Laatst bijgewerkt op 19 januari 2023
Pizza Diavola 🍕
Tomaat, mozzarella en pittige salami. Wij zijn Italianen en we hebben zelf pizza diavola gemaakt. We delen het recept
Laatst bijgewerkt op 19 januari 2023
Tomaat, mozzarella en pittige salami. Wij zijn Italianen en we hebben zelf pizza diavola gemaakt. We delen het recept
Op hebben we al veel pizza recepten gebakken, bereid op basis van het originele Napolitaanse pizza recept. Gebruik dit recept om zelf op een vrij eenvoudige en snelle manier een hele goede pizza te bereiden.
Nu hebben we nog een van de meest populaire pizza's op de Italiaanse pizzakaart gemaakt: de 🔊 Pizza Diavola.
De bereiding van de Pizza Diavola is bijna hetzelfde als die van de Pizza Salami.
Naast de pittige salami (🔊 salamino piccante in het Italiaans), kun je optioneel chili-olie toevoegen aan de Pizza Diavola: meestal is het in pizzeria's apart verkrijgbaar, om naar wens aan de pizza toe te voegen.
👉 We delen onze pizza recepten ook om te laten zien dat zelf pizza maken mogelijk is: het vergt natuurlijk wat oefening, maar we delen alle trucs op de pagina's van .
Zelf pizza maken is een gezonde keuze: je kunt ingrediënten van goede kwaliteit kiezen, te beginnen met tomaat en mozzarella. Ook kun je zelf de hoeveelheid olie en zout bepalen voor een lekkere en lichte pizza.
We schrijven vaak dat er twee belangrijke stappen zijn bij het maken van pizza: het deeg maken en bakken.
Het deeg omdat je de ingrediënten in de juiste hoeveelheden moet mengen en het geduld moet hebben om te wachten terwijl het rijst;
Bakken: om pizza te maken heb je een goed voorverwarmde en liefst krachtige oven nodig.
Maar je kunt ook een uitstekende pizza maken in een conventionele oven met een klein trucje: een pizzasteen gebruiken.
Op deze pagina bereiden we stap voor stap samen met jou een uitstekende Pizza Diavola.
Naast de beroemde 🔊 prosciutto (ham) en 🔊 prosciutto crudo (rauwe ham) worden er in Italië vele soorten salami van hoge kwaliteit geproduceerd.
Elke Italiaanse regio heeft zijn eigen typische salami: de Italiaanse Wikipedia een zeer lange lijst van de typische soorten salami uit de Italiaanse regio's.
Pittige salami wordt in alle regio's van Italië geproduceerd: het wordt gemaakt door varkensvlees op smaak te brengen met de sterke smaak van chilipeper.
Paprika salami herken je vaak aan de felrode kleur. Pittige salami leent zich niet alleen uitstekend voor pizza maar ook voor voorgerechten en bij een aperitief.
Er worden veel soorten salami geproduceerd, zowel in de gewoon als pittige versie, zoals de 🔊 Spianata die we gebruiken in ons recept: een gekruide en pittige salami die uitstekend geschikt is om onze pizza te beleggen.
Als je zelf pizza maakt, is het resultaat soms niet zoals die van de pizzeria. Naast de ingrediënten - de kwaliteit en kwantiteit - is vooral de bakken anders.
Italiaanse pizzeria's maken gebruik van een houtoven, waarmee de pizza in anderhalve minuut bakt op een temperatuur van 450 graden. Een zeer snelle baktijd op een zeer hoge temperatuur.
De pizzabodem is dus knapperig, maar niet hard en stug zoals een koekje.
Gebakken in de conventionele oven is de pizzabodem vaak hard. Dit komt doordat de pizza langer in de oven blijft: 15 minuten op 220. Zelfs de tomaat wordt droger en de mozzarella een beetje goudbruin.
Dus hoe bak je thuis betere pizza? Met behulp van een vuurvaste pizzasteen, ook in een normale oven. Op de vuurvaste steen kookt de pizza iets sneller, in ongeveer 10 minuten op 220 graden, en wordt het vooral minder hard en knapperiger. Het doet meer denken aan pizza van de pizzeria.
Een klein nadeel is dat de oven wat langer moet worden voorverwarmd, omdat de steen tijd nodig heeft om warmte op te slaan.
👉 Een goed voorverwarmde oven is erg belangrijk als je thuis pizza maakt, met of zonder pizzasteen.
En als je het leuk vindt om thuis pizza te maken, maar buiten geen plaats hebt voor een houtoven, kun je net als wij een elektrische pizzaoven gebruiken.
We gebruiken een model geproduceerd door een Italiaans merk en erg populair bij Italianen in het buitenland, de G3 Ferrari.
De elektrische pizzaoven kan 400 graden bereiken en pizza bakken in 5 minuten, met een resultaat dat in de buurt komt van dat van een houtoven.
Water, gist, bloem en zout zijn de vier ingrediënten van pizzadeeg. Het kneden van het pizzadeeg is makkelijk en snel: in slechts 20 minuten ben je klaar.
Daarna raden we aan om het deeg in totaal 8 uur te laten rijzen.
