Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2023

Fusilli 🍝 Originele recepten zoals wij ze in Italië maken

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Dankzij de vorm die saus goed vasthoudt, is fusilli een van de meest geliefde pastasoorten van Italianen. We maken stap voor stap het recept voor fusilli met bolognesesaus: net als in Italië

Een filmpje van ons fusilli met gehakt recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.

Fusilli is een soort Italiaanse pasta met de vorm van een spiraal, of een schroef, van oorsprong uit Zuid-Italië en gemaakt met drie ingrediënten: water, zout en griesmeel van harde tarwe (semolina).

In Italië koken we vaker gedroogde fusilli, die je ook vaak in Nederland aantreft.
Maar als je naar Zuid-Italië gaat, vind je ook verse fusilli, het origineel. En die hebben de vorm van een krul, want ze worden gemaakt door het deeg rond een stok te rollen: de fuso, vandaar de naam 🔊 fusilli.

Droog of vers, in Italië houden we van fusilli omdat ze de saus goed vasthouden: vooral tomatensaus, pesto en ragù (bolognesesaus).
In ons pasta kookboek hebben we het recept gemaakt voor fusilli met rode pesto, met basilicum en verse tomaten: een typisch gerecht uit de Siciliaanse keuken, waar ze veel knoflook aan toevoegen.

Op deze pagina van Alle Italiaanse maken we de traditionele fusilli met ragù Bolognese, een saus uit Noord-Italië.




Fusilli met gehakt 🍝 Origineel Italiaans recept


4.8
(20) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat
Een pan fusilli met runder gehakt saus
De fusilli met rundergehakt saus die we op deze pagina stap voor stap maken

In dit recept bereiden we een bord fusilli met rundergehakt; en de meest populaire Italiaanse saus bij rundergehakt is ragù alla Bolognese, ook wel bekend als Bolognese saus.

Uiteraard gebruiken we zelfgemaakte Bolognese sauce; het bereiden van de ragù is niet moeilijk, maar het duurt 2 en een half uur koken.
Het is de moeite waard: bekijk ons recept waar we stap voor stap Bolognese saus bereiden.

In Italië is het gebruikelijk om een goede hoeveelheid Bolognesesaus te bereiden om deze voor meerdere maaltijden te gebruiken; Bolognesesaus kan namelijk in de vriezer worden bewaard en ontdooid voor gebruik.

In ons recept gaan we ervan uit dat je de Bolognesesaus klaar en ontdooid hebt, en concentreren we ons op de stappen voor het bereiden van de pasta met de saus.


Rundergehakt, pancetta en San Marzano-tomaten. Op smaak gebracht met een soffritto van uien en een druppel witte wijn. Net als de ragù Bolognese die we in Italië maken 👍

Ingrediënten

Ingrediënten om fusilli te maken

Hoeveelheid

 
4
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
fusilli Fusilli 320 g
bolognese-saus Bolognese saus 480 g
kaas-pecorino Pecorino Romano kaas 80 g

Porties: hoeveel fusilli per persoon?

De Società Italiana di Nutrizione Umana beveelt 80 g pasta per persoon aan; en dezelfde hoeveelheid ook voor rijst, maïs en gerst.

Dit aantal verandert natuurlijk per persoon; maar in Italië is dit advies erg populair. Voor alle Italianen komt een portie pasta overeen met 80 g: ongeveer 50 fusilli, om precies te zijn 🤓.

Gedroogde Fusilli in een bord

Naast de hoeveelheid pasta volgen we in Italië ook enkele richtlijnen voor de hoeveelheid kookwater en zout.

  • 1 liter water voor elke 100 g pasta;

  • 10 g grof zout per 1 liter pastawater.

Dus om 80 g pasta te koken, heb je slechts 0,8 liter water en 8 g grof zout nodig.

We maken twee porties fusilli en daarom is minder dan 2 liter water voldoende

Fusilli al dente koken

Ondergedompeld in kokend water kookt gedroogde fusilli vrij snel.

Daarom raden we je aan om ze regelmatig te proeven tijdens het koken, vooral als je van 🔊 al dente houdt: nog een beetje droog van binnen, zoals we pasta in Italië eten.

Op de verpakking van de fusilli van het merk De Cecco die wij gebruiken staat dat ze in 11 minuten klaar zijn; al dente in slechts 9 minuten.

Detail van een pakje gedroogde Fusilli van merk De Cecco

👉 Bekijk onze recept om al dente pasta te koken, stap voor stap.


Hoeveel gehakt saus met fusilli?

Onze ervaring is dat de verhouding van fusilli tot bolognesesaus 1 : 1,5 moet zijn. Voor een portie pasta van 100 g heb je ongeveer 150 g ragù bolognese nodig; het hangt natuurlijk af van jouw voorkeuren.


❄️ Bolognese saus ontdooien

Als je de Bolognesesaus in een enkele container invriest, krijg je een stevig blok dat je op de een of andere manier moet breken om alleen de porties los te maken die je nodig hebt.

We raden aan om de gehaktsaus in kleinere porties in te vriezen, die sneller en praktischer te ontdooien zijn.

We raden ook aan om de ragù in de koelkast te ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur, om plotselinge temperatuurschommelingen in de saus te voorkomen.

Als de saus ontdooid is in de koelkast, kun je hem op kamertemperatuur brengen; waarna het klaar is om te gebruiken met pasta.

👉 Houd je niet van wachten en heb je een magnetron met ontdooifunctie? Hiermee kun je Bolognesesaus sneller ontdooien.

Fusilli met gehakt 🍝 Origineel Italiaans recept
Our Bolognese sauce defrosted and ready to be mixed with fusilli

Bereiding

  1. Bereid de ingrediënten voor

    Zorg allereerst dat de gehakt saus gaar of ontdooid is door onze bovenstaande tips te volgen; weeg de hoeveelheid gedroogde fusilli die je nodig hebt en de Pecorino kaas af.

    Bereid de ingrediënten voor
    De ingrediënten van fusilli al ragù: Bolognesesaus, fusilli en Pecorino kaas

  2. Vul een pot met koud water en breng het aan de kook

    Giet koud water in een kookpot.
    In Italië koken we graag pasta in een grote pan, omdat de pasta dan niet aanbakt. Het is niet nodig om de hele pan met koud water te vullen: één liter is voldoende voor elke 100 g pasta.

    Vul een pot met koud water en breng het aan de kook
    Een besparingstip: dek de pot af met het deksel om het pastawater in minder tijd aan de kook te brengen (maar geen deksel na het plaatsen van de fusilli!).

  3. Giet het zout en de fusilli erbij

    Kookt het water? Het is tijd om het zout erbij te gooien: 8 g voor elke portie.

    In Italië gebruiken we grof zout voor pastaswater, omdat we het in plaats van het te wegen een handjevol afmeten: met fijn zout is dat moeilijker.

    Zodra je het zout erin gooit, stopt het water met koken.
    Wacht een minuut of twee tot het water weer begint te koken voordat je de fusilli erin giet.

    👉 Om te voorkomen dat de pasta gaat plakken tijdens het koken, gieten sommige mensen olie in het pastawater. In Italië doen we dit niet, we vinden het niet nodig omdat de olie niet oplost in water en gewoon blijft drijven.

    De truc om te voorkomen dat pasta blijft plakken is een andere: direct nadat je de pasta hebt gegooid, roer een beetje.

    Bovendien zeggen ze in Italië dat een pasta van goede kwaliteit, uitsluitend gemaakt van harde tarwe griesmeel, niet plakt tijdens het koken.


  4. Meng de fusilli door het kookwater

    Om te voorkomen dat de pasta gaat plakken tijdens het koken, gieten sommige mensen olie in het pastawater. In Italië doen we dit niet, we vinden het niet nodig omdat de olie niet oplost in water en gewoon blijft drijven.

    👉 De truc om te voorkomen dat pasta blijft plakken: direct nadat je de pasta hebt gegooid, roer een beetje.

    Bovendien zeggen ze in Italië dat een pasta van goede kwaliteit, uitsluitend gemaakt van harde tarwe griesmeel, niet plakt tijdens het koken.

    Meng de fusilli door het kookwater

  5. Verwarm de Bolognesesaus

    De saus is lekkerder als je hem, voordat je hem aan de fusilli toevoegt, een beetje opwarmt.

    Als je eerder ingevroren ragù gebruikt, zorg er dan voor dat deze is ontdooid - met behulp van de hierboven beschreven methoden.

    Verwarm de gehaktsaus in een pan op heel laag vuur.

    De pan moet groot genoeg zijn voor zowel de saus als de fusilli, die we in de volgende stap toevoegen.

    👉 Er is een simpele truc om te voorkomen dat de saus te droog wordt: voeg een beetje pastawater toe aan de saus. Zo wordt het smaakvoller en ook romiger.

    Verwarm de Bolognesesaus

  6. Combineer fusilli en saus

    Proef de fusilli: zijn ze bijna maar nog niet klaar?
    Voordat de fusilli klaar zijn, 1 of 2 minuten eerder, haal ze uit het pastawater en giet ze bij de saus in de pan.

    We raden je aan om een schuimspaan te gebruiken om de fusilli op te vangen: zo laat je het pastawater in de pan, dat je straks (een betje) nodig hebt.

    Zet het vuur van het pastawater uit; meng de pasta en de saus goed in de pan, op middelhoog vuur.

    Voeg eventueel een halve pollepel pastawater toe om de fusilli nog smeuïger te maken.


  7. Serveer de fusilli

    Voeg een snufje geraspte Pecorino Romano kaas toe en serveer.

Je fusilli met gehakt is klaar. Buon appetito! 🍝


Een bord fusilli met gehakt saus gemaakt volgens het Italiaanse recept
Onze fusilli met Italiaanse gehakt saus is klaar

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Welke andere sauzen eten we in Italië met fusilli

We schrijven Italiaanse sauzen omdat, zoals we na vele jaren in het buitenland hebben geleerd, de manier om dezelfde soort pasta te bereiden en te eten sterk verschilt van land tot land.

Een typisch voorbeeld: gehaktballen in lange pasta zoals spaghetti, zijn populair over de hele wereld, maar zijn nooit echt populair geweest in Italië.

Fusilli, vooral gedroogde, is een pastasoort die lekker is met warme sauzen, maar is ook geschikt voor zomerse koude pastagerechten.


Fusilli all'ortolana

In de zomer is het een klassieker om fusilli met groenten en cherrytomaatjes te bereiden, voor een frisse en lichte maaltijd.

In het Italiaans worden gerechten gemaakt met groenten 🔊all'ortolana genoemd, omdat ze groenten uit de tuin bevatten (🔊orto betekent tuin in het Italiaans).

Een bord Fusilli alla ortolana
Een bord Fusilli alla ortolana Foto: MassimoCarcaterra

Fusilli alla Vesuviana o alla Sorrentina

Een van de meest populaire sauzen voor fusilli komt uit Campanië, en is fusilli alla Vesuviana - ter ere van de Vesuvius, de vulkaan die uitkijkt over de stad Napels.

Fusilli alla Vesuviana is een heel makkelijk en lekker recept, dat je zelfs in Nederland snel kunt maken. Het recept bevat de typische ingrediënten van de mediterrane traditie: tomaten, mozzarella en pecorino kaas.


Fusilli alla Molisana, uit regio Molise

We schreven het aan het begin van dit artikel: dankzij hun vorm houden fusilli de saus heel goed vast. Dit geldt voor zowel gedroogde als zelfgemaakte fusilli.

Fusilli alla Molisana, typisch uit regio Molise, wordt gemaakt met een ragù die verschillende soorten vlees combineert met varkensworst. Een zeer calorisch recept, dus geschikt voor het winterseizoen - tenzij je vegetariër bent, natuurlijk.


Italiaans leren 🇮🇹

Zoals de meeste soorten Italiaanse pasta, is fusilli ook een woord in het meervoud; het is het meervoud van fusillo, dat het enkele stuk pasta aanduidt.

Het woord fusillo komt oorspronkelijk uit de regio Campanië: een fuso is een breinaald, gebruikt om wol met de hand te weven.

Zo'n ijzeren stokje wordt ook gebruikt om zelfgemaakte fusilli te bereiden. De verse pasta wordt rond het stokje gekruld en vervolgens gedroogd.

Hoe spreek je fusilli uit? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Fusilli Fusilli
🔊 Pasta secca Gedroogde pasta
🔊 Pasta fresca Verse pasta

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Soorten fusilli

Er zijn veel soorten fusilli en ze verschillen erg van elkaar.
De meest populaire soort fusilli hier in Nederland is degene die je in de supermarkt vindt, de klassieke gedroogde pasta. Dit soort fusilli werd begin 1900 gepatenteerd door een Italiaan in Amerika, Guido Tanzi: meer hieronder.

Gedroogde fusilli, van dichtbij gezien
Gedroogde fusilli, van dichtbij gezien Foto: Popo le Chien

Maar als je naar Zuid-Italië gaat, vind je een ander soort fusilli op het menu. Altijd gemaakt met griesmeel van harde tarwe, maar vers gemaakt. De vorm van dit type fusilli is niet van een spiraal of een schroef, maar krulvormig.

Fusilli zelf maken in stad Gragnano, Italië
Traditionele zelfgemaakte fusilli in Italië hebben de vorm van een krul. Die typisch voor Gragnano, in de provincie Napels, zijn 50 cm lang en erg lekker. Foto: Ophelia

Gedroogde fusilli

Is het je ooit opgevallen dat de fusilli die je in de supermarkt koopt, de gedroogde van de grote pastamerken, van elkaar verschillen? Fusilli van De Cecco hebben een iets andere vorm dan die van Barilla: en dus een ander vermogen om de saus vast te houden, en een ander gevoel als je ze eet.

Fusilli Barilla en De Cecco verschil
De gewone Barilla fusilli hebben een langwerpige schroefvorm; in plaats daarvan hebben De Cecco fusilli een veel dichtere / dikkere spiraalvorm, zoals Barilla fusilli n.98.

Fusilli tricolore: gedroogde gekleurde fusilli

Fusilli die we gewend zijn is geel van kleur, alleen gemaakt met griesmeel van durumtarwe. Ambachtelijke pastafabrieken produceren ook fusilli in andere kleuren; bijvoorbeeld groen, rood en zwart.
Sommige producenten verkopen ook de driekleurige fusilli (🔊 tricolore, driekleur, is ook de bijnaam van de Italiaanse vlag).

Om de verschillende kleuren van de pasta te verkrijgen, worden groenten zoals spinazie en bieten aan het deeg toegevoegd.
Zwartgekleurde pasta wordt meestal verkregen door toevoeging van inktvisinkt, die als kleurstof wordt gebruikt.

Maar de originele fusilli, die handgemaakt zijn in de verschillende regio's van Zuid-Italië, hebben een andere vorm en zijn ze langer.

Verse fusilli

Zowel gedroogde als zelfgemaakte fusilli worden traditioneel gemaakt met harde tarwe griesmeel.

Zoals we hebben gezien op de pagina gewijd aan Italiaanse pasta, groeit durumtarwe in Zuid-Italië en is perfect voor het maken van gedroogde pasta.

Terwijl de regio's van Noord-Italië, vooral Emilia, beroemd zijn om verse pasta: gemaakt met eieren en zachte tarwebloem - die in Noord-Italië wordt verbouwd.

Er zijn ook versies van fusilli gemaakt met zachte tarwebloem en ei, zoals de Emiliaanse lasagne; maar de originele en meest populaire versie is die van Zuid-Italië, met durumtarwe griesmeel.


Het stokje of ferretto

Het onmisbare hulpmiddel om fusilli vorm te geven is het stokje, il ferretto in het Italiaans.
Een simpel object dat dankzij de vaardigheid van de koks van Zuid-Italië heeft bijgedragen aan de export van de traditie van Italiaanse pasta over de hele wereld.

Voor deze taak heb je geen speciale stokje nodig, en velen in Zuid-Italië gebruiken wat ze thuis vinden, zoals een wol breinaald.

Verse fusilli uit stad Avellino
Verse zelfgemaakte fusilli uit stad Avellino Foto: Altirpino

De handgemaakte fusilli uit Avellino

Een beroemd soort fusilli in Italië is die gemaakt in Avellino, een stad in het achterland van de regio Campanië, niet ver van Napels en Sorrento.

Het kenmerk van fusilli uit Avellino is dat ze erg lang en uitgerekt zijn.

Om dit type fusilli te maken, worden deegcilinders van ongeveer 5 cm breed om het stokje gerold; het deeg wordt verpletterd en goed samengedrukt op de beugel, en verticaal getrokken met een gebaar van onder naar boven - om een zeer langwerpige deegkrul te verkrijgen.

Meer weten: de oorsprong van fusilli in Zuid-Italië

Zelfgemaakte fusilli zijn traditioneel van de regio's Molise, Basilicata, Campanië, Calabrië, Sicilië, Sardinië

De naam fusilli komt uit Campanië, de regio Napels.

Op Sicilië wordt fusilli echter busiata genoemd, terwijl op Sardinië busa: deze woorden komen uit het Arabisch, omdat de oorsprong van pasta in Italië verbonden is met de periode van Arabische overheersing.

Tegenwoordig maken sommige pastafabrieken in Zuid-Italië ook fusilli genaamd vite (wat schroef betekent in het Italiaans), of vitoni in de grotere versie.

Fusilli geproduceerd in de fabriek: het patent van Guido Tanzi

In 1924 registreerde Guido Tanzi, een Italiaanse emigrant in Long Island (New York), het patent van een machine voor het produceren van fusilli, genaamd fusilla. De machine van Tanzi produceerde fusilli zoals we die nu kennen: spiraalvormig en volledig automatisch gemaakt.

In het patent staat:

Tanzi getuigde dat hij twaalf jaar aan zijn conceptie had gewerkt. Hij vroeg patent aan op zijn ontdekking en verklaarde dat hij "bepaalde nieuwe en nuttige verbeteringen in macaroni-matrijzen had uitgevonden". Dat dit apparaat "speciaal ontworpen" was voor het produceren van "fusillo" macaroni (onze vertaling).

Zoals we op de pagina over macaroni schreven, wordt het woord macaroni gebruikt om een generiek soort pasta aan te duiden. In feite zijn de macaroni die we in Nederland kennen niet de "maccheroni" die ze in Italië kennen; inderdaad, de vorm van de macaroni verschilt van regio tot regio.

In zijn patent verwijst Renzi ook naar de klassieke handgemaakte fusilli met het stokje:

Hij stelt ook dat deze vorm van macaroni eerder was gemaakt door hem op een stok te rollen of te krullen (onze vertaling).

Tanzi's machine zorgde voor een revolutie in de markt van gedroogde pasta van die tijd. Vanuit New York werd de fusilli over de hele wereld beroemd.

Hoe fusilli in de fabriek worden gemaakt
Hoe fusilli in de fabriek worden gemaakt Foto: De Cecco op Youtube

Volg onze pasta recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud. We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel