Groenten op pizza: gegrild, gestoomd, gekookt of rauw
Meestal op pizza met groenten, of 'ortolana' zoals het in Italië wordt genoemd, worden tomaat en mozzarella gebruikt als basis om de groenten op toe te voegen.
Niets weerhoudt je ervan om de pizzabodem te gebruiken om een witte pizza te maken, zonder tomaten. Groenten passen goed bij kaas en we raden je aan om mozzarella toe te voegen, zelfs als je een witte pizza met groenten maakt.
Elke groentesoort vraagt om een specifieke bereiding.
Uien moeten bijvoorbeeld in ringen worden gesneden en aan de pizzabodem worden toegevoegd voordat het in de oven wordt geplaatst.
Aubergines, paprika's en courgettes moeten worden gegrild voordat ze aan de pizza worden toegevoegd.
Venkel, spinazie, asperges en aardappelen moeten worden gekookt of gestoomd en goed worden uitgelekt uit het water voordat ze op de pizza worden gelegd. Nogmaals, voor het bakken van de pizza in de oven.
Gegrilde of gekookte groenten
Gegrilde groenten houden minder water vast en geven de pizza een sterkere smaak. De bitterheid van de aubergine is meer voelbaar in de mond, evenals de zoetheid van de courgette.
Gekookte groenten daarentegen zijn zachter van smaak. Omdat ze een grote hoeveelheid water bevatten, moeten ze goed worden uitgelekt en aan de pizza worden toegevoegd voordat deze in de oven wordt geplaatst.
Rauwe groenten op de gebakken pizza
Groenten zoals salade, verse rucola, witlof en bieslook worden aan de pizza toegevoegd als deze gebakken is en uit de oven is gehaald.
Hetzelfde geldt voor verse eekhoorntjesbrood en champignons, die heel dun kunnen worden gesneden en aan de pizza kunnen worden toegevoegd als deze gebakken is.