Dikker dan spaghetti, hol van binnen als een lange buis. Bucatini is een soort lange pasta die typisch is voor Rome. In Italië bereiden we ze vooral met Amatriciana saus. We maken het recept stap voor stap, makkelijk, snel en buonissimo
Bucatini is zeker niet de perfecte pastavorm: het rolt niet gemakkelijk op met een vork, het gooit de saus alle kanten op, en als je het eet, maakt het een zuigend geluid.
Maar in Italië zijn we dol op bucatini, vooral bereid met de saus die ze traditioneel vergezelt: de Amatriciana.
Bucatini is een formaat van lange pasta zoals spaghetti, maar hol van binnen: zoals lange pasta buizen.
Het is traditioneel uit de regio's van Midden en Zuid Italië en worden traditioneel gemaakt - gedroogd of vers - met griesmeel van harde tarwe (semolina).
Bucatini hebben de bijzonderheid dat ze dikker zijn dan spaghetti, met de saus erin.
Gegeten met Amatriciana-saus, een tomatensaus met een varkensvet component (guanciale of pancetta), vormen ze een uitzonderlijk pastagerecht en een van de meest typische recepten uit de Romeinse keuken.
Als je een hap bucatini all'Amatriciana neemt, proef je een recept dat rijker is aan zowel pasta als saus dan de klassieke spaghetti met tomatensaus.
Zoals ze in Rome zeggen: la morte sua, een uitdrukking van het dialect van Rome dat «zeer goed» betekent.
Op deze pagina van Alle Italiaanse maken we bucatini all'Amatriciana, met de originele bereiding en de ingrediënten die je ook hier in Nederland kunt vinden.
Sauzen die we in Italië lekker vinden met bucatini
Dus in Italië eten ze alleen bucatini met Amatriciana saus? Natuurlijk niet. In Italië wordt bucatini met veel andere sauzen gekookt: het is bijvoorbeeld erg lekker met pesto, of met Bolognesesaus.
Maar over het algemeen worden de bucatini vaker geassocieerd met de typische sauzen van Midden-Italië en Lazio: naast de Amatriciana ook de Carbonara en Cacio e pepe.
Het recept van bucatini all'Amatriciana hebben we stap voor stap gemaakt volgens het originele Italiaanse recept.
We maken niet alleen de saus: ondertussen koken we ook de pasta, en mixen we alles door elkaar voor het opdienen voor een zeer smeuïg bord bucatini. Je kent dus precies de bereidingsstappen, die je in ongeveer 30 minuten zelf kunt maken. 👍
Amatriciana met guanciale of pancetta
Het traditionele recept van de Amatriciana saus bevat guanciale, dat is het deel van het varken tussen de kop en de nek.
Met guanciale maken ze in Rome de echte Amatriciana (en ook de Carbonara).
De guanciale moet eerst in zijn eigen vet worden gebakken, waarna de tomatenpulp wordt toegevoegd.
In Italië, en vooral in Noord-Italië, maken veel gezinnen Amatriciana meestal door de guanciale te vervangen door pancetta. Wij doen het ook, want buiten Italië vinden we pancetta, terwijl guanciale zeldzamer is.
Pancetta is minder vet dan guanciale; om deze reden fruiten we het in ruim olijfolie, en voegen dan de tomaat toe.
Ingrediënten
180g Bucatini
120g Guanciale of Pancetta
15g Extra vergine olijfolie
400g Gepelde tomaten
60 g Pecorino Romano kaas
1 stuk Spaanse peper
1 druppel witte wijn
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Bucatini
180 g
Pancetta blokjes (of Guanciale)
120 g
Extra vergine Olijfolie
15 g
Gepelde tomaten
400 g
Pecorino Romano kaas
60 g
Rode peper
1 stuk
Witte wijn
1 druppel
Hoe bucatini te koken
In Italië breken we geen spaghetti voordat we het koken. Hetzelfde geldt voor bucatini, die je heel onderdompelt in reeds kokend gezouten water.
Maar bucatini, die dikker is dan spaghetti, is moeilijker te hanteren: zowel tijdens het koken als op het bord als je ze eet.
Nadat we de bucatini in het water hebben gedaan, mengen we ze met een spaghettilepel; op deze manier plakt de pasta niet
Hoeveel water en hoeveel zout om bucatini te koken
In Italië koken we graag pasta in ruim water; maar om niet te veel water te gebruiken, is er een regel: 1 liter water voor elke 100 g pasta.
Voor elke 1 liter water gebruiken we 10 g grof zout.
We maken twee porties bucatini en daarom is minder dan 2 liter water voldoende
Kooktijden van bucatini
De kooktijd van bucatini is vergelijkbaar met die van spaghetti. De bucatini zijn dikker, maar ook hol van binnen - daarom koken ze tegelijkertijd.
Op de verpakking van Barilla bucatini staat 9 minuten aangegeven voor al dente koken. Maar Italianen vertrouwen ze niet wat er op de verpakking staat: na een paar minuten dat de pasta in de pan zit, is het soms beter om zelf de kookstatus van de pasta te controleren.
Bereiding
Fruit de pancetta
Gebruik voor de Amatriciana saus een grote koekenpan: deze moet zowel de saus bevatten als, aan het einde van de bereiding, de bucatini.
Giet de olijfolie in de pan en verwarm op middel-hoog vuur. Voeg als de olie heet is de pancetta blokjes toe.
Bak de pancetta een paar minuten, zodat het vet van de pancetta smelt in de olijfolie.
Voeg een scheutje witte wijn toe om pancetta meer smaak te geven.
Voeg ook de fijngehakte rode peper toe en bak nog een paar minuten.
Voeg de tomaat toe
Nadat de blokjes pancetta zijn verwijderd, bleef de olie gedrenkt in de aroma's van de pancetta in de pan.
Voeg de tomaat, een snufje zout toe en verwarm het een paar minuten.
Vul een pot met water en breng het aan de kook
Giet koud water in een pot; iets minder dan een liter water per portie is voldoende.
Verwarm op middelhoog vuur en bedek de pan met het deksel om het water eerst te koken.
Voeg het zout en de bucatini toe
Kookt pastawater? Het is tijd om het grove zout toe te voegen.
Zodra je het zout toevoegt, stopt het water even met koken.
Voeg als het water weer kookt de bucatini toe.
👉 Breek de bucatini niet: nadat je ze in het water hebt gedaan, meng je ze een paar seconden met een spaghettilepel; zo blijven ze niet plakken.
Controleer de kookstatus van de bucatini
Terwijl de pasta kookt, houd de tomatensaus op zeer laag vuur warm. Als de saus te droog wordt, verdun het dan met een halve pollepel gezouten pastawater.
Controleer na een paar minuten de kooktoestand van de pasta: de beste methode is om hem te proeven, om er zeker van te zijn dat het al dente is.
Combineer bucatini en saus
Twee minuten voordat de bucatini al dente zijn, als ze nog een beetje rauw zijn, schep ze op met een spaghettilepel en doe ze in de saus.
Voeg opnieuw een halve pollepel pastawater toe om de saus romiger te maken.
Meng de bucatini en saus goed door elkaar en blijf koken tot de pasta gaar is.
Serveren
Voeg een snufje geraspte Pecorino Romano kaas toe en serveer.
Een tip: als Italianen bucatini all'Amatriciana eten, dragen ze nooit witte kleding. Door de speciale vorm van de bucatini springt de saus in de pasta alle kanten op als je hem rond een vork rolt.
Je Bucatini all'Amatriciana is klaar. Buon appetito! 🍝
Net als veel andere soorten Italiaanse pasta, is de naam bucatini in het Italiaans meervoud. Net als spaghetti en maccheroni.
Bucatini, in het meervoud, zijn de vele stukjes bucatino (enkelvoud) op het bord.
Daarom lees je op de pagina's van Alle Italiaanse wel eens «Bucatini zijn lekker» of «Spaghetti zijn klaar», in het meervoud. Voor ons Italianen is het een beetje contra-intuïtief om het enkelvoud voor pasta te gebruiken.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Bucatini
Bucatini
🔊
Spaghetti
Spaghetti
🔊
Amatriciana
Amatriciana
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Het verschil tussen bucatini, bigoli en spaghetti
🔊Spaghetti, 🔊bucatini en 🔊bigoli zijn allemaal soorten lange pasta. Van de drie is bucatini de enige met een buisvorm, leeg van binnen.
Spaghetti ken je al; bigoli is daarentegen een typische pasta uit de regio Veneto. Het lijkt op spaghetti, maar het is dikker.
Bigoli is een soort pasta uit Noord-Italië: daarom wordt het in het originele recept gemaakt met zachte tarwebloem, in plaats van het griesmeel van harde tarwe dat traditioneel wordt gebruikt in het zuiden van het Italiaanse schiereiland.
Bigoli heeft nog een ander kenmerk: het oppervlak is ruwer dan spaghetti en bucatini en daardoor houden ze de saus goed vast.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.