Laatst bijgewerkt op 3 augustus 2022
Gnocchi zonder ei 🥔 Gemaakt door Italianen
Gnocchi is een soort Italiaanse pasta gemaakt van een deeg van bloem en aardappelen. Wij zijn Italianen en wij maken het recept zonder ei: makkelijk, snel en lekker
Laatst bijgewerkt op 3 augustus 2022
Gnocchi is een soort Italiaanse pasta gemaakt van een deeg van bloem en aardappelen. Wij zijn Italianen en wij maken het recept zonder ei: makkelijk, snel en lekker
In Italië beschouwen we gnocchi niet echt als een soort pasta: het is eerder een soort deeg; dit komt omdat we in Italië bij het woord pasta onmiddellijk denken aan penne of tagliatelle.
Als het goed wordt gemaakt, is het een van de meest uitzonderlijke gerechten uit de Italiaanse keuken: ik eet vaak meer dan één portie.
En restaurants die gespecialiseerd zijn in gnocchi zijn niet ongewoon, vooral in Noord-Italië.
Om klassieke gnocchi te maken, gebruiken we in Italië tarwebloem en aardappelen. Op deze pagina bereiden we ze zonder ei in minder dan een half uur: makkelijk, licht en heerlijk.
Je kunt gnocchi maken met of zonder ei; de eieren dienen om het deeg bij elkaar te houden: en geven daardoor structuur aan de gnocchi.
Maar als je kruimelige aardappelen zonder water gebruikt, kun je ook gnocchi zonder ei maken: het is naar onze mening neutraler van smaak en iets lichter, en ook vegetarisch.
Wij maken klassieke gnocchi met slechts drie ingrediënten: aardappelen, bloem en zout.
Je hebt er zelfs geen speciaal gereedschap voor nodig: een deegplank is voldoende om het deeg te bewerken en optioneel een deegroller.
Je hebt minder dan een half uur nodig om gnocchi van aardappelen te maken, en dan zijn ze klaar om gekookt te worden en gemengd met je favoriete saus.
Het recept is heel eenvoudig; wij maken het stap voor stap samen met jou.
Ingrediënt afbeelding | Ingredient naam | Grammen |
Aardappelen | 500 g | |
Patent Tarwebloem | 200 g | |
Zout | 1 theelepel |
Natuurlijk zijn niet alle aardappelen geschikt voor het maken van gnocchi.
De beste zijn kruimelig, bloemig en rijk aan zetmeel: hierdoor zijn de gnocchi zacht.
👉 Voor de gnocchi in het recept, dat je op de afbeeldingen ziet, hebben we biologische kruimige aardappelen gebruikt: het resultaat was verrassend, de gnocchi licht maar goed van structuur en bovenal heerlijk.
Sommigen zeggen dat de beste aardappelen de oude zijn, omdat ze minder water bevatten.
Als de aardappelen veel water bevatten, zullen de gnocchi gemakkelijk breken; in dit geval voegen velen meer bloem toe, maat dit de gnocchi harder maakt.
De gnocchi moeten zacht en toch compact zijn.
Traditioneel gebruiken we in Italië type 0 of 00 bloem voor gnocchi, wat gelijkwaardig is aan patentbloem, dat we gebruiken ook om pizza te maken.
Ook voor de gnocchi in het recept hebben we patentbloem gebruikt: gecombineerd met kruimige aardappelen kregen we elastische en lichte gnocchi, maar goed in vorm gehouden.
Om gnocchi te kunnen kneden moeten de aardappelen eerst zacht worden.
De snelste manier is met de magnetron; de klassieke methode is om ze in water te koken.
👉 In beide gevallen is het belangrijk dat de aardappelen droog blijven en niet te veel water opnemen. Als de aardappelen in water weken, verkruimelen de gnocchi gemakkelijker.
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Doe ze in een magnetronbestendige schaal, voeg een kopje water toe en verwarm de aardappelen 15 minuten in de magnetron op 700W.
Was de aardappelen en dompel ze met de schil onder in water; breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken.
Om te begrijpen wanneer de aardappelen klaar zijn, kun je er met een vork in prikken: als de vork geen weerstand ondervindt, zijn de aardappelen klaar.
In beide gevallen moeten de aardappelen heel zacht en kruimelig zijn. Het is beter om de aardappelen langer zacht te maken dan harde stukjes in de gnocchi te vinden.
Als je de aardappelen in water hebt gekookt, verwijder dan eerst de schil.
Leg de aardappelen op de snijplank, voeg een beetje zout toe en pureer ze met een vork tot puree.
👉 We raden aan deze stap zorgvuldig uit te voeren om ervoor te zorgen dat het gnocchideeg homogeen wordt.
Bestrooi je handen met een beetje bloem, zodat het deeg niet blijft plakken.
Voeg geleidelijk de bloem toe: kneed tot het volledig door het deeg is opgenomen en voeg dan nog een beetje toe. Ga zo door tot je alle bloem op hebt.
👉 We hebben de gnocchi gemaakt met de hoeveelheid bloem die in het recept staat aangegeven. Maar het hangt ook af van het soort aardappelen dat je gebruikt. Voeg niet veel meer bloem toe, anders worden de gnocchi te hard.
Het is belangrijk dat de bloem en de aardappelen goed gemengd zijn, en dus dat het deeg homogeen is. Uiteindelijk krijg je een zachte bal deeg die niet uit elkaar valt: zoals we in de video laten zien.
Verdeel het deeg in kleinere stukken en maak met je handen deeg reepjes met een diameter van 2-3 cm.
Verdeel vervolgens elke strook deeg in partjes van 2-3 cm lang: onze gnocchi.
👉 Op sommige afbeeldingen heb je de deegroller gezien: deze wordt gebruikt om het deeg plat te maken tot een dikte van 2 cm, en het vervolgens met een mes in 2 cm dikke reepjes te snijden. Dit is een kortere weg als je een grote hoeveelheid gnocchi moet maken.
Ga door met het snijden van reepjes deeg in blokjes totdat er geen deeg meer over is.
Leg de gnocchi op een met bloem bestoven oppervlak, een beetje uit elkaar: zodat ze niet blijven plakken.
De gnocchi zijn klaar om gekookt te worden en gemengd met de saus naar keuze.
👉 Bekijk ook onze pagina over Italiaanse pastasauzen.
Je gnocchi van aardappelen zijn klaar 🥔
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Het liefst koken we de gnocchi direct na het maken. Zo blijven ze zacht en worden ze niet zwart door blootstelling van de aardappelen aan de lucht.
Rauwe, vers gemaakte gnocchi kun je maximaal één dag bewaren in de koelkast; uit elkaar en bedek met een schone doek.
Mijn moeder daarentegen kookt alle gnocchi onmiddellijk en laat de overgebleven gnocchi afkoelen op een blad. Als de gnocchi zijn afgekoeld, legt hij ze op een licht met bloem bestoven bakplaat en plaatst ze in de vriezer.
Zo zijn de gnocchi ongeveer een maand houdbaar: als je ze wilt bereiden, kun je ze direct in kokend water gooien terwijl ze nog bevroren zijn.
Een dampend bord gnocchi met bolognesesaus is een uitzonderlijke maaltijd en een genot voor lichaam en geest.
Maar gnocchi worden niet alleen gecombineerd met vleessauzen; je kunt ze eenvoudig maken met tomatensaus, zoals de ricotta gnocchi in ons kookboek.
Je kunt gnocchi ook in de oven bakken, met toevoeging van vezelige kaas: dit zijn onze gnocchi alla Sorrentina.
In Trentino zijn we er dol op met een makkelijke saus van gesmolten boter en salie: een bijzonder representatieve smaak voor mijn regio.
In Ligurië, het land van de linguine, maken ze gnocchi echter met basilicumpesto.
Toen ik begin jaren 2000 in Milaan werkte, vierde ik de winteravonden met een lekker bord gnocchi panna, speck e noci (gnocchi met kookroom, spek en walnoten) in het gezelschap van mijn vrienden en collega's.
Ook in Milaan en Lombardije maken ze ook gnocchi met saffraan, die we gebruikten de klassieke risotto allo zafferano.
🔊 Un gnocco, 🔊 due gnocchi (Eén gnocco, twee gnocchi ). Veel Italianen zeggen intuïtief i gnocchi, maar het juiste meervoud is 🔊 gli gnocchi.
Het is een veel voorkomende fout, die in Italië veel bespot wordt.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gnocchi | Gnocchi |
🔊 Patate | Aardappelen |
🔊 Gnocchi di patate | Gnocchi van aardappelen |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!