Pasta all'Amatriciana 🍝 Origineel Italiaans recept
👩🍳 Makkelijk
⏰ 30 min bereiden
🤗 Gegarandeerd resultaat
De «pasta all’Amatriciana» die we in dit recept stap voor stap bereiden
We delen het officiële recept, gepubliceerd door gemeente Amatrice .
Dit recept gebruikt ingrediënten die typisch zijn voor de Midden-Italiaanse keuken; de bereiding is eenvoudig, maar er zijn enkele details die moeten worden gerespecteerd om een perfecte Amatriciana te verkrijgen.
Spaghetti of bucatini
Traditioneel maken ze in Amatrice de saus met spaghetti ; in Rome eten ze in plaats daarvan bucatini all'Amatriciana .
Bucatini is een uitzonderlijke pastasoort met Amatriciana-saus, en een klassiek gerecht. We hebben het bereid met Amatriciana saus op de pagina gewijd aan bucatini.
Bucatini is dikker dan spaghetti en hol van binnen; het is een soort pasta die we in Italië vrijwel alleen met Amatriciana eten
Op deze pagina concentreren we ons echter op de bereiding van de saus, die we samen met spaghetti koken. De bereiding duurt slechts 30 minuten.
Ingrediënten
Voor hoeveel personen is dit recept?
We bieden een handige tool om de hoeveelheden ingrediënten te berekenen.
Voor Italianen komt een portie pasta overeen met ongeveer 80 - 100 gram gedroogde pasta per persoon; het is een veel voorkomende en geaccepteerde hoeveelheid in Italië, ook bevestigd door het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid .
Dus 160g voor 2 personen, enzovoort. In Nederland ondersteunt het Voedingscentrum iets ruimere porties, vanaf 100 gram per persoon.
Wij zitten in het midden en gaan uit van een portie pasta van 100 gram.
In het Italiaans wordt iemand die graag veel eet met de bijnaam (niet denigrerend) 🔊 una buona forchetta (letterlijk een goede vork ) genoemd.
200g Bucatini of Spaghetti
125g Guanciale di Amatrice
15g Olijfolie
400g Gepelde tomaten
50g Zout
100 g geraspte pecorino
1 stuk Spaanse peper
1 druppel witte wijn
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam Grammen
Spaghetti
300 g
Pancetta
125 g
Extra vergine Olijfolie
15 g
Gepelde tomaten
400 g
Pecorino Romano kaas
100 g
Rode peper
1 stuk
Witte wijn
1 druppel
Zout
1 snufje
De ingrediënten voor pasta all'Amatriciana. Als je je afvraagt wat Tavernello is: het is de populairste tafelwijn van Italië. Het is geweldig om te koken.
Guanciale of pancetta?
Guanciale is moeilijk te vinden in Nederland. Het is beschikbaar in sommige online winkels die Italiaanse producten importeren, maar we hebben deze diensten niet geprobeerd.
Zelfs als het originele recept guanciale bevat, maken veel Italianen gewoonlijk Amatriciana saus met pancetta ; vooral in Noord-Italië.
Omdat we amatriciana met pancetta maken, voeg dan een beetje olijfolie toe om de pancetta
In plaats daarvan is met guanciale de olijfolie niet nodig, omdat de guanciale in zijn eigen vet bakt, zoals in het traditionele recept uit Amatrice.
👨🍳 Volgens het originele recept is de hoeveelheid guanciale of pancetta in de Amatriciana saus ongeveer een kwart van de hoeveelheid pasta. Deze hoeveelheid passen we aan om de pasta sausrijker te maken.
Moet de ui in de Amatriciana saus?
Het originele recept uit Amatrice bevat geen ui . Maar velen gebruiken het aan het begin van het recept om olie en pancetta op smaak te brengen.
Ui wordt ook gebruikt in de versie van de Amatriciana die in Rome wordt gemaakt. Ui toevoegen is dus geen slecht idee, ook als het niet tot de originele ingrediënten behoort.
Rode peper heel of in kleine stukjes
In sommige versies van het recept wordt de chili in zijn geheel toegevoegd, gefruit met pancetta en vervolgens verwijderd.
Wij houden het simpel en snijden het in kleine stukjes en laten het in de pan achter als onderdeel van de tomatensaus.
👉 In Nederland vinden we pepers die niet altijd even pittig zijn: we proeven ze voordat we ze in de pan doen, om te begrijpen hoe pittig het gerecht zal zijn.
Hoeveel zout in de Amatriciana
Onder de ingrediënten hebben we een snufje zout in de saus gedaan: pas op dat je niet te veel toevoegt, want zowel pancetta als guanciale voegen al zout toe aan het gerecht.
In Italië hebben we ook een regel om het pastawater te zouten : we gebruiken ongeveer 10 gram grof zout per 100 gram pasta.
Bereiding
Fruit de pancetta (of guanciale)
Doe de olijfolie en de pancetta blokjes (of guanciale in kleine stukjes gesneden) in een grote koekenpan. Een wok is prima.
Zet het vuur aan en fruit de pancetta op fuoco vivo 5-10 minuten.
Snij de chilipeper in kleine stukjes en doe deze in de pan.
