Laatst bijgewerkt op 3 februari 2023
Pizza met tonijn 🍕🐟
Wij zijn Italianen en we hebben thuis pizza met tonijn gemaakt. We delen ons recept, de ingrediënten en de bereiding, staap voor staap.
Laatst bijgewerkt op 3 februari 2023
Wij zijn Italianen en we hebben thuis pizza met tonijn gemaakt. We delen ons recept, de ingrediënten en de bereiding, staap voor staap.
In Italië is tonijn op pizza (of pasta) vooral geliefd bij studenten. Dit komt omdat tonijn uit blik in Italië relatief weinig kost, zelfs die van hoge kwaliteit; en op de universiteit hadden we er grote voorraden van.
Pizza met tonijn is een van onze favorieten, en vandaag hebben we het voor je gebakken.
Het is niet een van de gemakkelijkste pizza's om te bereiden; bijvoorbeeld, weet je wanneer je tonijn toevoegt?
👉 Het bakken van de topping is een van de meest gemaakte fouten. In de conventionele oven bakt de pizza vele minuten: genoeg om de tomaat droog te maken en de mozzarella te goudbruin. Wij hebben tips om dit te voorkomen.
Op deze pagina delen we alle tips om zelf een uitstekende pizza met tonijn te maken, met een krokante pizzabodem en draderige mozzarella: het deeg, het rijzen, het bakken en het beleg.
In onze pizza recepten schrijven we vaak dat pizza maken niet moeilijk is: maar er zijn veel kleine trucjes die je door ervaring leert en die we graag delen op Alle Italiaanse.
De belangrijkste stappen zijn het deeg maken en het bakken; voor pizza met tonijn, besteden we ook bijzondere aandacht aan het "bakken van de topping": we willen geen droge en verbrande tonijn.
De ingrediënten van het pizzadeeg zijn simpel; het kneden van het deeg is heel eenvoudig en snel als je ons advies en de aangegeven hoeveelheden ingrediënten opvolgt.
Je hebt wat planning skills nodig om te wachten tot het deeg rijst. De minimale rijstijd voor pizzadeeg is 3 uur; we raden aan om 8 uur te wachten.
We wisten bijvoorbeeld dat we vandaag pizza gingen bakken en we hebben gisteravond het deeg gemaakt. Vaker bereiden we 's ochtends het deeg om 's avonds pizza te eten.
Zelfgemaakte pizza is niet hetzelfde als wat je in een pizzeria eet, maar we kunnen er dichtbij komen.
In de pizzeria bakken ze de pizza in minder dan 2 minuten op meer dan 450 graden: een snelle bakken op hoge temperatuur die de pizza krokant maakt.
Onze tips om thuis pizza te bakken:
Verwarm de oven goed voor en zet de pizza pas in de oven als het de maximale temperatuur heeft bereikt.
Een pizzasteen is een simpele oplossing voor een krokantere pizza; we hebben een gids geschreven over het gebruik van een pizzasteen.
We bakken pizza met een elektrische pizzaoven, die de pizza's in 5 minuten op 400 graden gaart op vuurvaste steen.
Het is erg populair onder ons Italianen in het buitenland omdat het heerlijke pizza's maakt, en we voelen ons er een beetje thuis.
Voor de pizza met tonijn besteden we bijzondere aandacht aan het bakken van de topping, wat we in twee stappen doen: we bakken de pizza met alleen de pizzasaus, en halverwege de baktijd voegen we mozzarella en tonijn toe.
Op deze manier is de topping nog zacht als de pizza klaar is.
👉 Bekijk ook het pizza basisrecept voor voor meer uitgebreide informatie over het bereiden van het Italiaanse pizzadeeg.
Voor de pizza met tonijn maken we de traditionele pizzadeeg, die we in Italië maken met farina 00 en in Nederland met de Patentbloem.
Zo krijg je een zacht en elastisch deeg.
👉 Je kunt ook pizza maken met andere soorten meel. We hebben volkoren pizza en glutenvrije pizza gemaakt met boekweitmeel en rijstmeel.
Voor het rijzen van het pizzadeeg gebruiken we biergist, vers of gedroogd. Beide zijn gemakkelijk te gebruiken en op te bewaren.
Een klein beetje is genoeg om het pizzadeeg te laten rijzen. We lossen de gedroogde gist op in water als eerste stap van het pizza recept.
Het water voor het pizzadeeg moet lauw zijn; als het koud van de kraan komt, duurt het langer voordat het deeg rijst.
Als laatste voegen we het zout toe, als de andere ingrediënten al zijn vermengd.
Bloem 360 g
Water 231 ml
Zout 11 g
Verse gist 1,65 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Gepelde tomaten 330 g
Mozzarella 375 g
Tonijn 240 g
Olijven 15
Olijfolie Een scheutje
Zout 3 g
Alle Italiaanse
Voor onze pizza hebben we een "verse" smaak gezocht: naast tonijn en tomaat voegen we mozzarella, basilicum en zwarte olijven toe.
Voor het beleg gebruiken we tonijn uit blik, in olijfolie of in water.
Met de tonijn in olijfolie krijg je een smaakvollere pizza; de tonijnolie mag niet helemaal worden afgetapt, omdat dit de smaak van de pizza verrijkt.
Met tonijn in water krijg je een lichtere smaak. Het is wat we gebruikten in ons recept: een verse combinatie van basilicum en mozzarella.
Als je tonijn in water gebruikt, raden we aan om deze goed af te uitlekken voordat je deze aan de pizza toevoegt.
👉 Voor alle toppings geldt een regel: als er water in zit, komt dit tijdens het bakken vrij op de pizzabodem. Zo krijg je een natte pizza in plaats van een knapperige.
Als je de tonijn er voor het bakken in doet, is hij erg droog als de pizza klaar is. Daarom voegen we het halverwege het baktijd toe.
Om dezelfde reden snijd de mozzarella in plakjes en laat deze goed uitlekken voordat je deze op de pizza legt.
👉 Net als tonijn voegen we halverwege de bereiding ook mozzarella toe; zo krijgen we een verse en draderige kaas.
De pizzasaus mag ook niet te vochtig zijn, anders verwatert de pizzabodem. Gezeefde tomaten hebben naar onze mening de juiste densiteit; we mengen ze met gepelde tomaten van San Marzano, die uitstekend van smaak zijn en bijzonder geschikt zijn voor pizza maar ook voor pastasaus.
Voeg aan de tomaat een snufje zout en een scheutje olijfolie toe.
In de pizza met tonijn voegen we twee Italiaanse kruiden toe: gedroogde oregano en verse basilicum. We gebruiken ze zo:
We voegen de gedroogde oregano toe aan de pizzasaus, voor het bakken;
Basilicum daarentegen verliest zijn aroma als het gekookt (of gedroogd) is, en daarom voegen we het vers toe als de pizza klaar is.
Pizzadeeg maken is simpel en duurt iets ongeveer 10 minuten.
Giet het water - lauw - in een kom, voeg de gist toe en meng met een vork tot de gist is opgelost.
Voeg geleidelijk de bloem toe, beetje bij beetje, al roerend met een vork.
Als het deeg dik is en je het niet meer kunt mengen met een vork, blijf dan met je handen mengen.
Je kunt natuurlijk wat extra bloem toevoegen om te voorkomen dat de pizzadeeg blijft plakken.
Je krijgt een gladde bal deeg.
Bestrooi het werkvlak met bloem en leg daar de pizzadeeg op. Kneed ongeveer 10 minuten, met de beweging zoals op de afbeelding.
Je hoeft het deeg niet te breken, maar vouwen en aandrukken.
Je krijgt een zeer zachte en absoluut elastische bal. Als je met jouw vinger drukt, verdwijnt het kuiltje langzaam.
De ideale rijstijd voor Italiaans pizzadeeg is 8 uur.
Leg het deeg in een afgedekte bak, uit de buurt van lucht.
Verdeel na 2 uur rijzen het deeg in balletjes - één voor elke pizza - en laat de balletjes weer rijzen voor de resterende rijstijd.
Voordat je de pizza uitrolt:
Zet de oven aan, om deze voor te verwarmen.
Bereid alle topping ingrediënten voor, zoals we op de foto doen. Zo heb je alles binnen handbereik.
Bestrooi je handen met bloem en leg het deeg op het aanrecht.
Traditioneel wordt Italiaanse pizza met de vingers uitgerold en niet met een deegroller. De reden is dat de deegroller de rijsbellen plat maakt.
Als het deeg goed gerezen is, is het erg zacht en elastisch.
Het is goed om er niet te veel mee bezig te zijn: idealiter zijn een paar bewegingen voldoende om het te uitrollen.
👉 Tip: een kleine pizza is makkelijker te bereiden en meestal lekkerder.
Voordat je de tomaat toevoegt, leg de pizzabodem op de pizzaschep; de pizzasaus maakt de pizzabodem vochtig en moeilijk te verplaatsen.
👉 We bestrooien de pizzaschep goed met griesmeel van harde tarwe (dezelfde bloem die we gebruiken om orecchiette te maken). Zodat de pizza niet plakt als we hem in de oven doen: het is een veelgemaakte fout.
Voeg de tomaat toe, beginnend in het midden van de deegschijf; laat een paar centimeter ruimte aan de randen, zodat de randen mooi dik worden.
We raden aan om de tomaat vlak voor het bakken toe te voegen.
Als de oven de maximum temperatuur heeft bereikt, leg je de pizza in de oven.
De pizza heeft zowel warmte van boven als van onder nodig: daarom plaatsen we het in het midden van de oven.
De baktijden:
Met de conventionele oven op 220°C is de tonijnpizza in 12-15 minuten klaar
Ongeveer 10 minuten met een pizzasteen
5 minuten in de elektrische pizzaoven, op vuurvaste steen.
Halverwege de baktijd open snel de oven en voeg de mozzarella toe, dan de tonijn en de zwarte olijven.
We draaien ook de pizza, zodat het gelijkmatiger bakt.
De tonijnpizza bleek een van de lekkerste die we hebben gemaakt. De truc zit 'm in de bakken, die goed gekalibreerd moet zijn: pizzasaus, tonijn en mozzarella zijn lekker als ze niet droog zijn.
De zwarte olijven en verse basilicum zijn een extra toets die de smaak van een heerlijke pizza compleet maken.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)