-
Verwarm het water voor de pasta
Als je de vongole van het zand hebt schoongemaakt en alle ingrediënten hebt voorbereid, is de eerste stap om koud water in een kookpot te gieten om de pasta te koken.
Zeker als je lange pasta gebruikt, heb je een grote kookpot nodig.
De hoeveelheid water die we gewoonlijk voorstellen is 1 liter voor elke 100 g pasta.
👉 Als je de kooktijden verder wilt versnellen en gas of elektriciteit wilt besparen, kun je nog minder water gebruiken, tot ongeveer 0,7 liter.
In dit geval zul je echter vaak moeten mengen om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.
Doe de deksel op de kookpot terwijl het water opwarmt.
Bekijk ook: pasta al dente perfect koken.
-
Fruit de knoflook
Giet een scheutje olie in een pan en verwarm deze op middelhoog vuur.
Voeg de knoflook teentjes, de peterseliestengels en de Spaanse peper (optioneel) toe om de soffritto (zoals we dit in het Italiaans noemen) smaak te geven.
Verwarm een paar minuten. Pas op dat de knoflook niet bruin wordt, hij moet wit blijven.
👉 Heb je gemerkt? In veel andere recepten voegen we verse peterselie toe als de pasta klaar is. Maar peterselie voegt smaak toe aan het gerecht, zelfs als je het in de sauté (soffritto) doet, in tegenstelling tot basilicum.
Bekijk ook onze pagina over Italiaanse kruiden.
-
Bak de vongole in een pan
Verwijder eerst de knoflook teentjes, zodat niemand ze later op het bord vindt.
Voeg vervolgens de vongole toe aan de pan.
Bak deze een paar minuten bruin en voeg dan ook de wijn toe.
Bedek de pan met het deksel en laat de vongole op middelhoog vuur garen. De vongole, kokend, gaan open.
Het doel is om de vongole te bakken totdat ze opengaan, en niet meer: anders wordt het weekdier te gaar en moeilijk te eten.
-
Giet de spaghetti in de kookpot
Voeg als het water in de kookpot kookt een handvol grof zout toe.
👉 Er is ook een regel voor de hoeveelheid zout: ongeveer 10 g zout voor elke 1 L water.
Zodra je het zout toevoegt, stopt het water een minuut met koken. Wacht tot het weer kookt en voeg de pasta toe.
Om te voorkomen dat de pasta blijft plakken, roer even kort zodra je de pasta schenkt.
-
Controleer of de vongole open zijn
Na een paar minuten koken zouden de kokkels open moeten gaan.
Verwijder de vongole die gesloten zijn gebleven, want ze zijn niet goed.
Je kunt ook de schelpen van sommige open vongole verwijderen, zodat alleen de schelpdieren in de pan blijven.
Je kunt bijvoorbeeld 4 of 5 vongole compleet met schelpen voor elke portie achterlaten, wat decoratief is, waardoor een mix van hele vongole en schelpdieren op het bord ontstaat.
👉 Als de vongole klaar zijn, maar de pasta nog niet, zet dan op laag vuur: anders worden de vongole te gaar.
Zoals bij alle pastarecepten, wat oefening en coördinatie zijn nodig om pasta en saus tegelijkertijd te bereiden.
-
Haal de pasta uit de pot in de pan
Ongeveer twee minuten voordat de pasta al dente is, transporteer je deze van de kookpot naar de pan met de vongole.
We raden je aan om een spaghettilepel te gebruiken, zodat je de lange pasta makkelijker kunt opvangen.
Zet het vuur onder de kookpot uit maar gooi het pastawater nog niet weg.
-
Meng de pasta en de vongole
Kook de spaghetti verder in de pan met de vongole op middelhoog vuur, en voeg geleidelijk een halve pollepel pastawater toe om te voorkomen dat de saus uitdroogt.
Voeg ook meer gehakte peterselie toe om het gerecht nog meer smaak te geven. Houd wat apart om het gerecht te versieren.
Blijf roeren tot de pasta al dente is.
-
Serveren
Leg de spaghetti met vongole op de borden en voeg voor het serveren nog wat rauwe peterselie toe.
Geen geraspte kaas: in Italië halen ze hun neus op voor elk visgerecht met kaas. Of als je het toevoegt, vertel het dan niet aan je Italiaanse kennissen 🙂