Lasagne is een soort Italiaanse gebakken pasta die typisch is voor Emilia en een icoon van de zondagse maaltijd in de huizen van veel Italianen. We bereiden het makkelijk recept stap voor stap
Lasagne al forno
Veel pastarecepten die we op Alle Italiaanse publiceren zijn vrij snel te maken: bekende gerechten als pasta alla Carbonara of een Amatriciana zijn binnen een half uur klaar; en daarom maken we ze graag vaak voor.
In plaats daarvan is lasagne een gerecht dat de zondagse maaltijd in Italië goed vertegenwoordigt: niet omdat het een moeilijk recept is, maar omdat het wat voorbereiding vergt, vooral de ragù.
Het is het helemaal waard: want de geur van lasagne met bolognesesaus omhult het hele huis en lokt het hele gezin naar de tafel.
Een beetje planning is voldoende, vooral bij de bereiding van Bolognesesaus en bechamel, tevens de hoofdingrediënten van de klassieke lasagne met ragù.
Op deze pagina delen we alle tips voor het bereiden van zelfgemaakte lasagne en maken we het recept, stap voor stap.
Lasagne zelf maken met bolognesesaus en bechamelsaus is heel eenvoudig en bovendien leuk: de bereiding bestaat uit het samenstellen van vellen pasta, bij elkaar gehouden door saus en kaas.
De volledige ingrediëntenlijst is wat lang, maar uiteindelijk heb je er maar vier nodig om de lasagne samen te stellen: naast de lasagnevellen, de bolognesesaus, de bechamelsaus en de parmezaanse kaas. Allemaal typische specialiteiten uit de regio Emilia, in Midden-Noord Italië.
Het langste – maar niet echt moeilijke – deel van het recept is de bereiding van de Bolognesesaus en de bechamelsaus.
Je kunt ze ook kant-en-klaar kopen en lasagne maken met producten die je in de supermarkt koopt, volgens onze bereidingsstappen.
Of zoals wij doen: met een beetje planning bereid je zowel de bolognesesaus als de bechamel thuis, voor een uitzonderlijke lasagne.
Tips voor het bereiden van lasagne
Zowel bolognesesaus als bechamel zijn in de koelkast maximaal twee dagen houdbaar: en daarom bereiden wij de ragu graag vooraf, zodat we de lasagne alleen nog maar in elkaar hoeven te zetten als we hem op zondag maken.
Bolognesesaus maken we bijvoorbeeld doordeweeks als we thuis zijn: na het bereiden van de ingrediënten moet de ragù minimaal twee uur koken en hoef je hem alleen maar te verdunnen en zo nu en dan te mixen. Het is een heel gezellig ding dat het huis vult met een heerlijke geur.
Bechamelsaus daarentegen is eenvoudiger te maken als je al wat oefening hebt. Soms maken we de bechamelsaus ook de dag ervoor klaar, en bewaren we deze in de koelkast afgedekt met vershoudfolie.
Wat heb je nodig
Een bakvoorm of ovenschaal met middelhoge randen waarin je de lasagne kunt monteren, groot afhankelijk van de porties die je wilt maken.
Ingrediënten
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Rundergehakt
500 g
Pancetta
250 g
Wortel
80 g
Bleekselderij
80 g
Witte ui
80 g
Gepelde tomaten
500 g
Extra vergine Olijfolie
4 eetlepels
Witte wijn
100 g
Groentebouillon
800 ml
Zout
1 snufje
Zwarte peper
1 snufje
Volle melk
800 g
Roomboter
60 g
Patent Tarwebloem
60 g
Lasagne pasta
400 g
Parmigiano kaas
120 g
500 g rundergehakt
250 g pancetta
80 gwortel
80 g bleekselderij
80 g ui-witte
500 g tomaten-gepelde
4 eetlepels olijfolie
100 g wijn-witte
800 ml bouillon-groenten
1 snufje zout
1 snufje zwarte peper
800 g volle melk
60 g roomboter
60 g patent tarwe bloem
400 g pasta voor lasagne
120 g Parmigiano kaas
Verse of gedroogde lasagne pasta vellen
Lasagne-pasta zijn dunne rechthoekige deegvellen, gemaakt van verse of gedroogde pasta.
Verse lasagne-pasta vind je in het koelgedeelte van de supermarkt; in plaats daarvan ligt de gedroogde lasagne op de plank waar gedroogde pasta, zoals bucatini en rigatoni.
Beide kunnen volgens traditie met eierpasta worden gemaakt, of alleen met harde tarwe griesmeel (semolina), zoals orecchiette.
Hier in Nederland kun je beide vinden. In ons recept hebben we gedroogde lasagne gebruikt omdat we nieuwsgierig waren om het te proberen; voor een uitzonderlijk resultaat raden wij echter aan om verse lasagne te gebruiken.
Gedroogde lasagne-pasta is daarentegen wel handig: het blijft lang houdbaar en je kunt het direct rauw aan de lasagne toevoegen, zolang de saus maar voldoende vloeibaar is.
👉 Zoals aangegeven op de instructies in de verpakking, is het niet nodig om de lassagne pasta vellen te koken voordat je het gebruikt om de lasagne samen te stellen.
Bereiding
Maak de Bolognesesaus
Voor het maken van de ragù Bolognese heb je ongeveer drie uur nodig: een half uur voorbereiding, en daarna minimaal twee en een half uur koken.
Om deze reden maken we het van tevoren klaar: je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren of zelfs invriezen om te gebruiken wanneer je het nodig hebt.
Wanneer je het aan de lasagne toevoegt, moet de Bolognesesaus goed ontdooid zijn, en dus warm of op kamertemperatuur.
In het recept voor Bolognesesaus is melk een optioneel ingrediënt. Als we ragù voor lasagne maken, voegen we geen melk toe, omdat we de bechamel al in de lasagne doen.
Maak de bechamelsaus
Zelfgemaakte bechamelsaus maakt de lasagne beslist lekkerder.
Er zijn slechts drie ingrediënten nodig: roomboter, bloem en melk; op smaak gebracht met een snufje zout en nootmuskaat. De bereiding is snel, slechts 15 minuten, maar vereist wel wat oefening omdat de bechamelsaus gemakkelijk klontjes krijgt. En in plaats daarvan moet de textuur glad zijn.
Wanneer je klaar bent om de lasagne in elkaar te zetten, plaats de ingrediënten rond de ovenschaal waarin je de lasagne gaat leggen.
Zo heb je alles wat je nodig hebt bij de hand.
Leg de eerste laag Bolognesesaus
Onderaan de lasagne leggen we eerst een laag ragù.
Voeg een vel pasta toe
Voeg een laag lasagne pasta toe. We gebruikten gedroogde lasagne, en zoals voorgesteld in de verpakking, hebben we deze direct rauw gezet, zonder deze eerst te koken.
Voeg nog een laag Bolognese saus toe
Leg de ragù op de pasta laag. Wij gebruikten een lepel omdat onze lasagne klein is, voor 2-3 personen. Om de ragu over een grotere lasagne te verdelen, kun je het beste de achterkant van een pollepel gebruiken.
Voeg de bechamelsaus toe
Bestrijk de ragù met een laagje bechamelsaus.
Voeg Parmigiano kaas toe
Voeg een paar eetlepels geraspte Parmigiano kaas toe aan de bechamelsaus.
Zet de resterende lagen op elkaar
Ga verder met het samenstellen van de lasagne in deze volgorde: een vel pasta, bolognesesaus, bechamelsaus en geraspte kaas.
Op de laatste laag, bovenop de lasagne, rijkelijk bestrooid met de bechamelsaus en vooral met de geraspte Parmezaanse kaas.
In Italië maken we graag lasagne met een knapperige korst: de gedroogde kaas op de korst heeft een naam en heet 🔊gratinatura.
Bakken
Plaats de lasagne op de middelste plank van de oven, goed voorverwarmd en geventileerd.
Kooktijden lasagne:
Als je verse pastalasagne gebruikt, zet de heteluchtoven dan op 180°C gedurende 40 minuten.
Voor de droge pastalasagne zetten we de elektrische heteluchtoven op 200°C en bakken we 35-40 minuten.
Controleer af en toe de kookstatus van de lasagne: om een knapperig korstje te verkrijgen, wil je hem waarschijnlijk een paar minuten langer in de oven laten staan.
Serveer
Wacht een paar minuten voordat je de lasagne in rechthoeken verdeelt en op de borden legt: zo wordt het plakje lasagne iets steviger en blijft het beter in vorm.
Meestal maken wij de lasagne niet de dag ervoor; in plaats daarvan bereiden we de bolognesesaus gewoon van tevoren en bewaren deze een of twee dagen in de koelkast; zo kunnen we lasagne maken en meteen opeten, zodra hij uit de oven komt.
Als je gebakken lasagne over hebt, kun je deze een dag in de koelkast bewaren, afgedekt met huishoudfolie. Met één voordeel: in de koelkast wordt de lasagne iets compacter, en de volgende dag is hij ook nog eens erg lekker.
👉 Voordat je de lasagne in de koelkast legt raden wij aan deze goed te laten afkoelen, en de lasagne daarom niet in de koelkast te zetten terwijl deze nog warm is.
De traditionele lasagne van Emilia
Lasagne alla Bolognese, ook wel lasagne al forno genoemd, is een traditioneel gerecht uit Emilia; evenals Bolognesesaus en verse eierpasta, dezelfde pasta als tagliatelle.
Lasagne met Bolognesesaus is de klassieker en de bekendste, maar in Italië maken we veel verschillende soorten lasagne: afhankelijk van de regio worden lokale ingrediënten gebruikt.
In Ligurië maken ze het bijvoorbeeld met basilicum pesto; in mijn regio Trentino en Veneto noemen we het 🔊Pasticcio en we maken het met rode witlof.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.