Tortiglioni is een soort Italiaanse pasta met de structuur van rigatoni, maar met de groeven in een spiraalvorm. Door het dikke deeg past de tortiglioni perfect bij de traditionele sauzen uit Midden-Italië: we maken het recept met carbonara saus, stap voor stap
Tortiglioni is een soort Italiaanse pasta in de vorm van een korte buis, ongeveer 4 cm lang en 2 cm in diameter.
Het is een van de meest klassieke Italiaanse pastavormen en wordt traditioneel gecombineerd met rigatoni, omdat hun vorm en grootte vergelijkbaar zijn: het verschil zit in de groeven, 🔊rigatura in het Italiaans.
De groeven van de tortiglioni zijn breed en zacht en wikkelen zich als een helix of een spiraal om het stuk deeg. Een tortiglione ziet er eigenlijk uit als een gedraaide rigatone.
Het mondgevoel is heel anders, net als de manier waarop de tortiglioni de saus vasthoudt.
De klassieke vorm van de tortiglioni maakt ze tot een pastasoort dat geschikt is voor vrijwel alle soorten sauzen: op deze pagina hebben we ze bereid met tortiglioni met carbonara saus, een van de klassieke gerechten uit de culinaire traditie van Midden-Italië.