In Napels maken ze het met olijven en kappertjes; in Latium voegen ze ook ansjovis toe. Pasta alla Puttanesca is een traditioneel Italiaans gerecht, eenvoudig en snel te bereiden. Wij zijn Italianen en we maken het originele recept
Een filmpje van ons spaghetti alla Puttanesca recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.
Pasta alla Puttanesca is een typische pastagerecht uit Midden-Zuid-Italië. De pastasaus wordt gemaakt met tomaten, zwarte olijven en kappertjes.
In het buitenland wordt 🔊pasta alla puttanesca beschouwd als een van de meer traditionele Italiaanse pastasauzen. Het wordt genoemd samen met zeer populaire sauzen zoals aglio, olio e peperoncino of cacio e pepe.
Natuurlijk is de puttanesca traditioneel, maar het is duidelijk een pastasaus gemaakt met wat je in huis hebt (vooral als je in Napels woont).
Op deze pagina delen we het originele recept voor een goede en romige Puttanesca, met of zonder ansjovis.
De spaghetti alla puttanesca die we in dit recept maken
Wij bereiden het klassieke recept van pasta alla Puttanesca. De bereiding is snel en eenvoudig: het duurt ongeveer een half uur.
We volgen deze methode: we maken de saus terwijl we de pasta bereiden, en ten slotte transporteren we de pasta naar de pan met de saus voor de laatste paar minuten koken.
In het Italiaans heeft deze procedure een naam: risottatura, alsof het een risotto is.
Op deze manier krijgen we een goed gemengde en zeer romige saus, mede dankzij het zetmeel van het pastawater.
Ingrediënten
240g Spaghetti
420g Gepelde tomaten
180g Zwarte Olijven
30 g ansjovis (optioneel)
40g Kappertjes
4 teentjes Knoflook
1 scheutje olijfolie
1 stuk Spaanse peper
1 handvol Grof zout
1 takje Verse peterselie
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Spaghetti
240 g
Gepelde tomaten
400 g
Zwarte olijven
180 g
Ansjovis
30 g
Kappertjes
40 g
knoflook
4 teentjes
Extra vergine Olijfolie
2 eetlepels
Rode peper
1 stukje
Peterselie
1 takje
Welke tomaat
Een tomatensaus van hoge kwaliteit is essentieel voor Puttanesca. We raden de gepelde tomaten van San Marzano aan, een zeer bekende tomatenkwaliteit in Midden-Italië, en een product van de Agro Sarnese-Nocerino D.O.P. .
Ook in het buitenland vind je deze; zo verkoopt Mutti ze als gepelde tomaten die je in de supermarkt vindt.
San Marzano-tomaten zijn bijzonder geschikt voor pasta en pizza, omdat ze rijk aan aroma en relatief weinig waterig zijn.
Ansjovis
Ansjovis in de Puttanesca is optioneel. Het staat niet in het Puttanesca recept dat ze in Napels maken; maar ze zijn een zeer populair ingrediënt, dat in bijna elke versie van het recept voorkomt.
Rode peper
Traditioneel is Puttanesca saus vrij pittig. We geven er één aan voor vier personen, maar je kunt er natuurlijk meer toevoegen als je wilt, of helemaal verwijderen.
Spaghetti
Met de Puttanesca saus koken wij 🔊spaghetti: een klassieke combinatie.
Voor elke persoon doen we 80 gram spaghetti, de hoeveelheid pasta die wordt aanbevolen door het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.
We koken de spaghetti in een grote pot en ruim water.
Maar we willen echter niet te veel water gebruiken: 1 liter water is voldoende voor elke 100 gram pasta.
In Italië hanteren we ook een regel voor de zout: 10 gram grof zout per liter water.
Bereiding
Was de kappertjes
Kappertjes worden bewaard in azijn of met zout.
In beide gevallen is het goed om ze met koud water te wassen voordat je ze voor de saus gebruikt; om de smaak van azijn en vooral het zout te verwijderen, dat anders het gerecht zou verpesten.
Na het wassen, snijd de kappertjes in kleine stukjes.
Bereid ook de rest van de ingrediënten: fijngehakte peterselie en chilipeper, gepelde knoflook, gesneden olijven.
De ingrediënten klaar om de puttanescasaus te maken
Verwarm het water voor de pasta
Vul een kookpot met koud water en verwarm deze op middelhoog vuur.
Bedek de pot met het deksel om het water sneller op te warmen.
👉 Voeg het zout niet meteen toe: wacht tot het water kookt.
Bedek de pot met het deksel om het water sneller te koken
Fruit de knoflook in olijfolie
Giet de olijfolie in een pan.
De pan moet groot genoeg zijn om ook de pasta te bevatten, die we aan het einde van de bereiding met de saus mengen.
Zet het vuur laag en wacht tot de olie is opgewarmd.
Pel het teentje knoflook en laat het heel omdat we het later zullen verwijderen; leg ze dan in de pan om te fruiten.
Je kunt de rode peper of peterselie ook samen met de knoflook meefruiten. Dit aromatische kruid voegen we ook toe als de spaghetti klaar is.
Je kunt de rode peper of peterselie ook samen met de knoflook meefruiten. Dit aromatische kruid voegen we ook toe als de spaghetti klaar is.
Voeg kappertjes en ansjovis toe
Voeg tijdens het fruiten van de knoflook ook de rode peper, kappertjes en optioneel de ansjovis toe.
Fruit de ingrediënten een paar minuten in de pan op middelhoog vuur. Op deze manier absorbeert de olie al het aroma van kappertjes, peper en ansjovis.
In Italië noemen we dit 🔊soffritto.
Voeg de tomaat toe
Om een lekkere saus te maken, raden we aan om de tomatensaus minimaal 10-15 minuten op laag vuur te koken, terwijl het pastawater kookt.
Giet de gepelde en gesneden tomaten in de pan en meng goed. Houd het vuur erg laag en dek af met de deksel, zo behoudt de saus de aroma’s beter.
Gooi de pasta in het kokende water
Het water moet op het kookpunt staan.
Giet er eerst een handje grof zout bij. Wacht een minuutje en als het water weer begint te koken, voeg je ook de pasta toe.
👉 Bekijk ook ons recept om perfect pasta al dente te koken.
Roer de spaghetti af en toe terwijl deze kookt, zodat deze niet blijft plakken
Roer de spaghetti af en toe terwijl deze kookt, zodat deze niet blijft plakken
Verwijder de knoflook en voeg de olijven toe
Controleer terwijl de pasta kookt de staat van de saus. Behalve af en toe roeren, wil je een halve pollepel gezouten pastawater toevoegen, dat maakt de saus romig.
In de volgende stap zullen we de pasta naar de pan transporteren om het koken te voltooien; maar eerst verwijder de knoflook teentjes (zodat niemand ze op het bord vindt) en voeg de zwarte olijven toe.
Doe de pasta over in de pan
Twee minuten voordat de pasta al dente is, transporteer deze naar de sauspan. We koken de pasta af in de pan, voor een extra romige Puttanesca.
Gebruik hiervoor een spaghettilepel (of een schuimspaan voor korte pasta); laat het pastawater in de kookpot staan.
Combineer de pasta en saus
Meng de pasta goed door de saus. Voeg nog een halve pollepel pastawater toe om de saus lekker romig te maken.
Serveren
Leg de pasta op de borden en voeg wat gehakte peterselie toe.
De correcte naam is Pasta alla puttanesca, en niet Pasta puttanesca zoals veel buitenlandse sites schrijven.
Evenals Pasta all'arrabbiata en niet Pasta arrabbiata.
De naam is afgeleid van een scheldwoord in het Italiaans, dat we hier niet vermelden. Over waarom het zo wordt genoemd, zijn er veel hypothesen gemaakt.
De naam vertegenwoordigt zeker de essentie van deze saus goed: een enigszins verwarde mix van ingrediënten die je normaal gesproken in huis hebt, en die samen een zeer sappige saus creëren.
The Guardian gebruikte de term om de politieke stijl van Silvio Berlusconi, de toenmalige Italiaanse premier, aan te duiden: een politiek in Puttanesca-stijl.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Olive
Olijven
🔊
Capperi
Kappertjes
🔊
Acciughe
Ansjovis
In Napels, een stad waar Puttanesca traditioneel is, wordt deze pastasaus ook wel aulive e cchiapparielle genoemd, wat in het Napolitaanse dialect olijven en kappertjes betekent.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Welke andere pastasoorten voor Puttanesca
De Puttanesca saus heeft nog een andere eigenschap: het combineert goed met alle soorten pasta.
Met spaghetti en long pasta is het een klassieker, maar ook met penne en rigatoni.
Een bord spaghetti alla Puttanesca Foto: Popo le Chien
In Italië halen ze misschien hun neus op als je kleine en korte pasta's zoals macaroni gebruikt; maar als je het leuk vindt, waarom niet?
In Italië wordt Puttanesca saus ook gebruikt op gnocchi en zelfs pizza.
Een prachtige Napolitaanse pizza met Puttanesca topping Foto: Dattiluca
Meer weten: de Puttanesca in de Italiaanse culinaire traditie
Andere pastasauzen zoals Bolognesesaus, Carbonara of Amatriciana hebben een bekende geschiedenis en oorsprong: DOP ingrediënten en vermeldingen in belangrijke Italiaanse kookboeken zoals de Wetenschap in de keuken van Pellegrino Artusi.
Over de oorsprong van Puttanesca is niet veel bekend. Met dezelfde ingrediënten werd het tot het midden van de twintigste eeuw marinara saus genoemd (Bron), een recept uit de regio Campanië.
Originele zwarte olijven uit Gaeta, Italië Foto: Pro Loco Gaeta
Ook voor Pasta alla Puttanesca in Italië bevelen ze DOP producten aan: zwarte olijven uit Gaeta en tomaten uit San Marzano, producten die bijdragen aan een kwaliteitssaus.
De puttanesca, evenals de aglio e olio wordt meestal gemaakt met knoflook - wat een zeer sterke smaak aan de pasta geeft - en dat is niet voor iedereen.
Veel Noord-Italianen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om de smaak te waarderen.
Een bord tagliatelle alla Puttanesca
Verder rasp je traditiegetrouw de kaas niet op de Puttanesca, evenals op aglio olio. Wat in plaats daarvan een vaker voorkomende gewoonte is in Noord-Italië.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden