In Napels maken ze het met olijven en kappertjes; in Latium voegen ze ook ansjovis toe. Pasta alla Puttanesca is een traditioneel Italiaans gerecht, eenvoudig en snel te bereiden. We delen het originele recept
Een bord Pasta alla Puttanesca
Wat is Puttanesca?
Pasta alla Puttanesca is een typische pastagerecht uit Midden-Zuid-Italië. De pastasaus wordt gemaakt met tomaten, zwarte olijven en kappertjes.
In het buitenland wordt pasta alla puttanesca beschouwd als een van de traditionele Italiaanse pastasauzen. Het wordt genoemd samen met zeer populaire sauzen zoals aglio, olio e peperoncino of cacio e pepe.
De puttanesca is traditioneel, maar het is duidelijk een pastasaus gemaakt met wat je in huis hebt (als je in Napels woont).
Op deze pagina delen we het originele recept voor een goede en romige Puttanesca, met of zonder ansjovis.
De correcte naam is Pasta alla puttanesca, en niet Pasta puttanesca zoals veel buitenlandse sites schrijven.
Evenals Pasta all'arrabbiata en niet Pasta arrabbiata.
De naam is afgeleid van een scheldwoord in het Italiaans, dat we hier niet vermelden. Over waarom het zo wordt genoemd, zijn er veel hypothesen gemaakt.
De naam vertegenwoordigt zeker de essentie van deze saus goed: een enigszins verwarde mix van ingrediënten die je normaal gesproken in huis hebt, en die samen een zeer sappige saus creëren.
The Guardian gebruikte de term om de politieke stijl van Silvio Berlusconi, de toenmalige Italiaanse premier, aan te duiden: een politiek in Puttanesca-stijl.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Olive
Olijven
🔊
Capperi
Kappertjes
🔊
Acciughe
Ansjovis
In Napels, een stad waar Puttanesca traditioneel is, wordt deze pastasaus ook wel aulive e cchiapparielle genoemd, wat in het Napolitaanse dialect olijven en kappertjes betekent.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
De Puttanesca in de Italiaanse culinaire traditie
Andere pastasauzen zoals Bolognesesaus, Carbonara of Amatriciana hebben een bekende geschiedenis en oorsprong: DOP ingrediënten en vermeldingen in belangrijke Italiaanse kookboeken zoals de Wetenschap in de keuken van Pellegrino Artusi.
Over de oorsprong van Puttanesca is niet veel bekend. Met dezelfde ingrediënten werd het tot het midden van de twintigste eeuw marinara saus genoemd (Bron), een recept uit de regio Campanië.
Originele zwarte olijven uit Gaeta, Italië Foto: Pro Loco Gaeta
Ook voor Pasta alla Puttanesca in Italië bevelen ze DOP producten aan: zwarte olijven uit Gaeta en tomaten uit San Marzano, producten die bijdragen aan een kwaliteitssaus.
De puttanesca, evenals de aglio e olio wordt meestal gemaakt met knoflook - wat een zeer sterke smaak aan de pasta geeft - en dat is niet voor iedereen.
Veel Noord-Italianen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om de smaak te waarderen.
Bovendien mag op de Puttanesca, evenals op de knoflookolie, traditioneel de kaas niet geraspt worden; die in plaats daarvan rijk is aan de pastagerechten van Midden en Noord-Italië.
Welke pastasoort voor Puttanesca
De Puttanesca saus heeft nog een andere eigenschap: het combineert goed met alle soorten pasta.
Met spaghetti en longpasta is het een klassieker, maar ook met penne en rigatoni.
In Italië halen ze misschien hun neus op als je kleine en korte pasta's zoals macaroni gebruikt; maar als je het leuk vindt, waarom niet?
In Italië wordt Puttanesca saus ook gebruikt op gnocchi en zelfs pizza.
Een prachtige Napolitaanse pizza met Puttanesca topping Foto: Dattiluca
Pasta alla Puttanesca 🍝 Origineel Italiaans recept uit Napels
De Pasta alla Puttanesca die we hier voorstellen, bevat optioneel ansjovis.
Ansjovis staat niet in het Puttanesca recept dat ze in Napels maken; maar ze zijn een zeer populair ingrediënt, dat in bijna elk recept voorkomt.
Pas op met de spaanse peper: we doen er een hele, verse, ook omdat degene die we hier vinden niet te pikant zijn. Als je niet van pittig houdt, kun je minder peper toevoegen of juist weglaten.
Het recept is snel en makkelijk en de bereiding is klassiek. We voltooien het koken van de pasta in de saus om een smakelijker gerecht te krijgen.
Ingrediënten
320g Spaghetti
420g Gepelde tomaten
180g Zwarte Olijven
30 g ansjovis (optioneel)
40g Kappertjes
4 teentjes Knoflook
1 scheutje olijfolie
1 stuk Spaanse peper
1 handvol Grof zout
1 takje Verse peterselie
Bereiding
Was de kappertjes
Kappertjes worden bewaard in azijn of met zout.
In beide gevallen is het goed om ze met koud water te wassen voordat je ze voor de saus gebruikt; om de smaak van azijn en vooral het zout te verwijderen, dat anders het gerecht zou verpesten.
Na het wassen, snijd de kappertjes in kleine stukjes.
Verwarm het water voor de pasta
Vul een kookpot met koud water en zet deze op het fornuis op middelhoog vuur.
Bedek de pot met het deksel om het water sneller op te warmen.
👉 Voeg het zout niet meteen toe: wacht tot het water kookt.
Maak de sofrito met knoflook en olijfolie
Giet de olijfolie in een pan.
De pan moet groot genoeg zijn om ook de pasta te bevatten, die we aan het einde van de bereiding met de saus mengen.
Zet het vuur laag en wacht tot de olie is opgewarmd.
Voeg dan de knoflook teentjes toe.
Pel de knoflook, maar hak hem niet fijn, want in de volgende stappen zullen we hem verwijderen.
Voeg kappertjes en ansjovis toe
Voeg kappertjes en eventueel ansjovis toe.
Voeg tijdens het bakken van de knoflook ook de rode peper, kappertjes en eventueel de ansjovis toe.
Zoals we schreven, zit ansjovis niet in het originele recept, maar het is een zeer populair ingrediënt, vooral gebruikt in de versie van de Puttanesca-pasta die ze in Rome maken.
Bak de ingrediënten een paar minuten in de pan op middelhoog vuur. Op deze manier absorbeert de olie al het aroma van kappertjes en ansjovis.
Voeg de tomaat toe
Om Puttanesca pastasaus te maken, moet de tomaat in een pan met de andere ingrediënten ongeveer 10 minuten koken: we doen dit terwijl de pasta kookt, zodat beide tegelijk klaar zijn.
Giet de gepelde en gesneden tomaten in de pan en meng goed. Houd het vuur op middelhoog.
Gooi de pasta
Het water moet op het kookpunt staan.
Giet er eerst het handje grof zout bij. Wacht een minuutje en als het water weer begint te koken, voeg je ook de pasta toe.
Zoals we in het recept voor pasta al dente schrijven, voegen we meestal 10 g zout toe voor elke 1 L water.
Verwijder de knoflook en voeg de olijven toe
Controleer terwijl de pasta kookt de staat van de saus. Behalve af en toe roeren, wil je een halve pollepel gezouten pastawater toevoegen, dat maakt de saus romig.
In de volgende stap zullen we de pasta naar de sauspan transporteren om het koken te voltooien; maar eerst verwijder de knoflook teentjes (zodat niemand ze op het bord vindt) en voeg de zwarte olijven toe.
Doe de pasta over in de sauspan
Een paar minuten voordat de pasta al dente is, transporteer deze naar de sauspan. We koken de pasta af in de pan, voor een extra romige Puttanesca.
Gebruik hiervoor een schuimspaan of een spaghettilepel, voor lange pasta; laat het pastawater in de kookpot staan.
Combineer de pasta en saus
Meng de pasta goed door de saus. Voeg nog een halve pollepel pastawater toe om de saus lekker romig te maken.
Na een minuut is de saus goed te combineren met de pasta, in de stijl van puttanesca.
Serveren
Leg de pasta op de borden en voeg wat gehakte peterselie toe.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