Laatst bijgewerkt op 9 juli 2022

Bucatini 🍝 Oorsprong en recepten van de pasta uit Rome

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wat is het verschil tussen spaghetti en bucatini? Bucatini is een soort lange pasta typisch uit Rome: dikker dan spaghetti, maar met een gat in het midden als een buis. We delen de oorsprong en het originele Italiaanse recept van bucatini all'Amatriciana.

Een mooi bord Bucatini all'Amatriciana, zoals het in Rome wordt gemaakt.
Een mooi bord Bucatini all'Amatriciana, zoals het in Rome wordt gemaakt. Foto: Popo le Chien

Wat is bucatini?

Ze rollen niet goed op een vork, ze maken snel vlekken en als je ze opeet, maken ze een zuigend geluid.

Toch is bucatini een soort pasta waar velen van houden, ook wij bij Alle Italiaanse.
Want met de juiste saus is het, zoals ze in Rome zeggen, la morte sua (een uitdrukking die in Rome wordt gezegd over een heel goed gerecht).
En de perfecte saus voor Bucatini is Amatriciana.

Zoals we schrijven op de pagina gewijd aan Amatriciana saus, spaghetti is de pastasoort die traditioneel bij deze saus in de stad Amatrice hoort: spaghetti all'Amatriciana.

Maar de Amatriciana had groot succes in Rome, waar ze het niet combineerden met spaghetti maar met bucatini. En van daaruit verspreidde het zich door heel Italië.

Velen houden van bucatini omdat ze dikker zijn dan spaghetti, zelfs als ze in het midden leeg zijn.
Eindelijk zijn er mensen die van bucatini houden vanwege het zuigende geluid.

Kortom, voor veel Italianen behoren Bucatini all'Amatriciana tot de beste pastagerechten: daarboven samen met Spaghetti alla Carbonara of Tagliatelle alla Bolognese.

Op deze pagina delen we de geschiedenis en anekdotes van bucatini, en het Italiaanse recept met Amatriciana saus.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Net als veel andere soorten Italiaanse pasta, is de naam bucatini in het Italiaans meervoud. Evenals Spaghetti en Maccheroni.

In feite is bucatino het enige stuk pasta; in het Italiaans noemen we het zelden in het enkelvoud - alleen als er bijvoorbeeld een stuk van het bord valt.

Bucatini, in het meervoud, zijn de vele stukjes bucatino op het bord of in de verpakking.

Daarom lees je op de pagina's van Alle Italiaanse wel eens Bucatini zijn lekker of Spaghetti zijn klaar, in het meervoud. Voor ons Italianen is het een beetje contra-intuïtief om het enkelvoud voor pasta te gebruiken.

De Nederlandse blogs daarentegen schrijven Bucatini meestal in het enkelvoud: (de pastasoort) Bucatini all'Amatriciana is erg lekker.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Bucatini Bucatini
🔊 Spaghetti Spaghetti
🔊 Amatriciana Amatriciana

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Oorsprong en geschiedenis van bucatini

Bucatini is een pastasoort die vooral in Zuid-Italië veel voorkomt en vooral typisch is voor Napels en Sicilië.

De geschiedenis van bucatini wordt verteld door Oretta Zanini De Vita, auteur van het boek Enciclopedia della pasta: bucatini is een pastasoort die al bijna tweeduizend jaar bestaat.

Encyclopedia of Pasta op bol.com
Bindwijze Paperback
Taal en
Auteur(s) O De Vita
Uitgever Maureen B Fant
Verschenen 400

Hoe was bucatini gemaakt?

Hoe maak je bucatini zonder modern gereedschap? Maestro Martino da Como, de belangrijkste Europese kok van de 15e eeuw, beschrijft het ons rechtstreeks.
In het boek De arte Coquinaria per vermicelli e maccaroni siciliani legt Martino da Como uit hoe je Siciliaanse maccaroni maakt: je rolt het deeg om het stokje, dat je er vervolgens uithaalt: het gaatje blijft.

De vierkante basis van het stokje dient om een stevigere buis te creëren, waarin de saus binnenkomt en zich goed vermengt met de pasta.

De eerste pagina van het boek
De eerste pagina van het boek "De arte culinaria" van Maestro Martino da Como Foto: Martino di Rossi

De bucatini van Pellegrino Artusi

Vaak noemen we op onze pagina's Pellegrino Artusi, schrijver en gastronoom van de twintigste eeuw en sleutelfiguur van de Italiaanse keuken.

In zijn boek De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten (La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiare Bene in het Italiaans), waarschijnlijk het belangrijkste receptenboek van de Italiaanse keuken ooit, neemt Artusi ook bucatini op.

Artusi schrijft twee recepten voor "Napolitaanse macaroni" (Maccheroni alla napoletana), waarvan er één "lange macaroni" bevat: wat we nu bucatini noemen. Artusi brengt de "lange macaroni" op smaak met tomatensaus en boter, maar specificeert dat als alternatief "penne kan worden gebruikt, inderdaad deze zal de saus beter opnemen".

Artusi op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Pellegrino Artusi
Uitgever Novecento
Verschenen 462

Bucatini in de hedendaagse keuken

Tegenwoordig wordt bucatini vooral geassocieerd met de Amatriciana saus.

Zoals Oretta Zanini De Vita opmerkt in de boek Enciclopedia della Pasta, komt het zelden voor dat een soort Italiaanse pasta wordt geassocieerd met een specifiek saus, zoals de Amatriciana.

We zijn het eens: Bucatini en Amatriciana leven in symbiose. Amatriciana is ook lekker met spaghetti, zoals in de traditie van Amatrice, of met macaroni (de grote maccheroni uit Rome, anders dan de kleintjes die hier in Nederland macaroni worden genoemd). Maar het iconische gerecht is de Bucatini all'Amatriciana.

Ambachtelijke Bucatini uit de eerste pastafabriek in Amatrice
Ambachtelijke Bucatini uit de eerste pastafabriek in Amatrice Foto: Pastificio Strampelli

Bucatini, Rome en het Romanesco dialect

In Rome hebben ze een alternatieve naam voor bucatini, namelijk «abbotta straccioni». Het is een uitdrukking van het Romeinse dialect, de Romanesco, wat betekent de armen tevreden stellen. Maar niet helemaal in de liefdadige zin van het woord.

Omdat het in het midden hol is, lijkt de pasta veel, maar in werkelijkheid is het voornamelijk lucht. De restaurateurs van Rome konden dus veel vragen voor een gerecht waarin in werkelijkheid weinig pasta zat.


Bucatini in Amerika

Bucatini is ook een van de favoriete pastasoorten van de Amerikanen. In 2020, samen met het tekort aan toiletpapier, begon bucatini in supermarkten op te raken - vanwege de vertraging in het goederenvervoer.
Het tekort aan de bucatini was de focus van een klein journalistiek onderzoek dat pastaliefhebbers in Amerika en Italië vermaakte.

Het verschil tussen bucatini, bigoli en spaghetti

Spaghetti, bucatini en bigoli zijn allemaal soorten lange pasta. Van de drie is bucatini de enige met een buisvorm, leeg van binnen.

Je kent spaghetti wel; bigoli is daarentegen een typische pasta uit de regio Veneto. Het lijkt op spaghetti, maar het is dikker.

Het verschil tussen Bucatini en Bigoli
Het verschil tussen Bucatini en Bigoli Foto: Popo le Chien

Bigoli is een soort pasta uit Noord-Italië: daarom wordt het in het originele recept gemaakt met zachte tarwebloem, in plaats van het griesmeel van harde tarwe dat traditioneel wordt gebruikt in het zuiden van het Italiaanse schiereiland.

Bigoli heeft nog een ander kenmerk: het oppervlak is ruwer dan spaghetti en bucatini en daardoor houden ze de saus goed vast.

Welke saus voor bucatini?

Dus volgens de Italianen is bucatini alleen goed met de Amatriciana saus?

Natuurlijk niet. In Italië wordt bucatini met veel andere sauzen gekookt: het is bijvoorbeeld erg lekker met pesto, of met bolognesesaus.

Maar over het algemeen worden de bucatini vaker geassocieerd met de typische sauzen van Midden-Italië en Lazio: naast de Amatriciana ook de Carbonara en Cacio e pepe.


Bucatini all'Amatriciana 🍝 Echt italiaans recept


4.9
(6) beoordelingen

 • 👩‍🍳 Makkelijk
 • 30 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Hier delen we het klassieke bucatini all'Amatriciana recept.
Meer weten over deze saus? We hebben een hele pagina gewijd aan Amatriciana: de geschiedenis en ingrediënten, vooral guanciale dat hier in Nederland niet makkelijk te vinden is.

Het guanciale is het deel van het varken tussen de kop en de nek en is een ingrediënt van de echte Amatriciana. Pasta puristen in Italië doen hier geen concessies aan.

Als alternatief voor guanciale gebruiken wij (en veel Italianen eigenlijk) pancetta, dat is makkelijker te vinden en ook minder vet.

Guanciale - gemaakt van de varkensnek
Guanciale - gemaakt van de varkensnek - Amazon.nl

Ingrediënten

 • 400g Bucatini
 • 100g Guanciale of Pancetta
 • 15g Extra vergine olijfolie
 • 350g Gepelde tomaten
 • 50g Zout
 • 80 g Pecorino Romano kaas
 • 1 stuk Spaanse peper
 • 1 druppel witte wijn
Ingrediënten om bucatini te maken


Hoe bucatini te koken

Als je een Italiaan boos wilt maken, breek dan de spaghetti voordat je hem kookt. En bucatini? Moet je de bucatini breken?
Nee, precies zoals spaghetti. Anders zou de pasta al ingekort worden verkocht.

Maar bucatini, die dikker is dan spaghetti, is moeilijker te hanteren: zowel tijdens het koken als op het bord als je ze eet.

Een tip: als Italianen bucatini all'Amatriciana eten, dragen ze nooit witte kleren. Door de bijzondere vorm van de bucatini wordt de saus gemakkelijk alle kanten op gegooid.


Kooktijden van bucatini

De kooktijd van bucatini is vergelijkbaar met die van spaghetti. De bucatini zijn dikker, maar ook hol van binnen - daarom koken ze tegelijkertijd.

Italianen houden van pasta al dente, en daarom vertrouwen ze niet wat er op de verpakking staat. Na een paar minuten dat de pasta in de pan zit, is het soms beter om zelf de kookstatus van de pasta te controleren.


Bereiding

 1. Giet het water in een kookpan

  Vul eerst een kookpan met water om de pasta te koken. Omdat we bucatini maken, moet de kookpan bijzonder groot zijn.

  Hoeveel water voor bucatini? Gewoonlijk wordt 1 L water gegoten voor elke 100 g pasta.

  Zet de kookpan op het vuur en dek hem af met een deksel: het kookt in minder tijd.
  Aan de andere kant mag het deksel nooit in de volgende stappen worden geplaatst, als de pasta in de pan kookt.

  Giet het water in een kookpan

 2. Bereid de pancetta

  Amatriciana saus bereiden is niet moeilijk en kost ook niet veel tijd. De eerste stap is om pancetta bruin te maken.
  Gebruik hiervoor een grote pan; groot genoeg om zelfs de bucatini te bevatten, als je ze met de saus mengt.

  Schenk de olijfolie in de pan, voeg de Spaanse peper toe en zet het vuur aan.

  Als de olie heet is, voeg je de pancetta blokjes toe. Bak de pancetta 15 minuten op hoog vuur bruin.

  Voeg een scheutje witte wijn toe om de pancetta meer smaak te geven.

  Na 15 minuten zal de olie de aroma's van pancetta hebben doordrenkt.

  Op dit punt is er een belangrijke stap: haal de stukjes pancetta eruit en bewaar ze in een kom terwijl je de tomatensaus maakt. Je voegt ze pas later toe.

  Waarom?

  Want als je de pancetta in de pan laat terwijl je de tomaat opwarmt, wordt het te droog en te zout.
  In de Amatricianasaus daarentegen moet de pancetta zacht zijn.

  Bereid de pancetta

 3. Maak de saus

  Nadat de blokjes pancetta zijn verwijderd, bleef de olie gedrenkt in de aroma's van de pancetta in de pan.

  Voeg de tomaat, een snufje zout toe en verwarm het een paar minuten.

 4. Kook de bucatini

  Kookt pastawater? Het is tijd om de bucatini toe te voegen.

  Terwijl de pasta kookt, houd de tomatensaus op zeer laag vuur warm. Als de saus te droog wordt, verdun het dan met een halve pollepel gezouten pastawater.

  Controleer na een paar minuten de kooktoestand van de pasta: de beste methode is om hem te proeven, om er zeker van te zijn dat het al dente is.

  Kook de bucatini

 5. Voeg de bucatini toe aan de saus

  Is de pasta bijna klaar? Haal een minuut voordat het al dente is de bucatini uit het pastawater en doe ze in de pan met de Amatriciana saus.

  Gebruik hiervoor een schuimspaan: er zijn speciale voor lange pasta zoals spaghetti en bucatini.
  Voeg de pancetta toe.

  Voeg opnieuw een halve pollepel pastawater toe om de saus romiger te maken.

  Meng op middelhoog vuur de bucatini en de saus een minuut of twee goed.

  Serveer met een mooie geraspte Pecorino Romano kaas.

  Voeg de bucatini toe aan de saus

Je Bucatini all'Amatriciana is klaar 🍝


Bucatini all'Amatriciana 🍝 Echt italiaans recept

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.