Laatst bijgewerkt op 23 januari 2023
Pizza Bianca 🍕
Wij zijn Italianen en hebben zelf een pizza bianca gemaakt, zonder tomaten: met mozzarella, rucola, parmezaanse kaas en rauwe ham. We delen het recept en de bereiding
Laatst bijgewerkt op 23 januari 2023
Wij zijn Italianen en hebben zelf een pizza bianca gemaakt, zonder tomaten: met mozzarella, rucola, parmezaanse kaas en rauwe ham. We delen het recept en de bereiding
Op hebben we veel pizza recepten gepubliceerd gebaseerd op het originele pizzadeeg van Napels.
De pizza's die wij bakken zijn die van de klassieke Italiaanse pizzakaart. Maar naast de klassieke pizza's, die met tomaten, zijn er ook 🔊 pizza bianca, witte pizza: die zonder pizzasaus.
Veel klassieke pizza's kun je zowel als rode pizza als als pizza bianca maken: onze favoriet is die met rauwe ham (of spek), rucola en schilfers parmezaan kaas. Dat is de pizza die we vandaag hebben gebakken.
We maken pizza bianca met het Napolitaanse pizzadeeg recept. Deze methode heeft twee voordelen: het is (relatief) snel te maken en het deeg is licht omdat het geen olie en vet bevat.
👉 In Italië is een ander soort "pizza bianca" ook erg populair, namelijk de 🔊 Pizza Bianca Romana (Romeinse witte pizza), in de 🔊 pizza in teglia versie; teglia is de bakplaat van de oven.
De bereiding van Romeinse pizza bianca duurt beduidend langer: voor het maken van het pizzadeeg moet je in totaal minimaal 16 uur rijzen, en er zijn wat tussenstappen.
Het deeg is erg lekker (doet denken aan een focaccia, een andere specialiteit van de Italiaanse bakkerij) maar bevat olie en optioneel reuzel.
Je kunt deze pizza bianca ook beleggen met alleen olijfolie en zout, of met verse ham of salami: een heerlijk alternatief voor brood. In Rome is het een populair street food.
Meestal zeggen we in onze pizza recepten dat er twee belangrijke stappen zijn het maken van het deeg en het bakken.
Pizza Bianca maken is iets eenvoudiger, omdat bakken zonder pizzasaus iets sneller en minder ingewikkeld is.
Het Pizza Bianca deeg maken op basis van de Napolitaanse pizza is vrij eenvoudig. We voegen geen olie en reuzel toe, maar alleen water, gist, meel en zout.
Wij raden een rijstijd van 8 uur aan, zoals voor alle andere klassieke pizza's. Het betekent dat nadat je de ingrediënten voor het pizzadeeg hebt gemengd en gekneed, het deeg 8 uur moet rusten voordat je de pizza uitrolt en bakt.
Het is niet veel werk en een beetje planning is voldoende. We maken vaak 's ochtends het deeg om 's avonds van de pizza te genieten; of we maken 's avonds het deeg om de volgende dag pizza te eten. Het maken van het deeg gaat vrij snel: het duurt slechts 20 minuten.
Wees voorzichtig met bakken: zonder tomaat zwelt het pizzadeeg zelfs in het midden op.
Bovendien bestaat het risico dat de pizza op deze manier droog wordt: we doen er daarom genoeg mozzarella in, die we toevoegen voordat we de pizza in de oven zetten.
Zo vormt de mozzarella een laag die zowel aan de pizzabodem als aan de ingrediënten van de toppings kleeft.
Als je daarentegen witte pizza zonder mozzarella probeert te maken, krijg je een (te) droge schijf met daarop de ingrediënten die niet aan het deeg vastzitten.
👉 In een conventionele oven duurt het vele minuten om pizza te bakken: genoeg om de ham droog en erg zout te maken. Onze truc om dit te voorkomen: voeg de ham toe na de eerste minuut bakken.
Kun jij een lekkere pizza maken met je eigen oven? Natuurlijk, als je de recepten van Alle Italiaanse. Het geheim om pizza goed te bakken is om de pizza snel op hoge temperatuur te bakken.
Onze tips voor het bakken van pizza:
Verwarm de oven altijd goed voor en plaats de pizza pas in de oven als het de maximale temperatuur heeft bereikt;
Gebruik een vuurvaste steen bij de conventionele oven: een pizzasteen verkort de baktijd en maakt de pizzabodem knapperiger.
We gebruiken een elektrische pizzaoven, een compact apparaat, de G3 Ferrari pizzaoven, dat in slechts 5 minuten pizza bakt op vuurvaste steen, op 400 graden. Het maakt spectaculaire pizza's en is zeer geliefd bij pizzaliefhebbers in Italië, en vooral bij ons Italianen in het buitenland.
👉 Een andere Pizza Bianca die we gemaakt hebben is de Pizza Caprese, die erg lekker is dankzij de verse tomaat, mozzarella en basilicum.
Volgens het Napolitaanse pizza recept, bevat het pizzadeeg slechts viwe ingrediënten: water, biergist, bloem en zout.
Deze versie van pizza is dus lichter dan de Pizza Bianca Romana, die je kunt eten als je door de straten van Rome loopt, en die olie en vet bevat.
Je kunt verse of gedroogde biergist gebruiken; het oplossen van de gist in het water is de allereerste stap bij het maken van het pizzadeeg.
Gebruik Patentbloem voor een zachte en elastische pizzadeeg; het is een soort meel vergelijkbaar met het "farina 00" dat we in Italië gebruiken.
Voor een betere gisting van het deeg raden we altijd aan om lauw water te gebruiken: niet heet of koud.
Bloem 480 g
Water 308 ml
Zout 14 g
Verse gist 2,2 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Verse tomaten 800 g
Mozzarella 500 g
Rauwe ham 12 plakjes
Rucola een paar blaadjes
Olijfolie Een scheutje
Alle Italiaanse
Pizza Bianca kun je kruiden met (bijna) alle ingrediënten die je voor de klassieke pizza gebruikt.
We voegen spek, rucola en schilfers parmezaan toe. Onze witte pizza lijkt op de traditionele pizza met rauwe ham en rucola.
Welke combinatie van ingrediënten voor witte pizza je ook gebruikt, we raden aan altijd mozzarella toe te voegen, die tijdens het bakken smelt met de pizzabodem.
De overige ingrediënten do je op de gesmolten mozzarella, zo wordt de pizza niet droog.
Je hebt ongeveer 15-20 minuten nodig om het pizzadeegdeeg te maken.
Giet het lauwe water in een kom en los de gist op.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe, al roerend met een vork. Je krijgt een zacht bal deeg, die je met je handen blijft mengen.
Blijf kneden tot al het bloem is opgenomen. Voeg als laatste het zout toe.
Leg het deeg op het werkvlak, met bloem bestrooid om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Kneed enkele minuten met je handen, zoals in de animatie. Je kunt natuurlijk wat bloem aan je handen toevoegen. Na een paar minuten krijg je een zachte en elastische bal.
De optimale rijstijd voor Napolitaans pizzadeeg is 8 uur, uit de lucht, bijvoorbeeld in een afgedekte bak.
👉 De rijstijd hangt ook af van de hoeveelheid gist in het deeg: hoe meer gist er is, hoe minder tijd je nodig heeft om te rijzen.
Na de eerste 2 uur rijzen is er een kleine tussenstap: verdeel het pizzadeeg in ballen, net zoveel als de pizza's die je wilt maken. Leg vervolgens het pizzadeeg terug om de resterende 6 uur te rijzen.
Verwarm de oven goed voor en bereid de ingrediënten voor: zo heb je ze allemaal bij de hand als het tijd is om ze aan de pizza toe te voegen.
Leg het pizzadeeg op het werkvlak, bestrooid met bloem.
Rol het pizzadeeg uit door met je vingers vanuit het midden naar buiten te drukken, zoals in de animatie.
Terwijl je de deegschijf uitrolt, voel je de bubbels onder je vingers knappen.
👉 Gebruik geen deegroller, anders worden de luchtbellen in het deeg gladgestreken.
Als je het deeg hebt uitgerold, leg het al op de pizzaschep: handig om de pizza makkelijk in de oven te plaatsen.
We besprenkelen de pizzascheep met griesmeel van harde tarwe, dat dient om te voorkomen dat de pizza blijft plakken (en dat ook voor Italiaanse pasta wordt gebruikt).
Voordat je de pizza in de oven legt, leg de mozzarella in het midden van de pizzabodem: zo smelt het tijdens het bakken, en geeft het de nodige vochtigheid aan de pizza.
Het bakken van de Pizza Bianca gaat sneller dan die van de traditionele pizza, omdat er geen pizzasaus is.
👉 In de thuisoven op 220 graden bakt de Pizza Bianca in ongeveer 10-12 minuten; onze elektrische pizzaoven met pizzasteen duurde maar 4 minuten.
Halverwege de baktijd openen we snel de oven om de spek toe te voegen, om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Haal de pizza uit de oven. Voeg als laatste de schilfers parmezaan en de rucola toe, bovenop de draderige mozzarella. Onze Witte Pizza is klaar, knapperig en licht.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)