Lijkt veel? Het is de tijd die nodig is om een goed gerezen pizza te verkrijgen.
Een beetje planning is voldoende: soms maken we bijvoorbeeld 's avonds het deeg, en zo kunnen we de volgende dag genieten van een lekkere pizza.
Onze tips voor het pizzadeeg:
Het meest geschikte bloem om zelf pizza te maken is patentbloem, vergelijkbaar met het '00'-meel dat we in Italië gebruiken.
Een belangrijk detail: het water moet lauw zijn, niet heet of koud. Koud water vertraagt namelijk het rijzen van het deeg.
Je kunt pizza maken met zowel verse gist als gedroogde gist; beide zijn gemakkelijk te gebruiken en op te bewaren.
Bloem 480 g
Water 308 ml
Zout 14 g
Verse gist 2,2 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Om onze Pizza Diavola nog lekkerder te maken, maken we een klein trucje: halverwege de baktijd de pittige salami en mozzarella toevoegen. Dit om te voorkomen dat de topping te lang in de oven blijft en uitdroogt door de hitte.
👉 Het is een van de meest gemaakte fouten bij het maken van pizza. Als de pizzasaus droog is en de mozzarella goudbruin, betekent dit dat de pizza te lang in de oven heeft gelegen.
Zelfs salami wordt te droog en zout als het te lang in de oven blijft.
We houden van draderige en nog witte mozzarella en pittige salami die op het juiste punt is verhit, maar niet droog.
Gepelde tomaten 440 g
Mozzarella 500 g
Pittige Salami Een paar plakjes
Olijfolie Een scheutje
Zout 4 g
Alle Italiaanse
Nog een belangrijke tip om de pizza te beleggen: als de topping veel water bevat, trekt dit tijdens het bakken in de pizzabodem; en de pizza komt vochtig uit de oven in plaats van krokant.
Om deze reden raden we aan om de ingrediënten van de topping goed af te gieten, inclusief de mozzarella.
Hier in Nederland kun je makkelijk San Marzano gepelde tomaten vinden, een erg lekkere soort tomaten die we in Italië ook gebruiken voor pastasaus en tomatenrisotto. Maar gepelde tomaten bevatten te veel water voor pizza; zo maken we een mix met gezeefde tomaten.
We voegen olijfolie en zout toe. Sommigen voegen ook gedroogde oregano toe.
Giet het lauwe water in een kom. Voeg de gist toe en roer met een vork.
Laat het een paar minuten rusten.
Voeg beetje bij beetje de helft van de bloem toe terwijl je het roert met een vork.
Als de bloem volledig is opgenomen, voeg je geleidelijk de resterende bloem toe.
Wanneer je niet meer kunt mixen met een vork, blijf dan kneden met je handen. Houd de kom vast met één hand, kneed het deeg met de andere hand; zoals op de afbeelding.
Voeg als laatste het zout toe.
Bestrooi je handen met bloem en zet het pizzadeeg op het aanrecht.
Kneed het pizzadeeg zoals op de afbeelding, ongeveer 10 minuten, zonder het deeg te verdelen.
Je krijgt een zachte, gladde en vrij elastische deegbal.
Laat het deeg rijzen in een afgedekte bak en vermijd contact met de lucht - deze droogt het oppervlak uit.
Leg het deeg na twee uur rijzen op het aanrecht en verdeel het in kleinere deegballen, één voor elke pizza.
Leg de deegballen in de kom om verder te rijzen.
Controleer eerst of het deeg gerezen is en begin met het voorverwarmen van de oven.
Om het deeg uit te rollen, bestrooi je handen en werkvlak goed met bloem.
Spreid de pizza uit met je handen en druk met je vingers zoals op de afbeelding.
Als het deeg goed gerezen is, zijn enkele bewegingen voldoende om de pizza uit te rollen.
We maken de schijf liever niet te groot: een kleine pizza is makkelijker te bakken.
Bereid de pizzasaus, de mozzarella - in reepjes gesneden en uitgelekt - en de plakjes pikante salami.
Voordat je de tomaat toevoegt, is het belangrijk dat je de pizzabodem op het pizzascheep legt - erg handig om de pizza in de oven te doen.
Spreid de tomatensaus concentrisch uit, beginnend in het midden. Laat wat ruimte over aan de uiteinden, voor mooie dichte randen.
Zet de pizza pas in de oven als het de maximale temperatuur heeft bereikt.
De pizza heeft zowel van boven als van onder warmte nodig: hiervoor plaatsen we het in het midden van de oven.
De oven op 220 graden bakt de pizza in 12-15 minuten; in ongeveer 10 minuten met een vuurvaste steen.
Halverwege de baktijd openen we snel de oven om de pizza te draaien: we voegen ook de mozzarella en de pittige salami toe.
Laten we het snel doen, om de hitte niet uit de oven te laten ontsnappen.
Onze Pizza Diavola is knapperig, de tomaat is niet droog, de mozzarella is lekker. Pittige salami is heet maar niet gedroogd.
Optioneel kun je een scheutje chili-olie toevoegen, voor een nog pittigere Pizza Diavola.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)