Welke tomaat
Een tomatensaus van hoge kwaliteit is essentieel voor Puttanesca . We raden de gepelde tomaten van San Marzano aan, een zeer bekende tomatenkwaliteit in Midden-Italië, en een product van de Agro Sarnese-Nocerino D.O.P. .
Ook in het buitenland vind je deze; zo verkoopt Mutti ze als gepelde tomaten die je in de supermarkt vindt.
San Marzano-tomaten zijn bijzonder geschikt voor pasta en pizza, omdat ze rijk aan aroma en relatief weinig waterig zijn.
Ansjovis
Ansjovis in de Puttanesca is optioneel. Het staat niet in het Puttanesca recept dat ze in Napels maken; maar ze zijn een zeer populair ingrediënt, dat in bijna elke versie van het recept voorkomt.
Rode peper
Traditioneel is Puttanesca saus vrij pittig. We geven er één aan voor vier personen, maar je kunt er natuurlijk meer toevoegen als je wilt, of helemaal verwijderen.
Was de kappertjes
Kappertjes worden bewaard in azijn of met zout.
In beide gevallen is het goed om ze met koud water te wassen voordat je ze voor de saus gebruikt; om de smaak van azijn en vooral het zout te verwijderen , dat anders het gerecht zou verpesten.
Na het wassen, snijd de kappertjes in kleine stukjes.
Bereid ook de rest van de ingrediënten: fijngehakte peterselie en chilipeper, gepelde knoflook, gesneden olijven.
De ingrediënten klaar om de puttanescasaus te maken
Verwarm het water voor de pasta
Vul een kookpot met koud water en verwarm deze op middelhoog vuur.
Bedek de pot met het deksel om het water sneller op te warmen.
👉 Voeg het zout niet meteen toe: wacht tot het water kookt.
Bedek de pot met het deksel om het water sneller te koken
Fruit de knoflook in olijfolie
Giet de olijfolie in een pan.
De pan moet groot genoeg zijn om ook de pasta te bevatten, die we aan het einde van de bereiding met de saus mengen.
Zet het vuur laag en wacht tot de olie is opgewarmd.
Pel het teentje knoflook en laat het heel omdat we het later zullen verwijderen; leg ze dan in de pan om te fruiten.
Je kunt de rode peper of peterselie ook samen met de knoflook meefruiten. Dit aromatische kruid voegen we ook toe als de spaghetti klaar is.
Je kunt de rode peper of peterselie ook samen met de knoflook meefruiten. Dit aromatische kruid voegen we ook toe als de spaghetti klaar is.
Voeg kappertjes en ansjovis toe
Voeg tijdens het fruiten van de knoflook ook de rode peper, kappertjes en optioneel de ansjovis toe.
Fruit de ingrediënten een paar minuten in de pan op middelhoog vuur. Op deze manier absorbeert de olie al het aroma van kappertjes, peper en ansjovis.
In Italië noemen we dit 🔊 soffritto .
Voeg de tomaat toe
Om een lekkere saus te maken, raden we aan om de tomatensaus minimaal 10-15 minuten op laag vuur te koken, terwijl het pastawater kookt.
Giet de gepelde en gesneden tomaten in de pan en meng goed. Houd het vuur erg laag en dek af met de deksel, zo behoudt de saus de aroma’s beter.
Gooi de pasta in het kokende water
Het water moet op het kookpunt staan.
Giet er eerst een handje grof zout bij. Wacht een minuutje en als het water weer begint te koken, voeg je ook de pasta toe.
👉 Bekijk ook ons recept om perfect pasta al dente te koken .
Roer de spaghetti af en toe terwijl deze kookt, zodat deze niet blijft plakken
Roer de spaghetti af en toe terwijl deze kookt, zodat deze niet blijft plakken
Verwijder de knoflook en voeg de olijven toe
Controleer terwijl de pasta kookt de staat van de saus. Behalve af en toe roeren, wil je een halve pollepel gezouten pastawater toevoegen, dat maakt de saus romig.
In de volgende stap zullen we de pasta naar de pan transporteren om het koken te voltooien; maar eerst verwijder de knoflook teentjes (zodat niemand ze op het bord vindt) en voeg de zwarte olijven toe.
Doe de pasta over in de pan
Twee minuten voordat de pasta al dente is, transporteer deze naar de sauspan. We koken de pasta af in de pan, voor een extra romige Puttanesca.
Gebruik hiervoor een spaghettilepel (of een schuimspaan voor korte pasta); laat het pastawater in de kookpot staan.
Combineer de pasta en saus
Meng de pasta goed door de saus. Voeg nog een halve pollepel pastawater toe om de saus lekker romig te maken.
Serveren
Leg de pasta op de borden en voeg wat gehakte peterselie toe.
In Napels doen ze er geen geraspte kaas op, zoals in aglio, olio e peperoncino .
Heet opdienen.