍝 Authentieke Italiaanse pasta recepten

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Vergelijkbaar met tagliatelle maar breder, is pappardelle een soort Italiaanse pasta uit Toscane. We delen tradities en maken het recept voor pappardelle met champignons

Een pan pappardelle met champignons
De pappardelle met champignons die we op deze pagina stap voor stap bereiden

Wat is Pappardelle

Pappardelle is een soort lange Italiaanse eierpasta, typisch voor Toscane.
Traditioneel wordt het vers gemaakt, maar je kunt het hier in Nederland ook gedroogd in de supermarkt vinden.

Pappardelle wordt gemaakt met bloem, eieren en zout; zoals tagliatelle, wat typisch is voor Emilia.

Een pappardella is erg lang, ongeveer 20 centimeter, en dun: gedroogde exemplaren zijn minder dan 1 mm dik. Het oppervlak is ruw en poreus en in Italië waarderen we dit omdat het de saus goed vasthoudt.

Volgens de Toscaanse traditie gaat pappardelle goed samen met vleessauzen zoals wild zwijn, of met paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood (porcini in het Italiaans): typisch voor de keuken van de regio.
Op deze pagina bereiden we stap voor stap een heerlijk bord pappardelle met champignons.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Wat betekent pappardelle? In het Toscaanse dialect is 🔊 pappa het eten en 🔊 pappare te eten. Vandaar het woord «pappardelle», met een verwijzing naar de tagliatelle uit de nabijgelegen regio Emilia.

In het Italiaans zeggen we pappardella ook voor iets heel lang: een lange tekst of een eindeloze toespraak wordt bijvoorbeeld in de volksmond een pappardella genoemd.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Pappardelle Pappardelle
🔊 Pasta Italiana Italiaanse pasta

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


De traditie van pappardelle in Italië

In Italië wordt verse pasta gemaakt met bloem en eieren traditioneel geassocieerd met Noord-Italië en vooral met het nabijgelegen Emilia; in Noord-Italië werd de zachte tarwe waarmee meel wordt gemaakt, daadwerkelijk verbouwd.

Pappardelle is dus een versie van tagliatelle, zoals de naam al doet vermoeden.

In Italië noemen we pasta als pappardelle «pasta a nido», pasta in de vorm van een nest: natuurlijk vanwege de vorm waarin het bewaard is.

Gedroogde pappardelle pasta
Gedroogde pappardelle van merk De Cecco

Pappardelle en tagliatelle: het verschil

Tagliatelle is ongeveer 8 mm breed, volgens de Accademia della Cucina Italiana. In plaats daarvan is pappardelle 2 tot 4 cm breed; de pappardelle van het merk De Cecco die we in ons recept gebruiken, zijn 2 cm breed als ze gedroogd zijn, en worden nog steeds breder als ze gekookt worden.

Behalve de breedte delen pappardelle en tagliatelle alle andere kenmerken: ze zijn gemaakt met dezelfde ingrediënten en het oppervlak heeft dezelfde ruwheid.

Detail van gedroogde pappardelle pasta

Maar de pasta sauzen waarmee ze worden bereid zijn echter anders: pappardelle wordt doorgaans samen met traditionele Toscaanse sauzen gekookt.

Welke sauzen voor pappardelle

De Toscaanse keuken staat in Italië bekend om zijn dikke en volle sauzen; het is rijk aan vlees, wild en vooral wild zwijn, vergezeld van paddenstoelen en truffels.

En pappardelle is dankzij hun poreuze oppervlak uitstekend te combineren met een vleessaus.

Pappardelle smaakt uiteraard uitstekend als je hem bereidt met sauzen die niet typisch Toscaans zijn, zoals Bolognesesaus, met gegrilde groenten of met een simpele tomatensaus.

Hier in Nederland vinden we niet zo snel wildzwijnvlees, maar we bereiden pappardelle met champignon paddestoelen, een licht gerecht dat ons doet denken aan de smaken van Toscane.


Pappardelle met Champignons 🍝 Origineel Italiaans recept


4.9
(13) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

In Toscane koken ze pappardelle met eekhoorntjesbrood paddenstoelen, 🔊 funghi porcini in het Italiaans, kenmerkend voor de regio en veel gebruikt in de Italiaanse keuken.

We hebben pappardelle bereid met champignons, die we hier in Nederland gemakkelijk kunnen vinden.

In dit recept zien we stap voor stap het koken van de pappardelle en tegelijkertijd de bereiding van de saus: in ongeveer 25 minuten maken we een relatief licht en beslist smakelijk gerecht.




Ingrediënten


Hoeveelheid

 
2
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
pappardelle Pappardelle 180 g
champignons Champignons 250 g
knoflook knoflook 1 teentje
wijn-witte Witte wijn 1 scheutje
peterselie Peterselie 1 takje
olijfolie Extra vergine Olijfolie 1 eetlepel
zout Zout 1 snufje


Verse of gedroogde pappardelle

Je kunt beide gebruiken, verse of gedroogde pappardelle. De gedroogde zijn hier in Nederland makkelijker te vinden; we gebruikten die van het merk De Cecco.

👉 Ga voorzichtig om met gedroogde pappardelle voordat je ze gaat bereiden: ze zijn heel gemakkelijk te breken. De pappardelle daarentegen moet in zijn geheel in water worden ondergedompeld.

De op de verpakking aangegeven kooktijd bedraagt slechts 6 minuten: wij hebben gemerkt dat ze ook als ze iets langer worden gekookt, al dente blijven.


De hoeveelheden pasta en water

Het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid schat dat een portie pasta ongeveer 80-100 gram gedroogde pasta is, of 100 gram verse pasta. Wij blijven in het midden en hanteren 90 gram per persoon.

In Italië volgen we deze regel voor kookwater: 1 liter water voor elke 100 gram pasta. Deze hoeveelheid water is voldoende voor zowel korte als lange pasta zoals spaghetti, bucatini en pappardelle.

Voor de hoeveelheid zout geldt een soortgelijke regel: voor elke liter water doen we 10 g grof zout.


Zo voorkom je dat pappardelle blijft plakken

We raden een grote pan aan, zodat de pappardelle «nesten» voldoende ruimte hebben om te koken.

Roer na het weken van de pappardelle kort door om te voorkomen dat de pasta gaat plakken. Meng voorzichtig, want pappardelle die nog rauw is, breekt gemakkelijk.

👉 Bekijk ook onze gids over het al dente pasta koken.


De paddenstoelen

Wij hebben verse champignons gebruikt, maar je kunt ook andere soorten champignons gebruiken, of zelfs een mix.

Verse champignons zijn uitstekend te koken in een pan: we koken ze na het toevoegen van knoflook en peterselie. In Italië noemen we paddenstoelen die in plakjes zijn gesneden en gekookt in een pan 🔊 funghi trifolati.

De champignons mogen niet met water worden gewassen, omdat ze anders het water opnemen, maar eenvoudig worden schoongemaakt met een licht vochtige doek: waarna ze klaar zijn om te worden gesneden.


Peterselie

We gebruiken peterselie zowel gebakken als rauw. In tegenstelling tot basilicum, dat we vaak toevoegen als het gerecht klaar is, geeft peterselie zijn aroma ook vrij in olijfolie en voegen we het toe aan een pan met olie en knoflook.

👉 Bekijk onze pagina over Italiaanse kruiden


Optioneel chili peper

Optioneel kun je ook een fijngesneden rode paprika pepper, om samen met de peterselie mee te fruiten. De rode peper maakt het gerecht compleet door er een pittige toets aan toe te voegen.


Bereiding

  1. Was en snijd de champignons

    Maak de champignons indien nodig schoon met een licht natte doek. Zoals op de verpakking staat zijn de champignons die je in de supermarkt koopt al schoongemaakt.

    👉 Dompel de champignons nooit onder in water: ze worden dan week en zijn niet meer goed voor onze pastasaus.

    Snijd de champignons verticaal in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

    Was en snijd de champignons

  2. Verwarm het water voor de pasta

    Giet koud water in een grote pan en breng het aan de kook.

    Verwarm het water voor de pasta
    Bedek de pot met een deksel om het water sneller koken

  3. Bak de champignons

    Verhit in een pan de olijfolie en een gepeld teentje knoflook op laag vuur. Voeg ook de fijngehakte peterselie toe.

    Fruit de knoflook een paar minuten en zorg ervoor dat hij wit blijft. Verwijder vervolgens de knoflook en voeg de champignons toe.

    Meng goed en blus af met een druppel witte wijn op middelhoog vuur.

    Voeg zout en peper toe en kook de champignons verder in de pan op laag vuur terwijl de pasta kookt.

    Bak de champignons
    Wij doen het deksel op de pan, zodat de champignons hun aroma beter behouden

  4. Kook de pappardelle

    Als het water kookt, voeg het grove zout toe, wacht even tot het water weer kookt en voeg dan de pappardelle toe.
    Roer onmiddellijk om te voorkomen dat ze gaan plakken.

    Kook de pappardelle

  5. Meng pappardelle en champignons

    De aangegeven kooktijd bedraagt 6 minuten, maar wij vertrouwen het niet en proeven een pappardella.
    Als het bijna klaar is, doe de pappardelle met een spaghettilepel in de pan met de champignons.

    Voeg eventueel een halve pollepel kookwater toe als de saus te droog is.

    Meng goed en kook nog een minuut tot de pappardelle klaar zijn.

    👉 Het mengen van pasta en saus in een pan op laag vuur heeft in het Italiaans de naam: 🔊 risottatura della pasta, en wordt gebruikt om pasta en saus beter te mengen, net als een risotto.


  6. Leg de pappardelle op de borden

    Voeg een scheutje olijfolie toe, nog meer gehakte peterselie en serveer de pappardelle met champignons op borden.

    Leg de pappardelle op de borden

Je Pappardelle met champignons is klaar 🍝


Een bord pappardelle met champignons gemaakt volgens het Italiaans recept
Onze pappardelle met champignons is klaar

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


22 traditionele pastarecepten
gemaakt door Italianen

Voor iedereen die snel en met gezonde ingrediënten een uitstekend pastagerecht wil leren maken

Pastarecepten zoals we
die in Italië maken

Velen zoeken op onze site naar populaire pastasauzen zoals carbonara, cacio e pepe en ragù Bolognese.
We hebben het allemaal verzameld in ons pasta recepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een smakelijk pastasaus te maken, en onze Italiaanse recepten voor verschillende traditionele pastagerechten: de klassieke, met pesto, met vis, pittig, extra romig en enkele regionale specialiteiten.

Pasta
Alle Italiaanse

De omslag van ons pastarecepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen
Italiaanse pastarecepten
🍝 Klassieke
  • Penne all’Arrabbiata
  • Spaghetti all’Amatriciana
  • Spaghetti alla Carbonara
  • Spaghetti cacio e pepe
  • Spaghetti aglio, olio e peperoncino
  • Spaghetti alla Puttanesca
  • Rigatoni alla Norma
  • Ragù alla Bolognese
  • Tagliatelle met ragù Bolognese
  • Pappardelle ai funghi champignons

🧀 Romige
  • Spaghetti met tomaat en ricotta
  • Rigatoni met spek en walnoten in roomsaus

🌿 Pesto
  • Pesto alla Genovese
  • Pesto alla Genovese bewaren en ontdooien
  • Linguine met pesto, aardappelen en sperziebonen
  • Fusilli met pesto alla Trapanese

🐟 Vis
  • Bigoli con le sarde
  • Farfalle met gerookte zalm in roomsaus
  • Spaghetti met tonijn

👨‍🍳 Zelf maken
  • Orecchiette
  • Orecchiette met broccoli en worst
  • Groene gnocchi uit Trentino
  • Ricotta gnocchi met tomatensaus
  • Gnocchi van aardappelen zonder ei

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk pastarecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

Pasta
Alle Italiaanse

22 traditionele pastarecepten
gemaakt door Italianen

E-book, 300 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 9,99

Leer iemand pasta bereiden
en hij heeft zijn hele leven genieten

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons pastarecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we de gerechten bereiden: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons nieuwe WhatsApp channel