Laatst bijgewerkt op 21 augustus 2023

Bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) 🍝 Origineel Italiaans recept

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Pancetta, rundergehakt, gepelde tomaten en een scheutje witte wijn. «Ragù alla Bolognese» is een van de bekendste Italiaanse sauzen, uit de culinaire traditie van regio Emilia. We delen de ingrediënten, de geschiedenis en het originele recept

Ragù Bolognese - Bolognesesaus
De Bolognesesaus die we voor ons pasta receptenboek hebben gemaakt

Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese is een van de bekendste Italiaanse pastasauzen ter wereld, net als Carbonara en Amatriciana.

In het buitenland is spaghetti met Bolognesesaus beroemd, maar wij Italianen eten ragù liever met met verschillende soorten pasta, zoals gnocchi, lasagne en tagliatelle.

In Italië zijn er veel soorten ragù, verschillend van regio tot regio. Maar bijna overal is het een gewoonte op feestdagen: voor ons is het het symbool van de zondagse lunch.

Op deze pagina vertellen we kort de oorsprong van ragù alla Bolognese, delen we de ingrediënten en maken we het officiële recept, geregistreerd door de Accademia Italiana della cucina in 1982.


20 pastarecepten
gemaakt door Italianen

Pasta
Alle Italiaanse

Traditionele pastarecepten zoals we die in Italië maken

👉 Onze lekkerste pastagerechten stap voor stap bereid in een handig e-book

Pasta recepten kookboek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om pasta te koken zoals de Italianen

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Bolognesesaus is in het Italiaans ragù alla Bolognese, of zelfs maar ragù.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Ragù alla Bolognese Bolognesesaus
🔊 Pomodoro Tomaat
🔊 Carne macinata Gehakt
🔊 Tagliatelle Tagliatelle

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Wat is Bolognesesaus

Bolognesesaus (🔊 Ragù alla Bolognese in het Italiaans) is een saus op basis van vlees en tomaten die meestal goed samengaat met pasta of polenta gerechten.

Zoals de naam al aangeeft, komt Bolognesesaus uit de traditionele keuken van Bologna, in de regio Emilia Romagna

.

In de traditionele Italiaanse keuken gaat ragù vaak gepaard met:

 • eierpasta zoals tagliatelle en lasagne

 • gnocchi al ragù, met geraspte Parmezaanse kaas

 • lasagna, samen met de bechamel

 • polenta of zelfs met brood

Voor ons Italianen is gezelligheid het proeven van de ragù met een stukje brood om te kijken of het gaar is.

Bolognesesaus oorsprong: waar komt het vandaan?

Ragù is een term die afkomstig is van het Franse ragôut: vlees in stukjes gesneden en gekookt met groenten en andere ingrediënten.

Het is niet duidelijk waarom de Italiaanse saus deze naam heeft gekregen. In Italië werd de ragù al in de Renaissance gemaakt, maar het was een gerecht op zich, nog niet gecombineerd met pasta.


Macaroni alla Bolognese van Pellegrino Artusi

Pellegrino Artusi is de auteur van het beroemde boek Wetenschap in de keuken en de kunst van goed eten: een van de belangrijkste boeken in de Italiaanse culinaire literatuur.

In zijn boek stelt Artusi het Macaroni alla Bolognese recept voor: pasta gemaakt met een saus die erg lijkt op de hedendaagse Bolognesesaus, maar zonder tomaat. Wit, zoals ze in Italië zeggen.

Artusi biedt ook optionele ingrediënten om zijn ragù op smaak te brengen, zoals paddenstoelen en truffels. Interessant is dat Artusi het woord ragù nog niet gebruikt.

Artusi op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Pellegrino Artusi
Uitgever Novecento
Verschenen 462

Tomaat komt al sinds het eerste decennium van de twintigste eeuw voor in het ragù recept; de macaroni van Artusi worden vervangen door tagliatelle, zoals we ze tegenwoordig in Italië eten.


Het officiële recept van Ragù alla Bolognese

Er is een «officieel» recept voor Bolognese ragù: het recept dat in 1982 werd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Accademia Italiana della Cucina.

Bolognesesaus maakt deel uit van een reeks recepten die sinds de jaren 70 door de Academie zijn vastgelegd om respect te garanderen voor de Bolognese gastronomische traditie in Italië en de rest van de wereld.

