Dankzij de vorm die saus goed vasthoudt, is fusilli een van de meest geliefde pastasoorten van Italianen. We maken stap voor stap het recept voor fusilli met bolognesesaus: net als in Italië
Fusilli is een soort Italiaanse pasta met de vorm van een spiraal, of een schroef, van oorsprong uit Zuid-Italië en gemaakt met drie ingrediënten: water, zout en griesmeel van harde tarwe (semolina).
In Italië koken we vaker gedroogde fusilli, die je ook vaak in Nederland aantreft.
Maar als je naar Zuid-Italië gaat, vind je zelfs verse, het origineel. En die hebben de vorm van een krul, want ze worden gemaakt door het deeg rond een stok te rollen: de fuso, vandaar de naam 🔊fusilli.
Droog of vers, in Italië houden we van deze omdat ze de saus goed vasthouden: vooral tomatensaus, pesto en ragù.
In ons pasta kookboek hebben we het recept gemaakt voor fusilli met rode pesto, met basilicum en verse tomaten: een typisch gerecht uit de Siciliaanse keuken, waar ze veel knoflook aan toevoegen.
Op deze pagina van Alle Italiaanse maken we de traditionele fusilli met ragù Bolognese, een saus uit Noord-Italië.
In dit recept bereiden we een bord fusilli met rundergehakt; en de meest populaire Italiaanse saus bij rundergehakt is ragù alla Bolognese, ook wel bekend als Bolognese saus.
Uiteraard gebruiken we zelfgemaakte Bolognese sauce; het bereiden van de ragù is niet moeilijk, maar het duurt 2 en een half uur koken.
Het is de moeite waard: bekijk ons recept waar we stap voor stap Bolognese saus bereiden.
In Italië is het gebruikelijk om een goede hoeveelheid Bolognesesaus te bereiden om deze voor meerdere maaltijden te gebruiken; Bolognesesaus kan namelijk in de vriezer worden bewaard en ontdooid voor gebruik.
In ons recept gaan we ervan uit dat je de Bolognesesaus klaar en ontdooid hebt, en concentreren we ons op de stappen voor het bereiden van de pasta met de saus.
Rundergehakt, pancetta en San Marzano-tomaten. Op smaak gebracht met een soffritto van uien en een druppel witte wijn. Net als de ragù Bolognese die we in Italië maken 👍
Dit aantal verandert natuurlijk per persoon; maar in Italië is dit advies erg populair. Voor alle Italianen komt een portie pasta overeen met 80 g: ongeveer 50 fusilli, om precies te zijn 🤓.
Naast de hoeveelheid pasta volgen we in Italië ook enkele richtlijnen voor de hoeveelheid kookwater en zout.
1 liter water voor elke 100 g pasta;
10 g grof zout per 1 liter pastawater.
Dus om 80 g pasta te koken, heb je slechts 0,8 liter water en 8 g grof zout nodig.
We maken twee porties fusilli en daarom is minder dan 2 liter water voldoende
Fusilli al dente koken
Ondergedompeld in kokend water kookt gedroogde fusilli vrij snel.
Daarom raden we je aan om ze regelmatig te proeven tijdens het koken, vooral als je van 🔊al dente houdt: nog een beetje droog van binnen, zoals we pasta in Italië eten.
Op de verpakking van de fusilli van het merk De Cecco die wij gebruiken staat dat ze in 11 minuten klaar zijn; al dente in slechts 9 minuten.
👉 Bekijk onze recept om al dente pasta te koken, stap voor stap.
Hoeveel gehakt saus met fusilli?
Onze ervaring is dat de verhouding van fusilli tot bolognesesaus 1 : 1,5 moet zijn. Voor een portie pasta van 100 g heb je ongeveer 150 g ragù bolognese nodig; het hangt natuurlijk af van jouw voorkeuren.
❄️ Bolognese saus ontdooien
Als je de Bolognesesaus in een enkele container invriest, krijg je een stevig blok dat je op de een of andere manier moet breken om alleen de porties los te maken die je nodig hebt.
We raden aan om de gehaktsaus in kleinere porties in te vriezen, die sneller en praktischer te ontdooien zijn.
We raden ook aan om de ragù in de koelkast te ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur, om plotselinge temperatuurschommelingen in de saus te voorkomen.
Als de saus ontdooid is in de koelkast, kun je hem op kamertemperatuur brengen; waarna het klaar is om te gebruiken met pasta.
👉 Houd je niet van wachten en heb je een magnetron met ontdooifunctie? Hiermee kun je Bolognesesaus sneller ontdooien.
Bereiding
Bereid de ingrediënten voor
Zorg allereerst dat de gehakt saus gaar of ontdooid is door onze bovenstaande tips te volgen; weeg de hoeveelheid gedroogde fusilli die je nodig hebt en de Pecorino kaas af.
Vul een pot met koud water en breng het aan de kook
Giet koud water in een kookpot.
In Italië koken we graag pasta in een grote pan, omdat de pasta dan niet aanbakt. Het is niet nodig om de hele pan met koud water te vullen: één liter is voldoende voor elke 100 g pasta.
Giet het zout en de fusilli erbij
Kookt het water? Het is tijd om het zout erbij te gooien: 8 g voor elke portie.
In Italië gebruiken we grof zout voor pastaswater, omdat we het in plaats van het te wegen een handjevol afmeten: met fijn zout is dat moeilijker.
Zodra je het zout erin gooit, stopt het water met koken.
Wacht een minuut of twee tot het water weer begint te koken voordat je de fusilli erin giet.
👉 Om te voorkomen dat de pasta gaat plakken tijdens het koken, gieten sommige mensen olie in het pastawater. In Italië doen we dit niet, we vinden het niet nodig omdat de olie niet oplost in water en gewoon blijft drijven.
De truc om te voorkomen dat pasta blijft plakken is een andere: direct nadat je de pasta hebt gegooid, roer een beetje.
Bovendien zeggen ze in Italië dat een pasta van goede kwaliteit, uitsluitend gemaakt van harde tarwe griesmeel, niet plakt tijdens het koken.
Meng de fusilli door het kookwater
Om te voorkomen dat de pasta gaat plakken tijdens het koken, gieten sommige mensen olie in het pastawater. In Italië doen we dit niet, we vinden het niet nodig omdat de olie niet oplost in water en gewoon blijft drijven.
👉 De truc om te voorkomen dat pasta blijft plakken: direct nadat je de pasta hebt gegooid, roer een beetje.
Bovendien zeggen ze in Italië dat een pasta van goede kwaliteit, uitsluitend gemaakt van harde tarwe griesmeel, niet plakt tijdens het koken.
Verwarm de Bolognesesaus
De saus is lekkerder als je hem, voordat je hem aan de fusilli toevoegt, een beetje opwarmt.
Als je eerder ingevroren ragù gebruikt, zorg er dan voor dat deze is ontdooid - met behulp van de hierboven beschreven methoden.
Verwarm de gehaktsaus in een pan op heel laag vuur.
De pan moet groot genoeg zijn voor zowel de saus als de fusilli, die we in de volgende stap toevoegen.
👉 Er is een simpele truc om te voorkomen dat de saus te droog wordt: voeg een beetje pastawater toe aan de saus. Zo wordt het smaakvoller en ook romiger.
Combineer fusilli en saus
Proef de fusilli: zijn ze bijna maar nog niet klaar?
Voordat de fusilli klaar zijn, 1 of 2 minuten eerder, haal ze uit het pastawater en giet ze bij de saus in de pan.
We raden je aan om een schuimspaan te gebruiken om de fusilli op te vangen: zo laat je het pastawater in de pan, dat je straks (een betje) nodig hebt.
Zet het vuur van het pastawater uit; meng de pasta en de saus goed in de pan, op middelhoog vuur.
Voeg eventueel een halve pollepel pastawater toe om de fusilli nog smeuïger te maken.
Serveer de fusilli
Voeg een snufje geraspte Pecorino Romano kaas toe en serveer.
We schrijven Italiaanse sauzen omdat, zoals we na vele jaren in het buitenland hebben geleerd, de manier om dezelfde soort pasta te bereiden en te eten sterk verschilt van land tot land.
Een typisch voorbeeld: gehaktballen in lange pasta zoals spaghetti, zijn populair over de hele wereld, maar zijn nooit echt populair geweest in Italië.
Fusilli, vooral gedroogde, is een pastasoort die lekker is met warme sauzen, maar is ook geschikt voor zomerse koude pastagerechten.
All'ortolana
In de zomer is het een klassieker om fusilli met groenten en cherrytomaatjes te bereiden, voor een frisse en lichte maaltijd.
In het Italiaans worden gerechten gemaakt met groenten 🔊all'ortolana genoemd, omdat ze groenten uit de tuin bevatten (🔊orto betekent tuin in het Italiaans).
Alla Vesuviana o alla Sorrentina
Een van de meest populaire sauzen voor fusilli komt uit Campanië, en is fusilli alla Vesuviana - ter ere van de Vesuvius, de vulkaan die uitkijkt over de stad Napels.
Fusilli alla Vesuviana is een heel makkelijk en lekker recept, dat je zelfs in Nederland snel kunt maken. Het recept bevat de typische ingrediënten van de mediterrane traditie: tomaten, mozzarella en pecorino kaas.
Alla Molisana, uit regio Molise
We schreven het aan het begin van dit artikel: dankzij hun vorm houden fusilli de saus heel goed vast. Dit geldt voor zowel gedroogde als zelfgemaakte fusilli.
Fusilli alla Molisana, typisch uit regio Molise, wordt gemaakt met een ragù die verschillende soorten vlees combineert met varkensworst. Een zeer calorisch recept, dus geschikt voor het winterseizoen - tenzij je vegetariër bent, natuurlijk.
Zoals de meeste soorten Italiaanse pasta, is fusilli ook een woord in het meervoud; het is het meervoud van fusillo, dat het enkele stuk pasta aanduidt.
Het woord fusillo komt oorspronkelijk uit de regio Campanië: een fuso is een breinaald, gebruikt om wol met de hand te weven.
Zo'n ijzeren stokje wordt ook gebruikt om zelfgemaakte fusilli te bereiden. De verse pasta wordt rond het stokje gekruld en vervolgens gedroogd.
Hoe spreek je fusilli uit? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Fusilli
Fusilli
🔊
Pasta secca
Gedroogde pasta
🔊
Pasta fresca
Verse pasta
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Volg onze pasta recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.