Bavette, ook wel Linguine of Trenette genoemd, is een soort pasta die lijkt op spaghetti, typisch uit Ligurië en Genua. Wij zijn Italianen en maken het klassieke linguine recept met basilicum pesto, stap voor stap
Linguine is een soort Italiaanse pasta die behoort tot de zogenaamde cucina bianca (witte keuken), traditioneel in de regio Ligurië en de stad Genua.
Van niet dichtbij gezien lijkt linguine op spaghetti: ik verwar vaak de twee potten.
Het heeft ook dezelfde grootte en lengte als spaghetti, met één verschil: linguine is een beetje geplet, en heeft daarom een ovaal gedeelte; terwijl spaghetti een perfect rond gedeelte heeft.
Het heeft ook dezelfde grootte en lengte als spaghetti, met één verschil: linguine is een beetje geplet, en heeft daarom een ovaal gedeelte; terwijl spaghetti een perfect rond gedeelte heeft.
De sauzen die we in Italië lekker vinden met linguine
Zoals de Italiaanse gastronomieblog Gambero Rosso uitlegt, werd bavette oorspronkelijk gemaakt als lange pasta voor soep.
Bavette is een typisch Ligurische pastasoort en wordt vaak gecombineerd met vis, zeevruchten en scampi sauzen.
Een ander typisch zomergerecht is linguine met kerstomaatjes en basilicum.
Het meest klassieke linguine recept is met pesto, traditioneel verrijkt met aardappelen en sperziebonen: wij hebben het bereid in ons pasta receptenboek.
Linguine met Basilicum Pesto 🍝 Origineel Italiaans recept
In dit recept concentreren we ons op het koken van linguine, het onderwerp van deze pagina. Na het koken combineren we de linguine met de pesto en gebruiken we het kookwater om de saus romiger te maken: een klassiek recept uit Genua.
Wij gebruiken gedroogde linguine, die uit de supermarkt: die heeft uiteraard het voordeel dat ze niet alleen verkrijgbaar zijn, maar ook lang houdbaar zijn.
👉 Pasta is geliefd in Italië, juist omdat je het snel kunt bereiden: om deze reden is gedroogde pasta het soort pasta dat we in Italië het meest dagelijks eten.
In ons pasta recepten boek bereiden wij linguine in een rijkere versie met aardappelen en sperziebonen en de eenvoudige pesto die wij in vijf minuten maken.
Ingrediënten
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Linguine of bavette
270 g
Basilicum Pesto
180 g
Parmigiano kaas
60 g
270 g Linguine
180 g Basilicum pesto
60 g Parmigiano kaas
In Italië rekenen we doorgaans 80 - 100 gram per portie gedroogde pasta voor één persoon; 20 gram meer voor verse pasta, deze bevat water en weegt dus meer.
In ons recept zitten we in het midden en geven we 90 gram aan als enkele portie linguine.
We gebruikten gedroogde linguine van het merk De Cecco, die volgens de verpakking al dente is in 10 en klaar voor 12 minuten (maar we hebben ze een paar minuten minder gekookt, naar onze smaak).
Linguine koken
Natuurlijk hebben we in Italië een regel over hoeveel water en hoeveel zout we moeten gebruiken om pasta te koken.
Zelfs voor lange pasta zoals spaghetti en bavette gebruiken wij per 100 gram pasta ongeveer 1 liter koud water.
Deze hoeveelheid water is voldoende om de pasta te koken zonder deze onnodig te verspillen.
Als het water kookt, voegen we per liter water 10 g grof zout toe. Een hoeveelheid geschikt voor het zouten van pasta, te combineren met sauzen die niet te zout zijn, zoals pesto.
Basilicum pesto
De pesto mag niet verhit worden, omdat dit de geur van de basilicum zou verzwakken.
Om het door de linguine te mixen verdunnen we de pesto met een halve pollepel kookwater, heet en rijk aan zetmeel: op deze manier creëren we een crème die goed mengt met de pasta.
Bereiding
Verwarm het water voor de pasta
Giet koud water in een pot; voor lange pasta zoals linguine en spaghetti kiezen we voor een grote pot.
Verhit op middelhoog vuur en dek de pot af met de deksel: zo breng je het water sneller aan de kook.
Voeg zout en linguine toe
Als het water kookt, voeg je het grove zout toe.
Wacht tot het water weer kookt en voeg de hele linguine toe. In Italië breken we linguine en spaghetti nooit voordat we ze koken, omdat je ze daarna niet meer gemakkelijk op een vork kunt rollen.
Dompel eenvoudig het ene uiteinde van de linguine in het kokende water: binnen enkele ogenblikken buigt de pasta en dompelt zichzelf onder in het water. Blijf koken op middellaag vuur.
Om te voorkomen dat de linguine blijft plakken
👉 Sommige (zelfs in Italië!) voegen olie toe aan het kookwater in de hoop dat dit helpt voorkomen dat de pasta gaat plakken.
Echt effectief is dit echter niet, omdat de olie zich niet mengt met water en gewoon blijft drijven.
Om te voorkomen dat de linguine blijft plakken, roer hem eenvoudig even door met een spaghettilepel zodra je hem in kokend water dompelt; roer ook af en toe tijdens het koken.
Dek tijdens het koken van de linguine, en pasta in het algemeen, de pan niet af met een deksel, anders zal het kookwater over de pan stromen en op het vuur terecht komen.
Doe de pesto in een pan
Terwijl de pasta kookt in de pot, giet de pesto in het midden van een pan.
Zet het vuur niet aan en verwarm de pesto niet: pesto bevat basilicum en kaas, en bij verhitting verliest het zijn aroma en consistentie.
Voeg in plaats daarvan een pollepel kookwater toe, heet en rijk aan zetmeel: hierdoor verandert de pesto in een romige saus waaraan we de pasta toevoegen.
Combineer de pasta en saus
In Italië geloven we nooit in de kooktijd die op de verpakking staat; Laten we in plaats daarvan de linguine proeven om te begrijpen hoe ver het is met koken.
Als de linguine klaar is, zet het vuur uit en gebruik een spaghettilepel om de linguine naar de pan met de pesto te transporteren.
Dit is de gemakkelijkste en snelste manier om de pasta af te gieten en zorgt ervoor dat je de saus en de pasta beter kunt mengen voordat je het serveert: het kookwater bevat zetmeel, dat dient om de saus romig te maken.
Je kunt ook nog een halve pollepel kookwater toevoegen (die in de grote pan blijft zitten) om de saus verder te verdunnen, maar zorg ervoor dat deze niet te vloeibaar is.
Leg de linguine op de borden
Ook al bevat pesto al kaas, het is in Italië niet gebruikelijk om geraspte Parmezaanse kaas aan pestopasta toe te voegen.
Maar naar onze mening hangt het af van persoonlijke smaak: om de pesto lekkerder te maken, vooral de kant-en-klare, is het zinvol om naar smaak geraspte Parmezaanse kaas toe te voegen, samen met een paar pijnboompitten en basilicumblaadjes, om de smaak te accentueren. van de ingrediënten die al in de pesto zitten.
In het Italiaans zijn -ette en -ine verkleinwoorden (die we op verschillende manieren onderscheiden, een kenmerk van Romaanse talen).
We gebruiken ze veel in de namen van pasta: «
linguine» betekent bijvoorbeeld letterlijk kleine tongetjes; «bavette» betekent klein kwijlen: woorden die duiden op watertanden.
Barilla gaat verder en verkoopt zelfs de «bavettine», waarbij twee verkleinwoorden in hetzelfde woord worden gemengd.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Linguine
Linguine
🔊
Bavette
Bavette
🔊
Trenette
Trenette
🔊
Acquolina in bocca
Watertanden
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Linguine, bavette en trenette zijn dezelfde soort pasta
Sommige Italiaanse sites beweren dat trenette verschilt van bavette en linguine omdat ze een vierkante doorsnede hebben, zoals spaghetti alla chitarra: maar wij geloven dit niet.
Al deze pastasoorten hebben de vorm van een afgeplatte spaghetti met afgeronde hoeken; het verschil tussen de drie is meer taalkundig, afhankelijk van de plaats en het gebruik van de pasta: als pastasciutta, of als pasta in bouillon.
Bron: een deel van mijn familie komt uit Genua.
👉 Linguine en bavette zijn niet de enige pastasoort uit Ligurië: penne komt ook uit Genua, toen Giovanni Battista Capurro in 1865 een machine uitvond die pasta schuin snijdt zonder deze te pletten.
Linguine kun je ook hier in Nederland vinden
Linguine is een soort lange platte pasta die zowel in Italië als in het buitenland zeer gewaardeerd wordt en daarom wordt geproduceerd door veel Italiaanse pasta merken - zowel grote pastamerken in de supermarkt als ambachtelijke pastaproducenten.
Hier in Nederland kun je ze gemakkelijk vinden, geproduceerd door Barilla, De Cecco en La Molisana. Rummo maakt glutenvrije linguine; terwijl Grand Italia gedroogde eier linguine maakt.
Op de verpakking schrijft Barilla naast linguine ook bavette.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.