Laatst bijgewerkt op 6 november 2022

Pasta cacio e pepe 🍝🧀 Origineel Italiaans recept uit Rome

Een pastagerecht uit de traditie van Midden-Italië, gemaakt met drie ingrediënten: pasta, zwarte peper en Pecorino Romano. Als je het goed doet, smaakt het heerlijk. We delen het originele recept.

Een bord spaghetti cacio e pepe
Een lekker bord spaghetti cacio e pepe Foto: Der Zahir

Wat is Cacio e Pepe

Cacio e pepe is een van de typische pastasauzen uit Latium en Rome, die de laatste jaren ook in het buitenland bijzonder populair is geworden.

In 2018 werd "cacio e pepe" ook ontdekt (of herontdekt) door de NY Times, die schrijft:

«It is among the most basic, simplest pastas there is, and suddenly trendy to boot. Why? Because when made right, it is incredible».


Wij bij Alle Italiaanse zijn het daarmee eens. En dat «When made it right» is erg belangrijk om de essentie van de cacio e pepe saus te begrijpen.

Want als je cacio e pepe maakt met de verkeerde kaas of procedure, zal het pastagerecht niet zo lekker zijn. Een beetje teleurstellend. Maar met de juiste ingrediënten en de juiste bereidingswijze, zoals de NY Times het stelt, it is incredible, is het ongelooflijk.

Cacio e pepe pasta gemaakt in een kaaswiel
Cacio e pepe pasta gemaakt in een kaaswiel. Ja, het is een vermaak voor toeristen. Zo maken we het thuis niet 🙂 Foto: Reddit

De Italianen, vooral die van Midden-Italië, kunnen dit bevestigen: Cacio e pepe is een van de beste Italiaanse pastasauzen, daarbovenop met Carbonara en Pesto alla Genovese.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe vertaal je «cacio e pepe»?
In het Italiaans 🔊 Cacio e pepe betekent kaas en peper.

Cacio is de generieke naam van kaas gemaakt met melk, stremsel, zout en gerijpt in de klassieke ronde vorm.

Het woord cacio komt van het Latijnse casĕu: waarschijnlijk gerelateerd aan de Nederlandse kaas.


Een Italiaanse uitdrukking die je misschien kent, is: Come il cacio sui maccheroni, letterlijk zoals kaas op macaroni, om een bijzonder geschikte combinatie aan te geven. Bijvoorbeeld:

Een goede koffie na de maaltijd is come il cacio sui maccheroni.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Cacio Kaas
🔊 Formaggio Kaas
🔊 Pepe nero Zwarte peper

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Cacio e pepe en de Romaanse keuken

We hebben deze pagina Origineel Italiaans recept genoemd, maar zoals we vaak schrijven: Italië is groot en rijk aan culinaire tradities, zelfs heel verschillend van elkaar.

In die zin bestaat er geen originele Italiaanse keuken; alleen zijn er regionale keukens.

De spaghetti cacio e pepe van Eataly
De spaghetti cacio e pepe van Eataly Foto: Erin

Cacio e pepe maakt deel uit van de pastarecepten uit Latium en van de nabijgelegen regio's van Midden-Italië.

Deze pastasaus deelt met Gricia, Amatriciana, Carbonara de bereidingswijze van de saus op basis van een mix van pecorino romano room en kookwater.

De Italiaanse traditie werd geboren toen veel van deze recepten werden verzameld in fundamentele boeken zoals «De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten» van Pellegrino Artusi.

Artusi op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal Nederlands
Auteur(s) Pellegrino Artusi
Uitgever Novecento
Verschenen november 2013

Een witte pastasaus van zwarte peper en Pecorino Romano kaas

De Cacio e pepe pasta dankt zijn bekendheid aan het feit dat hij gemaakt is met twee eenvoudige ingrediënten: Pecorino Romano en zwarte peper.

Net als veel andere recepten uit Italië, heeft het een arme oorsprong: peper en oude kaas zijn houdbare voedingsmiddelen die tijdens de transhumance door de herders van Lazio en Abruzzo konden worden bewaard.

Transhumance (in het Italiaans 🔊 transumanza) is de seizoensgebonden verplaatsing van herders en kuddes van bergweiden naar de vlaktes.

In Italië noemen we een pasta zonder tomaat 🔊 pasta bianca, witte pasta; cacio e pepe is daar een uitstekend voorbeeld van, evenals aglio, olio e peperoncino: eenvoudige en zeer smakelijke pastagerechten.

Transhumance: de context waarin cacio e pepe werd geboren
Transhumance in Italië Foto: Llorenzi

Het soort pasta voor de cacio e pepe saus

Traditioneel wordt cacio e pepe gemaakt met lange pasta: gedroogd, vers of met ei, ze zijn allemaal goed.

De meest gebruikte pastasoorten met kaas en peper in Italië zijn:

  • gedroogde pasta zoals spaghetti en bucatini

  • tagliolini, die je in Nederland ook vers in de supermarkt vindt

  • tonnarelli, die je bij De Cecco gedroogd kunt vinden in de versie met eieren.

Tonnarelli De Cecco -
Tonnarelli is een soort pasta die eruitziet als spaghetti, maar met een vierkant gedeelte. Ze worden ook wel spaghetti alla chitarra genoemd, typisch in Midden-Italië.

Tonarelli zien eruit als spaghetti met vierkante secties; we hebben ze al ontmoet op de pagina over macaroni, want in Italië worden de tonarelli ook wel maccheroni alla chitarra genoemd.

Net als de andere pastasauzen uit de Romeinse keuken, wordt cacio e pepe ook bereid met grote pasta zoals tortiglioni en rigatoni.

De pasta die volgens de Italianen juist niet bij cacio e pepe past, is korte pasta: zoals de macaroni die we in Nederland kennen.


Dit is echter de mening van de Italianen. In het buitenland lijkt het eten van cacio e pepe met korte pasta waarschijnlijk niet zo vreemd, aangezien in Amerika mac & cheese een klassieker is.


Cacio e pepe pasta 🍝 Recept zoals ze het in Rome maken


4.9
(6) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Cacio e pepe pasta wordt gemaakt met slechts 3 ingrediënten; ondanks dit beschouwen velen het als een moeilijk recept om goed te maken.

Het eerste advies gaat natuurlijk over de kwaliteit van de ingrediënten; terwijl de moeilijkste bereidingsstap het verkrijgen van een gladde kaassaus zonder klontjes is.

Om de romige saus (🔊 cremina, zoals we in Italië zeggen) te maken, gieten we een beetje kokend water over de geraspte Pecorino.

Deze stap kan op twee manieren:

  • Maak de saus apart en, als de pasta klaar is, giet deze over de pasta

  • Maak de saus samen met de pasta in de laatste minuten van het koken

Met beide krijg je een uitstekende cacio e pepe.

In Italië zijn er eindeloze discussies over hoe je een perfect gladde en klontvrije saus kunt maken.

👉 Als je een beetje nerd bent met koken, raden we het wetenschappelijke recept van cacio e pepe pasta aan, gemaakt door journalist en Italiaan Dario Bressanini.

Bressanini legt de details uit over de watertemperatuur en de rijping van de kaas voor de cacio e pepe saus.

Hij maakt de pastasaus apart, in een kom, giet het dan over de uitgelekte pasta en voegt peper toe.



Cacio e pepe pasta zoals in de tavernes van Rome

In plaats daarvan stellen we de methode voor die in Rome wordt gebruikt: we mengen pasta en saus een paar minuten, zoals een risotto, en voegen een beetje pastawater toe.

Zo combineren saus en pasta goed en is het gerecht lekkerder.

Om de kaas te smelten gebruiken we pastawater, dat zetmeel bevat en de Pecorino perfect laat smelten.

En om een zetmeelrijk pastawater te krijgen, hebben we een truc: we gebruiken minder water dan normaal - en op deze manier versnellen we ook het koken en besparen we energie. Een win-win.


Ingrediënten

  • 320g Spaghetti
  • 120 g Pecorino Romano kaas
  • 2 theelepels Zwarte peper
  • 20g Zout
  • 2.5 L Water
Ingrediënten om cacio-pepe te maken

Cacio e pepe is een gerecht met een zeer sterke smaak; idealiter heb je het al geproefd in Italië, misschien in Rome, voordat je het maakt: dus je kent de originele smaak.


Anders is het moeilijk om de kwaliteit van het gerecht dat je krijgt te beoordelen. Als het niet goed is, weet je niet of het komt door de bereiding of de kwaliteit van de ingrediënten.

Zo is de keuze van een goede kaas erg belangrijk voor het succes van de cacio e pepe.


Kaas

Cacio e pepe pasta werd geboren in Latium, en de cacio is de oorspronkelijke van die gebieden: de Pecorino Romano.

Velen raden aan om Pecorino ook te gebruiken vanwege zijn eigenschap om goed op te lossen met het zetmeel van pastawater.

Als je een gladde en klontvrije saus wilt, kies dan geen Pecorino die te lang gerijpt is: lang gerijpte kazen bevatten een lager percentage water en produceren, indien gebruikt in ons recept, meer klonten.

Dat gezegd, cacio e pepe pasta wordt ook bereid met andere oude kazen, zoals Parmezaanse kaas. Ook al is Pecorino de kaas van het originele recept.


Ons advies is om een kaas te gebruiken die je echt lekker vindt. Als het gerecht klaar is, zal de pasta een zeer uitgesproken smaak. Als de kaas niet erg goed is, is de cacio e pepe dat ook.

Verder raden wij het gebruik van kant-en-klare geraspte kaas af.


Peper

Cacio e pepe wordt gemaakt met zwarte peper: niet de groene, niet de rode, niet gearomatiseerd.
Voor dit recept gebruiken we versgemalen peper, die aromatischer is.


Zout

Een veelgemaakte fout bij het maken van cacio e pepe is dat deze te zout is, vanwege de Pecorino kaas die veel zout bevat.

Om de zoute smaak te verzachten, raden we aan om minder zout in het pastawater te doen.

Bij het koken van pasta is de regel 10 g zout voor elke 1 liter water.
Voor de cacio e pepe pasta kun je 8g doen, tenzij je erg van zout houdt.

Cacio e pepe pasta geserveerd met te veel zout is altijd een klassieker geweest van de "beste" Romeinse tavernes: een hartige pasta zorgt ervoor dat klanten meer drankjes bestellen.



Pastawater

In het recept om pasta al dente te koken, raden we aan om de verhoudingen van 1 L water per 100 g pasta te gebruiken.

Voor de cacio e pepe pasta hebben we water nodig dat rijk is aan zetmeel.

Voeg hiervoor minder water toe dan gebruikelijk, bijvoorbeeld 0,6 L per 100 g pasta.

👉Aangezien we minder water gebruiken dan normaal, vergeet niet om de pasta vaak te roeren om te voorkomen dat deze blijft plakken.



Dit heb je nodig

  • Een grote kookpot

    Voor het koken van pasta gebruiken we altijd een grote kookpan; zelfs als we in de "cacio e pepe" minder water gebruiken dan normaal, om meer zetmeel uit de pasta vrij te maken - zetmeel dat nodig is voor de saus.

  • Een kookpan

    We mengen de pasta met de saus in een pan, terwijl deze op zeer laag vuur op het fornuis staat, zoals een risotto: het is dé manier om extra romige pastagerechten te krijgen.

  • Een spaghettilepel

    Zonder spaghettilepel is het moeilijk om de pasta van de kookpot naar de pan te verplaatsen.

Hescom Siliconen Pastalepel met Anti-aanbaklaag - Hittebestendige Spaghettilepel - Vaatwasservriendelijk - Keukengerei met Ergonomisch Design - bol.com

Bereiding

  1. Verwarm het water

    Het eerste wat je moet doen is een kookpot vullen met koud water en deze op middelhoog vuur op het fornuis plaatsen.

    Zoals we schreven, gebruiken we voor de cacio e pepe minder pastawater dan normaal; de pot moet nog steeds groot genoeg zijn voor lange pasta zoals spaghetti.

    Verwarm het water

  2. Bereid de kaas en peper voor

    Terwijl het water opwarmt, maal de zwarte peperkorrels en rasp de kaas.

    • Idealiter wordt de peper in kleine vlokken geplet en niet volledig verpulverd. We gebruiken een halve theelepel zwarte peper per portie.


    • Rasp de kaas in een kom en houd deze apart. Het meeste is voor de saus; bewaar wat om over de cursus te strooien voor serveren.

    Bereid de kaas en peper voor

  3. Gooi de pasta erbij

    Als het water kookt, voeg het grove zout toe (een beetje, want Pecorino is al erg zout) en gooi de pasta in de kookpot (🔊 butta la pasta in het Italiaans).

    Roer af en toe door om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

    Gooi de pasta erbij

  4. Rooster de peper

    Nadat je de pasta erin hebt gedaan, rooster de peper in een koekenpan op middelhoog vuur.

    De pan moet groot genoeg zijn voor de pasta, die je in de volgende stap toevoegt.
    Rooster de peper een minuut en voeg een beetje pastawater toe.

  5. Doe de spaghetti in de pan

    Als de pasta halverwege gaar is (na 4 of 5 minuten koken), zet het vuur van de kookpot uit en doe de pasta in de pan waar de peper rosteert.


    Hiervoor kun je een schuimspaan gebruiken of een spaghettilepel als je lange pasta gebruikt.

    Laat het pastawater in de kookpot: dat heb je nodig bij de volgende stappen.

    Ga door met het koken van de pasta in de pan, met een beetje pastawater. Als het water bijna verdampt is, voeg een soeplepel pastawater toe.

    Roer regelmatig om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

    Doe de spaghetti in de pan

  6. Voeg de kaas toe en meng goed

    Pecorino kaas heeft de eigenschap om perfect te smelten met het zetmeel van pastawater: maar het is echter noodzakelijk om alleen een beetje water te gebruiken en om goed te mengen.


    Als de pasta bijna klaar is, een minuut voordat hij al dente is, zet het vuur laag en giet de Pecorino erbij. In de pan moet er pastawater zijn, maar heel weinig.

    Meng nu snel een minuut: kaas en pastawater creëren de typische romige saus van cacio e pepe.

    Als je koud water gebruikt, wordt de saus niet glad en bevat hij veel klontjes.

  7. Serveren

    Is de pasta al dente en de saus goed gemengd? Zet het vuur uit en leg de pasta op de borden.
    Voor het serveren kun je de gerechten versieren met een snufje peper en geraspte Pecorino.

Je pasta cacio e pepe is klaar 🍝


Cacio e pepe pasta 🍝 Origineel recept uit Rome
Cacio e pepe pasta geserveerd met geraspte Pecorino kaas Foto: Popo le Chien

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!