👉 Deze versie van het recept is niet per se de juiste: maar het is zeker een referentiepunt. Het bevat bijvoorbeeld zowel boter als olijfolie, het bevat pancetta en rundvlees. Veel Italiaanse families maken ragù op een andere manier, zelfs in Emilia, bijvoorbeeld met varkensvlees.

Welke soort pasta met Bolognesesaus

De meest populaire Italiaanse pasta met ragù is Spaghetti alla Bolognese, toch? In het buitenland misschien, maar niet in Italië.

De Italianen vinden de combinatie van spaghetti en ragù (en dus Bolognesesaus) niet bepaald bevredigend. Met ragù Bolognese prefereren ze tagliatelle of lasagne. Waarom?

Want elke soort pasta heeft een eigenschap die het combineert met een soort saus: de vorm of textuur van de pasta.

Tagliatelle met Bolognesesaus
Een lekker bord Tagliatelle met Bolognesesaus Foto: Ivan Vighetto

Spaghetti is pasta gemaakt met griesmeel van harde tarwe; harde tarwe dat groeit in Zuid-Italië. Spaghetti zijn bijvoorbeeld erg populair in Napels, samen met vermicelli.

Bolognesesaus wordt daarentegen gecombineerd met verse pasta gemaakt in Noord-Italië, in Emilia: en dus met tagliatelle en lasagne. Verse eierpasta heeft andere eigenschappen dan droge pasta en is gemaakt van zachte tarwebloem.

Spaghetti met Bolognesesaus is dus geen traditioneel Italiaans gerecht uit de Emiliaanse keuken.


Bolognesesaus 🍝 Origineel Italiaans recept


4.9
(18) beoordelingen

 • 👩‍🍳 Makkelijk
 • 2h 15min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Natuurlijk is er geen origineel recept voor ragù alla Bolognese. Zoals we schreven, maken ze in Italië veel soorten ragù: elke stad in Emilia (inderdaad, elke familie) heeft zijn eigen echte recept voor Bolognesesaus. En in ieder geval, de beste is degene die het meest lijkt op de ragù die onze nonna vroeger maakte.

Hier delen we het klassieke officiële recept dat is geregistreerd door de Accademia Italiana della Cucina.


Hoe lang bolognesesaus koken

Om Bolognesesaus te maken heb je in totaal minimaal twee en een half uur nodig. Een half uur voor het bereiden van de ingrediënten en minimaal twee uur voor het koken van de ragù.

De truc om een lekker saus te maken is om het vuur laag te houden: daarom is het een recept voor als je een paar uur thuisblijft.

We raden aan om de ragù ongeveer drie uur op een heel laag vuur te koken en af en toe te roeren.
Idealiter zouden de luchtbellen op het oppervlak van de saus nauwelijks zichtbaar moeten zijn.


Welke kookpan voor Bolognesesaus

De ragù saus moet heel langzaam koken: daarom is het belangrijk om een grote pan te kiezen. De pan moet groot zijn, want er is voldoende ruimte voor het vlees, de groenten en gemakkelijk te mengen.

Een stalen pot met dikke bodem of een gietijzeren koekenpan zijn prima: deze materialen verdelen de warmte gelijkmatig.

Als je een slowcooker hebt, gebruik deze dan om Bolognesesaus te koken. De eerste stappen van het recept moeten nog op het vuur worden gedaan, waarbij het vlees en de groenten samen bruin worden. br Giet vervolgens de ingrediënten in de slowcooker: de slowcooker is perfect voor het koken van ragù.


Wat zit in Bolognesesaus? De ingrediënten

Ingrediënten om bolognesesaus te maken

Hoeveelheid

 
4
 

personen

 • 300
  Rundergehakt 300 g
 • 150
  Pancetta 150 g
 • 50
  Wortel 50 g
 • 50
  Bleekselderij 50 g
 • 50
  Witte ui 50 g
 • 300
  Gepelde tomaten 300 g
 • 1
  Extra vergine Olijfolie 1 scheutje
 • 100
  Witte wijn 100 ml
 • 200
  Volle melk 200 ml
 • 400
  Groentebouillon 400 ml
 • 1
  Zout 1 snufje
 • 1
  Zwarte peper 1 snufje
Ingrediënten om bolognesesaus te maken


 • Gehakt

  Sommigen geven de voorkeur aan mager rundergehakt, om de calorieën onder controle te houden: de ragù bevat al pancetta en olie.
  Als het vlees echter te mager is, zal de ragù minder lekker zijn.

  Rundergehakt mager voor bolognesesaus

 • Pancetta

  Het officiële ragù recept bevat ook pancetta.
  In Italiaanse (en Nederlandse) supermarkten vind je al in blokjes gesneden pancetta, zowel dolce (letterlijk zoete) als gerookt. Degene die typisch in ragu wordt gebruikt, is de dolce, niet gerookt.

  Maar er zijn natuurlijk ook andere versies van ragù sommigen maken in plaats van pancetta direct een mix van varkens- en rundergehakt.

  👨‍🍳 In mijn familie hebben mijn grootmoeder en mijn moeder altijd ragu' zonder pancetta gemaakt: en daarom voeg ik meestal ook geen pancetta toe als ik ragù voor mezelf bereid, zoals vele anderen in Italië.


 • Wijn

  Welke wijn in bolognesesaus? Italianen gebruiken zowel witte als rode wijn.

  Misschien is Sangiovese de wijn die het meest geschikt is om Bolognesesaus op smaak te brengen, waarvan de productie een van de meest voorkomende is in Midden-Italië.
  In Italië is Tavernello de meest bekende wijn om mee te koken, verkocht in de klassieke doos.

  Wij raden je aan tafelwijn (🔊 vino da tavola) of kookwijn (🔊 vino da cucina) te gebruiken; terwijl we bewaren wijn van goede kwaliteit om bij pasta te drinken.


 • Tomaten

  Welke tomaten voor Bolognesesaus? Tomaat is een van de ingrediënten die kenmerkend is voor het moderne Bolognesesaus recept. Zoals we hebben gezien, was de tomaat oorspronkelijk geen ingrediënt van ragù, en dat was pas in het midden van de twintigste eeuw.

  Het officiële recept bevat twee alternatieven:

  • 20 g tomatenpuree driedubbel geconcentreerd

  • of 300 g tomatenblokjes of gepelde tomaten

  Wij gebruiken meestal gepelde tomaten. Maar met de tomatenpuree krijgt de ragù een vollere smaak.

  👉 Voor een 🔊 buonissima Bolognesesaus raden we aan om San Marzano gepelde tomaten te gebruiken: een tomatensoort die erg populair is in Italië, sappig en met een lage zuursmaak: perfect voor pastasaus en pizza. Je vindt ze gemakkelijk in supermarkten, zelfs in het buitenland, die bijvoorbeeld door Mutti op de markt worden gebracht.


 • Bouillon

  Tijdens het koken droogt de saus op. Om het te verdunnen, voegen sommigen af en toe een pollepel bouillon toe. Deze stap is ook opgenomen in het "officiële" recept.

  👉 De bouillon is een optioneel ingrediënt: om de ragù te verdunnen kun je ook gewoon heet water gebruiken.

  Hoeveel bouillon heb je nodig voor de Bolognesesaus? Het ligt er ook aan hoe lang je de saus laat pruttelen. Hoe langer het koken, hoe meer bouillon er nodig is om de saus te verdunnen terwijl deze droogt.

  Meestal maken we 1 liter bouillon en houden die warm in een pan met deksel, waaruit we af en toe een pollepel bouillon trekken om aan de ragù toe te voegen.


 • Groenten

  Welke groenten in Bolognesesaus? Het officiële recept bevat gele wortel (hoewel we eerlijk zijn, we gebruikten altijd de oranje wortel), bleekselderij en witte ui.

  Snijd de groenten fijn, in kleine stukjes.

  Wortelen, witte ui en selderij: de groenten voor bolognesesaus, fijngesneden
  Wortelen, witte ui en selderij: de groenten voor bolognesesaus, fijngesneden

  Het gevoel van de saus in de mond hangt af van de grootte van de groenten. De groenten blokjes mogen niet groter zijn dan het gehakt.

  Ook worden groenten lekkerder als je ze handmatig snijdt en niet met de mixer.


 • Kruiden

  Welke kruiden bolognesesaus? Italiaanse kruiden komen niet voor in het officiële recept, maar zijn wel belangrijk om de bolognesesaus de typische smaak van de ragù della nonna te geven.

  Kruiden die je aan Bolognese ragù kunt toevoegen zijn:

  • Kruidnagel

  • Salie

  • Rozemarijn

  • Laurier

  De kruiden worden samen met de groenten fijngehakt en bruin gebakken, samen met een scheutje olijfolie.

  De kruidnagels daarentegen moeten heel blijven en aan het einde van het koken worden verwijderd.


 • Melk

  Melk is een optioneel ingrediënt, maar belangrijk als je een romigere bolognesesaus wilt maken. Het officiële recept bevat een heel glas, dat tegen het einde van het koken moet worden toegevoegd.

  Melk wordt gebruikt voor:

  • Verlaag de zuurgraad van de tomaat

  • Zoet de ragù

  Zonder melk heeft de Bolognesesaus echter niet per se een zure smaak: dat hangt ook af van het type tomaat dat je gebruikt.

  Dat gezegd hebbende, niet iedereen in Italië voegt melk toe aan bolognesesaus. Het is bijvoorbeeld geen gewoonte in mijn familie.


 • Zout

  Net als melk moet ook zout aan het einde van het koken worden toegevoegd. Zo kun je de smaak van de ragù goed aanpassen. De saus is al zout omdat er pancetta in zit en eventueel de bouillon.Zit slagroom in Bolognesesaus?

Sommigen in Bolognesesaus doen ook slagroom. In Italië is dit niet erg populair omdat ragù Bolognese wordt gecombineerd met verse en eieren pasta zoals tagliatelle, dus de toevoeging van slagroom is niet echt nodig.


Bereiding

 1. Fruit de groenten

  Gebruik een grote, hoge pot: hierin moet ook het gehakt zitten, dat in de volgende stappen wordt toegevoegd. Ook het is handig om een pan met anti aanbaklaag te gebruiken.

  Schenk er een scheutje olijfolie over en zet het vuur aan. Voeg de in blokjes gesneden groenten toe: ui, wortel en bleekselderij.

  Fruit de groenten een paar minuten op middelhoog vuur tot ze bruin beginnen te worden.

  Fruit de groenten
  In het Italiaans noemen we «soffritto» het fruiten van groenten in een scheutje olijfolie

 2. Voeg het rundergehakt en pancetta toe

  De groenten moeten op laag vuur worden gebakken, omdat ze op deze manier zacht worden zonder te verbranden; het vlees daarentegen moet op middelhoog vuur bruin worden (zorg er altijd voor dat het niet verbrandt).

  Voeg eerst de fijngesneden pancetta toe en laat een minuutje bruin worden. Eventueel kun je nog wat olijfolie toevoegen.

  Voeg dan het gehakt toe en blijf roeren; zorg ervoor dat het vlees niet aanbrandt of aan de bodem van de pan blijft plakken.

  Als het vlees goed bruin is, voeg je de wijn toe: niet alles te gelijk maar beetje bij beetje. Roer het mengsel door, laat de wijn verdampen en herhaal tot alle wijn is opgenomen.

  Voeg het rundergehakt en pancetta toe
  De rundergehakt is helemaal bruin

 3. Voeg de tomaat toe en laat 2 uur koken

  Voeg de geconcentreerde tomaat of de gepelde tomaten toe. Roer nogmaals goed zodat de saus goed gemengd is.

  Zet het vuur laag, dek af met een deksel en laat minimaal twee uur koken. Roer af en toe en als de saus te droog lijkt, verdun de saus dan met een soeplepel groentebouillon of heet water.


 4. Voeg zout en optioneel melk toe

  Melk en zout moeten aan het einde van het recept worden toegevoegd. Melk helpt de saus romig en zoet te maken. Het is beter als de melk niet direct uit de koelkast koud is.

  Proef de saus en voeg naar smaak zout toe.

  Voeg zout en optioneel melk toe
  Je ragu Bolognese is klaar

Je Bolognesesaus is klaar 🍝


Bolognesesaus 🍝 Origineel Italiaans recept
Bolognesesaus - Ragù alla Bolognese uit ons pasta kookboek
Bolognesesaus klaar in een kom
Zoals je op de afbeeldingen kunt zien, laten we altijd een beetje vloeistof achter in de Bolognesesaus, die niet te droog mag zijn om van te genieten met pasta.

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono

Bekijk ook ons klassieke recept voor fusilli en tagliatelle met ragù Bolognese: net zo lekker als in Italië 👍20 traditionele pastarecepten
gemaakt door Italianen

Voor iedereen die snel en met gezonde ingrediënten een uitstekend pastagerecht wil leren maken

Pastarecepten zoals we
die in Italië maken

Velen zoeken op onze site naar populaire pastasauzen zoals carbonara, cacio e pepe en ragù Bolognese.
We hebben het allemaal verzameld in ons pasta recepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een smakelijk pastasaus te maken, en onze Italiaanse recepten voor verschillende traditionele pastagerechten: de klassieke, met pesto, met vis, pittig, extra romig en enkele regionale specialiteiten.

Pasta
Alle Italiaanse

De omslag van ons pastarecepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen
Italiaanse pastarecepten
🍝 Klassieke
 • Penne all’Arrabbiata
 • Spaghetti all’Amatriciana
 • Spaghetti alla Carbonara
 • Spaghetti cacio e pepe
 • Spaghetti aglio, olio e peperoncino
 • Spaghetti alla Puttanesca
 • Rigatoni alla Norma
 • Ragù alla Bolognese
 • Mafaldine met ragù Bolognese

🧀 Romige
 • Spaghetti met tomaat en ricotta
 • Rigatoni met spek en walnoten in roomsaus

🌿 Pesto
 • Pesto alla Genovese
 • Pesto alla Genovese bewaren en ontdooien
 • Linguine met pesto, aardappelen en sperziebonen
 • Fusilli met pesto alla Trapanese

🐟 Vis
 • Bigoli con le sarde
 • Farfalle met gerookte zalm in roomsaus
 • Spaghetti met tonijn

👨‍🍳 Zelf maken
 • Orecchiette
 • Orecchiette met broccoli en worst
 • Strangolapreti uit Trentino
 • Ricotta gnocchi met tomatensaus

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk pastarecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

Pasta
Alle Italiaanse

20 traditionele pastarecepten
gemaakt door Italianen

E-book, 276 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand pasta bereiden
en hij heeft zijn hele leven genieten

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons pastarecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we de gerechten bereiden: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!


Bolognesesaus bewaren

De ingrediënten van ons recept zijn voor 4 personen. Maar omdat de ragù een paar uur moet koken, bereiden Italiaanse families het meestal in grote hoeveelheden voor en bewaren het voor de volgende dagen.

Bolognesesaus maken op zondag is een prima idee voor alle andere dagen van de week waarop je graag een heerlijk bord pasta eet.

Bovendien is het ontdooien en opwarmen van de Bolognesesaus eenvoudig en snel: je hoeft niet lang te wachten.


Hoe bewaar je Bolognesesaus

Als de ragù klaar is, laat je het afkoelen - niet in de koelkast maar op kamertemperatuur.

Je kunt het in glazen potten bewaren, de klassieke die mijn oma ook gebruikte. Het is het beste om het in potten te doen zodra het is afgekoeld.

Bolognesesaus in glazen potten bewaren
Bolognesesaus in glazen potten bewaren. 3-4 dagen in de koelkast, of ongeveer 3 maanden in de vriezer. Foto: Francescobrisa

Hoe lang kun je Bolognesesaus bewaren?

In de koelkast kun je de Bolognesesaus 4 of 5 dagen bewaren, in hermetisch afgesloten glazen potten.

Als je verse ingrediënten voor de Bolognesesaus hebt gebruikt, dan kun je deze ook in de vriezer, in goed afgesloten glazen potten, ongeveer 3 maanden bewaren.

Een tip: als je de ragù in kleine potjes in de vriezer bewaart, is het al in porties verdeeld die je er makkelijk uithaalt en ontdooit als je een bord pasta wilt.
Anders moet je een stuk bevroren ragù losmaken om er maar een deel uit te halen; het is niet altijd makkelijke om te doen.

Ontdooi de saus voor gebruik au bain-marie in heet water. In 20 minuten is de Bolognesesaus klaar om de pasta op smaak te brengen.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden