-
Maak de aardappelen zacht
Om gnocchi te kunnen kneden moeten de aardappelen eerst zacht worden.
De snelste manier is met de magnetron; de klassieke methode is om ze in water te koken.
👉 In beide gevallen is het belangrijk dat de aardappelen droog blijven en niet te veel water opnemen. Als de aardappelen in water weken, verkruimelen de gnocchi gemakkelijker.
Met de magnetron
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Doe ze in een magnetronbestendige schaal, voeg een kopje water toe en verwarm de aardappelen 15 minuten in de magnetron op 700W.
Door in water te koken
Was de aardappelen en dompel ze met de schil onder in water; breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken.
Om te begrijpen wanneer de aardappelen klaar zijn, kun je er met een vork in prikken: als de vork geen weerstand ondervindt, zijn de aardappelen klaar.
In beide gevallen moeten de aardappelen heel zacht en kruimelig zijn. Het is beter om de aardappelen langer zacht te maken dan harde stukjes in de gnocchi te vinden.
-
Pureer de aardappelen
Als je de aardappelen in water hebt gekookt, verwijder dan eerst de schil.
Leg de aardappelen op de snijplank, voeg een beetje zout toe en pureer ze met een vork tot puree.
👉 We raden aan deze stap zorgvuldig uit te voeren om ervoor te zorgen dat het gnocchideeg homogeen wordt.
-
Maak het deeg
Bestrooi je handen met een beetje bloem, zodat het deeg niet blijft plakken.
Voeg geleidelijk de bloem toe: kneed tot het volledig door het deeg is opgenomen en voeg dan nog een beetje toe. Ga zo door tot je alle bloem op hebt.
👉 We hebben de gnocchi gemaakt met de hoeveelheid bloem die in het recept staat aangegeven. Maar het hangt ook af van het soort aardappelen dat je gebruikt. Voeg niet veel meer bloem toe, anders worden de gnocchi te hard.
Het is belangrijk dat de bloem en de aardappelen goed gemengd zijn, en dus dat het deeg homogeen is. Uiteindelijk krijg je een zachte bal deeg die niet uit elkaar valt: zoals we in de video laten zien.
-
Vorm de gnocchi
Verdeel het deeg in kleinere stukken en maak met je handen deeg reepjes met een diameter van 2-3 cm.
Verdeel vervolgens elke strook deeg in partjes van 2-3 cm lang: onze gnocchi.
👉 Op sommige afbeeldingen heb je de deegroller gezien: deze wordt gebruikt om het deeg plat te maken tot een dikte van 2 cm, en het vervolgens met een mes in 2 cm dikke reepjes te snijden. Dit is een kortere weg als je een grote hoeveelheid gnocchi moet maken.
Ga door met het snijden van reepjes deeg in blokjes totdat er geen deeg meer over is.
-
De gnocchi zijn klaar
Leg de gnocchi op een met bloem bestoven oppervlak, een beetje uit elkaar: zodat ze niet blijven plakken.
De gnocchi zijn klaar om gekookt te worden en gemengd met de saus naar keuze.
👉 Bekijk ook onze pagina over Italiaanse pastasauzen.