-
Fruit de pancetta
Gebruik voor de Amatriciana saus een grote koekenpan: deze moet zowel de saus bevatten als, aan het einde van de bereiding, de bucatini.
Giet de olijfolie in de pan en verwarm op middel-hoog vuur. Voeg als de olie heet is de pancetta blokjes toe.
Bak de pancetta een paar minuten, zodat het vet van de pancetta smelt in de olijfolie.
Voeg een scheutje witte wijn toe om pancetta meer smaak te geven.
Voeg ook de fijngehakte rode peper toe en bak nog een paar minuten.
-
Voeg de tomaat toe
Nadat de blokjes pancetta zijn verwijderd, bleef de olie gedrenkt in de aroma's van de pancetta in de pan.
Voeg de tomaat, een snufje zout toe en verwarm het een paar minuten.
-
Vul een pot met water en breng het aan de kook
Giet koud water in een pot; iets minder dan een liter water per portie is voldoende.
Verwarm op middelhoog vuur en bedek de pan met het deksel om het water eerst te koken.
-
Voeg het zout en de bucatini toe
Kookt pastawater? Het is tijd om het grove zout toe te voegen.
Zodra je het zout toevoegt, stopt het water even met koken.
Voeg als het water weer kookt de bucatini toe.
👉 Breek de bucatini niet: nadat je ze in het water hebt gedaan, meng je ze een paar seconden met een spaghettilepel; zo blijven ze niet plakken.
-
Controleer de kookstatus van de bucatini
Terwijl de pasta kookt, houd de tomatensaus op zeer laag vuur warm. Als de saus te droog wordt, verdun het dan met een halve pollepel gezouten pastawater.
Controleer na een paar minuten de kooktoestand van de pasta: de beste methode is om hem te proeven, om er zeker van te zijn dat het al dente is.
-
Combineer bucatini en saus
Twee minuten voordat de bucatini al dente zijn, als ze nog een beetje rauw zijn, schep ze op met een spaghettilepel en doe ze in de saus.
Voeg opnieuw een halve pollepel pastawater toe om de saus romiger te maken.
Meng de bucatini en saus goed door elkaar en blijf koken tot de pasta gaar is.
-
Serveren
Voeg een snufje geraspte Pecorino Romano kaas toe en serveer.
Een tip: als Italianen bucatini all'Amatriciana eten, dragen ze nooit witte kleding. Door de speciale vorm van de bucatini springt de saus in de pasta alle kanten op als je hem rond een vork rolt.