Het vet van het spek begint te smelten en het spek krijgt een lichtroze kleur. Voeg een druppel witte wijn toe om te blussen en om smaak toe te voegen.
Voeg de tomaat toe
Snij de gepelde tomaten in kleinere stukjes en doe ze vervolgens in de pan.
Meng goed en breng op smaak met zout en peper.
Zet het vuur laag en laat de saus langzaam koken; bedek de pan met het deksel om de aroma's vast te houden.
👉 Als je guanciale gebruikt : de stukjes guanciale worden meestal verwijderd voordat de tomaat wordt toegevoegd, en de saus wordt gemengd met het vet dat nog in de pan zit. Dit komt omdat de guanciale te zout wordt als hij te lang wordt gekookt.
Kook de spaghetti (of bucatini)
Vul een kookpot koud water en breng het aan de kook. Bedek de pot met het deksel om het water sneller te koken.
👉 In Italië hebben we ook een regel voor de hoeveelheid kookwater : 1 liter is voldoende voor elke 100 g pasta.
Bekijk ook de stappen om de pasta al dente te koken .
Als het pastawater kookt, kun je de spaghetti of bucatini toevoegen (🔊 buttare la pasta in het Italiaans).
Meng de pasta meteen : zo voorkom je dat het plakt.
De kooktijd staat aangegeven op de pasta verpakking; maar als je het al dente wilt, is het beter om af en toe de kookstatus te controleren.
Terwijl het water kookt, verdun de saus met een pollepel kookwater, zodat deze niet te droog wordt.
Voeg de pasta toe aan de saus
Is de pasta al dente? Je kunt het uitlekken met een vergiet, of met een spaghettilepel uit de pan halen en in de pan met de Amatriciana saus doen.
Meng de pasta goed door de saus. Serveer met veel geraspte pecorino kaas .
Je Pasta all'Amatriciana is klaar. Buon appetito! 🍝
Spaghetti all'Amatriciana uit ons recepten boek
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië , als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed? )
Pasta
2e editie
Wij schreven een kookboek
met 42 traditionele recepten
zoals we ze in Italië maken
🍝 Bekijk ons pastaboek
In gedrukte of e-book versie
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Sugo per pasta
Pastasaus
🔊
Buttare la pasta
De pasta gooien
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal .
Meer weten: de oorsprong van de Amatriciana pastasaus
Amatriciana wordt beschouwd als een klassiek gerecht van Rome, maar het komt oorspronkelijk uit het kleine stadje Amatrice , dat, zoals we hebben geschreven, tussen de regio's Latium en Abruzzo ligt.
Het stadje Amatrice
Oorspronkelijk was het de «Gricia», witte Amatriciana zonder tomaat
In de achttiende eeuw werd in de omgeving van Amatrice al de guanciale geproduceerd: varkenswang verwerkt met zout, peper, specerijen en aromatische kruiden.
Met de guanciale maakten de inwoners van Amatrice de Gricia , een saus zoals de Amatriciana maar dan zonder de tomaat. De Gricia werd meestal samen met brood gegeten.
Amatriciana saus met tomaat , zoals we die nu kennen, is het resultaat van de evolutie van het recept, beïnvloed door de culinaire traditie van een andere belangrijke Italiaanse stad: Napels , waar sinds 1700 tomaten werden gewaardeerd en geproduceerd.
Dankzij de commerciële relaties met Napels begonnen de inwoners van Amatrice tomaat toe te voegen aan het recept van gricia , waardoor de moderne Amatriciana ontstond. Het is het einde van de 18e eeuw, zoals blijkt uit de kookboeken van die tijd.
Zo werd de Amatriciana een saus die geschikt is voor pasta. En de iconische pasta voor Amatriciana is spaghetti .
Een bord Pasta alla Gricia. Zoals Amatriciana maar dan zonder tomaat Foto: Luca Nebuloni from Milan, Italy
De populariteit van Amatriciana in Rome
Twee dingen droegen bij aan de verspreiding van de Amatriciana: de verplaatsingen van de herders van Amatrice tussen Lazio en Abruzzo (de transhumance en de verplaatsing van veel inwoners van Amatrice naar het nabijgelegen Rome .
De Amatriciana begon steeds populairder te worden in de Romeinse keuken, waar het werd bereid met het soort pasta bucatini , typisch voor Rome.
Amatriciana is erkend GTS door de Europese Unie
In 2020 werd de Amatriciana pastasaus erkend als een GTS (Gegarandeerde traditionele specialiteit ) door de Europese Unie .
Deze certificering is bedoeld om de traditie van de Amatriciana saus te beschermen.
Het originele recept is zo representatief dat het ook op de website van de gemeente Amatrice staat: en het is precies het recept dat we op deze pagina van Alle Italiaanse bereiden.
De kwaliteit van de Amatriciana is te danken aan de ingrediënten: vooral guanciale , maar ook pecorino en pasta die van harde tarwe moet zijn.
Een postzegel gewijd aan Amatriciana saus
De Europese erkenning kwam op een belangrijk moment voor Amatrice.
Als je al van Amatrice hebt gehoord, komt dat misschien ook door de zware aardbeving van 2016 waarvan de stad het epicentrum was en waarbij 600.000 mensen betrokken waren.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.