Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2023

Farfalle 🍝 Recepten van de pasta in de vorm van vlinders

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Heerlijk als pastasalade in de zomer, of met Bolognesesaus het hele jaar door. Farfalle, wat «vlinders» betekent, is een soort pasta die herinnert aan vreugde en lichtheid. We zijn Italianen en we delen onze traditionele recepten

Een filmpje van ons farfalle met zalm en room recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.

Farfalle is een pastasoort typisch uit de Italiaanse regio Emilia Romagna, in de vorm van een vlinderdas, oftewel een vlinder: vandaar de naam.

Het is ontstaan als een slimme manier om de restjes van verse pasta te hergebruiken, bijvoorbeeld de stukjes die overblijven van een lasagne.
De karakteristieke vorm van een farfalla krijg je namelijk door met de vingers op een vierkantje pasta te drukken.

Bij het koken blijft het middelste deel van de farfalle al dente - omdat het pastadeeg dichter is: en dit zorgt voor een prikkelend gevoel in de mond.

Furfalle is ook geschikt voor verschillende sauzen; het bekendste gerecht is misschien wel farfalle met zalm en room, die we op deze pagina van Alle Italiaanse maken.



Italiaans leren 🇮🇹

Het Italiaanse woord farfalle betekent vlinders. De naam komt natuurlijk van de vorm, die lijkt op een vlinderdas.

Farfalle is het meervoud van farfalla, vlinder. In het Italiaans staan bijna alle namen van pasta in het meervoud: spaghetti, tagliatelle, bucatini. Dit komt omdat er veel stukjes pasta op het bord liggen, en daarom spreken de Italianen er in het meervoud over.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Farfalle Vlinders
🔊 Salsa per pasta Pastasaus
🔊 Insalata di pasta Pastasalade

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Farfalle met zalm 🍝 Origineel Italiaans recept


4.8
(19) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Farfalle met zalm is een elegant gerecht, geschikt voor een diner met gasten waarbij je 🔊 bella figura (een goede indruk) wilt maken. Het recept combineert pasta en vis, met een optionele toevoeging van kookroom die het romig en smakelijk maakt.

We bereiden het recept als volgt: we bakken de zalm bruin in een pan, optioneel met kookroom; we koken ondertussen de farfalle, en als de pasta al dente is gieten we hem in de pan met de zalm om het koken te beëindigen.


Ingrediënten

Ingrediënten om farfalle te maken

Hoeveelheid

 
4
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
farfalle Farfalle 320 g
zalm-gerookte Gerookte zalm 200 g
wijn-witte Witte wijn 160 g
ui-witte Witte ui 0.5 ui
olijfolie Extra vergine Olijfolie 4 eetlepel
kookroom Kookroom 160 g

Welke zalm met farfalle, vers of gerookt?

We hebben gerookte zalm tot de ingrediënten gerekend, maar je kunt ook farfalle maken met verse zalm. Beide zijn prima: het is gewoon een kwestie van smaak.


Farfalle met zalm en roomsaus

We hebben aangegeven dat kookroom optioneel is. Enerzijds verrijkt het het gerecht, maakt het romig en ook nog eens elegant: room en zalm zijn een stijlvolle combinatie.
Aan de andere kant wordt het recept met kookroom rijker aan calorieën, en velen geven er de voorkeur aan zonder.


Slagroom of kookroom? wat is het verschil?

Verse slagroom is een van de hoofdingrediënten in onze recepten van Italiaans ijs.

Voor de pastasaus is kookroom geschikter ook omdat deze lichter is.

Het verschil tussen slagroomen kookroom

Wat is het verschil?

Beide worden verkregen uit het dikste deel van verse melk: ze hebben echter een ander vetpercentage.

  • Verse slagroom wordt gebruikt voor desserts en bevat ongeveer 35% vet. Dit soort room is gemaakt om te worden opgeklopt, zelfs als we het in het ijs doen zoals het is.

  • Kookroom daarentegen bevat slechts 20% vet: het wordt gebruikt om recepten romig te maken, zoals onze farfalle met zalm. Kookroom kan niet worden opgeklopt.


Farfalle met zalm zonder room

Met of zonder kookroom, de de bereiding verandert niet: sauteer en bruin de zalm, meng met een beetje witte wijn. Daarna kun je kookroom toevoegen als je een romiger gerecht wilt.
Als alternatief kun je de kookroom vervangen door een beetje volle melk, om het recept romiger te maken. De toevoeging van kookroom is optioneel, voor een romiger gerecht.


Bereiding

  1. Bereid de ingrediënten voor

    Vul een pot met water en breng het aan de kook.
    In Italië volgen we de verhouding van 1 liter water per 100 gram pasta. Breng aan de kook op middelhoog vuur en bedek de pan met het deksel om de kooktijd van het water te verkorten.

    👉 Het is nog geen tijd om zout toe te voegen. Bekijk ook de stappen om pasta al dente te koken.

    Maak de zalm schoon en snijd hem in reepjes voordat je verder gaat met de volgende stappen van het recept.

    Bereid de ingrediënten voor

  2. Fruit de ui

    Snij de witte ui in fijne stukjes; giet de olijfolie in een grote pan, verwarm deze op middelhoog vuur en voeg de gesnipperde ui toe.

    In Italië noemen we dit 🔊 soffritto: fruit de ui een paar minuten tot hij een beetje goudbruin is, maar niet verbrand.

    Fruit de ui

  3. Fruit de zalm in de pan

    Als de ui goudbruin is, voeg de stukjes zalm toe. Bak de zalm ook een paar minuten en keer hem af en toe om.

    👉 Een veelgemaakte fout is om de zalm te droog te maken. Om dit te voorkomen voeg witte wijn toe, die je beetje bij beetje schenkt. De wijn wordt ook gebruikt om de zalm aroma te geven.

    Als de zalm mooi bruin is en de wijn is verdampt, voeg dan een snufje zout toe en een snufje zwarte peper.

    Gebruik je room? Het is tijd om het toe te voegen. Meng op laag vuur de room een paar minuten met de andere ingrediënten. De kookroom mag niet uitdrogen.
    Zet na een paar minuten het vuur uit en laat de saus in de pan terwijl je de pasta kookt.


    Met een beetje ervaring kun je deze stappen beter synchroniseren: zo kun je de zalm bruinen terwijl de pasta kookt, en de recepttijden verder verkorten.

    Fruit de zalm in de pan

  4. Kook de farfalle

    Als het water kookt, voeg je het grove zout toe.
    In Italië volgen we de verhouding van 10 g zout voor elke liter water.

    Als je het zout toevoegt, stopt het water even met koken.
    Wacht tot het weer kookt en dip dan de farfalle erin. Verwarm op middelhoog vuur zonder deksel.


    ⏲️ Hoe lang om farfalle te koken?

    Zoals we vaak schrijven, vertrouwen Italianen de kooktijd die op de verpakking van pasta staat niet. De beste methode voor pasta al dente is altijd om een farfalla te proeven nadat deze een paar minuten heeft gekookt.

    Kook de farfalle

  5. Combineer farfalle en zalm

    Iets voordat de farfalle al dente zijn, breng met een schuimspaan de farfalle van de kookpan over in de pan met de zalm.
    Zo blijft het pastawater in de pan.

    Zet op middelhoog vuur onder de pot en meng grondig; voeg een halve soeplepel pastawater toe om de saus te verdunnen.

    Als de farfalle klaar zijn, zet het vuur uit: het is tijd om te serveren.

    Farfalle met zalm en room moet onmiddellijk worden geserveerd, als ze nog warm zijn.

    Je kunt versieren met geraspte zwarte peper en een paar blaadjes peterselie.

    Combineer farfalle en zalm

Je Farfalle met zalm is klaar 🍝


Farfalle met zalm 🍝 Origineel Italiaans recept
Onze farfalle met zalm en roomsaus is klaar

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Welke andere sauzen eten we in Italië met farfalle

Farfalle is lekker samen met zeer verschillende soorten saus.
Als warm gerecht is het geschikt voor speciale gelegenheden, zoals een familielunch; maar ook voor een snelle lunch met een pastasalade.

Omdat het uit Emilia komt, is het eerste gerecht dat we noemen farfalle met Bolognesesaus, wat ook typisch is voor die regio.

Een bord farfalle met bolognesesaus
Een bord farfalle met bolognesesaus Foto: Alpha

We schreven het al: dankzij hun vorm worden farfalle geassocieerd met lichtheid; en daarom zijn ze gemaakt met groenten en zoals pastasalades.

Vegetarische farfalle met groenten zijn erg populair: met doperwten, met courgettes en met champignons.
Als koude pastasalade (🔊pasta fredda in het Italiaans) zijn farfalle lekker met cherrytomaatjes, mozzarella, tonijn, basilicum en olijven.

Een ander bekend gerecht is farfalle met pesto, mozzarella en cherrytomaatjes.

Maar de meest elegante farfalle gerechten zijn waarschijnlijk met kookroom. Een vrij bekend recept is farfalle met tomatensaus en kookroom, genaamd farfalle in Aurora saus.
Sommige vervangen room door bechamel; een bekende Nederlandse receptensite overdrijft en zet mascarpone, tomaat en zelfs ragù Bolognese, allemaal door elkaar.

Wij bieden je het meest populaire recept met farfalle in Italië: farfalle met zalm, optioneel in roomsaus.

Verschillende soorten farfalle

Farfalle die we gewoonlijk eten, is gemaakt met harde tarwe griesmeel; je vindt het in de supermarkt op het schap van gedroogde pasta.

Volkoren farfalle, hoewel niet gemakkelijk te vinden, wordt ook geproduceerd door grote pastamerken zoals Barilla of De Cecco.

La Molisana verkoopt een speciale versie van farfalle: volkoren en rigate.

Farfalle volkoren rigate
Farfalle volkoren rigate

Farfalle in verschillende kleuren

Je hebt vast wel eens rode of groene farfalle gezien (en misschien gegeten); het hangt af van de ingrediënten waarmee de pasta is gemaakt.
Rode farfalle worden meestal gemaakt met rode biet, terwijl de groene met spinazie.

Ten slotte wordt farfalle, net als veel andere soorten pasta, ook glutenvrij gemaakt.

Meer weten: de traditie van farfalle in Emilia

Volgens verschillende bronnen maken ze in Emilia al sinds de middeleeuwen farfalle. Het is echter een beetje moeilijk om een exacte oorsprongsdatum in te schatten. Waarom?

Op het eerste gezicht is farfalle een elegante pastasoort: het heeft een mooie vorm.
Maar als je beter kijkt, is het gewoon een rechthoek van deeg die in het midden is gevouwen.

Farfalle pasta soort
Twee stuks farfalle pasta Foto: Popo le Chien

De gevouwen pasta met de vorm van een vlinder komt uit Emilia Romagna, de Italiaanse regio de Italiaanse regio waar verse pasta vandaan komt: lasagne, tagliatelle en ragù Bolognese.

In Romagna noemen ze verse pasta met deze vorm strichetti. Als je naar Modena gaat, vind je de strichetti zeker op het menu van de lokale restaurants.

Zo maak je de vorm van farfalle

Om het deeg de vorm van farfalle te geven: snijd een klein vierkant deeg, met twee rechte en twee zigzag randen, en knijp het in het midden.

Dus in het midden van de vlinders is het deeg dikker. Dit is de reden waarom farfalle onregelmatig koken: in het midden is het onvermijdelijk meer al dente dan de randen.

Industrieel geproduceerde farfalle.
Industrieel geproduceerde farfalle. Foto: Youtube

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel