Laatst bijgewerkt op 11 april 2023

Pasta all'Arrabbiata 🍝🌶️ Origineel Italiaans recept

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Tomaat, veel rode peper, pecorino kaas en een takje peterselie. Pasta all'Arrabbiata is populair omdat het een van de eenvoudigste en snelste pastagerechten is om te maken. We delen het originele recept van de Italiaanse keuken: gezond, pittig en lekker.


Wat is Arrabbiata?

Arrabbiata is de naam van een pastasaus met een bijzonder pittige smaak, die behoort tot de culinaire traditie van Midden-Italië. Pasta all'Arrabbiata is namelijk al sinds de jaren vijftig aanwezig in de kookboeken van Rome.

Pasta all'Arrabbiata is de klassieke Italiaanse pasta die we allemaal 's middags bereiden, omdat:

 • Arrabbiata saus is snel te maken (het duurt slechts 25 minuten);

 • je hebt niet veel ingrediënten nodig (meestal heb je alles al in huis)

 • een bord pasta all'Arrabbiata pasta is altijd een plezier.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Wat betekent Arrabbiata

In het Italiaans betekent arrabbiato of arrabbiata letterlijk boos.

In de taal van Midden Italië, en in het bijzonder in het Romanesco, het dialect dat ze in Rome spreken, duidt arrabbiato op een sterk geaccentueerde eigenschap. Het is een bijvoeglijk naamwoord dat naar veel verschillende dingen kan verwijzen, zelfs naar een bord pasta.

Dit is het geval met de pikante Pasta all'Arrabbiata, die volgens het originele recept erg pittig moet zijn, oftewel "boos".


Italiaans leren 🇮🇹

De juiste naam van het recept is Pasta all'arrabbiata.

Veel websites spellen de naam van het recept verkeerd: Pasta arrabbiata, zonder "all'". In het Italiaans betekent dit dat "arrabbiata" de pasta is, terwijl "arrabbiata" de saus is.

Nog een detail: in het Italiaans gebruiken we vrij vaak dubbele medeklinkers. "Arrabbiata" in het Italiaans bevat 2 "r" en 2 "b". Daarom is het "Arrabbiata" en niet "Arrabiata".

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Arrabbiato (letterlijk) Boos
🔊 Peperoncino Spaanse peper
🔊 Buttare la pasta De pasta gooien

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Oorsprong van Arrabbiata pastasaus

Pasta all'Arrabbiata maakt deel uit van de culinaire traditie van Rome. De naam werd voor het eerst gebruikt in de jaren 70: bijvoorbeeld in de handleiding "Roma in Cucina" van Luigi Carnacina en Vincenzo Buonassisi, gepubliceerd in 1975.

Kenmerkend voor de Romeinse keuken is het teentje knoflook in de saus, dat voor het einde van het koken van de saus moet worden verwijderd. Knoflook en spaanse peper zijn een klassieke combinatie: zoals in spaghetti aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en spaanse peper).

In andere delen van Italië vervangen ze knoflook door ui, waardoor het gerecht een minder sterke smaak krijgt.

Pasta all'Arrabbiata is nog steeds populair in heel Italië en maakt deel uit van de Italiaanse cultuur. Het is ook onderdeel geworden van de Italiaanse cinema: dit is bijvoorbeeld een fragment uit de komische film 7 chili in 7 giorni, waarin twee beroemde Italiaanse comedians, Renato Pozzetto en Carlo Verdone, beweren dat Arrabbiata en It gemaakt zijn zonder Chili.

Een scène uit de Italiaanse film 7 chili in 7 giorni uit 1986

Welke pastasoort voor de Arrabbiata saus?

Het iconische soort pasta dat bij de Arrabbiata saus past, is Penne. Penne all'Arrabbiata. Penne Rigate als je een supermarktmerk pasta koopt; of je kunt met Penne Lisce "een risico nemen" als ze van een ambachtelijk merk zijn.

Zoals we vertelden op de Alle Italiaanse pagina gewijd aan Penne, houden Italianen gewoon niet van Penne Lisce.

Het andere pastasoort dat erg populair is bij Arrabbiata saus is spaghetti.

Een bord spaghetti all'Arrabbiata
Een bord spaghetti all'Arrabbiata. Je kunt de verse peterselieblaadjes zien, die aan het einde van de bereiding moeten worden toegevoegd. Foto: Giovanni JL

Pasta all'Arrabbiata 🍝🌶️ Origineel Italiaans recept


4.8
(9) beoordelingen

 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 25 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Het recept van pasta all'Arrabbiata is heel eenvoudig te bereiden. Voor een uitstekende pasta hoef je alleen maar ingrediënten van goede kwaliteit te kiezen en aandacht te besteden aan de meest voorkomende fouten.


De meest voorkomende fouten in de Arrabbiata pasta saus


 • De saus is te droog

  In ons recept bereiden we de Arrabbiata saus terwijl we de pasta koken. Als je een beginner bent met het koken van pasta, zul je merken dat je een beetje handig moet zijn in het berekenen van de kooktijden van zowel de saus als de pasta.

  De Arrabbiata pastasaus is klaar voor de pasta, en je moet het heet laten op een laag vuur. In deze stap verliest de tomaat geleidelijk water, waardoor de saus droog wordt. Om dit te voorkomen, verdun je de saus af en toe met een beetje pastawater: dit is ideaal om de saus verdund te houden.


 • De saus is te pittig

  Om Arrabbiata te heten, moet het erg pittig zijn. In ons recept doen we 2 stuks pepers voor 400g saus: niet te veel en niet te weinig. Sommige versies van dit recept bevatten er 3, wat naar onze mening misschien te veel is.

  Een saus eten die te pikant is, is zeker niet prettig: met ervaring zul je ook kunnen bepalen hoe pittig de saus is, naar jouw smaak.


Ingrediënten

 • 400g Penne Rigate
 • 400g Gepelde tomaten
 • 1 teentje Knoflook of een halve ui
 • 2 Spaanse pepers (droge of verse)
 • 1 takje Peterselie
 • 2 eetlepels Olijfolie
 • 1 snufje Zout
Ingrediënten om arrabbiata te maken

Het Arrabbiata pastasaus recept bevat ingrediënten die veel worden gebruikt in de Romeinse keuken: tomaat, Spaanse peper, peterselie en Pecorino kaas.


 • Tomaat

  In het klassieke Arrabbiata recept worden hele gepelde tomaten gebruikt, in grote stukken gesneden. Velen raden aan om verse tomaten te gebruiken; maar het is niet altijd makkelijk om verse en sappige tomaten te vinden.

  Een alternatief is het gebruik van gepelde tomaten in blik: in ons recept nemen we de variëteit San Marzano tomaten op, een D.O.P. van hoge kwaliteit geproduceerd in het gebied van Nocera, en die je ook hier in Nederland vindt.


 • Spaanse peper, vers of gedroogd

  Gedroogde rode pepers zijn meestal heter dan verse chili pepers: maar niet altijd, en daarom kun je in beide gevallen 2 pepers in de pasta all'Arrabbiata gebruiken.

  We raden aan om verse pepers te gebruiken als je die hebt. Gedroogde chili peper geeft een andere smaak aan de saus; het is een kwestie van smaak, wij bij Alle Italiaanse houden veel meer van de smaak van Arrabbiata met verse chili.


 • Pecorino Romano DOP

  Voeg ter afsluiting van het recept een grote hoeveelheid Pecorino Romano DOP toe aan de pasta all'Arrabbiata. Pecorino kaas is een van de symbolen van de keuken van Rome; ook al is de belangrijkste producent van Pecorino niet de regio Lazio, maar Sardinië, waar de schapen worden gehouden.

  Pecorino komt voor in veel andere Italiaanse recepten en pastasauzen: het is een van de hoofdingrediënten van Amatriciana en Carbonara.


 • Peterselie

  Een klassieke aanvulling op tomatensaus op pasta (en voor Italiaanse pizza) is basilicum.
  Peterselie is een ingrediënt van de Romeinse keuken, gebruikt in Arrabbiata, en ook in aglio olio e peperoncino pasta. Net als basilicum moet peterselie aan het einde van de bereiding, voor het opdienen, worden toegevoegd: vers en dus niet meegekookt met de saus.

