Laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
Pizza Salami 🍕
Wij zijn Italianen en maken thuis een lekkere en gezonde Salami pizza, met mozzarella en rode ui. We delen stap voor stap het originele recept en de bereiding
Laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
Wij zijn Italianen en maken thuis een lekkere en gezonde Salami pizza, met mozzarella en rode ui. We delen stap voor stap het originele recept en de bereiding
Bij Alle Italiaanse maken we van jongs af aan thuis pizza: het was een traditie voor ons gezin.
Niet omdat er in Italië geen pizzeria's zijn natuurlijk. Maar omdat zelf pizza maken leuk is en veel voldoening geeft. En het is gezond, want jij kiest de ingrediënten. Je bepaalt zelf de hoeveelheid olie, de salami die je lekker vindt en de andere toppings.
Verder is pizza maken niet moeilijk: je hebt alleen een beetje ervaring nodig. Daarom hebben we vandaag salami pizza gemaakt en delen we ons recept met jullie.
Pizza met salami (🔊 pizza al salame in het Italiaans) is een van onze favoriete pizza's ooit. We maken het graag met hoogwaardige ingrediënten: verse mozzarella en een toevoeging van rode uien, die een speciale smaak aan de pizza geven.
Op deze pagina delen we ons recept, samen met tips over hoe je salami snijdt en wanneer je het aan pizza toevoegt.
Als je onze aanwijzingen opvolgt, krijg je een zeer lekkere pizza, zelfs met een conventionele oven. Aan de slag!
Ons pizza Salami recept is gebaseerd op het originele pizza recept uit Napels.
Met simpele ingrediënten maken we een pizza met een dikke rand, verse tomaat en mozzarella, met toevoeging van salami.
Daarnaast beleggen we de pizza ook met rode ui, die we samen met de salami erg lekker vinden.
Om zelf pizza te maken, zijn er twee belangrijke stappen:
Het pizzadeeg maken. Je hebt de ingrediënten in de juiste hoeveelheid nodig, en een beetje geduld voor de rijstijd. Rijzen is belangrijk om een knapperige, verteerbare en lekkere pizza te krijgen.
De pizza bakken. Pizza moet heel snel gebakken worden op een hoge temperatuur. Hiervoor raden we aan om de oven goed voor te verwarmen.
Een andere tip is om bij de conventionele oven een vuurvaste steen te gebruiken: op de pizzasteen bakt de pizzabodem krokant van buiten en zacht van binnen.
We gebruiken een elektrische pizzaoven, erg populair onder ons Italianen in het buitenland: hij bakt pizza op 400 graden in 5 minuten en maakt heerlijke pizza's.
Vuurvaste steen en pizzaoven zijn beide uitstekende oplossingen om thuis betere pizza's te maken.
We raden 8 uur rijzen aan voor het deeg. Het betekent dat je 's ochtends het deeg klaarmaakt om pizza te eten voor het avondeten.
Je kneedt het deeg in minder dan 20 minuten.
👉 Bekijk het Italiaanse pizza basisrecept voor alle tips over ingrediënten en alles wat je nodig hebt om zelf pizza te maken.
We verdelen de ingrediënten van de salami pizza in twee groepen: ingrediënten van het deeg en ingrediënten van de topping.
Het pizzadeeg wordt gemaakt met water, gist, meel en zout. Pizzadeeg maken is eenvoudig, als je onze stappen goed volgt.
Traditioneel mengen we de ingrediënten met de hand, eerst in een kom en daarna op een werkvlak.
Goed om te weten over de ingrediënten van het pizzadeeg:
Het water moet lauw zijn: als het te warm of te koud is, bevordert dit het rijzen niet.
Bloem: gebruikt Patentbloem, vergelijkbaar met het "00-meel" dat we in Italië voor pizza gebruiken. Dit meel heeft de juiste eigenschappen voor pizzadeeg.
Gist: je kunt zowel verse gist als gedroogde gist gebruiken.
Om pizzadeeg te maken is het belangrijk om de ingrediënten in de juiste volgorde toe te voegen en 15 minuten te mixen.
In ons recept laten we zien hoe je pizzadeeg kneedt.
Bloem 360 g
Water 231 ml
Zout 11 g
Verse gist 1,65 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Er is een regel om pizza te beleggen: gebruik altijd uitgelekte ingrediënten. Dit geldt vooral voor tomaat en mozzarella.
Anders valt tijdens het bakken het water op de pizzabodem, die niet knapperig maar verdund wordt.
Gepelde tomaten 330 g
Mozzarella 375 g
Salami Een paar plakjes
Olijfolie Een scheutje
Zout 33 g
Alle Italiaanse
Onze tips om een Pizza Salami te beleggen:
De tomaat voor pizza
Hier in Nederland vinden we San Marzano gepelde tomaten, dezelfde die we in Italië op pizza gebruiken.
Maar zelfs gepelde tomaten bevatten veel water. Daarom mengen we ze met gezeefde tomaaten en krijgen we een saus die niet te vloeibaar is, perfect voor pizza.
Maak de pizzasaus met een beetje olijfolie en zout. Velen in Italië voegen ook gedroogde oregano toe, wat een typisch aroma aan de pizza geeft.
Voeg op andere pizza's, zoals de Margherita, in plaats daarvan verse basilicum toe aan het einde van het bakken.
Mozzarella
Hier in Nederland gebruiken ze veel verschillende kazen op pizza; in Italië gebruiken we vooral mozzarella, gemaakt van koemelk of buffelmelk, die de klassieke smaak geeft aan Italiaanse pizza.
👉 Laat de mozzarella goed uitlekken voordat je deze aan de pizza toevoegt.
Om de mozzarella snel uit te lekken: snijd hem in blokjes en doe hem in een vergiet. Druk met de achterkant van een lepel op de mozzarella en verwijder zo een deel van het water.
Salami op pizza
Kies een salami die je lekker vindt, zeker in combinatie met tomaat.
Wij zijn dol op een Italiaanse gekruide salami die we hier in Nederland ook gewoon vinden: de spianata, een salami van zeer goede kwaliteit, typisch uit regio Latium.
In Italië maken velen salami pizza met salamino piccante, pittige salami
. In het menu van Italiaanse pizzeria's wordt de pittige salami (en pittige olie) pizza Pizza Diavola genoemd.We snijden de plakjes salami in halve manen om onze pizza creatiever te beleggen.
We voegen ook wat rode ui toe, maar dat is een persoonlijke voorkeur.
In een conventionele oven moet de pizza vele minuten bakken.
Als het bakken lang duurt, worden sommige ingrediënten verbrand: het gebeurt met mozzarella, die goudbruin wordt.
En het gebeurt met salami, die wordt hard en erg zout als het te lang in de oven blijft.
Hiervoor voegen we na een paar minuten bakken zowel de mozzarella als de salami toe.
Zo behouden de ingrediënten hun smaak en verbranden ze niet aan de pizza.
Giet het water in een kom, voeg de gist toe en los het op in het water.
Voeg geleidelijk de helft van de bloem toe en blijf mengen. Je kunt zowel met een vork als met je handen mixen.
Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem toe en als laatste het zout. Blijf mixen tot je een homogene bol deeg krijgt.
Verplaats het pizzadeeg naar een werkvlak en kneed het met je handen. In de animatie wordt het juiste gebaar getoond om de pizzadeeg te kneden.
Blijf 10-15 minuten kneden tot het deeg elastisch is. Als je er met je vingers in knijpt, heeft het deeg de neiging terug te veren naar zijn oorspronkelijke vorm.
Doe het deeg in een bak met gesloten deksel, niet in contact met lucht.
Verdeel na twee uur de pizzadeeg in bolletjes deeg, één per pizza.
Doe de balletjes in de bak om verder te rijzen.
Zet allereerst de oven aan: om pizza te maken moet deze goed voorverwarmd zijn.
Rol de Napolitaanse pizza traditioneel uit met je handen en niet met een deegroller.
Behandel het deeg voorzichtig: net genoeg om een platte schijf te krijgen.
👉 Om de pizza van het werkblad naar de oven te transporteren is een pizzaschep erg handig. Bereid de pizzabodem al op het pizzaschep voordat je de tomaat toevoegt.
We bestrooien de pizzaschep met griesmeel van harde tarwe, dit voorkomt dat de pizza gaat plakken en verbrandt niet onder de pizzabodem tijdens het bakken.
Voeg de tomaat toe: in Napels laten ze een paar centimeter marge over, zodat de rand van de pizza dik kan worden.
Bak vervolgens de pizza, met de oven op maximale temperatuur.
Tijdens het bakken is het raadzaam om de oven niet te openen om de hitte niet te verspreiden.
Halverwege de bakken draaien we de pizza, om een homogene kleur te verkrijgen. Ondertussen voegen we ook mozzarella en salami toe.
Dankzij de vuurvaste steen en de hoge temperatuur is de rand dicht, de pizzabodem krokant van buiten en zacht van binnen.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)