  Als je experimenteert met verschillende Italiaanse kruiden, zul je merken dat ze de uiteindelijke smaak van de saus aanzienlijk kunnen veranderen.


 • Knoflook of ui

  Het originele Arrabbiata recept van de Romeinse keuken bevat knoflook; die echter een zeer sterke smaak heeft en niet door iedereen geliefd is. Om deze reden geven we de ui aan als alternatief (ook al halen de puristen van de Amatriciana hun neus op).

  Als je knoflook gebruikt, moet deze direct voor het toevoegen van de tomaat verwijderd worden: het dient alleen om de olie op smaak te brengen. Verder moet de knoflook niet worden gehakt, maar in partjes worden gelaten: anders krijgt de Arrabbiata saus een te overheersende knoflooksmaak.


Bereiding

 1. Bereid de tomaat voor

  Giet de inhoud van het blik gepelde tomaten in een kom en snijd de tomaten in grote stukken. De klassieke Arrabbiata bevat vrij grote stukken tomaten, waardoor je ze niet tot pulp hoeft te verkleinen.

  Bereid ook het water voor de pasta voor: om pasta te koken is het beter om veel water te hebben; zelfs als de algemene indicatie voldoende is 1 L water voor elke 100 g pasta.

  Zet het vuur onder de pot aan. Bekijk ook ons recept om pasta al dente te koken.

 2. Maak de sofrito

  Giet een beetje olijfolie in een pan: je hebt niet veel nodig om Amatriciana saus te bakken. Olijfolie is lekker, maar het is beter om het niet te overdrijven.

  Als je knoflook gebruikt, voeg dan een heel teentje toe; als je niet van de smaak van knoflook houdt, kun je ook een halve gesnipperde ui gebruiken.

  👉 Voeg de Spaanse pepers toe, in kleine stukjes gesneden.

  Laat de knoflook een paar minuten in de olie op laag vuur bruin worden.

  Maak de sofrito

 3. Voeg de tomaat toe

  Voeg de tomaat toe aan de pan, voeg een snufje zout toe en meng goed. Laat de saus 10 minuten op laag vuur staan, af en toe roeren terwijl je wacht tot het pastawater kookt.

  Terwijl de tomaat opwarmt, kun je de pan het beste afdekken met een deksel.

  Voeg de tomaat toe

 4. Kook de pasta

  Na 10 minuten is de saus heet en begint de waterpasta te koken.

  Giet het zout voor het pastawater erbij en als het water weer begint te koken, giet de pasta erbij.

  Terwijl de pasta kookt, laat je de pan met de saus op laag vuur staan. Maar vergeet niet eerst de knoflook te verwijderen. Als je in plaats daarvan ui gebruikt, kun je deze in de saus laten.

  Wordt de saus een beetje droog? Verdun het met een beetje gezouten water uit de pasta pot.

  Kook de pasta

 5. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus

  De kooktijd van de pasta staat aangegeven op de verpakking; wij Italianen hebben echter weinig vertrouwen, omdat het moeilijk te voorspellen is wanneer de pasta precies al dente zal zijn. We raden je aan af en toe de kooktoestand van de pasta te controleren.

  Als de pasta klaar is, is het naar jouw smaak tijd om het af te gieten. Je kunt een vergiet of een schuimspaan gebruiken om de pasta rechtstreeks in de sauspan te gieten.

  Meng de pasta een minuut met de saus, zodat deze goed op smaak is.

  Voor serveren ontbreken slechts twee ingrediënten, die vers toegevoegd moeten worden: een paar blaadjes peterselie en een royaal geraspte Pecorino Romano.

  Giet de pasta af en voeg toe aan de saus

Je Pasta all'Arrabbiata is klaar 🍝


Pasta all'Arrabbiata 🍝🌶️ Origineel Italiaans recept
Een bord Penne Rigate all'Arrabbiata Foto: DC

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.